30/12/2013
www.musiccorner.gr

PAPERSMILE
(σε… meeting με την Πέννυ Γέρου)

Οι papersmile, με μόλις δυο χρόνια στις μουσικές τους πλάτες, έχουν ήδη δώσει το δικό τους παρόν στα ραδιόφωνα και τις μουσικές σκηνές της πόλης. Indie, rock ήχος τριγυρνά στην πρώτη τους δισκογραφική δουλειά “For the Light Within” και με αυτόν θα φτάσουν μέχρι το ΤΩΡΑ κ44, στο Γκάζι, στις 3 Ιανουαρίου του νέου έτους, για ένα live με τους @fter_Maths.

Το πρώτο τους album παρουσιάζει την εξής χαρακτηριστική ιδιομορφία που, από όσο ακούμε στα κομμάτια του, το καθόρισε σημαντικά: ξεκίνησε να ηχογραφείται στην Αθήνα, ενώ ολοκληρώθηκε σε διάφορα studios του Λονδίνου, με τη βοήθεια του παραγωγού Clive Martin, ο οποίος μίξαρε και όλα τα κομμάτια του δίσκου. Το mastering του δίσκου, από την άλλη, έγινε στο Metropolis Studio, ένα από τα μεγαλύτερα του Λονδίνου.

Για το δικό τους λοιπόν δυναμικό ξεκίνημα, την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, την εμπειρία τους στο Λονδίνο και το επερχόμενο live τους, μιλούν στο MusicCorner.gr λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου!

Music Corner: Ποια είναι η ιστορία των papersmile; Πώς «έδεσε» η μπάντα και ποιος ήταν ο στόχος σας ξεκινώντας να ασχολείστε με τη δική σας μουσική; 
Papersmile: Από το 2008 δουλεύαμε το υλικό μας και προσπαθούσαμε να αποκτήσουμε το δικό μας κοινό με πολλές live εμφανίσεις σε γνωστούς χώρους (An Club, Κύτταρο, Όνομα του Ρόδου, Rodeo, Κ44, ΚοοΚοο), αλλά η πρώτη μας δισκογραφική δουλειά πήρε μπρος με το κλείδωμα του τωρινού line up τον Ιανουάριο. Με το που νιώσαμε ότι το να γράφουμε τη δική μας μουσική αποτελεί τρόπο έκφρασης για μας και μας γεμίζει, αποφασίσαμε οργανωμένα και με αρκετές θυσίες να αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη δουλειά που θα προσφέρει στον ακροατή την ευκαιρία να «μπει» στον κόσμο μας. Στόχος μας είναι να φτάσει αυτό το υλικό σε όσο το δυνατόν περισσότερα αυτιά, με γνώμονα την ευχαρίστηση που αντλούμε από αυτό!

papersmile_2013_12_01

Music Corner: Τι περιλαμβάνει ο δίσκος «For the light within»; Πού μπορεί να ακούσει κανείς τη δουλειά σας; 
Papersmile: Το άλμπουμ μας είναι η αυθεντική έκφραση των διαφορετικών επιρροών μας, με στίχους που πραγματεύονται τα ανθρώπινα αισθήματα και σκέψεις. Όσοι πρόθυμοι μπορούν να ακούσουν κάποια από τα κομμάτια μας στο youtube και στο soundcloud, τα οποία είναι και αναρτημένα στη σελίδα μας στο facebook, αρκεί να ψάξει “papersmile”. Επίσης σύντομα θα είναι διαθέσιμο το άλμπουμ και στα δισκοπωλεία.

Music Corner: Έχετε πραγματοποιήσει αρκετές παρουσιάσεις στην Αθήνα. Θεωρείτε ότι το ελληνικό κοινό είναι δεκτικό απέναντι σε καινούργιες μπάντες και νέα ακούσματα; .   
Papersmile: Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν άτομα που κυνηγούνε νέα ακούσματα, παρόλο που ο αγγλικός στίχος είναι εκ των πραγμάτων πιο δύσκολος στο αυτί του μέσου Έλληνα. Το feedback, όμως, που λαμβάνουμε από live σε live μας γεμίζει ελπίδα ότι η μουσική είναι πανανθρώπινη γλώσσα!

Music Corner: Ποια είναι η σχέση σας με άλλες μπάντες ή άλλους καλλιτέχνες του χώρου; 
Papersmile: Τόσο στον ελληνικό χώρο, όσο και στο Λονδίνο που αποκομίσαμε κάποιες εμπειρίες έχουμε χτίσει φιλικές σχέσεις με διάφορα συγκροτήματα, αφού για μας δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από την αλληλοστήριξη σε αυτό τον χώρο, άλλωστε τα ίδια όνειρα μοιραζόμαστε!

Music Corner: Αποτελεί κοινό προβληματισμό (με άλλους καλλιτέχνες) το γεγονός ότι η εποχή είναι δύσκολη για νέες προσπάθειες; Έχετε θέσει ποτέ από κοινού το θέμα στο «τραπέζι»; Έχετε σκεφτεί λύσεις και διεξόδους;
Papersmile:
 Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε δεδομένη κατάσταση δεν μπορεί να επηρεάσει το πώς νιώθουμε βγάζοντας και παίζοντας τη μουσική μας. Επίσης, κάτι σίγουρα καλό μέσα σε αυτή την δύσκολη περίοδο (όχι μόνο για τη μουσική) είναι ότι ο κόσμος μαθαίνει να εκτιμά περισσότερο αυτό που όντως βγαίνει με μεράκι και ειλικρίνεια. Μία λύση είναι να δοκιμάσουμε την τύχη μας στο εξωτερικό, αλλά όπως και να το κάνουμε αυτή τη χώρα την αγαπάμε και θέλουμε πρώτα να προσπαθήσουμε εδώ.

Music Corner: Μεγάλο μέρος της παραγωγής του δίσκου σας έγινε στο Λονδίνο. Πόσο διαφορετική είναι αυτή η διαδικασία στο εξωτερικό; Υπάρχουν στοιχεία που προάγουν τον επαγγελματισμό, κι αν ναι ποια; 
Papersmile: Αποφασίσαμε να κάνουμε την παραγωγή του δίσκου μας στο Λονδίνο, γιατί ήμασταν σίγουροι ότι θα ήταν μοναδική εμπειρία και θέλαμε έναν πιο διεθνή ήχο. Το κλίμα είναι με μια πρώτη ματιά πιο εύφορο για νέους μουσικούς, δεδομένων και των ακουσμάτων τους και του πληθυσμού της πόλης. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος σε αριθμό και ποιότητα, οπότε για να ακουστείς πρέπει να βελτιώνεσαι συνεχώς. Ναι, ο επαγγελματισμός προάγεται από τις ίδιες τις συνθήκες.

Music Corner: Μπορείτε να θυμηθείτε ένα στιγμιότυπο – highlight από τις μέρες που ετοιμάζατε το δίσκο;
Papersmile: Το highlight όχι σαν μεμονωμένη στιγμή αλλά σαν πρόκληση ήταν τα χρονικά περιθώρια που είχαμε για την ηχογράφηση του άλμπουμ, διαδικασία που ολοκληρώθηκε σε ένα μήνα, με τις ηχογραφήσεις να διαρκούν μέχρι και την προηγούμενη μέρα από αυτή που πετάγαμε για Λονδίνο. Επίσης, είχαμε το προνόμιο να παίξουμε σε μαγαζί που έχουν ροκάρει οι Beatles, Joy Division και Elvis Costello, το “Good Ship”! A highlight we’d say!

Music Corner: Στις 3 Ιανουαρίου εμφανίζεστε με τους @fter_Maths στο Τώρα Κ44. Για τι να είμαστε προετοιμασμένοι, τι θα δούμε; 
Papersmile: Θα είναι ευχαρίστησή μας να παίξουμε μαζί με τους After Maths τη νέα χρονιά! Θέλουμε να προσφέρουμε μία μοναδική βραδιά στο κοινό, με την παρουσίαση του άλμπουμ μας και δύο πολύ γνωστών κομματιών που διασκευάσαμε στον ήχο και στο στυλ μας.

papersmile_2013_12_02

Music Corner: Αν μπορούσατε να καλέσετε ένα μουσικό στη σκηνή σας (εν ζωή ή όχι), ποιος θα ήταν αυτός; 
Papersmile: Κάτι είπαμε πριν για διαφορετικές επιρροές, οπότε ας πάμε έτσι! Νικόλας: Radiohead, Νίκος: Kings of Leon, Στέφανος: Deaf Havana, Γιώργος: Jimmy Eat World.

Music Corner: Ποιοι είναι οι στόχοι και οι ευχές σας για το 2014; 
Papersmile: Βασικός μας στόχος είναι να συμμετέχουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα live και γνωστά festivals. Πάμε πάντα προσγειωμένα και με αγάπη για αυτό που κάνουμε και ευχόμαστε να μας βγει σε καλό!

————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here