10/10/2013
Γράφει η Πέννυ Γέρου
Φωτογράφηση: Θαλίνα Καρπούζη
www.musiccorner.gr

Αν εδώ και καιρό ψάχνετε ένα συγκρότημα που να συνδυάζει reggae, latin, funk, swing, hip hop και rock, τότε έπρεπε το βράδυ της Δευτέρας να βρίσκεστε στο Faust!

Οι Los Dos o Mas εμφανίστηκαν στη σκηνή της Καλαμιώτου, στο κέντρο της Αθήνας, κι έδωσαν μια παράσταση γεμάτη ενέργεια, χορό και «Africa vibration»! Μια μπάντα εφτά (!) ατόμων έστησε τα όργανα και τα μικρόφωνά της και το ταξίδι σε διάφορα μονοπάτια της μουσικής ξεκίνησε κατά τις 23:00.

los_dos_o_mas_2013_10_29

Το καλωσόρισμα έγινε με το κομμάτι που θα μπορούσε να συνοψίζει το μουσικό ύφος και το αίσθημα της μπάντας αυτής: Love one another! Από την αρχή φάνηκε, και ιδιαίτερα με την παρουσία του Γρηγόρη Γκόμπυ, ότι ο χορός και η ενέργεια είναι must για ένα συγκρότημα σαν κι αυτό.

Στο πρόγραμμα οι Los Dos o Mas είχαν συμπεριλάβει ένα ευρύ φάσμα μουσικών επιλογών, τόσο από προσωπικές τους δουλειές, όσο και από κομμάτια που οι ίδιοι αγαπάνε κι έχουν «πειράξει» έστω και λίγο, δίνοντας πάντα αυτή τη χορευτική διάσταση και τη reggae πινελιά τους. «Guatemala», «Gotta be free», «Political Violence» και «Definition» είναι μερικά από τα κομμάτια της μπάντας που ακούσαμε εκείνο το βράδυ και αξίζει να ψάξει κανείς για να τους γνωρίσει καλύτερα.

Τα φωνητικά και το mc-ing του Γρηγόρη, μαζί με την ταξιδιάρικη και περισσότερο λατίνα φωνή της Ράνιας Τόλη, έδιναν τον άξονα για την κιθάρα, το μπάσο, τα τύμπανα και ενίοτε το γιουκαλίλι. Ακόμη, από τα κομμάτια που είχαν επιλέξει να πειράξουν α λα Los Dos o Mas ήταν το Come as you are των Nirvana, το Mr Bobby μαζί με το Bongo Bong του Manu Chao, καθώς και το Back it up με το Clint Eastwood των Gorillaz, στο οποίο έδωσαν περισσότερο swing και reggae αποχρώσεις, καθώς είναι ένα κομμάτι που… σηκώνει τέτοιες παρεμβάσεις.

los_dos_o_mas_2013_10_2

Στη σκηνή είχαν συμπεριλάβει και ένα στοιχείο που δεν το βλέπουμε συχνά σε μπάντες. Στην άκρη της στεκόταν ο Jerry, ένας ζωγράφος, ο οποίος έστησε τον καμβά του και άρχισε να ζωγραφίζει επί σκηνής, ό,τι ερχόταν στο μυαλό του, ακούγοντας τη μουσική και τα τραγούδια των Los Dos o Mas. Αυτό φυσικά προϋποθέτει ταλέντο στον αυτοσχεδιασμό και τη φαντασία της στιγμής, η δημιουργία σε πλήρη ετοιμότητα και η δεξιοτεχνία να συγκεντρωθεί μέσα σε τόσο κόσμο, ώστε να βγάλει ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα άξιο να παρουσιαστεί στον κόσμο. Ο Jerry τα κατάφερε όλα αυτά! Ενώ ήταν στην άκρη της σκηνής και πολύς κόσμος δε μπορούσε να παρακολουθήσει τη διαδικασία της δημιουργίας, κάπου στη μέση του προγράμματος έφερε μπροστά τον πίνακά του και έλαβε ένα πολύ θερμό χειροκρότημα! Φυσικά, ο Jerry ασχολείται επαγγελματικά με τη ζωγραφική και έχει επιλέξει παράλληλα να συντροφεύει και τη μπάντα στις εμφανίσεις της.

los_dos_o_mas_2013_10_20

Το όνομά τους είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεται κανείς. Μπορεί να είναι δύο ή περισσότεροι. Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε μέλος αυτής της μπάντας και να συμβάλλει με το δικό του τρόπο, αναμειγνύοντας μουσικά στυλ και τέχνες, έχοντας πάντα στο μυαλό ένα ιδεολογικό στόχο και μια διάθεση για σχολιασμό της επικαιρότητας και της πολιτικής μέσα από τα τραγούδια αλλά και την παρουσία τους επί σκηνής.

Το μαγαζί του Faust γέμισε και υπήρχαν στιγμές που ο κόσμος ήταν αρκετά στριμωγμένος και, ενώ ήθελε να χορέψει – μιας και το απαιτούσε ο ρυθμός και η ενέργεια των παιδιών – , δε μπορούσε! Θεωρώ ότι η σκηνή και ο χώρος ήταν περιοριστικά για τη μπάντα και το κοινό της. Ίσως σε μια μεγαλύτερη σκηνή και ένα μεγαλύτερο χώρο, θα μπορούσαν να παρουσιάσουν πολύ καλύτερα και εντυπωσιακά το υλικό τους. Θα ήθελα, για παράδειγμα, να τους δω σε μια καλοκαιρινή συναυλία, όπου τα παιδιά θα μπορούσαν να χορέψουν σε όλη τη σκηνή και ο Jerry να δημιουργήσει ελεύθερα, σε καμβάδες ή τοίχους! Σίγουρα το Faust προσφέρει μια πολύ ζεστή και σχεδόν «cabaret» ατμόσφαιρα και ήταν μια καλή αρχή για τους Los Dos o Mas.

Παρόλα αυτά, περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις, γιατί παιδιά φαίνεται ότι έχουν την όρεξη και την ενέργεια να παρουσιάσουν ένα πολυπολιτισμικό και διαδραστικό show, με πολύ χορό και καλή διάθεση!

los_dos_o_mas_2013_10_40

Οι Los Dos o Mas μας μίλησαν λίγο μετά την εμφάνισή τους…

Music Corner: Όπως ακούει κανείς το όνομά σας, του έρχεται στο μυαλό ένα είδος κολλεκτίβας. Είναι έτσι; Πώς ξεκίνησαν οι Los Dos O Mas;
Los Dos o Mas: Ναι,θα μπορούσαμε να το πούμε και έτσι εφόσον τα πράγματα λειτουργούν συλλογικά και όλοι είμαστε ισότιμοι. Την ιδέα για τη δημιουργία του συγκροτήματος την έφερε ο κλασικος κιθαρίστας μας, Νίκος Καραχάλιος, μετά από ένα ταξίδι στη Σεβίλλη που πραγματοποίησε. Αρχικά τα μέλη της μπάντας ήταν δύο και για αυτό το λόγο η αρχική ονομασία της μπάντας ήταν Los Dos. Στη συνέχεια το σχήμα πλαισιώθηκε και από άλλους μουσικούς και το όνομα έγινε Los Dos O Mas (οι 2 μας ή και περισσότεροι).

Music Corner:Θα μπορούσαμε να πούμε ότι «moto» σας είναι το «Αγάπη ειρήνη και ελευθερία». Πώς πραγματώνεται αυτή η ιδεολογία μέσα από την καλλιτεχνική σας παρουσία; Ποια αισθάνεστε πως είναι η ευθύνη σας ως μπάντα απέναντι σε μια τέτοια ιδεολογία;
Los Dos o Mas: Η ιδεολογία αυτή φαίνεται αν διαβάσει κανείς τους στίχους μας (π.χ Love One Another) αλλά και αν παρακολουθήσει κάποιο από τα live μας. Η ευθύνη μας απέναντι σε μια τέτοια ιδεολογία ειναί μεγάλη αλλά εφόσον όλοι μας πιστεύουμε σε αυτή, την υπηρετούμε και θα την υπηρετούμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα από τη μουσική μας.

Music Corner: Στα κομμάτια σας συνδυάζονται ποικίλα είδη μουσικής. Είστε υπέρμαχοι πως η μουσική είναι μια ή η μίξη μουσικών τύπων είναι σκόπιμη εκ μέρους σας;
Los Dos o Mas: Είμαστε της άποψης πως η μουσική είναι μία. Όλα τα μουσικά είδη συνδέονται μεταξύ τους. Καμία εναλλαγή μας από ένα μουσικό είδος σε ένα άλλο δε γίνεται σκόπιμα. Τα κομμάτια μας παίρνουν μορφή στο στούντιό μας κατά τη διάρκεια της πρόβας. Έκει(επειδή όλοι μας ακούμε διαφορετικά είδη μουσικής) ο καθένας “ρίχνει” την ίδεα του και τα κομμάτια παίρνουν τη τελική τους μορφή. Συνεπώς, η εναλλαγή των μουσικών τύπων στα κομμάτια μας δεν είναι σκόπιμη αλλά βασίζεται στο “mood” της στιγμής.

los_dos_o_mas_2013_10_43

Music Corner: Τα προσωπικά σας κομμάτια θα κυκλοφορήσουν δισκογραφικά; Σας ενδιαφέρει ο χώρος της δισκογραφίας;
Los Dos o Mas: Φυσικά, μας ενδιαφέρει ο χώρος της δισκογραφίας και ευελπιστούμε, παρά τις δυσκολίες, πως σε λίγο καιρό θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη δισκογραφική μας δουλειά.

Music Corner: Είστε μια μπάντα από το Αίγιο. Πώς είναι η ζωή εκεί και πώς αισθάνεστε κάθε φορά που έρχεστε στην Αθήνα; Θεωρείτε τυχερούς τους ανθρώπους της «πρωτεύουσας»;
Los Dos o Mas: Η ζωή στο Αίγιο είναι κατά βάση ήρεμη. Έχουμε τη θάλασσα δίπλα μας και αυτό είναι μια ατέλειωτη πηγή έμπνευσης για’μας. Όταν ερχόμαστε στην Αθήνα δε θα σας κρύψουμε πως τρελαινόμαστε λίγο από τους ρυθμούς της καθημερινότητας αλλά είμαστε πάντα χαρούμενοι γιατί είναι πολύ σημαντικό για μια μπάντα από την επαρχία όπως εμείς να παίζει σε κάποια από τα καλύτερα μαγαζιά της Αθήνας. Θεωρούμε τους ανθρώπους της πρωτεύουσας τυχερούς από την άποψη ότι οι ευκαιρίες για να έρθεις σε επαφή με τις διάφορες μορφές τέχνης είναι πάρα πολλές. Βέβαια,από την άλλη, οι ρυθμοί ζωής είναι τέτοιοι που ίσως και να μην έχουν τη διάθεση για να τις εκμεταλλευτούν.

Music Corner: Ποια είναι τα σχέδια για αυτό το χειμώνα και ποιες οι ελπίδες σας για το αύριο (είτε ως μπάντα, είτε ως πολίτες, είτε ως άνθρωποι);
Los Dos o Mas: Τα σχέδιά μας για το χειμώνα είναι να κάνουμε όσα περισσότερα live γίνεται και σε όσα περισσότερα μέρη της Ελλάδας γίνεται! Επίσης, την Άνοιξη θα ταξιδέψουμε στη Dijon της Γαλλίας για να πραγματοποιήσουμε κάποιες live εμφανίσεις. Ελπίζουμε η μουσική μας να “φύγει” στο εξωτερικό και κάποια στιγμή να κάνουμε μια μεγάλη περιοδεία στο εξωτερικό. Το βασικότερο όμως που θέλουμε να πιστεύουμε, είναι πως αυτή η δύσκολη περίοδος που περνάμε σαν πολίτες και σαν μουσικοί και σα χώρα γενικότερα, σύντομα θα τελειώσει.And always remember: ONE LOVE!

Οι Los Dos o Mas είναι οι:
Νίκος Καραχάλιος: κλασική κιθάρα
Τάσος Παπαπάνος: ηλεκτρικό μπάσο
Πάνος Γιαλελής: ηλεκτρική κιθάρα, γιουκαλίλι
Στέλιος Γαβριηλίδης: τύμπανα, κρουστά
Ράνια Τόλη: φωνητικά
Γρηγόρης Γκόμπυ: φωνητικά, mc
Jerry: Art painter

 —————–

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here