NEWCOMERS
Το Music Corner σας συστήνει τους πιο
ελπιδοφόρους πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες,
στην ελληνική δισκογραφία!

—————————————-

 

ΣΑΒΒΕΡΙΑ ΜΑΡΓΙΟΛΑ

«Χρειάζεται θέληση και πάθος, για να είσαι δημιουργικός…»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον Παύλο Ζέρβα
Φωτογράφηση: Ντορίνα Καππάτου

Music Corner – 7/7/2010

Αν και κινείται μερικά χρόνια στο ελληνικό τραγούδι και έχει εμφανιστεί πολλές φορές στο πλευρό πολύ γνωστών καλλιτεχνών σε διάφορα live, η Σαββέρια Μαργιολά μόλις φέτος μπαίνει ουσιαστικά στην Ελληνική δισκογραφία με τη κυκλοφορία του πρώτου της προσωπικού album που φέρει τον …ενδεικτικό τίτλο “πράξη πρώτη“! Πρόκειται για μια ερμηνεύτρια που ξεχωρίζεις αμέσως γιατί πολύ απλά …ξέρει να τραγουδάει και να σου μεταδίδει τα συναισθήματα που κουβαλάει ο κάθε στίχος. Η συμπαθέστατη – απ’ ότι διαπιστώσαμε και ιδίοις όμμασι – ερμηνεύτρια είναι κόρη του πολύ γνωστού λαϊκού μουσικού Δημήτρη Μαργιολά, δεξιοτέχνη στο μπουζούκι και όπως όλα δείχνουν θα έχει μέλλον στο ελληνικό τραγούδι.

Η συνέντευξη μαζί της πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο πανέμορφο cafe restaurant “Breeze” στην Μαρίνα Φλοίσβου. Η Σαββέρια μας κέρδισε με το πρώτο της κι όλας χαμόγελο, αλλά και στη συνέχεια με την αισιοδοξία της και τις καλές της προθέσεις απέναντι στο χώρο που αποφάσισε να υπηρετήσει! Πάμε να δούμε όσα είχε να μας πεί…

Δείτε βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Σαββέριας Μαργιολά στο MusicCorner.gr
Τα video είναι τραβηγμένα σε High Definition ανάλυση. Για να τα δείτε σωστά, επιλέξτε 720p στη σχετική επιλογή (κάτω δεξιά σε κάθε video)

Α’ Μέρος

Β’ Μέρος

Music Corner: Σαββέρια, είσαι μια νέα τραγουδίστρια και ας ξεκινήσουμε από την αρχή, έτσι για να σε γνωρίσουμε. Το πρώτο που μου έρχεται να σε ρωτήσω είναι από που βγαίνει αυτό το πολύ όμορφο όνομα, το εξωτικό Σαββέρια!
Σαββέρια Μαργιολά: Είναι οικογενειακό, η προγιαγιά μου λεγόταν Σαββέρια. Κατοικούσε στη Λευκάδα την εποχή που ήταν ιταλοκρατούμενη. Έχει ιταλικές ρίζες το όνομα απ’ ότι ξέρω.

Music Corner: Προέρχεσαι από οικογένεια που ζει από τη μουσική. Ο πατέρας σου είναι πολύ γνωστός μουσικός, ο Δημήτρης Μαργιολάς, δεξιοτέχνης στο μπουζούκι.
Σαββέρια Μαργιολά: Και εκτός από τον πατέρα μου, ο παππούς μου έπαιζε βιολί. Και ο προπάππους μου!

Music Corner: Α, πάει δηλαδή πάππου προς πάππου που λέμε!
Σαββέρια Μαργιολά: Ναι, έχουμε παράδοση!

Music Corner: Άρα ήταν μοιραίο να ασχοληθείς με το τραγούδι, έτσι;
Σαββέρια Μαργιολά: Ήρθε αυθόρμητα εντελώς…

Music Corner: Σε επηρέασε όλη αυτή η παράδοση της οικογένειάς σου στο να ασχοληθείς τελικά και συ με το τραγούδι;
Σαββέρια Μαργιολά: Βέβαια έχω την εντύπωση ότι με επηρέασε ακόμα και υποσυνείδητα. Δεν θυμάμαι ποια ακριβώς ήταν η στιγμή που είπα ότι θέλω να το κάνω αυτό, ήρθε από μόνο του. Κάποια στιγμή αισθάνθηκα την ανάγκη να το κάνω. Ασχολιόμουν έτσι κι αλλιώς με παράλληλα πράγματα, δηλαδή έκανα χορό, έκανα πιάνο. Γενικά με την τέχνη. Είναι λογικό όμως ο χώρος που μεγαλώνεις να σε επηρεάζει.

Music Corner: Ωστόσο πέρα από το τραγούδι ξέρω ότι έχεις τελειώσει και Κοινωνιολογία.
Σαββέρια Μαργιολά: Ναι, έχω τελειώσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τώρα τελειώνω ένα μεταπτυχιακό πάνω στον έλεγχο του στρες και την προαγωγή της υγείας, ένα μεταπτυχιακό που γίνεται στην Ιατρική σχολή.

Music Corner: Αλήθεια; Για πες μου μπορεί σήμερα ο άνθρωπος να μην έχει στρες στους ρυθμούς που ζούμε;
Σαββέρια Μαργιολά: Στους ρυθμούς που ζούμε υπάρχει παρά πολύ στρες αλλά μπορούμε να το ελέγξουμε, μέσω της προαγωγής, αυτό είναι άλλωστε που μαθαίνω, δηλαδή το πως μπορούν οι άνθρωποι με συγκεκριμένες κινήσεις και φροντίζοντας λίγο παραπάνω τον εαυτό τους να κάνουν πρόληψη, να προλάβουν μερικά πράγματα.

Music Corner: Να μας κάνεις μαθήματα, τα χρειαζόμαστε αυτά!
Σαββέρια Μαργιολά: Στον εαυτό μου πρώτα και μετά και σε σας ευχαρίστως! (γέλια)

Music Corner: Εσύ έχεις αλήθεια στρες όταν βγαίνεις στη σκηνή ή το έχεις καταπολεμήσει μέσω αυτών των μαθημάτων;
Σαββέρια Μαργιολά: Και ποιός δεν έχει, έχω νομίζω το απαιτούμενο, αυτό που με κάνει δημιουργική.

Music Corner: Ο πατέρας σου ήθελε να ασχοληθείς με το τραγούδι ή σε παρότρυνε να στραφείς άλλου, ενδεχομένως και στη σχολή που σπούδασες;
Σαββέρια Μαργιολά: Η σχολή ήταν καθαρά δική μου επιλογή. Και γενικότερα οι σπουδές μου. Δεν μου είπε ωστόσο ποτέ κάτι αρνητικό για το τραγούδι, ούτε και με έβαλε να τραγουδήσω. Δεν μου έφερε όμως και ποτέ αντίρρηση όταν εξέφρασα την επιθυμία μου να ασχοληθώ με το τραγούδι. Το δέχθηκε και…

Music Corner: Χάρηκε φαντάζομαι…
Σαββέρια Μαργιολά: Σαφώς και χαίρεται, προς Θεού! Απλώς σαν γονιός ίσως να αμφιταλαντευόταν όσον αφορά τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσω.

Music Corner: Λογικό αφού ο ίδιος ήξερε τις δυσκολίες του τραγουδιού, ενός χώρου που και ο ίδιος κινήθηκε.
Σαββέρια Μαργιολά: Βέβαια βέβαια…

Music Corner: Αν κάποια στιγμή ερχόταν μια μυστήρια μάγισσα και σου έλεγε να πάψεις να ασχολείσαι με τις Κοινωνιολογίες και όλα αυτά που έχεις σπουδάσει και να σου τα ανταλλάξει με τρείς πλατινένιους δίσκους. Τι θα έκανες, θα τα παράταγες όλα;
Σαββέρια Μαργιολά: (γέλια) Δηλαδή τώρα μου μιλάς για μια θυσία;

Music Corner: Ας το πούμε και έτσι… Θα την έκανες αυτή τη θυσία για μια τόσο μεγάλη επιτυχία στο χώρο της μουσικής;
Σαββέρια Μαργιολά: Έχω την εντύπωση ότι όταν κάνεις αυτό που αγαπάς, δεν κάνεις θυσίες. Οπότε δεν θα ήταν θυσία, μάλλον θα το έκανα. Όχι μάλλον, σίγουρα! Γιατί είναι αυτό που αγαπώ.

Music Corner: Θα δεχόσουν την προσφορά δηλαδή…
Σαββέρια Μαργιολά: Ναι θα τη δεχόμουν χωρίς να πιστεύω ότι είναι μια θυσία, γιατί έτσι κάνεις αυτό που αγαπάς και σου δίνει ζωή!

Music Corner: Το πρώτο σου cd δεν μας δίνει μια σαφή εικόνα προς τα που θέλεις να κινηθείς μουσικά. Είναι ένα cd που περιέχει ακούσματα από παραδοσιακά μέχρι σχεδόν ροκ! Εσύ σε πιο ύφος θα ήθελες να κατασταλάξεις στη καριέρα σου;
Σαββέρια Μαργιολά: Δεν ξέρω αν μπορώ να απαντήσω πολύ συγκεκριμένα σε αυτή την ερώτηση γιατί αυτό που θέλω να κάνω, θέλω να είναι αυτό που με εκφράζει. Το πιο σημαντικό για μένα είναι να λέω κάθε φορά τραγούδια που επιθυμώ, τραγούδια που μου αρέσουν στιχουργικά και μουσικά. Το έντεχνο λαϊκό ωστόσο είναι αυτό που με αγγίζει περισσότερο. Και στο cd αν πρόσεξες, υπάρχει βέβαια και κάτι πιο ροκ, αλλά είναι διαμορφωμένο κυρίως σε έντεχνο κλίμα.

Music Corner: Ποια γενιά θεωρείς ότι εκπροσωπείς με τον πρώτο σου δίσκο; Σε ποιο κοινό απευθύνεσαι κυρίως; Το ρωτάω αυτό γιατί από τη στιγμή που ο δίσκος σου έχει και έντεχνα ακούσματα μέσα, μπορεί ενδεχομένως να το ακούσει και κάποιος μεγαλύτερης ηλικίας. Από την άλλη πλευρά όμως εσύ είσαι ένα νέο άτομο και είναι λογικό να θέλεις να απευθύνεσαι περισσότερο στη δική σου γενιά.
Σαββέρια Μαργιολά: Νομίζω ότι αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι να απευθύνομαι στους ανθρώπους που θέλουν ν’ ακούσουν αυτό που έχω παράγει. Δηλαδή στους ανθρώπους που τους αρέσει η δουλειά μου. Είναι κάτι πολύ υποκειμενικό, ο καθένας κάνει τις δικές του επιλογές και έχει τα δικά του ακούσματα. Δεν νομίζω ότι απευθύνομαι αμιγώς σε νεανικό κοινό ή σε ενήλικες. Σε όλους απευθύνομαι. Δεν τα διαχωρίζω.

Music Corner: Υπάρχουν σκέψεις να κάνεις κάποιο βίντεο κλιπ; Νομίζω δεν έχεις κάνει ακόμα.
Σαββέρια Μαργιολά: Ναι δεν έχω κάνει ακόμα κάτι, όμως σύντομα θα γίνει.

Music Corner: Το θεωρείς απαραίτητο να υπάρχει βίντεο κλιπ για να μπορέσει ένα τραγούδι να κάνει επιτυχία σήμερα;
Σαββέρια Μαργιολά: Δεν το θεωρώ απαραίτητο, αλλά το θεωρώ πολύ σημαντικό. Με την εικόνα φαίνεσαι. Υπάρχει το άκουσμα αλλά και η εικόνα βοηθάει… Μέσα από ένα βίντεο κλιπ κερδίζεις αναγνώριση, ξέρει ο άλλος την εικόνα σου, ξέρει τι ακούει και ποιός είσαι.

Music Corner: Πριν ακόμα βγάλεις δίσκο έχεις καταφέρει να κάνεις πολύ σημαντικές συνεργασίες. Έχεις εμφανιστεί δίπλα σε πολύ σημαντικά ονόματα. Πως καταφέρνει ένας νέος καλλιτέχνης χωρίς δισκογραφία να μπαίνει σε τέτοιες συνεργασίες; Πως ξεκίνησε όλο αυτό; Ας τα δούμε από την αρχή, η πρώτη σου μεγάλη συνεργασία ήταν με τον Μητσιά, έτσι;
Σαββέρια Μαργιολά: Ναι, με τον Μητσιά.

Music Corner: Πως έγινε η επαφή και προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Σαββέρια Μαργιολά: Ο Μητσιάς δούλευε χρόνια με τον πατέρα μου. Ένα καλοκαίρι που αποφάσισα να ασχοληθώ με το τραγούδι, ο κύριος Μητσιάς έψαχνε τραγουδίστρια για να τον συνοδεύσει σε συναυλίες. Με άκουσε, ήταν θετική η γνώμη του και έτσι προχωρήσαμε. Είναι ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος στη ζωή μου γιατί πραγματικά με αγκάλιασε και μου έδωσε τρομερή δύναμη για να κάνω αυτό που αγαπάω. Τον εκτιμώ απεριόριστα.

Music Corner: Και στην πορεία ήρθαν ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου…
Σαββέρια Μαργιολά:
…η Μαρινέλλα, ο Αντώνης Ρέμος, ο Κώστας Μακεδόνας και τα παιδιά που δουλεύαμε πέρυσι στο Ζυγό. Ο Μηλιώκας, ο Κούτρας, ο Μαχαιρίτσας, ο Σταρόβας, πολλοί άνθρωποι…

Music Corner: Ξέρω ότι όλες αυτές οι συνεργασίες είναι σχολείο, κάθε μια σου αφήνει και κάτι. Υπήρξε όμως κάποια απ’ όλες αυτές τις συνεργασίες που τη ξεχωρίζεις για κάποιο λόγο;
Σαββέρια Μαργιολά: Όλες…

Music Corner: (τη διακόπτω) Ξέρω πως όλες τις ξεχωρίζεις αλλά μήπως είναι κάποια που σου άφησε κάτι περισσότερο; Ξέρω πως σε φέρνω ίσως σε δύσκολη θέση να ξεχωρίσεις…
Σαββέρια Μαργιολά: Δεν είναι δύσκολη θέση. Είναι η αλήθεια. Πραγματικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια συνεργασία γιατί είναι τόσο αξιόλογοι όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Είναι αξιόλογοι και σαν άνθρωποι και σαν καλλιτέχνες και απ’ όλους έχεις να πάρεις πολύ σημαντικά πράγματα. Οπότε δεν μπορώ να τα βάλω σε μια κλίμακα και να πω ότι ο ένας μου έδωσε δέκα και ο άλλος μου έδωσε εννιά. Είναι όλα όσα μου έδωσαν τόσο πολύ σημαντικά…

Music Corner: Εκτός από τη συμμετοχή σου σε ζωντανά προγράμματα με πολύ γνωστούς καλλιτέχνες είχες πολύ σημαντικές συμμετοχές και σε δίσκους. Πριν κάνεις το πρώτο σου προσωπικό δίσκο είχες συμμετοχή στο “σπάει το ρόδι” που ήταν ένας δίσκος αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο. Μπήκες κατευθείαν στα βαθιά! Και το τραγούδι σου από αυτό το δίσκο μπήκε και στο προσωπικό δίσκο του Γιώργου Νταλάρα που κυκλοφόρησε λίγο μετά.
Σαββέρια Μαργιολά: Ναι ήταν το “φίλτρο”, το ίδιο τραγούδι που υπήρχε και στο “σπάει το ρόδι”.

Music Corner: Και στη συνέχεια είχες συμμετοχή και σε άλλα cd γνωστών καλλιτεχνών…
Σαββέρια Μαργιολά: Ναι, στο live του Κώστα Μακεδόνα που βγήκε πέρσι. Ήταν ένα live από τις συναυλίες που κάναμε και συμμετέχω και εκεί. Και υπάρχει κι ένα τραγούδι που λέμε μαζί με τον Κώστα, το “κόκκινα γυαλιά”. Και επίσης έχω συμμετάσχει και σε μια συλλογή όπου έχω πει ένα τραγούδι του Ηλία Κατσούλη και του Μιχάλη Κουμπιού, με τίτλο “ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ” και μιλάει για τον Θανάση Βέγγο. Είναι με τον Νίκο Βουρλιώτη από τους Goin’ Through.

Music Corner: Extreme συνεργασία και αυτή, έτσι; Γιατί από τα πιο παραδοσιακά πήγαμε και στα hip hop. Είναι ένα τραγούδι με rap μέσα.
Σαββέρια Μαργιολά: Ναι, είναι με rap το ένα μέρος του, αλλά ο στίχος είναι τρομερά κοινωνικός. Μιλάει για τον Θανάση Βέγγο αλλά και γενικότερα για τη ζωή. Νομίζω ότι αυτό το γεγονός ήταν που με έκανε να προσεγγίσω το συγκεκριμένο τραγούδι.

Music Corner: Ο Θανάσης Βέγγος που στη διάρκεια του τραγουδιού ακούγεται να φωνάζει “είμαι ο τελευταίος, αλλά τίμιος”! Κι αυτή η φράση νομίζω ότι εκφράζει την πορεία του και τη καριέρα του πλήρως…
Σαββέρια Μαργιολά: Έτσι είναι… Συμφωνώ απολύτως…

Music Corner: Σήμερα πιστεύεις ότι λείπει η τιμιότητα από την Ελλάδα;
Σαββέρια Μαργιολά: Θα έλεγα ότι λείπει περισσότερο η συνέπεια. Έχω την εντύπωση ότι είμαστε λίγο ασυνεπείς σαν λαός. Νομίζω όμως ότι στο βάθος ο Έλληνας είναι τίμιος.

Music Corner: Γιατί άργησες να βγάλεις δικό σου δίσκο, ενώ είχες τόσες πολλές σημαντικές συνεργασίες σε live και τόσες συμμετοχές σε αξιόλογους δίσκους άλλων καλλιτεχνών;
Σαββέρια Μαργιολά: Η αλήθεια είναι ότι δεν βιάστηκα. Απλά ήρθαν έτσι τα τραγούδια, σιγά σιγά. Δεν υπήρχε βιασύνη ούτε υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο απέφυγα να κάνω νωρίτερα δίσκο. Αισθάνομαι όμως ότι είναι σωστό το timing που έβγαλα δίσκο. Αισθάνομαι μέσα μου πιο κατασταλαγμένη και πιο ώριμη.

Music Corner: Ωστόσο σήμερα τι νόημα έχει για ένα νέο καλλιτέχνη να κάνει δίσκο σε μια δισκογραφία που είναι … “βομβαρδισμένη” κυριολεκτικά; Έχει νόημα πιστεύεις να κάνεις δίσκο;
Σαββέρια Μαργιολά: (γέλια) Ναι, σαφώς, γιατί τι έχει νόημα; Να μην κάνεις;

Music Corner: Το λέω από την άποψη ότι πλέον οι δίσκοι δεν πουλάνε εύκολα. Βλέπω εταιρείες που πλέον κάνουν συνεχώς cd singles γιατί δεν πουλάνε τα albums, γιατί ο κόσμος πλέον δεν δίνει τα λεφτά που στοιχίζει ένα album. Οπότε γιατί να κάνεις κάτι που εκ των προτέρων ξέρεις ότι δεν θα πουλήσει, όχι γιατί δεν είναι καλό…
Σαββέρια Μαργιολά: …αλλά επειδή είναι δύσκολοι οι καιροί. Ναι, αλλά πρέπει να κάνεις κάτι. Πρέπει να παρουσιάσεις τη δουλειά σου. Πως αλλιώς θα την παρουσιάσεις;

Music Corner: Είναι η σφραγίδα ενός καλλιτέχνη ο δίσκος;
Σαββέρια Μαργιολά: Νομίζω πως ναι. Πως αλλιώς μπορείς να δείξεις τη δουλειά σου; Ακόμα κι αν δεν πουλάει όπως λες, υπάρχει. Αν θέλει κάποιος, μπορεί να το βρει.

Music Corner: Καλά πειρατικό υπάρχει σίγουρα παντού!
Σαββέρια Μαργιολά: (γέλια) Αχ, ναι, εντάξει!

Music Corner: Σε ενοχλεί που σήμερα τα τραγούδια σου, όλο και κάπου στο Ίντερνετ, κυκλοφορούν “ελεύθερα” όπως λέμε;
Σαββέρια Μαργιολά: Όχι, δεν με ενοχλεί. Ξέρω ότι έτσι κι αλλιώς δεν μπορώ να πάω κόντρα. Μακάρι να ήταν διαφορετικά, αλλά…

Music Corner: Το ταλέντο αρκεί για να κάνει κάποιος καριέρα σήμερα στο τραγούδι;
Σαββέρια Μαργιολά: Το ταλέντο δεν αρκεί για να κάνει καριέρα κανείς πουθενά.

Music Corner: Τι χρειάζεται ακόμα;
Σαββέρια Μαργιολά: Πολλή δουλειά. Και πάθος… Θεωρώ ότι είναι από τα σημαντικότερα πράγματα να γουστάρεις αυτό που κάνεις. Να έχεις θέληση, γιατί έτσι είσαι δημιουργικός. Χρειάζεται πάθος για όλα τα πράγματα, όχι μόνο για την τέχνη, για οτιδήποτε κάνεις.

Music Corner: Χρειάζεται ενδεχομένως και μια ομάδα που θα σε καθοδηγεί;
Σαββέρια Μαργιολά: Είναι καλό αυτό να υπάρχει στα πρώτα σου βήματα. Κανείς δε γεννήθηκε που να τα ξέρει όλα. Είναι σημαντικό να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που φροντίζουν να σου μαθαίνουν και να σου δίνουν τη γνώση που απαιτείται.

Music Corner: Εσένα προς καθοδήγησε στα πρώτα σου βήματα;
Σαββέρια Μαργιολά: Ο μπαμπάς μου βέβαια, δεν μπορώ να το αρνηθώ.

Music Corner: Όπως είπαμε και νωρίτερα έχεις κάνει πάρα πολλές συνεργασίες. θα ήθελα όμως να σε ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος άλλος καλλιτέχνης που δεν έχεις συνεργαστεί μαζί του και θα ήθελες πολύ. Και κυρίως αν υπάρχει κάποιος από τη δική σου γενιά.
Σαββέρια Μαργιολά: Σίγουρα υπάρχουν πολλοί. Θα ήθελα πάρα πολύ να συνεργαστώ με τον Σωκράτη Μάλαμα. Αγαπώ πάρα πολύ τη μουσική του. Μου αρέσει επίσης η Νατάσα Μποφίλιου από τη δική μου γενιά. Τη θεωρώ πολύ αξιόλογη καλλιτέχνιδα. Είναι πολλοί γενικά. Δεν μου έρχεται στο μυαλό τώρα να σου πω κάποιους συγκεκριμένα.

Music Corner: Σήμερα οι νέοι της χώρας μας αρχίζουν να σκέφτονται μήπως είναι καλύτερα να φύγουν στο εξωτερικό προς εύρεση καλύτερης εργασίας και καλύτερης ποιότητας ζωής. Σε ανησυχεί αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα; Εσύ θα έφευγες στο εξωτερικό αν σου δινόταν μια καλή ευκαιρία;
Σαββέρια Μαργιολά: Η αλήθεια είναι πως αγαπώ πάρα πολύ την πατρίδα μου και έχω ένα δέσιμο μαζί της, όπως νομίζω όλοι οι Έλληνες. Θα μου ήταν πάρα πολύ δύσκολο να φύγω. Ακόμα και για σπουδές ή και για μεταπτυχιακό για τα οποία πολύ νωρίτερα είχα σκεφτεί να φύγω, δεν το αποφάσισα τελικά να το κάνω. Τώρα βέβαια ο καθένας πρέπει να βρίσκει διεξόδους κι αν δεν μπορεί να τις βρει στη χώρα του θα τις βρει κάπου αλλού. Δεν ξέρω αν αυτό είναι ανησυχητικό. Νομίζω ότι στο τέλος όλοι γυρνάνε πίσω!

Music Corner: Αν γινόταν κάποιο κίνημα καλλιτεχνικό όπου διάφοροι καλλιτέχνες θα συμμετείχαν σε κάποια ομάδα που θα έβγαζε τραγούδια με χαρακτήρα κοινωνικοπολιτικό, στο πνεύμα της εποχής που ζούμε, θα ήθελες να συμμετέχεις σε κάτι τέτοιο ή είναι κάτι που δε σ’ αγγίζει και προτιμάς τα  τραγούδια με ερωτικό στίχο;
Σαββέρια Μαργιολά: Είμαι πολίτης αυτής της κοινωνίας και σαφώς ανησυχώ και αντιλαμβάνομαι τι συμβαίνει γύρω μου. Θα ήθελα λοιπόν να συμμετέχω σε κάτι τέτοιο γιατί είναι αυτό που εκφράζει το λαό και από τη στιγμή που εκφράζει το λαό εκφράζει και μένα. Είμαι μέρος του λαού.

Music Corner: Ωστόσο ενώ υπάρχουν πιστεύω οι συνθήκες ή έστω αρχίζουν και δημιουργούνται, δεν έχουμε ακόμα ακούσει κοινωνικοπολιτικό στίχο στα τραγούδια, εκτός λίγων εξαιρέσεων. Τι γίνεται με τους καλλιτέχνες, κοιμούνται;
Σαββέρια Μαργιολά: Όχι δεν νομίζω ότι κοιμούνται, όλοι έχουν καταλάβει τι συμβαίνει. Νομίζω πως το ότι ακόμα δεν έχουν εκφραστεί με τέτοια τραγούδια, είναι θέμα χρόνου.

Music Corner: Βέβαια είναι δύσκολο και το πλαίσιο σήμερα να κινηθεί κάποιος με τέτοια τραγούδια αφού δεν υπάρχει και το κατάλληλο background που θα τα προωθήσει στο κόσμο. Είναι δύσκολο να φτιάξει κανείς τέτοια τραγούδια και να ακουστούν, να περάσουν μέσω των σημερινών ραδιοφωνικών σταθμών.
Σαββέρια Μαργιολά: Γιατί το λες αυτό;

Music Corner: Γιατί ποια ραδιόφωνα θα τα παίξουν αυτά τα τραγούδια; Εκτός από πολύ ελάχιστα ραδιόφωνα…
Σαββέρια Μαργιολά: Νομίζω όλα!

Music Corner: Θα παίξουν τέτοια τραγούδια;
Σαββέρια Μαργιολά: Γιατί όχι; Βέβαια!

Music Corner: Μακάρι, είσαι πολύ αισιόδοξη! Είσαι γενικώς τόσο αισιόδοξη;
Σαββέρια Μαργιολά: Ναι είμαι αισιόδοξη, είμαι πολύ αισιόδοξη… Το λέω γιατί είναι τραγούδια που εκφράζουν την εποχή μας. Και ποιον δεν ενδιαφέρει αυτό;

Music Corner: Είσαι ικανοποιημένη σήμερα από τα ραδιόφωνα και γενικότερα από τα media; Από τον τρόπο που προβάλλουν τη μουσική;
Σαββέρια Μαργιολά: Από τους σταθμούς που ακούω, βεβαίως ναι…

Music Corner: Ποιο στοιχείο είναι αυτό που όταν το καταφέρεις θα έχεις καταλάβει ότι πλέον έχεις πετύχει στο τραγούδι;
Σαββέρια Μαργιολά: Παύλο δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο τέρμα σε αυτό. Νομίζω ότι είναι κάτι που δεν τελειώνει ποτέ. Θέλω απλά να κάνω πράγματα που μου αρέσουν και να τραγουδάω τραγούδια που με εκφράζουν. Αυτή είναι η μεγαλύτερή μου “ανησυχία”. Δεν νομίζω όμως ότι σταματάει ποτέ αυτό, ότι κάποιος θα πει “κατάφερα κι αυτό, τέρμα”.

Music Corner: Καλά, σίγουρα δεν υπάρχει ποτέ τέρμα. Και η Αλεξίου για παράδειγμα με τη τεράστια καριέρα, έχει ακόμη πράγματα να δώσει. Υπάρχει όμως κάτι που θα σου δείξει ότι έχεις πετύχει, ότι έχεις φτάσει κάπου; Οι πωλήσεις ίσως;
Σαββέρια Μαργιολά: Ίσως η αναγνώριση. Το να συνειδητοποιήσεις πια ότι υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται για να σε ακούσουν γιατί τους αρέσει η δουλειά σου και ο τρόπος που εκφράζεσαι μέσα από τη μουσική.

Music Corner: Όταν στο ραδιόφωνο ακούς ένα τραγούδι σου αισθάνεσαι κάπως; Τι κάνεις εκείνη την ώρα; Δυναμώνεις τον ήχο …να ακούσουν και οι τριγύρω (γέλια) ή το κλείνεις από αμηχανία;
Σαββέρια Μαργιολά: Στην αρχή που άκουσα τραγούδι μου, δεν το συνειδητοποίησα! Ξέρεις μου πήρε μερικά λεπτά μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι είμαι εγώ! (γέλια)

Music Corner: Είναι ωραίο συναίσθημα όμως…
Σαββέρια Μαργιολά: Ναι είναι, βέβαια… Αισθάνομαι πολύ χαρούμενη.

Music Corner: Η σχέση σου με το Ίντερνετ;
Σαββέρια Μαργιολά: Καλή!

Music Corner: Έχεις επικοινωνία με ανθρώπους που σε θαυμάζουν;
Σαββέρια Μαργιολά: Ναι έχω.

Music Corner: Σ’ αρέσει αυτό;
Σαββέρια Μαργιολά: Ναι, σε ποιον δεν αρέσει; Το κάνω με μεγάλη μου χαρά. Όταν κάποιος σου εκφράζει την αγάπη του με κάποιο τρόπο, δεν σε χαροποιεί αυτό; Δεν θα αφιερώσεις χρόνο στο να ασχοληθείς, να απαντήσεις;

Music Corner: Όταν είσαι στη σκηνή και τραγουδάς ένα τραγούδι προσπαθείς να ταυτιστείς με τους στίχους του ή ο νους σου είναι στο αν το λες καλά;
Σαββέρια Μαργιολά: Ακούω αυτό που λέω, τους στίχους.

Music Corner: Προσπαθείς να ταυτιστείς δηλαδή με το τραγούδι, να το νιώσεις.
Σαββέρια Μαργιολά: Ναι, δεν αισθάνομαι ότι κάνω κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια, τραγουδώντας, σκέφτεσαι αυτό που λες.

Music Corner: Πάντα είχα αυτή την απορία με τους καλλιτέχνες γιατί ξέρεις, τα τραγούδια κινούνται σε πάρα πολλά συναισθηματικά στάδια, δηλαδή άλλα μιλάνε για χωρισμό, άλλα μιλάνε για έρωτα και δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να αλλάζεις τα συναισθήματά σου στη σκηνή από το ένα τραγούδι στο άλλο, ώστε να μπαίνεις στο κλίμα του κάθε στίχου.
Σαββέρια Μαργιολά: Τρομερό αυτό που με ρωτάς. Η αλήθεια είναι πως δεν το έχω σκεφτεί ποτέ. Απλά συμβαίνει. Έχω την εντύπωση ότι εκείνη την ώρα είσαι σε μια άλλη διάσταση, δεν ξέρω πως να το εκφράσω ακριβώς. Είναι κάτι μαγικό, απλώς σου συμβαίνει…

Music Corner: Να κλείσουμε με τα μελλοντικά σου σχέδια…
Σαββέρια Μαργιολά: Το καλοκαίρι θα κάνουμε συναυλίες με τον Κώστα Μακεδόνα και με το Σταύρο και τον Γιώργο Μυλωναδάκη. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη περιοδεία μας με κάποιες συναυλίες. Μας δυσκολεύει λίγο το Μουντιάλ αλλά τα καταφέρνουμε!

Music Corner: Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, να είσαι καλά!
Σαββέρια Μαργιολά: Εγώ σε ευχαριστώ πολύ…!

————

*** Ευχαριστούμε το Cafe Bar Restaurant «BREEZE» για τη φιλοξενία (Μαρίνα Φλοίσβου, Π. Φάληρο / 210.9889094)…
*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here