Με μοναδικό κίνητρο την αγάπη τους για τη συνθετική σκέψη του Μίκη Θεοδωράκη, ο Κωνσταντίνος και ο Ματθαίος Τσαχουρίδης ξεκίνησαν αυτό το μουσικό ταξίδι, μια απρόσμενη μουσική γεφύρωση της Ανατολής και της Δύσης. Για πρώτη φορά ο «Εύξεινος Πόντος» συναντά τον Μίκη Θεοδωράκη μέσα από την φωνή του Κωνσταντίνου και την ποντιακή λύρα του Ματθαίου.

Το αποτέλεσμα ήταν η πετυχημένη μουσική παράσταση «Μίκης ο Ευξείνιος», που παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τον Απρίλιο του 2019.

Η παράσταση αυτή κυκλοφορεί τώρα σε δίσκο από την FM Records. Ο δίσκος αυτός είναι μια διαφορετική προσέγγιση στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη με τη φωνή του Κωνσταντίνου Τσαχουρίδη. Με φωνή και με δοξάρι ακολουθούμε μία ethnic μουσική διαδρομή, πάνω σε μια επιλεγμένη ανθολογία τραγουδιών η οποία προσεκτικά μελετήθηκε και δουλεύτηκε από κοινού με τον συνθέτη.

Γραπτό σημείωμα του Μίκη Θεοδωράκη:
Το μυστικό της ζωντανής πνευματικής δημιουργίας είναι το να μπορεί να είναι σύγχρονη και ταυτόχρονα παραδοσιακή. Το καλλιτεχνικό έργο είναι ένα πολύχρωμο λουλούδι που λάμπει κάτω από τις ακτίνες του ήλιου, ενώ ταυτόχρονα οι ζωντανές του ρίζες ανεβάζουν τους χυμούς της ζωής προχωρώντας μέσα στα βάθη της πολιτιστικής μας παράδοσης. Αυτή τη δύναμη ανακάλυψα γνωρίζοντας το έργο των αδερφών Τσαχουρίδη και σκέφτηκα πόσο τυχερός πρέπει να είναι ο Πόντος που γεννά τόσο ξεχωριστά τέκνα. Τους ευχαριστώ για όσα κάνουν για μένα και τη μουσική μου και εύχομαι να είναι καλοτάξιδη η καινούργια προσπάθειά τους“.

Όπως λέει και ο ίδιος ο Κωνσταντίνος:
«Η αναζήτηση της ηχητικής μας ταυτότητας ήταν και είναι πάντα ζωοδόχος δύναμη που στην ουσία μπορεί και ορίζει την πορεία μας μέσα στον πανδαμάτωρ χρόνο.
“Ευξείνια” τα ακούσματα της δικής μας Καβαφικής “Πόλις”, μας ακολουθούν και μας υπενθυμίζουν ότι το παλιό μπορεί να είναι και καινούριο και το αντίστροφο.
Κάθε ζωντανή εκτέλεση, απλά, μπορεί και δεν έχει επανάληψη. Επομένως, αυτή τη μοναδικότητα θέλουμε να προσφέρουμε ως μια απέριττη καταγραφή των συναισθημάτων της εκτέλεσης.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πρωτίστως τον συνθέτη για την ανύσταχτη προσήνειά του αλλά και όλους τους συντελεστές που με τόσο κόπο και θυσία συνέπλευσαν πλάι μας.
Καλή σας ακρόαση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here