Γράφει η Εβίτα Σέρρα
Φωτογραφίες:  Σπυρίδων Κωτσιόπουλος

Όταν μου ανέθεσαν να καλύψω το live του Αλκίνοου Ιωαννίδη εννοείται ότι η πρώτη μου αντίδραση ήταν ο σχετικός πανηγυρισμός αφού τα τραγούδια του ανήκουν στα παιδικά μου ακούσματα. Μετά άρχισα να προβληματίζομαι. Σκεφτόμουν ότι πάλι θα δυσκολευτώ να βάλω σε λέξεις αυτό που θα ακούσω και ο,τι και να γράψω θα είναι λίγο. Και όντως αυτό που άκουσα ήταν μοναδικό. Πριν ξεκινήσω να σου πω τις λεπτομέρειες του live θα κάνω μια απαραίτητη παρένθεση. Αυτές είναι μερικές λέξεις-χαρακτηρισμοί που όταν τους ακούω σε μια συζήτηση, το μυαλό μου αυτομάτως πάει στον Αλκίνοο: καλλιτέχνης, πολιτισμένος άνθρωπος, ταλέντο, εξέλιξη, ευφυία, γνώσεις, πολιτική συνείδηση. Κλείνει η παρένθεση. Δηλώνω λοιπόν υπεύθυνα ότι αν παρακολουθήσεις το φετινό του live θα σχηματίσεις την ίδια ακριβώς άποψη, αρκεί να έχεις λίγη παρατηρητικότητα και να σου αρέσει η καλή μουσική.

ioannidis_live_2017_03_012

Η ορχήστρα του φέτος αποτελείται αποκλειστικά από έγχορδα. Μπορεί οι γνώσεις μου στη μουσική να είναι περιορισμένες αλλά μου φάνηκε εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση η ενορχήστρωση που έκανε, χρησιμοποιώντας μόνο έγχορδα. Οι μουσικοί είναι σολίστες από διαφορετικούς χώρους αλλά με κοινή αισθητική. Θα ακούσεις φοβερούς αυτοσχεδιασμούς, θα δεις ένα κοντραμπάσο να χρησιμοποιείται και ως κρουστό όργανο και σίγουρα θα ακούσεις αγαπημένα κομμάτια του Αλκίνοου δοσμένα με πρωτότυπους τρόπους.

ioannidis_live_2017_03_004

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο ίδιος για την ορχήστρα του:
«Το σχήμα αποτελείται από σπουδαίους μουσικούς, που αγαπούν και σέβονται την τέχνη τους και την ασκούν με προσήλωση, χαρά, θυσία και πάθος.  Είναι ο Γιώργος Καλούδης στο βιολοντσέλο και στην κρητική λύρα, ο Μανόλης Πάππος στο τρίχορδο μπουζούκι και στο λαούτο, ο Φώτης Σιώτας, που εναλλάσσεται με τον Δημήτρη Χατζηζήση στο βιολί και ο Δημήτρης Τσεκούρας στο κοντραμπάσο. Τους αγαπώ και τους θαυμάζω απεριόριστα! Κάθε ένας τους, αποτελεί έναν αισθητικά ολοκληρωμένο κόσμο. Τον προσφέρουν, δημιουργώντας από κοινού την ιδιαίτερη, κοινή μας αισθητική. Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά έγχορδα όργανα. Κάθε σιωπή και κάθε ουρλιαχτό βγαίνει από το άγγιγμα μας στις χορδές, χωρίς τη σιγουριά ή τις ευκολίες που προσφέρουν άλλα όργανα σε μια μπάντα. Το αποτέλεσμα είναι εκλεπτυσμένο και πρωτόγονο, εξευγενισμένο και σκληρό, δομημένο και ελεύθερο. Αλλάζει μέρα με τη μέρα και μας φανερώνει συνεχώς νέους δρόμους».


Επίσης, θα ακούσεις ένα μικρό απόσπασμα από το εγχείρημα του Γιώργου Καλούδη ο οποίος εδώ και περίπου 12 χρόνια επιχειρεί να μεταγράψει ένα σόλο για τσέλο του Μπαχ σε κρητική λύρα. Εκεί απλά θα κλείσεις τα μάτια και θα ακούς καθώς το αποτέλεσμα είναι μαγικό. Φυσικά αναπόσπαστο κομμάτι του live είναι η επικοινωνία του Αλκίνοου με το κοινό. Θα μάθεις τις ιστορίες πίσω από τα τραγούδια, θα γελάσεις με τον ευφυέστατο αυτοσαρκασμό του και θα συγκινηθείς με την αφιέρωση του στη μνήμη του Παύλου Φύσσα.


Για το τέλος άφησα άφησα μια παρατήρηση που έκανα και είναι προς τιμήν του: Ο Αλκίνοος αναφέρει τα ονόματα των μουσικών του στην αρχή του live (και όχι στο τέλος όπως συνηθίζεται), ενώ η θέση του πάνω στη σκηνή βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τους μουσικούς και όχι πιο μπροστά. Το live αυτό σηματοδοτεί την εξέλιξη του από όλες τις απόψεις, ένας Αλκίνοος στα καλύτερά του!

Σήμερα Σάββατο 25 ΜΑΡΤΙΟΥ δίνει ένα ακόμη live στο Κύτταρο…

ioannidis_live_2017_03_018

Γιώργος Καλούδης: τσέλο, λύρα
Μανόλης Πάππος: μπουζούκι, λαούτο
Φώτης Σιώτας: βιολί
Δημήτρης Τσεκούρας: κοντραμπάσο

ηχοληψία: Βαγγέλης Λάππας, Βασίλης Δρούγκας
φώτα: Κωνσταντίνος Μαργκάς


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here