Η tango opera «Μαρία του Μπουένος Άιρες» (“María de Buenos Aires”) με τη συναρπαστική μουσική του Astor Piazzolla, ανεβαίνει στο Ηρώδειο για μια μοναδική βραδιά με πανσέληνο, την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου.

Είναι η παγκόσμια πρώτη χορογραφημενη opera tango από τους διάσημους χορογράφους Alejandro Aquino και Natalia Hills, με 14 χορευτές, 10 ηθοποιούς – χορωδούς και εννεαμελή ορχήστρα.

50 χρόνια μετά την πρεμιέρα της όπερας η μαγική φωνή του Buenos Aires, Amelita Baltar, η μούσα και σύντροφος του Astor Piazzola, θα ερμηνεύσει τις ωραιότερες άριες tango που γράφτηκαν ποτέ.

maria_buenos_aires_2018_09

H tango opera «Μαρία του Μπουένος Άιρες», σε μουσική του Astor Piazzolla και λιμπρέτο του Horacio Ferrer, είναι το πλέον αντιπροσωπευτικό έργο του είδους. Έκανε πρεμιέρα 50 χρόνια πριν, στις 4 Μαΐου του 1968 στο Μπουένος Άιρες, και αποτελεί την κορωνίδα της δημιουργίας του Piazzolla, έχοντας παρουσιαστεί στις σπουδαιότερες οπερατικές σκηνές και τα σημαντικότερα φεστιβάλ του κόσμου: Houston Grand Opera (1991), Covent Garden Festival (2000), Grand Thermae Villa (2003), Teatro Nacional de São João (2006), Edinburgh Festival (2010), Milwaukee Opera (2011), Cincinnati Opera (2012), Florida Grand Opera (2013), Syracuse Opera (2014), Anchorage Opera (2016), Opera Grand Rapids (2016), Atlanta Opera (2017), Mill City Summer Opera (2017).

Η μουσική της «Μαρίας του Μπουένος Άιρες» στηρίζεται κυρίως στο νέο τάνγκο –nuevo tango– ένα είδος που ανέδειξε κυρίως ο Piazzolla. Στη βάση του βρίσκεται φυσικά το αργεντίνικο tango, μπολιασμένο όμως με στοιχεία από άλλα είδη, την τζαζ και την κλασική μουσική. Βέβαιο είναι ότι ο συνθέτης Piazzolla και ο λιμπρετίστας Ferrer δούλεψαν στενά σκηνή προς σκηνή το έργο. Ο Piazzolla χρησιμοποίησε διαφορετικά είδη tango για κάθε μία από τις περιόδους στη ζωή της Μαρίας –παραδοσιακό, ρομαντικό, σύγχρονο– όπως επίσης άλλα είδη μουσικής, το βαλς και τα τραγούδια των πάμπας, δηλαδή των περιοχών που περιβάλλουν το Μπουένος Άιρες.

Στις 25 Σεπτεμβρίου, οι θεατές στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν όχι μόνο τις εξαίσιες μελωδίες της «Μαρίας του Μπουένος Άιρες» αλλά και πολλά αναγνωρίσιμα θέματα του Astor Piazzolla.

Αmelita Baltar
Η Αmelita Baltar, Αργεντίνα τραγουδίστρια, γεννήθηκε το Σεπτέμβρη του 1940 στην κακόφημη γειτονιά Barrio Norte, στο Buenos Aires. Ο Astor Piazzola την ανακάλυψε τυχαία και της πρότεινε να πρωταγωνιστήσει στην τάγκο – όπερα “Maria de Βuenos Aires”. Άρχισε να γράφει τραγούδια για εκείνη, ανάμεσα στα οποία και το πιο δημοφιλές “Balada para un loco”, του οποίου είναι και η πρώτη ερμηνεύτρια. 50 χρόνια μετά η Amelita Baltar, η αυθεντική ερμηνεύτρια της «Μαρίας του Μπουένος Άιρες», έρχεται στο Ηρώδειο για να τραγουδήσει τις συγκλονιστικές άριες που την καθιέρωσαν.

amelita_baltar_2018_09

Η υπόθεση
Στα άδυτα του υπόκοσμου της Αργεντινής ξετυλίγονται οι ιστορίες της Μαρίας, της πόλης του Μπουένος Άιρες, αλλά και του ίδιου του tango. Η Μαρία γεννήθηκε σ’ ένα φτωχικό προάστιο του Buenos Aires «…μια μέρα που ο θεός ήταν μεθυσμένος». Στη δίνη ενός χαμένου έρωτα καταφεύγει στο κέντρο του Buenos Aires. Εκεί ερωτεύτηκε το tango και η ψυχή της έμαθε να εκφράζεται μέσα από αυτό. Η ζωή και ο θάνατος της Μαρίας είναι το νήμα του έργου. Η γέννηση του παιδιού της σηματοδοτεί το θάνατό της. Η tango ψυχή της μένει αθάνατη, φωτεινή, περιπλανώμενη στη σκοτεινή πόλη.

Η παράσταση στο Ηρώδειο θα παρουσιαστεί υπό την αιγίδα της Εθνικής Ακαδημίας Τάγκο της Αργεντινής και του Ιδρύματος Astor Piazzolla.

Η χορευτική ομάδα Tangueros del Sur έχει την υποστήριξη της Γερουσίας, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Γραμματείας του Έθνους της Αργεντινής.

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018
Ώρα Έναρξης: 21:00

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Τιμές Εισιτηρίων:
Διακεκριμένη Ζώνη: 110 με 140 ευρώ
Α΄ Ζώνη: 90 με 110 ευρώ
Β΄ Ζώνη: 65 με 80 ευρώ
Γ΄ Ζώνη: 45 με 55 ευρώ
Άνω Διάζωμα: 25 με 35 ευρώ

Προπώληση: viva.gr και από το δίκτυο καταστημάτων της viva

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here