Γράφει η Μάτα Λίτου
Φωτογράφηση: Αλεξάνδρα Κατσαρού

Μπορεί την Πέμπτη που μας πέρασε να έτυχαν όλα τα στραβά του κόσμου αλλά τελικά, παρά τις αντιξοότητες βρεθήκαμε σε έναν Σταυρό του Νότου πλημμυρισμένο από νιάτα για να καλωσορίσουμε τον Leon of Athens στα πάτρια εδάφη. Εξαιτίας του μεγάλου ντόρου που έχει προκαλέσει και μετά από τα τόσα καλά λόγια που άκουσα από φίλους και γνωστούς πήγα με μεγάλη επιφύλαξη γιατί όπως σοφά έλεγαν και οι παλιοί όπου ακούς πολλά κεράσια κρατάς μικρό καλάθι.

leon_of_athens_live_2014_11_011

Η πραγματική έκπληξη της βραδιάς έσκασε από πολύ νωρίς και δεν ήταν άλλοι από τους The Blank που τους γνωρίσαμε στο Schoolwave που μας πέρασε. Με την εμφάνιση τους δώσανε μία άλλη νότα στον κατά τα άλλα σοβαροφανή Σταυρό του Νότου. Είναι πιτσιρικάδες, ακολουθούν το όνειρο τους, “ζούνε τη φάση τους” και ο αυθορμητισμός τους σε προκαλεί να επαναστατήσεις, να ξαναγίνεις δεκαεφτά και να το ζήσεις μαζί τους. Γουστάρανε και γουστάραμε και εμείς μαζί τους. Μας είπανε κομμάτια που παρουσίασαν και στο φεστιβάλ όπως το “Black Heart Kitty”, το “Guilty smile” και το “It’s over” ενώ ο κόσμος παρά την απειρία τους παρασύρθηκε με ευκολία από το δεύτερο κιόλας κομμάτι στο ρυθμό τους. Αν δεν ήταν στο Σταυρό του Νότου, πιστεύω θα “τα σπάγανε” κανονικότατα. Προβλέπω ένα μέλλον εξαιρετικά ροκνρόλα.

leon_of_athens_live_2014_11_006_the_blank

Χωρίς να πει τίποτα ο Leon με την μπάντα του πήρε τη θέση τους στη σκηνή και ξεκίνησε με το “Dreamers”, το “Awake II” κομμάτια από τον τελευταίο του δίσκο το “Global” και το “The real elevator”. Το live άρχισε να αποκτά ενδιαφέρον όταν τραγούδησε το “Sirens” παντρεμένο με το “Ένα κλεμμένο ποδήλατο” των Στέρεο Νόβα. Εκεί πια είχε “ζεσταθεί” μας καλωσόρισε και μπορούσες να δεις ότι τόσο εκείνος όσο και ο κόσμος είχαν πια ξεμουδιάσει και άρχισαν να το ευχαριστιούνται και να συμμετέχουν. Συνέχισε με το “Global”, το “Pilot” και λίγα τραγούδια μετά κάλεσε στη σκηνή “μία φανταστική φωνή και πολύ καλή φίλη” την -σίγουρα απ’ αλλού φερμένη- Katerine Duska για να μοιραστούν μαζί το “Over the rainbow” και να μας αφήσει άφωνους.

leon_of_athens_live_2014_11_023_ntouska

Δεν ξέρω αν έφταιγε η παρουσία της Duska αλλά στο επόμενο τραγούδι, το “Someday” ο Leon είχε πια λυθεί για τα καλά και αυτό φάνηκε και στο “All together now” που ακολούθησε. Εκεί, έκανε χώρο στην Irene Skylakaki η οποία μας μελαγχόλησε τραγουδώντας το αγαπημένο “In the Light”. Μετά από ένα πολύ μικρό διάλειμμα ο Leon εμφανίστηκε ξανά στη σκηνή, συνέχισε με δικά του τραγούδια όπως το “Leaving home”, το “Children of tommorow” ενώ είπε ακόμη το “Δεν είμαι από εδώ” του Παύλου Παυλίδη και μας αποχαιρέτησε με το “Baby Asteroid”.

leon_of_athens_live_2014_11_026_skilakaki

Φεύγοντας ήμουν πολύ μπερδεμένη. Αδιαμφισβήτητα είναι καλός και προς το παρόν, ναι ίσως να είναι και ο καλύτερος. Αναρωτιέμαι όμως αν και για πόσο θα συνεχίσει να ανταπεξέρχεται με έναν ήχο που μπορεί να έλειπε από την Ελληνική μουσική σκηνή αλλά για το εξωτερικό είναι “ένας ακόμη”. Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι για ένα τόσο νεαρό και συνεσταλμένο παιδί να σηκώσει το βάρος που πάνε να του τιτλοφορήσουν. Μου έδωσε την εντύπωση πως ακόμη και σήμερα, δύο χρόνια μετά αναρωτιέται από μέσα του “Tell me what to do when everything is changing and I’m changing too.” Μπορεί όντως ο Leon να έχει παραλύσει την Αθήνα και άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις και να την έχει κάνει να χορεύει στους άλλοτε χαρούμενους και άλλοτε θλιμμένους στίχους του, το θέμα είναι για πόσο.

leon_of_athens_live_2014_11_006

Music Corner: Μετά από αυτό το ταξίδι στην Ευρώπη, πως νιώθεις που γυρίζεις “σπίτι”;
Leon of Athens: Το χάρηκα πάρα πολύ! Μου αρέσει που είμαι εδώ με τους φίλους μου, την οικογένεια μου.

Music Corner: Σε μία πρόσφατη συνέντευξη σου δήλωσες πως σε μικρότερη ηλικία διχαζόσουν ανάμεσα στους Backstreet Boys, στο Χατζιδάκι και στους Queen. Υπάρχει κάτι από όλο αυτό το διχασμό στη δική σου μουσική;
Leon of Athens: Εντάξει κάναμε και λίγη πλάκα! Βέβαια είμαι πολύ ανοιχτός σε όλα τα είδη μουσικής ακούω πράγματα και μπορεί να με κεντρίσει το οτιδήποτε. Ακόμη και μία hip hop μπάντα.

Music Corner: Τον τελευταίο καιρό τι ακούς;
Leon of Athens: Ξανακούω τον τελευταίο δίσκο των Grizzly Bear γιατί είναι πολύ ωραίος και Anna Calvin.

leon_of_athens_live_2014_11_029

Music Corner: Από το “Futrue” φτάνοντας στο σήμερα, δηλαδή στο “Global” πια πιστεύεις ότι ήταν η πιο σημαντική στιγμή; Εκεί που άρχισες να συνειδητοποιείς ότι κάτι αλλάζει, ότι έχεις περάσει σε άλλο επίπεδο και τα πράγματα σοβαρεύουν;
Leon of Athens:
Σε ένα live στο παλιό Gazarte. Το ξεχωρίζω τόσο πολύ γιατί ένιωσα διαφορετικά, είπα “Όπα! Εδώ κάτι αλλάζει.”

Music Corner: Πλέον δουλεύεις και στο εξωτερικό. Έχει εντοπίσει διαφορές ανάμεσα στο δικό τους κοινό και σε εμάς, το ελληνικό; Πιστεύεις ότι ζητάνε άλλα πράγματα;
Leon of Athens:
Δεν θέλω να το ομαδοποιήσω. Δεν βλέπω ιδιαίτερες διαφορές. Έχει να κάνει με τη βραδιά. Η μόνη διαφορά, όσο άσχημο και αν φανεί αυτό που θα πω είναι πως υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός. Υπάρχουν πολλά συγκροτήματα έξω και το κοινό έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Music Corner: Εσύ που νιώθεις πιο άνετα;
Leon of Athens: Εδώ πέρα σίγουρα.

Music Corner: Ποια είναι τα όνειρα σου για το μέλλον;
Leon of Athens:
Βασικά για να σου απαντήσω κάτι τέτοιο, πρέπει να πάω στη θάλασσα, να την κοιτάξω να κάτσω να σκεφτώ. Δεν έχω όνειρα παράδειγμα κάποια συνεργασία. Υπάρχουν καλλιτέχνες που γουστάρω και θα ήθελα να συνεργαστώ μαζί τους αλλά δεν είναι όνειρο μου, δεν είναι κάτι τόσο μεγάλο. Τα όνειρα μου είναι πιο προσωπικά πράγματα, συναισθήματα.

leon_of_athens_live_2014_11_032

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here