Φωτορεπορτάζ: Δημήτρης Κονιδάρης

Φέτος συμπληρώθηκαν 201 χρόνια από την άλωση της Τριπολιτσάς, που ήταν αναμφισβήτητα ένα από τα κομβικότερα σημεία της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Οι εορτασμοί στην πρωτεύουσα της Περιφέρειας Πελοποννήσου ήταν λαμπροί και κορυφώθηκαν  με τη μεγάλη συμφωνική-χορωδιακή συναυλία με τίτλο «Θέλει αρετή και τόλμη η Ελευθερία» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου και την οποία προετοίμασε και κατηύθυνε ο χαρισματικός μαέστρος Παναγής Μπαρμπάτης βασιζόμενος στις αξεπέραστες μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη.

Αναντιλέκτως τα τραγούδια του Μίκη ήταν ο καλύτερος τρόπος για να ολοκληρωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις αφού, συν τοις άλλοις,  είναι γνωστό ότι ο μεγαλοφυής μουσουργός είχε ιδιαίτερο δεσμό με την Τρίπολη διαμένοντας σε αυτήν για μία τετραετία περίπου (1939-1943) και  αυτή η παραμονή διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση της μουσικής του προσωπικότητας.

Έτσι οι μελωδίες του Μίκη πλημμύρισαν την πλατεία Άρεως όπου δεσπόζει το άγαλμα του «Γέρου του Μοριά» Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ο μαέστρος Παναγής Μπαρμπάτης πέτυχε να ενώσει τις χορωδίες με τους καταξιωμένους ερμηνευτές χαρίζοντάς μας ένα πανέμορφο ταξίδι. Ο λαϊκός ερμηνευτής Δημήτρης Μπάσης, πολύπειρος στα τραγούδια του Μίκη, ήταν εξαιρετικός για μια ακόμα φορά, και απέδωσε με το δέοντα σεβασμό και αξιοπρόσεκτη πειστικότητα, κάτι σπάνιο, ορισμένα από τα διασημότερα τραγούδια της μουσικής μας όπως «Θα σημάνουν οι καμπάνες», «Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», «Δραπετσώνα», «Το τραγούδι της ξενητειάς», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», κ.α.

Από την άλλη πλευρά, οι λυρικοί ερμηνευτές, λιγότερο γνωστοί στο ευρύ κοινό αλλά πολύ γνωστοί στους καλλιτεχνικούς κύκλους, ήταν εντυπωσιακοί. Με την άριστη κατάρτισή τους και τις εκπληκτικές φωνές τους απέδωσαν ιδανικά τα τραγούδια και μας έδειξαν  πόσο τυχεροί είμαστε όταν τα αστέρια της λυρικής σκηνής ερμηνεύουν τραγούδια του έντεχνου και του λαϊκού μας τραγουδιού. Ο βαρύτονος Παντελής Κοντός  ήταν έξοχος, με τη ρωμαλέα φωνή του,  ερμηνεύοντας  περίφημα μερικά δύσκολα τραγούδια όπως «Ανοίγω το στόμα μου» και  «Νύχτα μέσα στα μάτια σου». Ο τενόρος Αντώνης Κορωναίος στάθηκε πάλι στο δυσθεώρητο ύψος που μας έχει συνηθίσει δίνοντας  αριστουργηματικές ερμηνείες υψηλοτάτου επιπέδου ενώ η σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου μας χάρισε ξεχωριστές στιγμές μοναδικού μουσικού κάλλους και μαγείας με την τεραστίων δυνατοτήτων φωνή της.

Ο μαέστρος όχι μόνο διηύθυνε άριστα την ορχήστρα, τις χορωδίες και τους ερμηνευτές αλλά κατάφερε να τους μεταδώσει το φλογερό του πάθος, το οποίο φυσικά έγινε αντιληπτό άμεσα και από τον κόσμο που είχε κατακλύσει την πλατεία Άρεως. Ως εκ τούτου, δημιουργήθηκε μια  μυσταγωγική ατμόσφαιρα με το κοινό να συμμετέχει ουκ ολίγες φορές στα τραγούδια συνοδεύοντας τους ερμηνευτές και τις χορωδίες.

Η δημοσιογράφος και ποιήτρια Κλέλια Χαρίση διάνθισε τη συναυλία με απολύτως σχετικά κείμενα δίνοντας μια πολύ καλή εικόνα στο κοινό για τα τραγούδια που ακούστηκαν καθώς και κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή, την πορεία και το έργο του Μίκη, κάτι ιδιαιτέρως δυσχερές, ειδικά μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Καθοριστική ήταν, βεβαίως, η συμμετοχή 150 περίπου χορωδών που συνεισέφεραν τα μέγιστα στην επιτυχία της συναυλίας και ασφαλώς θα ήταν ατόπημα να μην αναφερθούν οι χορωδίες:

  • Χορωδία Τρίπολης – Διεύθυνση Χορωδίας: Αμαλία Γούλα – Μαρκοπούλου
  • Χορωδία Ορφέας Τρίπολης – Διεύθυνση Χορωδίας: Χριστίνα Αθανασοπούλου
  • Νεανική Χορωδία Τρίπολης La Vita – Διεύθυνση Χορωδίας: Ελένη Αλεξοπούλου 
  • Ευρωπαϊκή χορωδία Mουσικού Σχολείου Τρίπολης – Διεύθυνση Χορωδίας: Χριστίνα Αθανασοπούλου
  • Χορωδία Μουσικού Ομίλου Σπάρτης – Διεύθυνση Χορωδίας: Χριστίνα Αθανασοπούλου

Τέλος, εξέχοντα ρόλο διαδραμάτισε και η Συμφωνική ορχήστρα και μαντολινάτα Ελλάδας που μας μετέφερε τον αστείρευτο πλούτο των μελωδιών του Μίκη με πληρότητα και αξιοθαύμαστη πιστότητα.

Θεωρούμε ότι θα ήταν παράλειψη να μην παρατεθούν τα τραγούδια με τη σειρά που ακούστηκαν:

  • «Εις Σάμον» (Θέλει αρετήν και τόλμη η Ελευθερία) σε ποίηση Ανδρέα Κάλβου από τα «Τραγούδια του αγώνα»
  • «Ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο» σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού από το «Πνευματικό Εμβατήριο»
  • «Θα σημάνουν οι καμπάνες» και «Μέρα Μαγιού» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου από την «Ρωμιοσύνη» και τον «Επιτάφιο» αντίστοιχα
  • «Άσμα ασμάτων» και «Ο Αντώνης» του Ιάκωβου Καμπανέλλη από την «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν»
  • «Ανοίγω το στόμα μου» και «Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» του Οδυσσέα Ελύτη από το «Άξιον εστί»
  • «Μαρίνα» και «Του μικρού Βοριά» του Οδυσσέα Ελύτη από τις «Μικρές Κυκλάδες»
  • «Τ’ όνειρο καπνός» και «Μυρτιά» του Νίκου Γκάτσου από τον «Κύκλο Φαραντούρη» και «Αρχιπέλαγος» αντίστοιχα
  • «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ» του Τάσου Λειβαδίτη από τα «Λυρικά»
  • «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη από τη «Μαγική πόλη»
  • «Όμορφη πόλη» και «Νύχτα μέσα στα μάτια σου» του Γιάννη Θεοδωράκη από τους «Λιποτάκτες» και «Το ταξίδι μέσα στη νύχτα» αντίστοιχα
  • «Δραπετσώνα» του Τάσου Λειβαδίτη από την «Πολιτεία Α’»
  • «Το τρένο φεύγει στις οκτώ» του Μάνου Ελευθερίου από τα «Λαϊκά»
  • «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» του Τάσου Λειβαδίτη από την «Πολιτεία Α’»
  • «Δρόμοι παλιοί» του Μανόλη Αναγνωστάκη από τις «Μπαλάντες»
  • «Παράπονο» (Τι θέλεις απ’ τα νιάτα μου) του Δημήτρη Χριστοδούλου από την «Πολιτεία Α’»
  • «Ποιος τη ζωή μου» του Μάνου Ελευθερίου από «Τα τραγούδια του Αγώνα»
  • «Το τραγούδι της ξενητειάς» του Ερρίκου Θαλασσινού από το θεατρικό έργο «Όμορφη πόλη»
  • «Απρίλης» σε στίχους του Μίκη από «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού»
  • «Η επιστολή» (Είμαι καλά πολύ καλά) του Μάνου Ελευθερίου από «Τα τραγούδια του Αγώνα»
  • «Είχα φυτέψει μια καρδιά» του Νίκου Γκάτσου από το «Αρχιπέλαγος»
  • «Μέσα στα μαύρα σου μαλλιά» του Άκου Δασκαλόπουλου από το θεατρικό έργο « Όμορφη πόλη» και η βραδιά τελείωσε με το «Περιγιάλι το κρυφό» του Γιώργου Σεφέρη.

Στο τέλος, όλοι μαζί, καλλιτέχνες και κοινό, έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο σε μια πολύ συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή. Όπως φαίνεται και από την ανωτέρω λίστα, ήταν ένα ονειρικό ταξίδι στον κόσμο της μελοποιημένης ποίησης και, κατά συνέπεια, μια υπέροχη βραδιά που τίμησε την ιστορική επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς κατά τον καλύτερο τρόπο. Φυσικά, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Δήμο Τρίπολης για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων και την καταπληκτική αυτή συναυλία που μας χάρισαν οι καλλιτέχνες υπό τη διεύθυνση του Παναγή Μπαρμπάτη.

——————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του MusicCorner.gr…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ