14/7/2011
www.musiccorner.gr

WATERPIPES
(σε …meeting με τον Λευτέρη Κατσουλιέρη
)

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η δεύτερη δισκογραφική δουλειά των Waterpipes, ένα Ελληνο-ολλανδικό σχήμα αγγλόφωνης κιθαριστικής ποπ το οποίο μας συστήθηκε πριν από δύο χρόνια. Με το “Downright Melodies” προσπαθούν και πάλι να προσεγγίσουν τα σκαμπανεβάσματα της ζωής με ηλιόλουστες μελωδίες και καλιφορνέζικα φωνητικά και αυτή είναι η αφορμή για να τους συναντήσουμε στο σημερινό Meeting Point.

Music Corner: Ενώ οι στίχοι σας περιέχουν αρκετούς προβληματισμούς, η μουσική σας έχει πάντα μια ανεβαστική διάθεση. Κινείστε κόντρα στους καιρούς που ζούμε;
Waterpipes: Είναι χαρακτηριστικό της μουσικής μας αλλά και της προσωπικότητάς μας ως άνθρωποι. Δεν κινούμαστε κόντρα στους καιρούς που ζούμε, αλλά έχουμε από τη φύση μας μια θετική ματιά για τα πράγματα και αυτό βγαίνει και στη μουσική μας
!

Music Corner: Η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι το Ελληνικό κοινό προτιμά πιο μελαγχολικές μουσικές. Τι υποδοχή έχει επιφυλάξει για τις ηλιόλουστες μελωδίες των Waterpipes;
Waterpipes: Μόνο ευχαριστημένοι μπορούμε να είμαστε τόσο από τις αντιδράσεις του κόσμου στα live μας, όσο και από την επικοινωνία που έχουμε είτε από κοντά είτε μέσω του διαδικτύου. Η αντίληψη αυτή επικρατεί όντως, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για  πιο χαρούμενες ή όπως πολύ ωραία λέτε  “ηλιόλουστες” μελωδίες και μουσικές.

Music Corner: Το “Downright Melodies” αποτελεί ένα βήμα μπροστά συνθετικά και ενορχηστρωτικά σε σχέση με τον ντεμπούτο σας. Πόσο νιώθετε ότι αλλάξατε στο μεσοδιάστημα και τι στόχους είχατε βάλει όταν ξεκινήσατε τις ηχογραφήσεις για το “Downright Melodies” ;
Waterpipes: Ο χρόνος μας ωρίμασε και μας άλλαξε αρκετά. Η βασική σκέψη μας ήταν ότι θέλαμε να κάνουμε κάτι πιο ολοκληρωμένο ενορχηστρωτικά αλλά σε αρμονία με την ακουστική βάση που είχαμε ήδη παρουσιάσει και να αναδείξουμε επιρροές που είχαμε, αλλά στο πρώτο μας album δεν είχαμε αναδείξει. Σε αυτό μας βοήθησε πολύ το υλικό πάνω στο οποίο δουλέψαμε και ο παραγωγός μας Βαγγέλης Καραπέτρος.

Music Corner: Στο “Left to be” ακούμε έντονες τις επιρροές από soul / gospel μουσική. Πώς προέκυψε αυτό το μονοπάτι και κατά πόσο θα το ξανακολουθήσετε στο μέλλον;
Waterpipes: Είναι μια από τις μουσικές που λατρεύουμε να ακούμε, να παίζουμε και σίγουρα το μονοπάτι αυτό θα το ακολουθήσουμε και στο μέλλον! Εξάλλου και στο πρώτο μας album είχαμε ένα αντίστοιχο τραγούδι, το “flyin'”. Η φωνή της Τζένης Καπάδαη, που ακούγεται στο “Left to be” , είναι μοναδική και ήταν πραγματικά υπέροχο που συνεργαστήκαμε μαζί της στο στούντιο!

Music Corner: Πώς προέκυψε η συνεργασία με τους Athens Swing Cats στο εξαιρετικό video clip του Break Away;
Waterpipes: Όταν γράφτηκε το τραγούδι, από την αρχή γνωρίζαμε ότι θα ταίριαζε πάρα πολύ με αυτό το ρετρό – swing στυλ. Οπότε η ιδέα ήταν εκεί. Γνωρίζαμε τη Joss, η οποία είναι μια από τους ιδιοκτήτες και δασκάλους των Athens Swing Cats και τη ρωτήσαμε αν την ενδιέφερε να κάνει το video. Αφού άκουσε το τραγούδι, μας τηλεφώνησε αμέσως και είπε ναι!

Music Corner: Τραγουδάτε για τον νόμο του κ. Μέρφι. Έχετε νιώσει κάποια στιγμή ως συγκρότημα ότι ο νόμος του Μέρφι σας κυνηγά;
Waterpipes: Σαν γκρουπ δεν έχουμε νιώσει κάτι τέτοιο. Είναι κάπως πιο προσωπικό που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να το συνδέσει με κάποια γεγονότα. Όλοι έχουμε περάσει αυτές τις μέρες, που ό,τι μπορεί να πάει στραβά, πηγαίνει. Τότε, που το μόνο που θες είναι να κλειδωθείς στο σπίτι, ελπίζοντας ότι η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη! Και συνήθως είναι!

Music Corner: Ποιο τραγούδι άλλου καλλιτέχνη θα θέλατε να είχατε γράψει;
Waterpipes: Είναι πάρα πολλά! Μερικά που μας έρχονται στο μυαλό με μια πρώτη σκέψη, είναι το “Lovin’ in my baby’s eyes” του Taj Mahal, το “Sound of Silence” από Simon and Garfunkel, το “Like a rolling stone” του Dylan.

Music Corner: Ελλάς – Ολλανδία συμμαχία; Ποια είναι η ιστορία πίσω από τους Waterpipes;
Waterpipes: Πριν από αρκετά χρόνια, ο ένας δούλευε σε φροντιστήριο αγγλικών ως εξεταστής προφορικών (Μαρσέλ) και ο άλλος (Διονύσης) πήγε να παρακολουθήσει μαθήματα. Αφού είχαν περάσει κάποιοι μήνες μαθημάτων, ήρθε η ώρα που θα γινόταν ο έλεγχος προφορικής προόδου για τους μαθητές. Έτσι βρεθήκαμε σε ένα δωμάτιο να συζητάμε για μουσική, αφού το θέμα εξέτασης τυχαία έμελλε να είναι αυτό! Τότε ψάχναμε και οι δυο ανθρώπους να παίξουμε μουσική και χωρίς να περάσει πολύ ώρα η εξέταση κάθε άλλο παρά εξέταση έμοιαζε, αφού τα βιβλία είχαν κλείσει και εμείς συνεχίσαμε να μιλάμε για μουσική! Για να μην μας κυνηγήσουν από το φροντιστήριο εκείνη τη μέρα, μιας και ήδη είχε περάσει αρκετή ώρα, είπαμε να βρεθούμε κάποια στιγμή από κοντά για να τζαμάρουμε, πράγμα που έγινε μετά από λίγες μέρες. Λίγους μήνες αργότερα, μετά από πολλές ώρες μουσικής, συζήτησης, αλλά κυρίως φοβερών στιγμών που ζήσαμε σε κάθε απίθανη γωνιά της Αθήνας (αξέχαστα μας μένουν ακόμα τα πάρτυ στο λόφο του Στρέφη όπου παίζαμε μέχρι το πρωί), γεννήθηκαν οι Waterpipes!

Music Corner: Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα των Waterpipes;
Waterpipes:
Θα εμφανιστούμε στην εκπομπή Esc της κρατικής τηλεόρασης, την Παρασκευή 15 Ιουλίου και μέχρι το τέλος της βδομάδας θα οριστικοποιηθούν δύο τελευταίες εμφανίσεις μας για το καλοκαίρι, στην Αθήνα. Για ενημέρωση και επικοινωνία myspace.com/waterpipes και στο λογαριασμό μας στο facebook.

Καλό καλοκαίρι σε όλους!

——–

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here