14/10/2010
www.musiccorner.gr

Palyrria
(σε …meeting με την Αριάδνη Κυπριάδη)

Βασίζονται στην παραδοσιακή μουσική, φλερτάρουν με την electro και προσφέρουν εκρηκτικές ζωντανές εμφανίσεις, όπως η πρόσφατη συμμετοχή τους στη συναυλία-αφιέρωμα στους «Γιατρούς του Κόσμου». Με πάνω από μια δεκαετία μουσικής δραστηριότητας, οι Palyrria έχουν παίξει ζωντανά σε πολλά μέρη της Ελλάδας, σε χώρες της Ευρώπης, στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία!

Τώρα επιστρέφουν με τον τέταρτο κατά σειρά δίσκο τους, “Electrifying Nature”, στο οποίο συμμετέχει ένα πλήθος μουσικών, όπως οι Max Wright και DJ Panko των Ojos de Brujo και ο Κουβανός Kumar.

Το Music Corner αποφάσισε να τους φιλοξενήσει στο σημερινό “Meeting Point” για να τους γνωρίσουμε καλύτερα!

Music Corner : Συνδυάζετε τα δυτικά, ηλεκτρονικά ακούσματα και την πολυπολιτισμικότητα με την ελληνική και βαλκανική παράδοση. Τι είναι η World-Electro και ποιοι είναι οι “Palyrria”;
Palyrria: Η μπάντα αποτελείται από ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, που ο καθένας κουβαλάει βιώματα από τη γενιά του. Επίσης ο καθένας μας, φέρνει στοιχεία από διαφορετικές μουσικές παραδόσεις, ύφη και φόρμες. Πιστεύουμε ότι αυτή ακριβώς η διαφορετικότητα είναι και η δύναμη της μπάντας. Είναι αυτό τελικά που μας ενώνει με απόλυτο σεβασμό του ενός προς τον άλλο και προς αυτό που κάνουμε. Tο αποτέλεσμα σίγουρα δεν θα ήταν το ίδιο αν όλοι ερχόμασταν από κοινές παρέες με κοινά βιώματα. Ο όρος world-electro, είναι ένας όρος που κατά ένα τρόπο, κάνει πιο κατανοητό τον ήχο της μπάντας. Συνδυάζει τις παραδοσιακές μουσικές του κόσμου με τις σύγχρονες μουσικές, είτε αυτή είναι η ηλεκτρονική μουσική του σήμερα είτε οι μουσικές τάσεις που θα κυριαρχήσουν στο μέλλον. Αυτό το μουσικό υβρίδιο αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες προτάσεις της δεκαετίας που διανύσαμε μιας και επιτρέπει σε νέους μουσικούς από όλες τις χώρες να ανανεώσουν τις παραδοσιακές μουσικές των τόπων τους και να τις εισάγουν στη νέα χιλιετία.

 Music Corner : Έχετε πραγματοποιήσει αρκετές και πολύ επιτυχημένες εμφανίσεις στο εξωτερικό. Πώς αντιλαμβάνεται ο κόσμος εκεί τη μουσική σας;
Palyrria: Έχει πάντα μεγάλο ενδιαφέρον να παίζεις μπροστά σε “ανυποψίαστο” κοινό. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν έχουν ιδέα από Ελληνική παραδοσιακή μουσική και έτσι προσεγγίζουν τη δουλειά μας με βάση το ένστικτό τους. Αυτό που γρήγορα συμπεράναμε είναι ότι οι αντιδράσεις τους όχι μόνο δεν διαφέρουν από αυτές των Ελλήνων αλλά πολλές φορές είναι ακόμα πιο αυθόρμητες και ενθουσιώδεις. Βλέπετε το ανθρώπινο συναίσθημα είναι κοινό σε όλους και δεν επηρεάζεται από σύνορα και εθνικότητες. Από τη στιγμή που εμείς είμαστε αυθεντικοί και πιστοί σε αυτό που κάνουμε, ένας Αυστριακός θα χορέψει τον Ικαριότικο με την ίδια, ίσως και μεγαλύτερη ευκολία από έναν Έλληνα!

Music Corner : Πώς δουλεύει στο στούντιο μια μπάντα που μοιάζει να προσανατολίζεται κυρίως σε ζωντανές εμφανίσεις;
Palyrria: Στο studio μπαίνουμε πολύ συχνά στη διαδικασία να τζαμάρουμε live τις όποιες καινούργιες ιδέες για κομμάτια έχει ο καθένας μας και τα ηλεκτρονικά μέρη συνήθως στήνονται κατά τη διαδικασία αυτού του jam οπότε τα κομμάτια από τη βάση τους έχουν αυτή την αίσθηση του live. Φυσικά στην πορεία, υπάρχουν κι άλλες ιδέες και διαμόρφωση των κομματιών για να παιχτούν live.

 Music Corner : Μιλήστε μας λίγο για το νέο σας δίσκο, “Electrifying Nature”.
Palyrria: Το “ELECTRIFYING NATURE” αποτελεί μία μεγάλη στροφή για τους Palyrria. Κουβαλάει μέσα στη μουσική του όλη την εμπειρία των δέκα χρόνων μας, την εμπειρία που αποκομίσαμε από τα ταξίδια μας στο εξωτερικό και την γενικότερη επιθυμία μας να στραφούμε προς έναν ήχο πιο εξωστρεφή, άμεσο και συνειδητοποιημένο. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα ότι σε αυτόν τον δίσκο συμμετείχαν πολλά νέα παιδιά είτε ως καλεσμένοι, είτε ως μέλη των ανανεωμένων πλέον Palyrria. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι ο δίσκος φέρει ακέραιο το μήνυμα που, εν πλήρη συνειδήση, θέλει να περάσει το συγκρότημα προς τον κόσμο. Βασικό στοιχείο αυτού είναι οι στίχοι, που είναι όλοι γραμμένοι από μέλη του συγκροτήματος και καταπιάνονται με τα προβλήματα και τις αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου με έναν τρόπο απλό αλλά άμεσο. Για εμάς δεν ήταν πια αρκετό να χρησιμοποιούμε παραδοσιακούς και αρχαιοελληνικούς στίχους με ένα συμβολικό τρόπο. Είχαμε πολλά να πούμε και θέλαμε να τα πούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να τα καταλάβουν όλοι.

 Music Corner : Οι μουσικόφιλοι μπορούν να πάρουν μια γεύση από τις δραστηριότητες και τη μουσική σας στο MySpace και στο Facebook. Η σύγχρονη τεχνολογία τελικά βοηθάει στη διάδοση της μουσικής συγκροτημάτων που δεν λαμβάνουν την ίδια δημοσιότητα με τα εκάστοτε pop είδωλα;
Palyrria: Όταν μπορείς με λίγη ώρα ενασχόλησης την ημέρα με τα εν λόγω sites να προωθήσεις τις δημιουργίες σου σε τόσο κόσμο και ειδικότερα σε κόσμο με τον οποίο δεν μπορούσες να έρθεις τόσο εύκολα σε επαφή πριν μερικά χρόνια, σίγουρα βοηθάει! Για εμάς είναι ένα μέσο, από την στιγμή που η προβολή είναι κάτι που πρέπει να γίνεται με αρκετή προσοχή στις μέρες μας. Μην πάμε μακριά όμως, ακόμα και κάποια από τα νέα pop είδωλα, αναδείχτηκαν μετά την επιτυχία που είχαν οι σελίδες τους στο myspace.

 Music Corner : Το “Se Quema” είναι εμπνευσμένο από τα γεγονότα του Δεκέμβρη. Πώς βιώσατε τα γεγονότα και πώς βλέπετε την κατάσταση της χώρας; Βρισκόμαστε όντως σε φάση οικονομικής και πολιτιστικής παρακμής;
Palyrria: Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κομβικό σημείο. Αυτό όμως είναι φαινόμενο γενικό των τελευταίων ετών. Υπάρχει σύγχυση. Σύγχυση πληροφοριών, σύγχυση εξουσιών, ιδεολογίας, πολιτισμικής κατεύθυνσης και ταυτότητας… Η οικονομία, δυστυχώς επηρεάζει! Επηρεάζει την ποιότητα ζωής και αυτό σίγουρα έχει προεκτάσεις σε όλα. Σαφέστατα και στον πολιτισμό, που κατ’ επέκταση επηρεάζει και την κουλτούρα. Έτσι εξηγούνται φαινόμενα και συμπεριφορές όπως αυτές των γεγονότων του Δεκέμβρη του 2008. Υπάρχει οργή και απογοήτευση και αδικία που μας πνίγει όλους. Ο Κumar (που έχει γράψει στίχους και ραπάρει στο “Se Quema”) ως Κουβανός, κουβαλάει τα δικά του βιώματα σε σχέση με όλα αυτά και στο συγκεκριμένο κομμάτι του δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσει την δική του οπτική ως προς τα γεγονότα που, να σημειώσουμε, τα έζησε από πρώτο χέρι μιας και βρίσκονταν στην Αθήνα για συναυλίες τις μέρες του Δεκέμβρη.

Music Corner : Η παραδοσιακή μουσική θεωρείται από πολλούς ως ένα «νεκρό» είδος που χορεύεται στις γιορτές και τα πανηγύρια. Είναι τελικά η μουσική αυτή ζωντανό κομμάτι της ελληνικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας;
Palyrria: Θεωρούμε πως οι παραδοσιακές μουσικές δεν ανήκουν σε καμία περίπτωση στις “νεκρές” μουσικές. Για εμάς αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας ενός λαού και σημείο αναφοράς και κατανόησης κοινωνιών και ανθρώπων που μπορεί να βρίσκονται πολύ μακριά από εμάς. Οι παραδοσιακές μουσικές χαρακτηρίζουν πολιτισμούς και ύφη και είναι ένα πάρα πολύ βασικό μέσο δημιουργίας και έκφρασης σε λαούς που έχουν ή είχαν πολύ λιγότερα μέσα από ότι εμείς σήμερα. Ανήκουν σε ένα είδος που θεωρούμε ότι κρατάει ακόμα μια αυθεντικότητα και μια ειλικρίνια που στις μέρες μας τείνει να εξαφανιστεί. Στον “ELECTRIFYING NATURE”, χρησιμοποιούμε ήχους και μουσικές από χώρες των Βαλκανίων, της Μεσογείου αλλά ακόμα και της Αφρικής. Είναι συναρπαστικό αυτό το ταξίδι, που μέσα από την τριβή με τους “ήχους” ανακαλύπτουμε πόσο άτοπα ειναι τελικά τα όρια που βάζουμε, πόσα κοινά μπορεί να έχουν οι κουλτούρες της Μεσογείου με αυτές της Βόρειας Ευρώπης ή με αυτές της Αφρικής και πόσο το “πάντρεμα” με τα σημερινά ρεύματα “ήχων” αποδεικνύει οτι η μουσική δεν γνωρίζει χρόνο, χώρο και σύνορα.

Music Corner : Ως συγκρότημα, οι Palyrria υπάρχουν πάνω από δέκα χρόνια. Ποια όνειρα έχουν μείνει ακόμα απραγματοποίητα;
Palyrria: Πολλά και διάφορα. Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο συνεχίζουμε να είμαστε μαζί είναι ότι συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε, να θέτουμε στόχους και να τους πετυχαίνουμε. Σίγουρα ένας από αυτούς είναι να καταφέρουμε να διαδόσουμε ακόμα περισσότερο την μουσική του τόπου μας εκτός συνόρων. Και αυτό όχι από κάποια αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος, αλλά επειδή θεωρούμε ότι πρέπει να έχει βασική θέση στην κοινωνία των λαών. Είναι όμως και ένα μέσο για να κοινωνικοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι και να έρθουμε σε ουσιαστική επαφή με άλλους λαούς και κουλτούρες. Το συγκρότημα είναι σε αυτή τη φάση ανανεωμένο, με φρέσκο “αίμα” και γεμάτο ενέργεια για νέες περιπέτειες! Το σίγουρο είναι ότι η “Palyrria” θα συνεχίσει να …φουσκώνει!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here