Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσακαλάκης
Φωτογραφίες: Γιάννης Μπάρλας

Εδώ και αρκετό καιρό το αγαπημένο και καλλιτεχνικά ανανεωμένο συγκρότημα «Εκείνος & Εκείνος», οι –κατά κόσμον– Νίκος Καλλίνης και Κώστας Λογοθετίδης, βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες στα πλαίσια της επικείμενης μεγάλης καλοκαιρινής τους συναυλίας στους πρόποδες του καλοκαιριού, το Σάββατο 27 Μαΐου, στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας.

Με αφορμή, λοιπόν, τον εορτασμό της κυκλοφορίας του νέου τους μουσικού άλμπουμ «Μέτρα με τέχνη τον καιρό», θα μοιραστούν τη σκηνή με τους: Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Παντελή Θαλασσινό, BD Foxmoor (Active Member) και Ηλία Ασβεστόπουλο (2002 GR), ενώ τα ηνία της παρουσίασης της βραδιάς θα αναλάβει ο «όρθιος κωμικός» Χριστόφορος Ζαραλίκος.

ekeinos_ki_ekeinos_interview_2017_05_008

Το καλλιτεχνικό δίδυμο των επιτυχιών, «Εκείνος & Εκείνος», μετά από μία σχεδόν εντεκάχρονη ανάπαυλα-απουσία από τα ελληνικά μουσικά δρώμενα ανασυγκροτείται, «μετρά με τέχνη τον καιρό» και ξανασυστήνεται, αποτυπώνοντας στο νέο του δίσκο το απόσταγμα των πολύχρονων εμπειριών του από το πρίσμα πάντα της επικαιρότητας με ρινίσματα νοσταλγίας αλλά και με μηνύματα αισιοδοξίας και ενότητας! Για την πραγμάτωση του άλμπουμ-ορόσημο, που σηματοδοτεί την έναρξη της νέας εποχής του συγκροτήματος, οι «Εκείνος & Εκείνος» επιστράτευσαν δημιουργικά τον ορμητικό καλλιτεχνικό τους οίστρο και τους νέους μουσικούς «καρπούς» τους επέλεξαν να τους συν-ερμηνεύσουν με τους: Βασίλη Παπακωνσταντίνου, BD FOXMOOR, Βασίλη Καζούλη, Πάνο Κατσιμίχα, Παντελή Θαλασσινό, Φίλιππο Πλιάτσικα και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Θέλοντας, έτσι, να σημάνουν πανηγυρικά την επανένταξη τους στο μουσικό στερέωμα οι «Εκείνος & Εκείνος» διοργανώνουν τη συναυλία στο Κατράκειο Θέατρο, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό τους αλλά και σε όσους θελήσουν να κάνουν μία δυνατή πρώτη γνωριμία μαζί τους, να απολαύσουν παλιές και νέες δημιουργίες των ίδιων αλλά και των προαναφερθέντων συνοδοιπόρων τους σ’ αυτή την εμφάνιση.

Με αφορμή, λοιπόν, αυτό το πολυαναμενόμενο μουσικό γεγονός εμείς συναντήσαμε στο Music Art Lab Studios στο Μεταξουργείο, εν ώρα της καλλιτεχνικής προπαρασκευής τους, τους «Εκείνος & Εκείνος», οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα φιλόξενοι, ευδιάθετοι, διαχυτικοί κι αυθόρμητοι. Παρακολουθήσαμε ένα μέρος της πρόβας τους για το live, που προοιωνίζεται εξαιρετικό, και είχαμε μία σύντομη και εποικοδομητική κουβέντα μαζί τους!

ekeinos_ki_ekeinos_interview_2017_05_002

Το άλμπουμ «Μέτρα με τέχνη τον καιρό» αποτελεί το νέο σας καλλιτεχνικό εγχείρημα και θεωρώ πως είναι απόλυτα επίκαιρο και πως η πορεία του μέσα στο χρόνο θα δικαιώσει και τον χαρακτηρισμό «διαχρονικό». Ορμώμενος, λοιπόν, από τον τίτλο αναρωτιέμαι. Άραγε, ήταν η ανάγκη σας να εκφράσετε τις αντιξοότητες αλλά και τη συναισθηματική αλλοτρίωση της εποχής μας αυτή που πυροδότησε τη δημιουργικότητά σας και σας ώθησε να επανέλθετε στα μουσικά πράγματα και, μάλιστα, με τον συγκεκριμένο δίσκο;
Κ.Λ.: Καταρχήν, το «Μέτρα με τέχνη τον καιρό» είναι μία φράση του στιχουργού Κώστα Στάθη που ουσιαστικά πυροδότησε μέσα μας κάποια πράγματα. Έγινε, έτσι, ο κεντρικός πυρήνας του δίσκου και όλα τα υπόλοιπα τραγούδια γράφτηκαν γύρω από αυτόν. Το «Μέτρα με τέχνη τον καιρό» λειτουργεί σαν σύνθημα για μας και στην ουσία είναι η βασική πρότασή μας για όσα μας συμβαίνουν καθημερινά.
Ν.Κ.: Έτσι ακριβώς! Με αφορμή, λοιπόν, το εσωτερικό μας σύνθημα «Μέτρα με τέχνη τον καιρό» σκεφτήκαμε ότι θα ήτανε καλό να επιστρέψουμε με μία σειρά από προτάσεις για το πώς μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες τις εποχής που όλοι βιώνουμε, μίας εποχής ιδιαίτερα δύσκολης τόσο για τον καθένα μας ξεχωριστά όσα και συλλογικά, σε εσωτερικό αλλά και σε εξωτερικό επίπεδο! «Μέτρα με τέχνη τον καιρό», λοιπόν, αυτή είναι η προτροπή μας. Που σημαίνει: Μην αφήνεις το χρόνο και την εποχή απλά να περνούν, μην αφήνεις τα γεγονότα να περνούν. Ενεργοποιήσου, βρες πράγματα που θα σε κάνουν να μπορέσεις να στηρίξεις τα όνειρά σου, τη δημιουργικότητά σου. Με λίγα λόγια γίνε υπεύθυνος του εαυτού σου και της μοίρα σου! Αυτή ήταν η αρχική και κεντρική ιδέα, την οποία πλαισίωσαν κάποια άλλα τραγούδια κι έτσι κατέληξε να δημιουργηθεί ένας concept-δίσκος και χαιρόμαστε πάρα πολύ γι’ αυτό μιας που βρήκαμε και την ανταπόκριση από τους εξαιρετικούς φίλους ερμηνευτές που συνέβαλλαν με την ερμηνεία τους αλλά και επειδή αυτή η δουλεία σηματοδότησε την επιστροφή μας, τελικά, μετά από περίπου δώδεκα χρόνια δισκογραφικής απουσίας!

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο δίσκος αυτός θίγει – κατά βάση – το ζήτημα της αποξένωσης των ανθρώπινων σχέσεων και της αποστασιοποίησης κάνοντας, ταυτόχρονα, έκκληση για την αναβίωση του «Μαζί», όπως είναι και ο τίτλος ενός από τα νέα τραγούδια σας, αλλά και για μία συναισθηματική αντίσταση σε όλο αυτό που βιώνουμε! Ξεκάθαρη ελπιδοφόρα προτροπή αποτελεί το κομμάτι «Ονειρέψου, μη φοβάσαι». Με βάση αυτά ποιος ήταν, εν τέλει, ο απώτερός σκοπός σας κατά τη σύνθεση του δίσκου αρχικά και δευτερευόντως θεωρείτε ότι επιτεύχθηκε ή τουλάχιστον ότι υπάρχει θετική προοπτική;
Κ.Λ.: Κοίτα! Έχεις απόλυτο δίκιο που έχεις σταθεί σ’ αυτά τα πράγματα γιατί όντως το τραγούδι «Μαζί» έχει το μήνυμα του ότι μόνο μαζί μπορούμε να βρούμε τη δύναμη να ανταπεξέλθουμε στα πράγματα γιατί ο καθένας μόνος του είναι πολύ «μικρούλης» μπροστά σ’ αυτά που συμβαίνουν. Απ’ την άλλη και το «Ονειρέψου, μη φοβάσαι» έχει πάλι έναν παρακινητικό χαρακτήρα και δηλώνει ότι τα όνειρα χρειάζονται τόλμη. Επομένως, ας τολμήσουμε να κάνουμε το πρώτο βήμα, δηλαδή να ονειρευτούμε, κι έτσι ίσως διαπιστώσουμε εκείνη τη στιγμή πόσο δυνατοί είμαστε! Σε ότι αφορά το σκοπό τώρα… Σίγουρα όταν λες κάτι σε κάποιον στόχος σου είναι να τον παρακινήσεις και ελπίζουμε ο κόσμος να λάβει το ερέθισμα αυτό. Τουλάχιστον εμείς το εκφράσαμε αυτό που θέλαμε. Αν ενεργοποιηθούμε όλοι ίσως κάτι να αλλάξει επιτέλους.
Ν.Κ.: Ξέρεις στο πέρασμα του χρόνου νομίζω ότι έχουμε χάσει το νόημα κάποιων εννοιών, έχουμε χάσει το νόημα κάποιων λέξεων και κυρίως έχουμε χάσει το νόημα κάποιων πραγμάτων που κάποτε τα θεωρούσαμε αυτονόητα αλλά σιγά-σιγά ξεχάστηκαν. Ας πούμε το «μαζί» είναι κάτι το πολύ εύκολο να το πεις. «Μαζί»; Ένα ζευγάρι είναι μαζί, μία ομάδα είναι μαζί. Το θέμα είναι, όμως, να ισχύει στην ουσία του το «μαζί». Δηλαδή, να είναι ο ένας για τον άλλον. Να μπορεί να στηριχτεί και οι δύο να είναι όντως σαν ένα! Να έχουν κοινές επιδιώξεις, κοινά όνειρα, να έχουν κοινή δύναμη και να τη μοιράζονται γιατί αλλιώς – όπως είπε και ο Κώστας – ο καθένας μόνος του είναι πραγματικά πολύ «μικρούλης» και οι εποχές έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ για «μικρούληδες». Αυτό ήταν ένα από τα μηνύματα του νέου μας δίσκου.


Ένας δίσκος, ο οποίος μετρά ήδη κάποιες εβδομάδες κυκλοφορίας. Τι αίσθηση σας έχει δώσει η ανταπόκριση του κόσμου ως τώρα; Τελικά, ήταν δύσκολη η επάνοδος σας και ειδικά σ’ αυτή την εποχή που τείνει να ευτελίσει τις μουσικές αξίες και που ο ανταγωνισμός είναι πραγματικά – θα τολμούσα να πω – λυσσαλέος;
Ν.Κ.: Είναι πολύ νωρίς ακόμη. Είναι πολύ νωρίς! Αυτό που έχουμε διαπιστώσει τις λίγες εβδομάδες που κυκλοφορεί το άλμπουμ είναι ότι τώρα πια τα πράγματα δεν είναι όπως τα είχαμε μάθει κι εμείς στις προηγούμενες δεκαετίες της καριέρας μας! Τότε υπήρχαν σαφώς άλλοι μηχανισμοί, οι οποίοι φρόντιζαν το μήνυμα, το τραγούδι κι ο δίσκος να φτάσει στα αυτιά του κοινού, να μαθευτεί κάπως γρήγορα. Χρησιμοποιούσαν την τηλεόραση, το ραδιόφωνο. Τα πάντα. Και τώρα υπάρχουν βέβαια αυτά τα μέσα αλλά δεν χρησιμοποιούνται πια για να φτάσει ένα νέο μήνυμα. Χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς και το ραδιόφωνο και η τηλεόραση.

Βέβαια τώρα έχει εισβάλλει στη ζωή μας και το διαδίκτυο!
Ν.Κ.: Βέβαια είναι και το διαδίκτυο, στο οποίο και έχουμε μείνει. Παρ’ όλα αυτά αυτό που θέλω να πω είναι ότι η πληροφορία που  φτάνει σε εμάς καθημερινά είναι τόσο μεγάλη που για να φτάσει ένα τραγούδι πραγματικά στα αυτιά σου και για να προχωρήσει μέχρι την καρδιά σου χρειάζεται χρόνος. Να συνδεθείς με το τραγούδι, να το συνδέσεις με κάποια εποχή της ζωής σου για να μπορέσει να αποκτήσει αυτή την ιδιαίτερη έννοια που έχουν τα τραγούδια. Τα τραγούδια είναι τα ίχνη μας! Θυμίζουν συγκεκριμένες εποχές και κάθε ένα είναι σίγουρα πολύ ξεχωριστό. Έχει μυρωδιά, έχει γεύση. Κουβαλάει μνήμη. Λοιπόν, θέλει χρόνο. Πιστεύουμε ότι τώρα πια θέλει περισσότερο χρόνο να φτάσει ένα τραγούδι ουσιαστικά στο κοινό!
Κ.Λ.: Ναι και πέρα απ’ την υπερπληροφόρηση του internet νομίζω ότι ο πατροπαράδοτος τρόπος για να επικοινωνήσει το μήνυμα του ο καλλιτέχνης είναι η ζωντανή εμφάνιση. Αυτός ο τρόπος είναι ο πιο δυνατός! Όλα βρίσκουν το δρόμο τους μέσα από μία συναυλία. Πρέπει να είσαι δίπλα στον άλλον, πρέπει να γίνεις μία παρέα με τον άλλον για να διαδώσεις τα τραγούδια σου. Αυτό γίνεται στις συναυλίες. Μοιράζεσαι, επιπλέον, με τον άλλον τη νύχτα του, τις ελεύθερες ώρες που έχει επιλέξει να σου αφιερώσει την παρουσία του κι εσύ πάλι του έχεις αφιερώσει πολλά πράγματα από σένα. Είναι μία ενέργεια που κάνει κύκλους από τον έναν στον άλλον και σίγουρα βοηθάει αυτό. Ίσως η άμεση, λοιπόν, επικοινωνία με τον κόσμο να είναι το πιο δυναμικό και απαραίτητο στοιχείο. Εκεί δείχνει το τραγούδι να βρίσκει και το νόημα του τελικά!


Να φανταστώ, λοιπόν, ότι σ’ αυτό το πνεύμα της ομαδικότητας επιλέξατε να συνεργαστείτε σ’ αυτό το δίσκο και με τόσο καταξιωμένους στο είδος τους καλλιτέχνες.
Ν.Κ.: Με αφορμή το κεντρικό τραγούδι, το «Μέτρα με τέχνη τον καιρό», γύρω από αυτό τον ήλιο, γράφτηκε ένα ολόκληρο σύμπαν από τραγούδια. Η αλήθεια είναι πως θέλαμε χρόνια τώρα να κάνουμε κάποιες συνεργασίες με ανθρώπους που θαυμάζουμε και είναι συνοδοιπόροι μας με κοινά μουσικά ακούσματα αλλά ποτέ δεν έτυχε να μοιραστούμε κάποια τραγούδια. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, ότι θα ήταν καλύτερο να τους βάλουμε κι αυτούς στο νέο μας δίσκο.
Κ.Λ.: Ακριβώς! Είναι αυτό το «Μαζί», ένα χαρακτηριστικό προτρεπτικό τραγούδι και για εμάς τελικά! Γιατί ναι μεν είχαμε την ιδέα γι’ αυτό αλλά σκεφτήκαμε ότι θα πρέπει να το μοιραστούμε μαζί με ανθρώπους του χώρου, ανθρώπους που αγαπάμε, που εκτιμάμε! Όταν μοιράζεσαι κάτι είναι σαν να πολλαπλασιάζεις τη δύναμή του! Αυτή ήταν και η βασική μας ιδέα! Μοιραζόμενοι αυτά τα τραγούδια, να πολλαπλασιάσουμε τη δύναμή τους!

Επομένως, ήταν τραγούδια τα οποία είχατε ήδη δημιουργήσει και έπειτα διαλέξατε ερμηνευτή;
Κ.Λ.: Όχι, όχι! Μόλις ξεκίνησε η υλοποίηση της ιδέας, τα τραγούδια που γράφτηκαν είχαν πολύ συγκεκριμένο στόχο…
Ν.Κ.: και αποδέκτη, που να ταιριάζουν με το ύφος του χωρίς να αλλοιώσει, ωστόσο, σε καμία περίπτωση το δικό μας!
Κ.Λ.: Ναι! Ήταν μία απόσταση που διήνυσε αυτός προς εμάς και εμείς προς αυτόν. Συναντηθήκαμε, τελικά, κάπου στη μέση!
Ν.Κ.: Ακριβώς! Γι’ αυτό και όταν δείξαμε τα συγκεκριμένα τραγούδια στους φίλους που συμμετέχουν τελικά, μας είπαν ότι ήταν τραγούδια που θα έγραφαν και οι ίδιοι για τους εαυτούς τους πάνω κάτω, ας πούμε! Συναντηθήκαμε όντως στη μέση.

ekeinos_ki_ekeinos_interview_2017_05_005

Με αφορμή, λοιπόν, αυτή την καλλιτεχνική συνάντηση και την επανέναρξή σας ως «Εκείνος κι Εκείνος», τέλος, ετοιμάζετε μία μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία στο Κατράκειο θέατρο Νίκαιας το Σάββατο 27 Μαΐου. Τι εκπλήξεις έχετε ετοιμάσει για το κοινό σας;
Ν.Κ.: Α! Οι εκπλήξεις δεν λέγονται γιατί αλλιώς δεν θα λέγονταν εκπλήξεις! (γέλια) Αφορμή αυτής της μεγάλης καλοκαιρινής συναυλίας είναι ο εορτασμός της κυκλοφορίας του άλμπουμ μας, «Μέτρα με τέχνη τον καιρό». Την παρουσίαση της βραδιάς θα αναλάβει ο εξαιρετικός Χριστόφορος Ζαραλίκος, ο οποίος θα μας κάνει τα ωραία του επίκαιρα σχόλια με το κοφτερό του χιούμορ και τη σαρκαστική διάθεσή του για τα πράγματα. Ο Χριστόφορος δεν είναι μόνο «stand up» comedian, δεν είναι δηλαδή μόνο ένας «όρθιος» κωμικός, όπως αυτοαποκαλείται. Είναι για μας κάτι παραπάνω! Είναι ένας Αριστοφανικός – ας πούμε – ηθοποιός που σατιρίζει με τον δικό του τρόπο όλα όσα συμβαίνουν. Μαζί μας επί σκηνής θα είναι, βέβαια, και οι τέσσερις μοναδικοί μας καλεσμένοι. Θα αρχίσουμε από τον Ηλία τον Ασβεστόπουλο, τον οποίο επιλέξαμε και καλέσαμε να παρευρεθεί μαζί μας γιατί αφενός μεν είναι οι γειτονιές του το Κατράκειο, η Νίκαια, ο Πειραιάς, όπως είναι και δικές μας γειτονιές, και αφετέρου αντιπροσωπεύει το ροκ της νιότης μας, της εφηβείας μας τόσο ο Ηλίας όσο και οι 2002GR. Ο Λαυρέντης ο Μαχαιρίτσας – νομίζω – δε χρειάζεται συστάσεις. Θα μας πει και δικά του τραγούδια, θα παίξουμε και το τραγούδι «Και τι θα γίνει», που έχουμε γράψει μαζί. Το ίδιο θα ισχύσει και με τον Παντελή τον Θαλασσινό που είναι, επίσης, όχι μόνο φίλος Πειραιώτης αλλά και ο Παντελής όλης της Ελλάδας με τα εξαιρετικά του τα τραγούδια. Και, βέβαια, ο Μιχάλης ο Μυτακίδης ο BD Foxmoor των «Active Member», που – κατά τη γνώμη μας – είναι ένας από τους πιο μεγάλους σύγχρονους ποιητές και στιχουργούς. Τον εκτιμάμε πρώτα γι’ αυτό και μετά για τη φιλική μας σχέση και για την κοινή μας καταγωγή, γιατί είμαστε και οι δύο από το Πέραμα του Πειραιά. Αυτά!

Είχα διαβάσει ότι θα παρευρεθεί στη συναυλία και η Καίτη Γκρέυ.
Όχι! Τελικά, δυστυχώς η Καίτη δεν θα μπορέσει να είναι μαζί μας. Ωστόσο όλα τα υπόλοιπα θα είναι όπως τα ξέρετε!

Ωραία! Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη κουβέντα και σας εύχομαι καλή επιτυχία!
E+E: Κι εμείς. Καλώς να ορίσετε, λοιπόν! Και καλώς να σας δεχτούμε το Σάββατο 27 Μαΐου στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας!

ekeinos_ki_ekeinos_interview_2017_05_007

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εκείνος + Εκείνος: Νίκος Καλλίνης: φωνή, κιθάρες, Κώστας Λογοθετίδης: πλήκτρα
Guest: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Παντελή θαλασσινός, BD Foxmoor, Ηλίας Ασβεστόπουλος

Παρουσίαση: Χριστόφορος Ζαραλίκος

Παίζουν οι μουσικοί:
Γιάννης Γρυπαίος – Μπάσο
Βαγγέλης Κρίθαρης – Ηλ. Κιθάρα
Δημήτρης Αιγινίτης – Τύμπανα & φωνητικά
Τίνα Ψαλίδα – Βιολί & Μαντολίνο

Σάββατο 27 Μαΐου
Ώρα έναρξης 21:30 (οι πόρτες ανοίγουν στις 19.30)

Κατράκειο θέατρο Νίκαιας
Πάροδος Ακροπόλεως, Κορυδαλλός / Νίκαια
τηλ. 210 4278289

Προπώληση: από 7€
Γενική Είσοδος: ταμείο: 12€,  Ανέργων/ΑΜΕΑ/Φοιτητικά/Μαθητικά: 7€

Σημεία προπώλησης:
Viva.gr: viva.gr, 11876, Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης, Seven Spots, Reload, My Market, Media Markt, Βενζινάδικα ΕΚΟ & BP
Music Corner Πανεπιστημίου 56, Αθήνα | τηλ: 210 3304000
Δισκοπωλείο Imantas  Σαρρή 46, Πλατεία Ασωμάτων, Ψυρρή | τηλ: 210324241
Record House  Ομήρου 46, Νέα Σμύρνη | τηλ. 210 9335466
Gorilla 11 Θησέως 7, Μαρούσι | τηλ. 210 806 9800
Δήμος Νίκαιας: Παν. Τσαλδάρη 10, 4ος όροφος

Δείτε αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό από την πρόβα των Εκείνος κι Εκείνος!


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here