Οι Αλκμάν κυκλοφορούν την δεύτερη δισκογραφική δουλειά τους με τίτλο “Ξανά και ξανά” από την Fishbowl Music Tank εξελίσσοντας τον φολκ/παραδοσιακό ήχο με τον οποίο μας συστήθηκαν το 2016.

Με 10 νέα τραγούδια σε μουσική και στίχους που γράφονται από τα ίδια τα μέλη του συγκροτήματος και μία διασκευή στο ηπειρώτικο παραδοσιακό “Σουλιώτες“, το οποίο κυκλοφόρησε ήδη με πρωτότυπο βίντεοκλιπ, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, οι Αλκμάν μας καλούν να σκεφτούμε, να τραγουδίσουμε και να ταυτιστούμε ο καθένας με ένα ξεχωριστό κομμάτι. Δεν «ροκάρουν» τα παραδοσιακά, ούτε «γλυκαίνουν» το ροκ με τσαλίμια. Στον δίσκο αυτό προτείνουν τραγούδια γραμμένα στην περιοχή που …συνορεύουν τα δύο είδη. Ταυτόχρονα, ενσωματώνουν ετερόκλητα μουσικά και εξωμουσικά στοιχεία σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι στον πρώτο τους δίσκο: τόσο συνθετικά όσο και ενορχηστρωτικά, συνομιλούν πλέον, πέρα από την παράδοση και τη ροκ, με την κλασική, τη λαϊκή, τη σμυρναίικη, ακόμα και με τη λάτιν μουσική παράδοση.

Οι ιστορίες που αφηγούνται τα τραγούδια εμπνέονται από το χθες, αλλά μιλούν για το σήμερα, για τον σύγχρονο άνθρωπο που αναζητά τον εαυτό του μέσα στον ολοένα και πιο δαιδαλώδη πολιτισμικό χάρτη. Πραγματεύονται τα θέματα που απασχολούν καθημερινά τους ίδιους τους Αλκμάν όχι μόνο ως καλλιτέχνες αλλά και ως πολίτες: την ελευθερία, τη θρησκοληψία, τον πόλεμο, την κοινωνική ανισότητα, την απληστία ανάμεσα σε άλλα.

Στα τραγούδια αυτής της δουλειάς, εμφανίζεται εμφατικά στη θεματολογία των στίχων η γυναίκα: τη μια, ως μια Ελληνίδα του ’60 που δουλεύει στην καλλιέργεια του καπνού στη Δράμα (“Μποργιανιώτισσα”), την άλλη ως μια “αλανιάρα” βαρκούλα που γυρίζει όλο το Αιγαίο (“Ντίνα”) με τη φωνή του Δημήτρη Μυστακίδη. Αλλού πάλι, ως ακτίνα του ήλιου που χαρίζει το δικό της φως στον κόσμο αλλάζοντας της ζωή της (“Ηλιαχτίδα”), αλλά και σαν ένα γιασεμί που αρνείται να περιοριστεί στο να γεμίζει τα βάζα (“Μου μίλησε ένα γιασεμί”) με τη συμμετοχή της Μαρίας Παπαγεωργίου. Ιστορίες ελευθερίας, καταθέσεις προσωπικές και πέρα από τη θηλυκότητα, πανανθρώπινες.

Βρείτε το album διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και από 20 Ιουνίου σε CD!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here