Το επιτυχημένο δίδυμο των Nto Diesi, η εξαιρετική ερμηνεύτρια Πένυ Ραμαντάνη και ο σολίστας της κιθάρας και συνθέτης Δημήτρης Νίτης παρουσιάζουν το νέο τους digital single που κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group, με τίτλο «Προσφυγικό».
Το τραγούδι «Προσφυγικό» προσεγγίζει με ευαισθησία και χωρίς μελοδραματισμούς την Οδύσσεια των ανθρώπων χωρίς πατρίδα και χωρίς ελπίδα, που κινούνται στις παρυφές της ιστορίας και του «πολιτισμένου» κόσμου. Το «Προσφυγικό» είναι ένα τραγούδι που μιλά χαμηλόφωνα, με τρυφερότητα για τη σιωπηρή απόγνωση των κατατρεγμένων, παρηγορώντας σαν νανούρισμα τα φοβισμένα παιδιά που αντικρύζουν νωρίς τη σκληρότητα ενός κόσμου, που αν και μικρά δεν τα «χωράει».
Είναι χαρακτηριστική η αφιέρωση που των Nto Diesi που ακολουθεί το τραγούδι:
«Για όλους τους ανθρώπους που χάνουν τις πατρίδες τους, αυτές που είναι από χώμα κι εκείνες της καρδιάς».
Οι καλλιτέχνες είναι επιφορτισμένοι να μιλούν γι’ αυτούς που δεν έχουν φωνή, τους παρίες και τους πονεμένους και οι Nto Diesi με το «Προσφυγικό» αυτό κάνουν.
Το τραγούδι έχει οπτικοποιηθεί με αφορμή το συγκλονιστικό σκίτσο του Παλαιστίνιου πολιτικού σκιτσογράφου, πρόσφυγα από τη Συρία, Mahmoud Salameh αφιερωμένο στα παιδιά που χάθηκαν στις θάλασσες του κόσμου χωρίς να προλάβουν να ζήσουν, χωρίς να βγουν ποτέ στην ακτή.
Το τραγούδι «Προσφυγικό» κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group και βρίσκεται σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.
Αυτό το βλέμμα το θλιμμένο
Πόση αλήθεια έχει δει
Και πόσο αίμα έχει αντέξει
Μέχρι τη στεριά να βρει
Απ’ τα δάκρυα των ανθρώπων
Έχει η θάλασσα αλμύρα
Κι είναι η δική τους μοίρα
Πάντα μια καινούργια γη
Και πίκρα που έχει, πίκρα που έχει η ελπίδα που πεθαίνει μοναχή
Και δεν αντέχει, άλλο ν’ αντέχει μέχρι το δάκρυ ν’ ακουστεί
—————–
MAHMOUD SALAMEH
Ο Mahmoud Salameh είναι Παλαιστίνιος πολιτικός σκιτσογράφος, δημιουργός ταινιών κινουμένων σχεδίων και γραφίστας από τη Συρία που χρησιμοποιεί την τέχνη του για να μιλήσει ενάντια στις αδικίες στη χώρα του και στον κόσμο σήμερα. Ο Mahmoud έχει εμπειρία ως επαγγελματίας εικαστικός καλλιτέχνης στη Συρία, τον Λίβανο και την Αυστραλία. Έχει εργαστεί σε γνωστές αραβικές εφημερίδες και περιοδικά, όπως το Al Safir και το Al Adaab, και εταιρείες παραγωγής ταινιών όπως οι Spacetoons και οι Tiger Productions. Ο Μαχμούντ έχει περάσει 17 μήνες υπό κράτηση σε στρατόπεδο προσφύγων στην Αυστραλία. Το έργο του σχολιάζει την Παλαιστινιακή Κατοχή, τον πόλεμο στη Συρία, την ελευθερία του λόγου, τη σκληρή πολιτική της Αυστραλίας για τους πρόσφυγες, το ατέρμονο ταξίδι των προσφύγων και άλλα παγκόσμια ανθρωπιστικά ζητήματα.