Το Εθνικό Θέατρο ανέθεσε στον διακεκριμένο χορογράφο Γιάννη Μανταφούνη, που διαπρέπει στις ευρωπαϊκές σκηνές, να έρθει στην Ελλάδα και να παρουσιάσει με μία ομάδα ηθοποιών το έργο «MayaBuff. Eνα ντελίριο του Μαγιακόφσκι», μέσα από τη δική του πρωτοποριακή μέθοδο, βασισμένο στο έργο «Μυστήριο Μπουφφ».

Στο έργο, που γράφτηκε για την πρώτη επέτειο της μπολσεβίκικης επανάστασης, ο κορυφαίος Σοβιετικός ποιητής, μέγας σατιρικός συγγραφέας και ευφυής θεατράνθρωπος, Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, παρωδεί τη δομή του μεσαιωνικού κύκλου μυστηρίων κι εξηγεί τον τίτλο ως εξής:

Μυστήριο είναι ό,τι μεγάλο υπάρχει στην επανάσταση,
μπουφφ ό,τι είναι σ’ αυτή γελοίο
.

Όλα αυτά θα ακούγονταν πολύ παρωχημένα, αν ο Μαγιακόφσκι δεν είχε προνοήσει να «δώσει την άδεια» στους μελλοντικούς σκηνοθέτες να μη διστάσουν να κάνουν ό,τι θέλουν στο έργο του, ώστε να το μεταφέρουν στην εποχή τους!

Ο Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι ονειρευόταν ένα θέατρο που θα συνδύαζε το δραματικό στοιχείο με τον χορό και τον ρυθμικό λόγο. Ένα θέατρο αντιρρεαλιστικό, επαναστατικό, μαζικό, φουτουριστικό, στο οποίο χιλιάδες άνθρωποι κι εκατοντάδες αυτοκίνητα κι αεροπλάνα θα γέμιζαν μια γιγάντια σκηνή και θα αναπαριστούσαν για εκατομμύρια θεατές  το ηρωικό έπος της Οκτωβριανής Επανάστασης. Το «Μυστήριο Μπουφφ» είναι η μικρογραφία αυτού του κοσμικού οράματος.

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Tα σάρωσε όλα ο κατακλυσμός. Τόσο το καλύτερο.

Στο «ΜayaBuff» ο χρόνος διαστέλλεται και η πρόθεση αποστασιοποιείται από τη δράση. Στο κρίσιμο δευτερόλεπτο που προηγείται της εκφοράς του λόγου, πριν την απόπειρα κίνησης, οι χορευτές-ηθοποιοί έχουν ήδη κριθεί, όχι για αυτό που υποκρίνονται, αλλά για αυτό που είναι.

Με την απλότητα του ήχου των κορμιών τους στον χώρο και με ρούχα καθημερινά, οι χορευτές-ηθοποιοί δημιουργούν μπροστά στα μάτια του θεατή το έργο που παράλληλα ερμηνεύουν.

maya_buff_2018_01

Ταυτότητα παράστασης
Φωτισμοί: Mελίνα Μάσχα
Φωτογράφος παράστασης: Γιάννης Μπουρνιάς

Χoρεύουν – ερμηνεύουν με αλφαβητική σειρά:
Αλεξάνδρα Καζάκου, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Αλέξης Κωτσόπουλος, Νίκος Λεκάκης, Effi Rabsilber, Χρήστος Στέργιογλου, Συμεών Τσακίρης, Αμαλία Τσεκούρα, Αντιγόνη Φρυδά

Παραστάσεις: από 18 Ιανουαρίου στο Θέατρο Rex – Iσόγειο Rex, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις  20:00
Κυριακή στις 19:00

*Από Τετάρτη έως Κυριακή, όλες οι παραστάσεις παρουσιάζονται με αγγλικούς υπέρτιτλους.

Εθνικό Θέατρο
Θέατρο Rex – Ισόγειο Rex
Πανεπιστημίου 48, Αθήνα
Κρατήσεις: τηλ. 210 3305074 (μέσω πιστωτικής κάρτας) και στο n-t.gr

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 13 €
ΑΜΕΑ: 5 €
Άνεργοι: 6 €

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here