Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Κάνοντας μια έρευνα για τον σεξισμό στους χώρους εργασίας, δύο δημοσιογράφοι των “The New York Times”, η Megan Twohey (Carey Mulligan) και η Jodi Kantor (Zoe Kazan), συνειδητοποιούν γρήγορα ότι πλήθος περιστατικών αφορά σε μόνο ένα άτομο: τον γνωστό παραγωγό του Χόλυγουντ, Harvey Weinstein. Αποφασίζουν, λοιπόν, να φέρουν την υπόθεση στο φως…
Η Maria Schrader σκηνοθετεί το «Κάποια Μίλησε» (“She Said”), έργο το οποίο καταγράφει με σχεδόν ντοκιμαντερίστικη ακρίβεια την έρευνα δύο δημοσιογράφων, η οποία ξεσκέπασε το σκάνδαλο Weinstein και έγινε η σπίθα που πυροδότησε το κίνημα “Metoo” στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας παραπέμπει μάλιστα ευθέως στο πόσο δύσκολο ήταν να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες κατά του Weinstein, καθώς η πρώτη αντίδραση των περισσοτέρων ήταν να τις θεωρήσουν φήμες, απλώς λόγια που λέει κάποια γυναίκα, πιθανόν στην προσπάθειά της να γίνει γνωστή. Το καλογραμμένο σενάριο βασίζεται στην έρευνα των δύο δημοσιογράφων, τις οποίες ερμηνεύουν θαυμάσια οι Mulligan και Kazan, στο πολύκροτο άρθρο τους και στο βιβλίο που έγραψαν στη συνέχεια. Φωτίζει επίσης και τις δικές τους προσωπικότητες: η Twohey μόλις έχει γίνει μητέρα ενός κοριτσιού, βιώνει επιλόχειο κατάθλιψη και βρίσκει διέξοδο στη δουλειά της, ενώ και η Kantor μεγαλώνει δύο μικρές κόρες. Κάθε μία από τις δύο ρεπόρτερ έχει τη δική της προσωπικότητα, αλλά ο συνδυασμός τους είναι αυτός που έκανε τη διαφορά. Το φιλμ αποτυπώνει επίσης με ακρίβεια την ατμόσφαιρα μέσα στην επαγγελματική ομάδα μιας παγκοσμίου φήμης εφημερίδας, τη μεθοδικότητα και τη δυσκολία που ενείχε η έρευνα, καθώς και τη δημοσιογραφική δεοντολογία.
Η ταινία μπορεί να μη διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, όμως χτίζει με ψύχραιμο βλέμμα, σοβαρότητα και στιβαρότητα την υπόθεσή της, έχοντας στο επίκεντρο των αγώνα δύο δημοσιογράφων να φέρουν την αλήθεια στο φως και αποτυπώνοντας την αγωνία τους να βοηθήσουν να μην συμβούν αντίστοιχα περιστατικά και σε άλλες γυναίκες. Η μεγάλη δυσκολία να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο Weinstein είχε, κυρίως, να κάνει με την εξουσία που είχε στα χέρια του ο διαβόητος παραγωγός της Miramax. Μπορούσε να τερματίσει καριέρες με μια του λέξη, γι’ αυτό και πολλά θύματά του, ενώ ήταν διάσημα, σιώπησαν –ακόμη και για δεκαετίες. Πόσω μάλλον αν συνυπολογίσουμε την ντροπή και την ενοχή που πολλές γυναίκες ένοιωθαν γι’ αυτό που τους συνέβη. Όπως, όμως, απέδειξαν οι ρεπόρτερ των “The New York Times”, η εμπιστοσύνη και η ομαδικότητα –η αίσθηση του ότι δεν είσαι μόνη–, μπορεί να υπερβεί τις δυσκολίες. Και τότε οι λέξεις –επιλεγμένες κατάλληλα και τοποθετημένες στη σωστή σειρά– αποκτούν κάθε μία την ξεχωριστή της σημασία και όλες μαζί αποδεικνύονται πιο ισχυρές από κάθε μορφή βίας και εκφοβισμού.
*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από την Tulip Entertainment, από την Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου.
—————
*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…