Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου
Φωτογράφηση: Μαρία Παπαγεωργίου
3/11/2010
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας Μουσικής Σκηνής “Οξυγόνο Live”)

Το δελτίο τύπου για τις εμφανίσεις του Τρίφωνου στο Οξυγόνο live υπόσχεται «μια μουσική αλήθεια μέσα από μια σύγχρονη ματιά που θα ζεστάνει το χειμώνα ετούτο…». Το Music Corner βρέθηκε την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου στη μουσική σκηνή του Νέου Κόσμου για να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές!

Παρά την αρκετά μεγάλη καθυστέρηση, το Τρίφωνο ανέβηκε στη σκηνή λίγο πριν τις 23:30 μέσα σε ένα ζεστό χειροκρότημα και μας καλωσόρισε με την «Τριανταφυλλιά του κόσμου», συνοδευμένη από μια σειρά όμορφων εικόνων. Η συνέχεια απρόβλεπτη. Μια ποικιλία ακουσμάτων, από Pink Floyd και Χαρούλα Αλεξίου, μέχρι Queen και θρακιώτικους ζωναράδικους. Οι τρεις εξαίρετοι καλλιτέχνες λειτουργούν άψογα ως μουσικό σχήμα τριφωνίας όταν λ.χ. ερμηνεύουν μια μίξη-έκπληξη των κομματιών «Στις δώδεκα ακριβώς» / «Scarborough fair» με παραδοσιακό ήχο, αλλά είναι εξίσου ιδιαίτεροι και στις solo εμφανίσεις τους, που καταλαμβάνουν ένα σημαντικό κομμάτι από το πρώτο μέρος του προγράμματος. Η «Μυρτιώτισσα» από την Ερωφίλη, το ηπειρώτικο «Καίγομαι και σιγολιώνω» από τον Δημήτρη Υφαντή και «Ο Άμλετ της σελήνης» από τον Νίκο Κουρουπάκη, είναι κάποια από τα τραγούδια που ερμηνεύουν κατά μόνας.

Ως Τρίφωνο ξανά, με αστείρευτο κέφι, ξεσηκώνουν τον κόσμο τραγουδώντας «Να μ’ αγαπάς» και παραδίδουν τη σκηνή στην φιλοξενούμενή τους Νάντια Μπουλέ. Εκείνη, προερχόμενη από σημαντικές συνεργασίες, μας υποδέχεται με τα «Στερεότυπα», ενώ αξιοπρεπέστατη είναι και η ερμηνεία της σε κομμάτια μεγάλων ερμηνευτών, όπως η Τάνια Τσανακλίδου και η Βίκυ Μοσχολιού. Λίγο πριν το διάλειμμα επανέρχεται στη σκηνή το Τρίφωνο και ως …«τετράφωνο» πλέον, αν είναι δόκιμος αυτός ο όρος, κλείνουν το πρώτο μέρος με ένα νέο κομμάτι που θα κυκλοφορήσει προσεχώς, με τίτλο «Η αγάπη ζει». Οι στίχοι της Νικολακοπούλου, “η αγάπη ζει στα μικροπράγματα / ζει στα ασήμαντα και στα απλά / δωσ’ μου και άλλα τέτοια ασήμαντα / για να ζήσω εγώ σημαντικά”, τυγχάνουν θερμής αποδοχής από το κοινό, ανάμεσα στο οποίο συναντά κανείς τη Λία Βίσση και τον Παντελή Θαλασσινό.

Μετά από ένα σχετικά μεγάλο σε διάρκεια διάλειμμα, ένας ακόμα μελωδικός συνδυασμός των κομματιών «Χελιδόνι στο κλουβί» και «Της γερακίνας γιος» σηματοδοτεί την έναρξη του δεύτερου μέρους, που μουσικά κινείται σε πιο παραδοσιακούς και λαϊκούς ήχους. Τραγούδια από τη Μικρά Ασία, τη Μακεδονία και την Αρμενία, αγνοώντας κάποιους μικρούς μικροφωνισμούς, κάνουν τον κόσμο να σηκώνεται και να χορεύει.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος έχει κανείς τη δυνατότητα να διακρίνει ακόμα μία πλευρά του Τρίφωνου, αυτή των μουσικών, καθώς οι τρεις καλλιτέχνες είναι δεξιοτέχνες αρκετών μουσικών οργάνων, που με μεγάλη ευκολία εναλλάσσουν στη σκηνή. Λίγο πριν το τέλος, προσκαλούν στη σκηνή τον Παντελή Θαλασσινό που χαρίζει στο κοινό αγαπημένα κομμάτια. Τα «Για που το βαλες καρδιά μου», «Ανάθεμά σε» και «Εισιτήριο στην τσέπη σου» καθηλώνουν τον κόσμο, ενώ λίγο πριν αποχωρήσει από τη σκηνή δίνει παραγγελιά στο Νίκο Κουρουπάκη. Ακολουθεί η συγκλονιστική acapella ερμηνεία του δεύτερου στο «Γιατί πουλί μου δεν κελαηδάς».

Μετά από ένα χορταστικό πρόγραμμα σχεδόν τριών ωρών, που περιελάμβανε μια μεγάλη ποικιλία ήχων τόσο από το ελληνικό όσο και από το ξένο ρεπερτόριο και δύο encore κομμάτια, επιβεβαιώθηκαν περίτρανα τα λόγια περί μουσικής αλήθειας, που θα ζεστάνει τις βραδιές όσων επιλέξουν για παρέα τους, κάθε Παρασκευή, τη μουσική αυτή τετράδα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Πιάνο – πλήκτρα: Γιάννης Τσόλκας
Μπάσο: Χάρης Κελλάρης
Κιθάρα: Δημήτρης Παπαλάμπρου
Τύμπανα: Γιώργος Σαρίκος
Επιμέλεια ήχου: Αντρέας Βαϊτούδης

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες από το live

———————

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here