23/2/2012
www.musiccorner.gr

TRANSISTOR
(σε …meeting με τη Μαριάνα Πουτακίδου
)

Οι Transistor είναι ένα εναλλακτικό pop / rock συγκρότημα από την Αθήνα, που σχηματίστηκε το Μάρτιο του 2004. Στα οχτώ χρόνια ζωής της η μπάντα έχει ήδη δύο δίσκους στο ενεργητικό της, με τον τελευταίο μάλιστα να κυκλοφορεί στις αρχές του Φλεβάρη. Πρόκειται για ένα group με φρέσκο, νεανικό ήχο και αγγλικό στίχο, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μπάντες του εξωτερικού.

Αφορμή για το meeting μαζί τους αποτελεί ο νέος δίσκος τους “Resting In The Shade Of The Family Tree”, καθώς και οι επικείμενες ζωντανές εμφανίσεις τους…

Music Corner: Πώς συναντήθηκαν οι δρόμοι σας και δημιουργήθηκαν οι Transistor;
Transistor: Κάποιοι από εμάς έπαιζαν μαζί σε άλλες μπάντες, κάποιοι ήμασταν φίλοι, άλλοι συγγενείς. Αρχικά ξεκίνησε με τη Νίκη και τον Στέλιο που έπαιζαν instrumental μαζί με τα πρώτα μέλη της μπάντας. Έπειτα ήρθε η Μαρία και το σχήμα απέκτησε φωνή και υπόσταση, τότε μάλιστα αρχίσαμε να γράφουμε τα τραγούδια του πρώτου δίσκου, και ολοκληρώθηκε με την πανηγυρική είσοδο του Δημήτρη στα τύμπανα και του Duru στο μπάσο.

Music Corner: Η μπάντα γεννήθηκε το 2004, παρόλα αυτά η πρώτη σας δισκογραφική προσπάθεια ήρθε τέσσερα χρόνια αργότερα. Πού οφείλεται αυτή η καθυστέρηση;
Transistor: Δεν αισθανόμαστε, ότι υπήρξε καθυστέρηση. Δεν ήταν προτεραιότητα να βγάλουμε άμεσα δίσκο. Θέλαμε να κάνουμε μουσική, να δεθούμε μεταξύ μας και να δούμε, πού θα μας οδηγήσει αυτό. Ο δίσκος ήταν το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας και όχι ο αρχικός της σκοπός. Εξάλλου, αρχίσαμε να λειτουργούμε σαν ολοκληρωμένη μπάντα το 2006, όταν καταλήξαμε στη σύνθεση που είμαστε τώρα.

Music Corner: Το νέο σας άλμπουμ με τίτλο “Resting In The Shade Of The Family Tree” μετράει μόλις λίγες ημέρες ζωής. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια γι αυτή τη δουλειά;
Transistor: To “Resting in the shade of the family tree” αποτελείται από 11 τραγούδια και είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή. Δηλαδή μια δουλειά, στην οποία κάναμε τα πάντα μόνοι μας. Από την παραγωγή των κομματιών, στην οποία βέβαια συμμετείχαν ο Γιώργος Πρινιωτάκης και ο Αλέξης Μπόλπασης από το Artracks studio, μέχρι και την κοπή των cd. Με λίγα λόγια αφού διακόψαμε τη συνεργασία μας με την εταιρεία, στην οποία βγάλαμε το πρώτο μας άλμπουμ, αποφασίσαμε με ένα στόμα μια φωνή να κινηθούμε μόνοι μας και ότι γίνει. Και ειλικρινά χαιρόμαστε πολύ που τα καταφέραμε. Η ομάδα λειτούργησε περίφημα και προσθέσαμε κάποιες ακόμα εμπειρίες στα βαλιτσάκια μας.

Music Corner: Στο δίσκο περιέχεται και ένα κομμάτι που γράφτηκε αποκλειστικά για το video-project Draft_H της ομάδας Explosive Mechanism; Πώς προέκυψε αυτό;
Transistor: Πρόκειται για το τελευταίο κομμάτι του δίσκου με τίτλο Discovered. Η συνεργασία με τους Explosive Mechanism (www.explosivemech.gr) προέκυψε από τη φιλία μας με την πολυτάλαντη Κική Παπαδοπούλου, μέλος της ομάδας, την οποία γνωρίσαμε μέσα από μία συνέντευξη. Η χημεία φάνηκε από τα πρώτα λεπτά της γνωριμίας μας και έτσι απλά και με τσαμπουκά και από τις δύο πλευρές, μπούκαρε εκείνη στη ζωή μας και εμείς στη δική της. Μετά από λίγο καιρό, αφού μας ενημέρωσε για την δραστηριότητα της ομάδας, μας πρότεινε να συνθέσουμε τη μουσική για το επερχόμενο project κι εμείς φυσικά δεχτήκαμε με πολλή χαρά.

Music Corner: Γιατί επιλέξατε τον αγγλικό στίχο στη μουσική σας;
Transistor: Δεν τέθηκε ποτέ θέμα επιλογής. Θεωρούμε, ότι στη μουσική που κάνουμε ταιριάζει καλύτερα ο αγγλικός στίχος. Όταν η περίσταση το απαίτησε, γράψαμε και ελληνικό στίχο για την παράσταση «στο Βυθό» (σκηνοθεσία Ρ. Πατεράκη) του Εθνικού Θεάτρου.

Music Corner: Τι κίνητρα έχουν στο σημερινό μουσικό τοπίο νέα παιδιά όπως εσείς, ώστε να επιχειρήσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας μια μπάντα;
Transistor: Τα κίνητρα δεν διαφέρουν από εποχή σε εποχή. Τα αληθινά κίνητρα είναι διαχρονικά. Αγάπη για μουσική, δημιουργία, παρέα, καλή διάθεση. Τα προβλήματα θα υπάρχουν πάντα, άλλοτε θα είναι μικρά και άλλοτε μεγάλα. Κατά τη γνώμη μας στις δύσκολες εποχές που περνάμε, αποτελεί καλή ψυχοθεραπεία το να παίζεις μουσική με φίλους.

Music Corner: Ποια βλέπετε να είναι η τύχη των συγκροτημάτων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και δη των αγγλόφωνων;
Transistor: Στην Ελλάδα γίνονται πάρα πολύ όμορφα πράγματα. Υπάρχουν συγκροτήματα σε πολλά και διαφορετικά είδη, τα οποία είναι άξια προσοχής με πολύ καλές δουλειές και live εμφανίσεις. Την τύχη τους όμως δεν την ξέρουμε. Ούτε την δική μας τύχη μπορούμε να προβλέψουμε, όχι μόνο σαν συγκρότημα αλλά και την τύχη μας σαν άνθρωποι γενικά στο μέλλον. Επειδή, λοιπόν, ο καιρός δεν επιτρέπει προβλέψεις, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ευχηθούμε να συνεχίσουν να υπάρχουν όμορφες μουσικές, και όμορφοι άνθρωποι, που τις φτιάχνουν.

Music Corner: Σε μια χώρα βουτηγμένη στην κρίση, πώς αντιδράτε με όλα αυτά που βλέπετε να συμβαίνουν γύρω σας;
Transistor: Κατεβαίνουμε στο δρόμο μαζί με τους υπόλοιπους, φωνάζουμε μαζί με τους υπόλοιπους, τρώμε χημικά μαζί με τους υπόλοιπους. Μαζί είναι καλύτερα, και είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, όταν όλα καταρρέουν. Και ίσως είναι και το μόνο που μπορεί να οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα.

Music Corner: Τι αποτελεί έμπνευση για σας;
Transistor: Ότι ευχάριστο ή δυσάρεστο βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, βρίσκει τους τρόπους του και εισχωρεί στη μουσική μας, πολλές φορές χωρίς να το πάρουμε καν χαμπάρι.

Music Corner: Τι σχεδιάζετε μελλοντικά από θέμα live εμφανίσεων και πώς μπορεί να ενημερώνεται κάποιος για τις κινήσεις σας;
Transistor: Την άνοιξη θα παίξουμε σε όσες περισσότερες πόλεις της Ελλάδας μπορούμε. Έχουν κλειστεί ήδη κάποιες συναυλίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη συναυλία της Αθήνας στο Gagarin στις 27 Απριλίου και της Θεσσαλονίκης στο Μύλο στις 28. Πληροφορίες και συχνές ενημερώσεις υπάρχουν και στο site μας www.transistor.gr αλλά και στο facebook. Από κει και πέρα αν μας πετύχει κανείς πουθενά, μας ρωτάει και του απαντάμε μετά χαράς!

———————–

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here