Γράφει η Μάρω Παναγή
Φωτογραφίες: Ματίνα Φουντούλη

Γέλιο και μαύρο χιούμορ σε νουάρ ατμόσφαιρα αστυνομικού χαρακτήρα. Η παράσταση ξεκινά με σκηνικά και μουσική που σε τοποθετούν εύστοχα σε μια βρετανική συνοικία της δεκαετίας του ’50. Η Αγορίτσα Οικονόμου, υποδυόμενη την κλασική γιαγιά της εποχής, κάθεται αναπαυτικά στο σαλόνι, κουβεντιάζοντας με τον αστυνόμο Στέλιο Πέτσο, όταν λίγο αργότερα εμφανίζεται ο Θανάσης Τσαλταμπάσης ως καθηγητής Μάρκους. Τότε αρχίζουν να ακούγονται και τα πρώτα έντονα γέλια…

 

Μία από τις πιο κλασικές και αστείες μαύρες κωμωδίες βρετανικής καταγωγής, «Η Συμμορία των Πέντε», ανεβαίνει στο θέατρο Κιβωτός σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, με εξαιρετικό θίασο. Οι Θανάσης Τσαλταμπάσης, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Κώστας Αποστολάκης, Κώστας Φλωκατούλας και Στέλιος Ιακωβίδης είναι πέντε, κατ’ αυτούς επίδοξοι, ληστές που αποσκοπούν να ληστέψουν μια χρηματαποστολή. Σχεδιάζουν να νοικιάσουν τη σοφίτα του σπιτιού μιας γιαγιάς, παριστάνοντας τους ερασιτέχνες χορευτές αλλά επιδιώκουν να εμπλέξουν και την ίδια στο σχέδιο, χωρίς να το γνωρίζει. Όπως, όμως, συμβαίνει στις μαύρες κωμωδίες, δεν θα αργήσει να πάει κάτι στραβά…

theatro_symmoria_ton_pente_2018_10_015

Το σενάριο βασίζεται στην πολυβραβευμένη και υποψήφια για Όσκαρ ταινία “The Ladykillers” (1955) που πλέον θεωρείται μια από τις πιο κλασικές και εμπορικές κωμωδίες. Μάλιστα, το 2004 έγινε το remake της από τους αδελφούς Κοέν.

 

Πολύ προσεγμένα και ιδιαίτερα σκηνικά που θα ήταν σαν να «καταπίνουν» τους ηθοποιούς, εάν οι ίδιοι δεν είχαν αυτή την αστείρευτη ενέργεια και κίνηση. Πράγματι, οι ερμηνείες τους ξεχώρισαν και απογείωσαν το σενάριο, ειδικά εκείνες του Τσαλταμπάση και του Ιακωβίδη, ενώ οι μπαλετικές τους δεξιότητες χάρισαν άφθονο γέλιο. Η σκηνοθετική δουλειά του Γιάννη Κακλέα απέδωσε άψογα το κωμικοτραγικό στοιχείο και ανέδειξε τις εξαιρετικές υποκριτικές ικανότητες των ηθοποιών, ενώ οι ενδυματολογικές και μουσικές επιλογές «έντυναν» μαεστρικά την όλη αναπαράσταση.

 

Θα έλεγε κάποιος πως οι εμπορικές θεατρικές κωμωδίες πετυχαίνουν απλώς να φεύγει το κοινό χαμογελαστό και πιο ανάλαφρο. Στην περίπτωσή μας, όμως, πρόκειται για μια παράσταση με πολύ ποιοτικά στοιχεία που καταφέρνει να αποδώσει και με το παραπάνω την αρχική σύλληψη του σεναρίου, καθώς και το πνεύμα της εποχής, στην οποία εκτυλίσσεται η υπόθεση. Έτσι, το γέλιο αποδεικνύεται λυτρωτικό!

 

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here