Γράφει η Κάλλια Βαβουλιώτη
Φωτογραφίες: Σοφία Κοσμίδου

Η συναυλία του Λεωνίδα Μπαλάφα στον Σταυρό του Νότου την περασμένη Πέμπτη είναι η περίτρανη απόδειξη ότι οι μουσικόφιλοι έχουν ανάγκη το διαφορετικό από την ελληνική μουσική σκηνή και σίγουρα ο Καρδιτσιώτης καλλιτέχνης ξέρει πώς να κάνει τον κόσμο να περνάει καλά στα live του, με το ιδιαίτερο στυλ και την ξεχωριστή του προσωπικότητα. Με την καριέρα του να εκκινεί από κάποιες εμφανίσεις σε μία μπουάτ στην Πλάκα και να συνεχίζει με μία νίκη σ’ ένα reality show -το οποίο όμως φαίνεται να έχει αφήσει για τα καλά πίσω του-, ο Μπαλάφας χάραξε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο στην καριέρα του με πυξίδα την αυθεντικότητα που τον διακατείχε και ο κόσμος του το αναγνώρισε αυτό.

balafas_live_2016_04_012

Ξεκίνησα να πάω στο live με αγωνία, καθότι ήταν η πρώτη φορά που θα τον άκουγα από κοντά, έχοντας περιέργεια, ομολογουμένως, για το αν στο live θα κινηθεί περισσότερο στα έντεχνα – εναλλακτικά κομμάτια ή αν θα ακούγαμε και αρκετά προσιδιάζοντα στον παραδοσιακό ήχο τραγούδια που συμπεριέλαβε στους τελευταίους δίσκους του και -αν τελικά συνέβαινε το δεύτερο- πώς θα ανταποκρινόταν ο κόσμος. Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης είχε φροντίσει για τη συνοχή των κομματιών, η οποία, αν μη τι άλλο, διέγειρε συναισθήματα στους παρευρισκόμενους στον χώρο.

Το πρόγραμμα άνοιξε με τον Λεωνίδα Μπαλάφα να εμφανίζεται λιτός στην σκηνή και μαζί με την μπάντα του, η οποία αποτελείται από τους Άγγελο Πολυχρόνου, Βαγγέλη Κατσαρέλη, Κώστα Γεράκη, Λευτέρη Βαρθάλη, Μιχάλη Καταχανά και Νίκο Χριστόπουλο, να δημιουργούν ένα οικείο, ζεστό και «παρεΐστικο» κλίμα. Εναρκτήριο κομμάτι ήταν το «Καρδιά μου μπαλωμένη» κι έπειτα το «Κόσμε γλέντα», ενώ στη συνέχεια μοιράστηκε με το κοινό ένα κομμάτι με τίτλο «Μαλώσανε τα δυο βουνά» από τον νέο του δίσκο που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα και θα φέρει τον τίτλο «Λίκνο». Σημαντικές στιγμές της βραδιάς αποτέλεσαν τόσο το «Μάνα», στο οποίο ο κόσμος επιδόθηκε σε ένα αυθόρμητο sing along, το «Ό,τι αισθάνεσαι να λες» που δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο και ήταν ίσως το πιο ατμοσφαιρικό τραγούδι. Επίσης, ο «Πλάτανος» που ξεσήκωσε ακόμα και όσους δεν έχουν μέσα τους τον ρυθμό, καθώς και το «Ταξίδι για να σε βρω» το οποίο όλοι έδειχναν να αδημονούν να ακούσουν και, μόλις ακούστηκε, όσοι βρίσκονταν στον χώρο άρχισαν να τραγουδούν μαζί με τον καλλιτέχνη και παράλληλα να χορεύουν. Peak της βραδιάς αποτέλεσε ακόμα μία μεγάλη επιτυχία του Λεωνίδα Μπαλάφα, ο «Πυροσβεστήρας», ενώ έκπληξη προκλήθηκε στο κοινό όταν η Νάντια Ζαχούρ ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησε ένα τσιφτετέλι σε μία σύνθεση που έχτισαν εκείνη την στιγμή όπως είπαν, με τον Λεωνίδα να παίζει κλαρίνο και την Ζαχούρ να τραγουδάει, συνοδεία και των υπόλοιπων μουσικών. Ακούστηκαν ακόμα το «Νυχτολούλουδο», το οποίο δημιούργησε μία από τις πιο ρομαντικές στιγμές της βραδιάς, αλλά και μία διασκευή πάνω στο κομμάτι της Βέμπο «Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά» με διαφοροποιημένους στίχους και τον τίτλο «Γοργά, όλοι για τα βουνά».

Αν υπήρξε κάτι που με εξέπληξε θετικά ήταν το γεγονός ότι, αν και ο τραγουδοποιός έχει πειραματιστεί με τη μουσική του, έχοντας τόσο έντεχνα κομμάτια στους δίσκους του, πλέον διακρίνει κανείς και το ελληνικό φολκλόρ – παραδοσιακό στοιχείο πιο έντονα στη μουσική του, χωρίς ωστόσο να χάνει την έντεχνη ταυτότητά του. Επιπλέον, αν και θα ήταν αναμενόμενο να «ξεσηκώνονται» περισσότερο οι μεγαλύτεροι ηλικιακά fans του καλλιτέχνη με τα κομμάτια που είχαν έντονη παραδοσιακή επιρροή, αποδείχτηκε ότι και οι νεότεροι προσλαμβάνουν με αγάπη και κάνοντας κέφι το παραδοσιακό στοιχείο (παντρεμένο με το έντεχνο) –και ας κατηγορούνται συχνά πυκνά για ξενομανία από τις παλιότερες γενεές.

Αν κάτι μου έμεινε από εκείνη τη βραδιά εντελώς σε προσωπικό επίπεδο, είναι ότι ο Λεωνίδας Μπαλάφας γνωρίζει πότε πρέπει να παίξει και ποιο κομμάτι για να φτιάξει το ζεστό αυτό κλίμα με τους θαυμαστές του. Μου θύμισε επίσης, σε κάποιες πολύ μικρές λεπτομέρειες, τον Νικόλα Άσιμο, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι τα κομμάτια του είναι διαχρονικά -τόσο από άποψη στίχων όσο και μουσικής- και, όπως όλα δείχνουν, θα αντέξουν στον χρόνο. Γι’ αυτό και πλέον ανυπομονώ να ακούσω τη νέα δισκογραφική του δουλειά που αναμένεται να κυκλοφορήσει και σίγουρα θα είναι κάτι ξεχωριστό…

balafas_live_2016_04_009

*Ο Λεωνίδας Μπαλάφας θα εμφανιστεί για ακόμα τρεις Πέμπτες στον Σταυρό του Νότου.

Δείτε περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του Music Corner από το live…

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here