Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογραφίες: Ματίνα Φουντούλη

Πρώτη Πέμπτη του Απριλίου και κατευθύνομαι με ανυπομονησία στον Σταυρό του Νότου Plus, όπου μάς περιμένουν δύο ολόφρεσκα κορίτσια. Η Κατερίνα Πολέμη και η Δήμητρα Σελεμίδου ένωσαν δυνάμεις, φωνές και συναισθήματα και, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της ραδιοφωνικής παραγωγού Όλγας Λασκαράτου, έφτιαξαν το πρόγραμμα «Μέσα απ’ τη φωνή βγήκε η μουσική», το οποίο πήρε τον τίτλο του από έναν στίχο του Στρατή Πασχάλη για «Το Βαλς του Ορφέα».

Αυτό το τραγούδι, το οποίο έχει μελοποιήσει η Κατερίνα Πολέμη και ερμηνεύσει η Δήμητρα Σελεμίδου, ήταν το εναρκτήριο της παράστασης και μας προετοίμασε για την άκρως μελωδική βραδιά που ακολούθησε. Οι δύο ταλαντούχες καλλιτέχνιδες «έδεσαν» εξαιρετικά στη σκηνή, με βασικό εφόδιο το κοινό τους αίσθημα απέναντι στη μουσική. Η Κατερίνα πιο γήινη, επικοινωνιακή, αυθόρμητη και εξωστρεφής και η Δήμητρα πιο εσωτερική, χαμηλών τόνων αλλά παράλληλα με μια κρυμμένη δυναμική, η οποία αποκαλυπτόταν σε κάθε ερμηνεία –κάπως σαν τη θάλασσα, που ποτέ δεν ξέρεις τί κρύβει στον βυθό της. Αυτή η θάλασσα της Δήμητρας ενώθηκε, λοιπόν, με την πολυπολιτισμική γη της Κατερίνας και μάς χάρισε ένα πρόγραμμα με όσα οι δυο τους αγαπούν.

Τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία τους συνάντησαν δημιουργίες του Χατζιδάκι, του Σαββόπουλου και του Δημήτρη Παπαδημητρίου, συνομίλησαν με την Τάνια Τσανακλίδου, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και την Αρλέτα. Σημαντικότατες για την ενιαία μουσική αίσθηση και την ατμόσφαιρα της παράστασης ήταν οι εμπνευσμένες ενορχηστρώσεις της Κατερίνας Πολέμη, αλλά και οι ερμηνείες των θαυμάσιων μουσικών –πολυοργανίστες οι περισσότεροι– επί σκηνής.

Στιγμές που ξεχώρισα: Η tango / jazz ακουστική εκδοχή του «Φίλε» μαζί με το «Μπολερό», του Θέμου Σκανδάμη και η –επίσης σε tango ρυθμούς, σχεδόν συμφωνική ενορχήστρωση– για τον «Βασιλιά Απρίλιο», ένα από τα ωραιότερα τραγούδια του album της Δήμητρας, «Τρίτη Έξοδος». Η διασκευή της Κατερίνας Πολέμη στο «Μη Μιλάς Άλλο γι’ Αγάπη», αλλά και τα ξεχωριστά τραγούδια που έχει γράψει για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Με αφορμή τα τελευταία μάλιστα, ακούσαμε, στο δεύτερο μέρος, ένα εξαιρετικό αφιέρωμα σε δημιουργίες από το σύγχρονο ελληνικό σινεμά. Ως προς τις ερμηνείες, θεωρώ ότι και οι δύο εξέφρασαν το προσωπικό τους συναίσθημα και τον χαρακτήρα τους στην προσέγγιση κάθε κομματιού –«Πέρα στο Θολό Ποτάμι» για τη Δήμητρα και “Perhaps / Quizás” για την Κατερίνα, αυτές που κράτησα ως πλέον χαρακτηριστικές.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του live, οι ιστορίες που αφηγούνταν τα τραγούδια –είτε είχαν να κάνουν με πόνο, είτε με χαρά–, είχαν δύο σπουδαία κοινά χαρακτηριστικά: τη μελωδικότητα και την τρυφερότητα με την οποία τα προσέγγιζαν οι δύο ερμηνεύτριες. Είναι τόσο αναζωογονητικό σήμερα να παρακολουθείς ένα πρόγραμμα που σε κάνει να θέλεις να τεντώσεις τα αφτιά σου και να ανοίξεις την καρδιά σου για να δεχτείς το μελωδικό δώρο της μουσικής –χωρίς θορύβους και περιττά τερτίπια. Κάπως έτσι, ακουστικά, ευφρανθήκαμε με δημιουργίες όπως η «Χαλασιά μου», ταξιδέψαμε στον χρόνο μυρίζοντας «Μενεξέδες και Ζουμπούλια» και απολαύσαμε και μια εξαιρετική διφωνία στο αριστουργηματικό «Όταν Σημάνει η Ώρα».

«Αν έχεις λίγη αγάπη, δωσ’ μου / να μου γλυκάνεις τη ζωή», έγραψε η σκηνοθέτις Τώνια Μαρκετάκη στο ομώνυμο τραγούδι για την ταινία της «Η Τιμή της Αγάπης», το οποίο μελοποίησε η Ελένη Καραΐνδρου. Ακριβώς αυτή τη γλύκα της αγάπης μάς χάρισαν τα κορίτσια αυτά, με την ωραία τους παράσταση. Φροντίστε να βρεθείτε κοντά τους την ερχόμενη Πέμπτη, 11 Απριλίου, να μοιραστείτε τραγούδια, σκέψεις και συναισθήματα. Θα νιώσετε σαν να σας έχουν πάρει μια μεγάλη, ζεστή και πολύ τρυφερή αγκαλιά…

Στην παράσταση έπαιξαν οι εξαιρετικοί μουσικοί
Δημήτρης Θεοχάρης: πιάνο
Βαγγέλης Τούντας: βιολί, μαντολίνο
Πέτρος Βαρθακούρης: κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο
Άγγελος Πολυχρόνου: ντραμς, κρουστά

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του MusicCorner.gr…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here