Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Το 1889, στην σκλαβωμένη, τότε ακόμη, από τους Οθωμανούς Κρήτη, ο Καπετάν Μιχάλης (Αιμίλιος Χειλάκης) και ο Νουρή (Αλέκος Συσσοβίτης) έχουν γίνει αδερφοποιητοί όταν ήταν παιδιά. Με αυτά που τους χωρίζουν να είναι πια περισσότερα από όσα τους ενώνουν, οι δύο άνδρες θα γίνουν και αντίζηλοι, καθώς ο Καπετάν Μιχάλης θα ερωτευτεί τη σύζυγο του Νουρή, την Εμινέ (Τζένη Καζάκου).

«Ο Καπετάν Μιχάλης», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κώστα Χαραλάμπους, αποτελεί διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη. Το πολυδιαβασμένο έργο, το οποίο επανεκδόθηκε πρόσφατα σε καλαίσθητη, λιτή έκδοση από τις εκδόσεις Διόπτρα, η οποία το κυκλοφορεί και σε graphic novel, εκδόθηκε για πρώτη φορά πριν από 70 χρόνια. Ωστόσο, τα θέματα που θίγει είναι διαχρονικά: ο αγώνας για την ελευθερία –και την προσωπική–, το ηθικό χρέος, ο έρωτας.

Με μία εξαιρετικά φροντισμένη παραγωγή, το φιλμ, το οποίο γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Κρήτη, καταφέρνει να αποδώσει πιστά την ατμόσφαιρα της εποχής, τις κοινωνικές διακρίσεις ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, καθώς και τις σχέσεις ανάμεσα σε Κρητικούς και Οθωμανούς, οι οποίες στην πραγματικότητα βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί, αφού τόσα χρόνια μετά το 1821 και το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», η Κρήτη παραμένει σκλαβωμένη, λαχταρώντας να ενωθεί με την ηπειρωτική Ελλάδα. Θαρρώ δε ότι η ταινία αποδίδει, ακόμη περισσότερο από τον λόγο, το πνεύμα του έργου του Καζαντζάκη, κυρίως χάρη στους χαρακτήρες και τον τρόπο που σκιαγραφείται το ήθος καθενός από αυτούς. Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών είναι εγκάρδιες, με σεβασμό και αγάπη προς τη σπουδαία λογοτεχνική πηγή του έργου. Ειδικά ο Αιμίλιος Χειλάκης στον ομώνυμο ρόλο, ενσαρκώνει θαυμάσια έναν άνθρωπο ανδρειωμένο, αψύ και απόλυτο, ο οποίος μπαίνει σε πειρασμό να υποκύψει σε ένα πάθος, αφήνοντας στην άκρη το ηθικό του χρέος.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από την The Film Group, από την Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here