31/10/2013
www.musiccorner.gr

Muzik N.F.
(σε… meeting με την Κωνσταντίνα Ζαφείρη)

Το πρώτο άκουσμα από τους Muzik N.F. ήταν αρκετό για να μου τραβήξει την προσοχή. Ένα πολύ φρέσκο ροκ  συγκρότημα με ενδιαφέρον υλικό και ελπιδοφόρο για το  μέλλον. Ο Γιώργος (φωνή- κιθάρα), ο Διονύσης (μπάσο- φωνητικά) και ο Κώστας (ντραμς) που απαρτίζουν τους Muzik N.F. μας μίλησαν για τον χαρακτήρα της μπάντας καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν νέοι καλλιτέχνες σε τόσο χαλεπούς καιρούς.

muzik_nf_10_2013_01

Music Corner: Ποια ήταν η αφορμή για τη δημιουργία της μπάντας; Πως ξεκίνησαν όλα για τους Muzik N.F.;
Muzik N.F.: Η παρέα υπάρχει από παλιά, από τα πρώτα μουσικά μας βήματα. Ήθελε το χρόνο του να ωριμάσει το πράγμα κι αφού τα προβλήματα στη ζωή τελικά δεν τελειώνουν ποτέ, βρήκαμε ένα τρόπο να δημιουργήσουμε κι’ άλλα. Πέρα από την πλάκα, βρεθήκαμε μετά από καιρό μαζί, βγήκε κάτι που μας άρεσε και κάπως έτσι ξεκίνησαν οι MuziK N.F..

Music Corner: Τι λέξεις θα χρησιμοποιούσατε για να περιγράψετε την μουσική σας και πως θα την χαρακτηρίζατε;
Muzik N.F.: 
Παίζουμε Rock. Όπως είναι λογικό, φυσικά υπάρχουν και επιρροές από πάρα πολλά ακούσματα και βιώματα που έχουμε στο παρελθόν, αλλά προσπαθούμε να κρατήσουμε τον ήχο μας όσο το δυνατόν πιο αυθεντικό και καθαρό.

Music Corner: Η τέχνη έχει μπει σε δεύτερη μοίρα μιας και ο κόσμος πλέον θεωρεί την ψυχαγωγία και την διασκέδαση του πολυτέλεια. Πως αντιμετωπίζει ένας καλλιτέχνης  τον επικείμενο πνευματικό ευνουχισμό μιας κοινωνίας και πως αντιμετωπίζει την κρίση σε προσωπικό επίπεδο;
Muzik N.F.: 
Σίγουρα μας στενοχωρεί το γεγονός ότι ο κόσμος δυσκολεύεται να πάει σε ένα μαγαζί να ακούσει ένα σχήμα και να πιεί ένα ποτό – μια κατάσταση που είμαστε κι εμείς – και το μόνο που θα μπορούσαμε να κάνουμε γι’ αυτό είναι να επιλέγουμε μέρη με τις ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες για τον κόσμο που θα έρθει να μας ακούσει.
Για την κρίση σε προσωπικό επίπεδο, μας αγγίζει όπως αγγίζει όλον τον κόσμο, είναι δύσκολο να κάνεις σχέδια σε βάθος χρόνου όπως κάποτε και είναι εξοργιστικό να συνειδητοποιείς ότι κάποιοι παίζουν με τη ζωή μας και μας θεωρούνε αναλώσιμους. Ίσως το μόνο αισιόδοξο που μπορεί να βγει από αυτό είναι ότι όλοι μαθαίνουμε σιγά – σιγά να εκτιμάμε κάποια πράγματα που τα θεωρούσαμε δεδομένα μέχρι τώρα.

muzik_nf_10_2013_02

Music Corner: Πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους νέους καλλιτέχνες που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν σε μία τόσο σκληρή βιομηχανία; Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος της μουσικής και κατ’ επέκταση των καλλιτεχνών σε μία εποχή όπως η σημερινή;
Muzik N.F.: 
Είναι πολύ δύσκολα, ειδικά αν κάποιος δεν θέλει να μπει σε καλούπι και να ακολουθεί συγκεκριμένα πρότυπα. Από την άλλη, στο σημείο που έχει φτάσει σήμερα η τεχνολογία – και με τα social media – είναι πλέον εύκολο να επιδείξει κάποιος δείγμα της δουλειάς του. Είναι ένα σκαλί για να κάνεις το πρώτο βήμα, όμως χρειάζεται πολύ «τρέξιμο», γερό στομάχι και αρκετή δόση τύχης.
Όσο για το ρόλο της μουσικής και των καλλιτεχνών… να περνάει ο κόσμος καλά, αλλά να παίρνει και το ερέθισμα να σκεφτεί και δυο πράγματα παραπάνω. Η μουσική είναι ψυχαγωγία, δηλαδή συνδυασμός διασκέδασης και πνευματικής ανάπτυξης.

Music Corner: Θεωρείτε ότι το εξωτερικό είναι μία διαφυγή για τους καλλιτέχνες καθώς εκεί θα είχαν περισσότερες ευκαιρίες και ερεθίσματα για δημιουργία από ότι στην Ελλάδα;
Muzik N.F.: Σαφέστατα θα μπορούσε να είναι για κάποιους καλλιτέχνες, αλλά ίσως εκεί τα πράγματα να είναι πιο σύνθετα. Σίγουρα η γλώσσα και η προφορά παίζουν μεγάλο ρόλο, καθώς και ότι η αναλογία προσφοράς – ζήτησης στο εξωτερικό είναι μεγαλύτερη. Για εμάς δεν αποτελεί προτεραιότητα, άλλωστε είμαστε ελληνόφωνο σχήμα, αλλά αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις… ποτέ δεν ξέρεις!


Music Corner: Υπάρχουν καλλιτέχνες που αποτελούν πρότυπα για σας αυτή τη στιγμή στη χώρα μας ή το εξωτερικό;
Muzik N.F.: Υπάρχουν πάρα πολλοί καλλιτέχνες που θαυμάζουμε τόσο στην Ελλάδα όσο και – φυσικά – στο εξωτερικό αλλά προτιμάμε να μην αναφέρουμε συγκεκριμένα ονόματα.

Music Corner: Τι πιστεύετε ότι θα προσελκύσει τον κόσμο να έρθει να δει ένα live σας;
Muzik N.F.: Η μουσική μας, τα τραγούδια μας, ο παλμός μας και ότι είμαστε ωραία παιδιά..

Music Corner: Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει;
Muzik N.F.: Be yourself!

Music Corner: Ποιό κομμάτι σας έχετε αγαπήσει περισσότερο και γιατί;
Muzik N.F.: 
Όλα τα κομμάτια μας είναι ‘’παιδιά μας’’ και ειλικρινά δεν έχουμε αγαπήσει κάποιο περισσότερο. Αλλά μπορείς να μας πεις εσύ ποιο προτιμάς.

muzik_nf_2013_10_03

Music Corner: Ποιά είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;
Muzik N.F.: 
Επειδή είμαστε ακόμα αρκετά «φρέσκοι», αυτή τη στιγμή δουλεύουμε τον ήχο μας και παράλληλα γράφουμε μουσική. Στα κοντινά μας σχέδια είναι να ακουστούμε όσο περισσότερο γίνεται – όπου και όπως μπορούμε – και να δημιουργήσουμε έναν κύκλο από φίλους που θα μας στηρίζουν.
Σε επόμενη φάση – και έχοντας πλέον κατασταλάξει με το υλικό μας – θα θέλαμε να ανοίξουμε την πόρτα της δισκογραφίας και να κάνουμε το πρώτο μας βήμα εκεί.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θέλουμε να περνάμε καλά και να νιώθουμε καλά με αυτό που κάνουμε, να μας καλύπτει και να αισθανόμαστε περήφανοι.

* Οι Muzik N.F. θα εμφανιστούν στις 2 Νοεμβρίου στο Ghost House στις 22.00

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here