«Εξακολουθεί να γεμίζει η ψυχή μου όποτε γράφω κάποιο τραγούδι»…

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον Παύλο Ζέρβα
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
Music Corner – 25/5/2010

Όσα και να γράψει κανείς για τον Αντώνη Βαρδή, είναι μάλλον δύσκολο να μπορέσει να αποτυπώσει τα όσα έχει πετύχει ο γνωστός καλλιτέχνης στην ελληνική μουσική σκηνή. Έχει γράψει αμέτρητες επιτυχίες, πολλές από τις οποίες έχει ερμηνεύσει ο ίδιος και έχει πλουτίσει τα τελευταία 30 χρόνια το ελληνικό ρεπερτόριο με τον χαρακτηριστικό του ήχο.

Πρόσφατα ο Αντώνης Βαρδής κυκλοφόρησε με τη Heaven ένα cd single με τίτλο “στην άκρη του ονείρου“. ‘Ενα cd με πέντε τραγούδια ανάμεσα στα οποία και ένα ντουέτο με τη Μελίνα Ασλανίδου. Σε κριτική μου στο Music Corner γι’ αυτό το cd έγραφα πως έχει μεν ωραία τραγούδια, αλλά του λείπει η “υπέρβαση”, στοιχείο που συχνά χαρακτήριζε δουλειές του Αντώνη Βαρδή που πάντα ψαχνόταν πολύ και μας εξέπλησσε με “παράξενες συνεργασίες” και μη αναμενόμενους ήχους! Ο κ. Βαρδής θέλησε να απαντήσει σ’ αυτή τη κριτική μου και μου έστειλε τα σχόλια του, στα οποία …συμφωνούσε απόλυτα με όσα έγραφα. Είναι ίσως η πρώτη φορά που συναντώ σπουδαίο καλλιτέχνη που δέχεται απόλυτα ένα αρνητικό σημείο μιας κριτικής στη δουλειά του και μάλιστα, ο ίδιος από μόνος του μπαίνει στη διαδικασία να δείξει ότι συμφωνεί με αυτό! Επισημαίνω αυτό το γεγονός ως μια απόλυτη ένδειξη της σεμνότητας και της ποιότητάς που τον χαρακτηρίζει σαν καλλιτέχνη αλλά και σαν άνθρωπο.

Τον Αντώνη Βαρδή, τον συναντήσαμε στο πολυτελές Crowne Plaza Athens City Centre Hotel, στη Μιχαλακοπούλου, κοντά στο κέντρο της Αθήνας, ένα πραγματικά καταπληκτικό ξενοδοχείο, με εξαιρετικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες. Μιλήσαμε φυσικά για τη νέα του δουλειά, αλλά επεκταθήκαμε και σε πολλά άλλα θέματα όπου οι απόψεις του είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Για τη πραγματικότητα που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα, για τη πορεία της δισκογραφίας, για τη τάση των παιδιών στις μέρες μας να γίνονται τραγουδιστές και τα προβλήματα του επαγγέλματος, για τα μελλοντικά του σχέδια…

 Δείτε βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Αντώνη Βαρδή στο MusicCorner.gr

Α’ Μέρος

Β’ Μέρος

Music Corner: Είστε στο χώρο εδώ και δεκαετίες κι όμως δεν φαίνεται η καριέρα σας να έχει υποστεί καμία φθορά στο πέρασμα του χρόνου. Οι εποχές αλλάζουν, τα ακούσματα το ίδιο κι όμως δεν έχετε μπει στο περιθώριο, αλλά θεωρείστε πάντα ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς αυτής της χώρας. Τι είναι αυτό που σας κρατάει πάντα «φρέσκο» και μουσικά επίκαιρο;
Αντώνης Βαρδής: Κατ’ αρχήν υπάρχει η διάθεση να είμαι μέσα στα πράγματα και γι’ αυτό προσπαθώ να είμαι. Με διάφορους τρόπους. Άλλοτε δίνοντας κάποια τραγούδια σε πολύ νεότερους από εμένα, που μπορούν να τα υποστηρίξουν καλύτερα, όπως για παράδειγμα στο γιο μου το «άμα δεις τα παιδιά», τραγούδι που δεν μπορούσα να το υποστηρίξω εγώ λόγω της ηλικίας μου. Ήμουν πολύ τυχερός γιατί είχα από μικρός πολλά ακούσματα. Πιτσιρικάς έπαιζα με ένα συγκρότημα, τους Vikings. Παίζαμε ξένο ρεπερτόριο διαφόρων συγκροτημάτων. Μου άρεσαν πάρα πολύ όμως και τα λαϊκά τραγούδια, άκουγα πολύ Καζαντζίδη, Αγγελόπουλο, Μπιθικώτση, Γαβαλά… Συνθέτες καλούς… Κι έτσι όταν κάποια στιγμή άρχισα να γράφω τραγούδια μου βγήκε και ο μοντέρνος ήχος και ο πιο λαϊκός και η μπαλάντα. Ένας λόγος λοιπόν που κατάφερα να προσαρμόζομαι στις εποχές και να παραμένω στο χώρο ήταν που λόγω ακουσμάτων μπορούσα να παίζω πατώντας με το ένα πόδι στα πιο λαϊκά και με το άλλο στα πιο δυτικότροπα κομμάτια.
Δεν μπορώ βέβαια να κάνω και υπερβολές. Σου λέω για παράδειγμα που η εταιρεία μου, μου ζήτησε να κάνω ένα τραγούδι σαν αυτό που έχω γράψει στον Αντώνη Ρέμο, το «γιατί έχω, εσένα πλάι μου» και τους είπα ότι εντάξει, εγώ μπορώ να γράψω τέτοιο τραγούδι, έτσι κι αλλιώς έχω γράψει αρκετά ανάλογα κομμάτια, όπως και για τον Ρουβά το «ζήσε τη στιγμή». Άλλο όμως να τα τραγουδάνε αυτά τα κομμάτια νεαροί και άλλο να τα τραγουδάω εγώ. Έφτιαξα λοιπόν το «εδώ σε περιμένω», που το ύφος του ήταν όπως το “breathless”, ένα τραγούδι που μου άρεσε πάρα πολύ, κι έτσι πάλι ήμουν μέσα στα πράγματα.

Music Corner: Πρόσφατα σχολιάσατε μια δική μου κριτική για το Music Corner για τη τελευταία σας δισκογραφική δουλειά, στην οποία λίγο πολύ γράφω πως έχετε κάνει ωραία τραγούδια αλλά δεν έχετε κάνει την υπέρβαση. Και στο σχόλιό σας συμφωνείτε με την άποψή μου αυτή. Γιατί λοιπόν δεν υπάρχει η υπέρβαση από έναν μουσικό που στο παρελθόν έχει ενώσει σε ένα τραγούδι τις φωνές των Κατσιμιχαίων με τον Καζαντζίδη ή ακόμη παλιότερα είχε τολμήσει να δώσει ροκ τραγούδια στον απόλυτο λαϊκό βάρδο εκείνης της εποχής, τον Μανώλη Μητσιά;
Αντώνης Βαρδής: Σήμερα είναι δύσκολο να βρεις ανθρώπους να συνεργαστούν μεταξύ τους. Εγώ επειδή είμαι συνθέτης, το βλέπω αν θέλεις πιο «συμφεροντολογικά». Δηλαδή το να τραγουδήσουμε ένα τραγούδι μαζί με τον Σαββόπουλο και τη Χαρούλα Αλεξίου ή με κάποιον άλλο καλλιτέχνη, με συμφέρει αλλά δεν είναι πολύ εύκολο οι άλλοι καλλιτέχνες που τους προτείνεις συνεργασία να κάνουν μια τέτοια «υπέρβαση». Μερικές φορές βέβαια το κάνω. Είχα κάνει παλιά ντουέτο με τον Αντώνη Ρέμο, το «θέλω να μάθω», που αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο. Σε εκείνο το cd είχα κάνει και ένα ντουέτο με τη Χαρούλα Αλεξίου, τη «ροκ μπαλάντα», αλλά είχα κάνει και με τους Goin’ Through ένα τραγούδι. Ήταν «υπερβάσεις» που εκείνο τον καιρό τις δέχθηκε η εταιρεία. Στο πρόσφατο όμως cd single, η εταιρεία μου ζήτησε να κάνω μόνο 5 τραγούδια. Ήδη ανάμεσα σ’ αυτά υπάρχει και ένα ντουέτο με τη Μελίνα Ασλανίδου, το οποίο εντάξει, δεν μπορεί να θεωρηθεί «υπέρβαση». Ξέρεις, τις υπερβάσεις για να τις κάνει ένας καλλιτέχνης πρέπει να μην έχει ανάγκη τίποτα, να μην υπολογίζει κανέναν, ούτε εταιρεία, ούτε ΜΜΕ και να κάνει το κέφι του. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι δεν είμαι από αυτούς που έκανα 100% το κέφι μου. Έκανα και τα γούστα τις εταιρείας μου αλλά και των ανθρώπων που ακούνε τα τραγούδια μου, γιατί θέλω πάντα τα τραγούδια μου να αγαπιούνται από τον κόσμο.

Music Corner: Μπορεί μια δισκογραφική σήμερα να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια ενός καλλιτέχνη;
Αντώνης Βαρδής: Και μια εταιρεία μπορεί και το ραδιόφωνο μπορεί. Το ραδιόφωνο πάντα είχε δύναμη και τα τελευταία χρόνια το έχει εμπεδώσει για τα καλά αυτό και την εκμεταλλεύεται ανάλογα. Έτσι τα ραδιόφωνα παίζουν αυτά που θέλουν. Σε έναν καλλιτέχνη που είναι επώνυμος και πολλά χρόνια στο χώρο, είναι δύσκολο να του πει η εταιρεία «α, δεν μου αρέσει αυτό που ετοίμασες». Μπορεί όμως με έναν τρόπο πλάγιο να σε αποφύγει. Δηλαδή να πας ένα δίσκο, όπως πήγα εγώ πριν περίπου ένα χρόνο το «τα όνειρά μας» στον Μάκη Πουνέντη και μου απάντησε «Αντώνη αυτή τη στιγμή τα ραδιόφωνα δεν παίζουν λαϊκά τραγούδια και δεν θα μπορέσω δυστυχώς να στο υποστηρίξω. Φέρε μου κάτι πιο σύγχρονο». Αυτό δεν μου είχε τύχει ποτέ στα 35 χρόνια που είμαι στο χώρο και χωρίς να θέλω να ρίξω στο μαχαίρι μπουνιά του είπα «εντάξει, θα σου φέρω πιο σύγχρονα τραγούδια». Και του πήγα αυτά του cd single.

Music Corner: Υπήρξε ένας συμβιβασμός δηλαδή απέναντι στη δισκογραφική.
Αντώνης Βαρδής: Ναι, γιατί έχω ένα συμβόλαιο και αν με έπιανε το εγωιστικό μου θα έπρεπε να σπάσω αυτό το συμβόλαιο και ν’ αρχίσουμε να ψάχνουμε δικαστικώς πια ποιος φταίει και ποιος δεν φταίει.

Music Corner: Αισθάνεστε ότι παλιότερα οι δισκογραφικές ήταν πιο κοντά στους καλλιτέχνες;
Αντώνης Βαρδής: Υπήρχε μια περίοδος που οι εταιρείες ήταν πάρα πολύ κοντά στους συνθέτες. Αυτή τη περίοδο δεν τη πρόλαβα να σου πω την αλήθεια. Ήταν τη περίοδο 1965-1980 περίπου, που οι εταιρείες είχαν από κοντά τον Μάνο Λοΐζο, τον Κουγιουμτζή, τον Καλδάρα, τον Μαρκόπουλο, τον Σπανό, τον Μούτση, τον Ξαρχάκο…

Music Corner: Ναι, τότε κυκλοφορούσαν συνήθως δίσκοι που είχαν σε πρώτο πλάνο το όνομα του συνθέτη και όχι του τραγουδιστή, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά σήμερα…
Αντώνης Βαρδής: Ακριβώς. Αυτή η εποχή ήταν πολύ καλή για τους συνθέτες. Μετά τα πράγματα άλλαξαν και οι εταιρείες είναι πιο κοντά στους τραγουδιστές γιατί υποψιάζονται ότι αυτοί θα τους φέρουν τα χρήματα. Η αλήθεια είναι ότι οι τραγουδιστές φέρνουν χρήματα σε μια εταιρεία, αλλά οι τραγουδιστές θέλουν και τραγούδια. Αν κάποια στιγμή δεν υπάρχουν τραγούδια, ο τραγουδιστής δεν θα μπορεί να φέρει χρήματα.

Music Corner: Η δισκογραφία σήμερα, μπορεί να ανακάμψει ή είμαστε προ των πυλών για σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που διανέμεται η μουσική;
Αντώνης Βαρδής: Σίγουρα φαίνεται ότι κάτι πάει να αλλάξει. Αυτό που θα θέλαμε εμείς οι συνθέτες και οι στιχουργοί είναι να βρεθούν κάποιοι τρόποι ώστε να μη μπορεί κάποιος να κατεβάζει τόσο εύκολα τραγούδια χωρίς να τα πληρώνει. Όσο μεγαλύτερη πειρατεία υπάρχει στη μουσική, αυτό βολεύει περισσότερο τον τραγουδιστή. Γιατί άμα μπει σε 300.000 σπίτια ο τραγουδιστής…

Music Corner: …θα το εισπράξει μετά σε συναυλίες;
Αντώνης Βαρδής: Ακριβώς. Ενώ ο συνθέτης και ο στιχουργός δεν θα εισπράξουν τίποτα.

Music Corner: Έχετε σκεφτεί ποτέ να πουλάτε τα τραγούδια σας μόνος σας, μέσω κάποιου δικού σας site; Έτσι κι αλλιώς ανάγκη για διαφήμιση δεν έχετε πλέον…
Αντώνης Βαρδής: Όχι μη το λες αυτό. Όλοι έχουμε ανάγκη από διαφήμιση. Κι ένα αναψυκτικό που το ξέρουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, πρέπει να δίνει πολλά λεφτά σε διαφήμιση για να σταθεί. Όλες οι δουλειές θέλουν διαφημίσεις. Θα μπορέσουν ίσως κάποια στιγμή να το κάνουν αυτό οι καλλιτέχνες, να πουλάνε δηλαδή μέσω internet τα τραγούδια τους σε πολύ φθηνή τιμή και ίσως ένα ένα κομμάτι, όταν πια δεν θα έχουν συμβόλαιο σε κάποια εταιρεία. Εγώ για παράδειγμα αυτή τη στιγμή, ούτε δώρο δεν μπορώ να κάνω. Αν θέλω να ανεβάσω στο site μου ένα τραγούδι για να το κάνω δώρο στους φίλους μου, δεν μπορώ γιατί θα βγει η εταιρεία μου και θα με σταματήσει, αφού έχει τα δικαιώματα. Δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να φτάσουμε σε μια κατάσταση όπως έκανε κάποτε ο Άσιμος που πούλαγε τις κασέτες του μόνος του! Δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να πουλάμε μόνοι μας τα τραγούδια μας.

Music Corner: Τα media αισθάνεστε ότι αδικούν τη καλή μουσική σήμερα;
Αντώνης Βαρδής: Το ραδιόφωνο περνάει περιόδους, όπου αυτός που έχει τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα επηρεάζει και τους μικρότερους. Όλοι αντιγράφουν το είδος μουσικής αυτού που έχει τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα. Σήμερα έχει γίνει μόδα το pop και αν βάλεις 5 διαφορετικούς σταθμούς θα ακούσεις 90 τραγούδια pop και τα υπόλοιπα θα είναι λίγες μπαλάντες και λίγα λαϊκά. Και επειδή αυτή είναι μια εποχή που τα ραδιόφωνα θέλουν να διασκεδάζουν τον κόσμο και όχι να τον προβληματίζουν, παίζουν χαρούμενα τραγούδια με πολύ beat ενώ κάποια τραγούδια που είναι κοινωνικά δεν τα παίζουν καθόλου.

Music Corner: Ωστόσο αυτό από πού ξεκινάει; Είναι σαν το ερώτημα «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό τη κότα;». Όλο αυτό δηλαδή ξεκινάει από μια επιθυμία του κόσμου να ακούει αυτά τα τραγούδια, την οποία επιθυμία ακολουθεί ο ραδιοφωνικός σταθμός ή ξεκινάει από το ραδιόφωνο και ο κόσμος αναγκάζεται να ακολουθήσει;
Αντώνης Βαρδής: Κοίταξε, αν κάνεις ζάπινγκ στη τηλεόραση για παράδειγμα και δεις μια εκπομπή σαν της Πάνια και ας πούμε ότι δεν σου αρέσει και αλλάξεις κανάλι και δεις μια άλλη εκπομπή ανάλογου περιεχομένου και αυτό συνεχίζεται σε κάθε κανάλι, τότε κάποια στιγμή θα το παρακολουθήσεις γιατί δεν έχεις κάτι άλλο να επιλέξεις να δεις. Θα ήταν προτιμότερο βέβαια να ανοίξεις ένα βιβλίο ή να ανοίξεις το ραδιόφωνο να ακούσεις μουσική. Όταν όμως ανοίξεις το ραδιόφωνο και θέλεις ας πούμε να ακούσεις λαϊκά τραγούδια γιατί αυτά σου αρέσουν και ακούς σε όλους τους σταθμούς μόνο pop τραγούδια, τότε γίνεται μια πλύση εγκεφάλου. Κάποιος είχε πει κάποτε, ότι η διαφήμιση στο ραδιόφωνο είναι «ακούς, ακούς και στο τέλος υπακούς»!

Music Corner: Εσάς τι σας ντοπάρει σαν μουσικό; Τι είναι αυτό που σας δίνει έμπνευση και σας κάνει να θέλετε να γράφετε συνεχώς τραγούδια με την ίδια συχνότητα που γράφατε και πιο νέος. Δεν φαίνεται να σας έχει κουράσει η μουσική.
Αντώνης Βαρδής: Όχι. Μπορεί να είναι το επάγγελμά μου η μουσική και να ζω από αυτή, αλλά επειδή ξεκίνησα σαν ερασιτέχνης, χωρίς να στοχεύω στο να βγάζω χρήματα, εξακολουθεί να γεμίζει η ψυχή μου όποτε γράφω κάποιο τραγούδι. Και ειδικά όταν αυτά τα τραγούδια αγαπηθούν και από τον κόσμο, είμαι πάρα πολύ ευτυχισμένος. Υπάρχουν τραγουδιστές που μου αρέσουν και θέλω να τους γράφω τραγούδια ή άλλες φορές γράφω γιατί θέλω να πω κάτι. Δεν είμαι δειλός άνθρωπος, αλλά δεν μου αρέσει όταν έχω ένα παράπονο να το λέω στη μούρη του άλλου, το λέω εμμέσως, το λέω μέσα από τα τραγούδια μου.

Music Corner: Σας έχει τύχει ποτέ να ζηλέψετε ένα …δικό σας τραγούδι, επειδή δεν το ερμηνεύσατε εσείς αλλά το δώσατε σε κάποιον άλλο;
Αντώνης Βαρδής: Είναι πολλά τραγούδια που με τη καλή έννοια έχω ζηλέψει, αλλά τα έδωσα έχοντας γνώση ότι θα κάνουν επιτυχία. Όταν δούλευα μαζί με τον Αντώνη Ρέμο ήξερα ότι είχε στενοχωρηθεί γιατί κάποιος άλλος συνθέτης ήταν να του δώσει ένα τραγούδι αλλά τελικά το κράτησε για τον εαυτό του. Εκείνο τον καιρό έγραφα ένα τραγούδι για μένα, το οποίο μάλιστα μου άρεσε πάρα πολύ. Επειδή όμως τον είδα στενοχωρημένο του λέω «έλα από το καμαρίνι, να σου παίξω ένα τραγούδι και αν σου αρέσει να το πεις». Όταν του έπαιξα το τραγούδι, μου λέει ο Αντώνης «έλα τώρα, εντάξει, δεν θα μου το δώσεις αυτό το τραγούδι». Του λέω μα γι’ αυτό στο είπα, αν θέλεις να το πάρεις…

Music Corner: Για ποιο τραγούδι μιλάμε;
Αντώνης Βαρδής: Το «έτσι ξαφνικά»… Έκανε όλο το βράδυ να συνέλθει! Και κάθε μια ώρα μου χτύπαγε τη πόρτα στο καμαρίνι και μου ‘λεγε «αυτό που μου είπες ισχύει;»! Και τελικά το έδωσα το τραγούδι, το είπε πολύ ωραία και το έκανε πολύ μεγάλη επιτυχία. Το ζήλεψα, ήξερα ότι θα γίνει επιτυχία και μετά από 2-3 χρόνια το είπα κι εγώ σε συναυλία μου.

Music Corner: Στην Ελλάς του 2000 γίναν όλοι βασιλιάδες. Στην Ελλάς του 2010 τι έχουν γίνει όλοι; Το τραγούδι σας – αν και αναφέρεται περισσότερο στα μουσικά πράγματα της εποχής – ωστόσο ήταν και λίγο προάγγελος της σημερινής κατάστασης στην οποία βυθίζεται η χώρα μας; Μιλάει για μια Ελλάδα που ζούσε μέσα στα σκυλάδικα, αδιαφορώντας για την ουσία και για το μέλλον της. Τι έχει συμβεί στην Ελλάδα σήμερα;
Αντώνης Βαρδής: Μουσικά τα πράγματα εξακολουθούν να είναι ίδια, απλώς ο κόσμος είναι πιο μαζεμένος γιατί δεν έχει πολλά χρήματα πλέον για να διασκεδάσει. Βέβαια το πράγμα πάει εκεί που λέει και ο στίχος, ότι θα γίνουμε «γκαρσόνια των ευρωπαίων» (σημ.: «Πες μου τι θα κάνεις τώρα έτσι που σε καταντήσαν πατρίδα σερβιτόρα»). Κάποιοι απ’ έξω έχουν πάρει αποφάσεις και εμείς συνεχίζουμε να ψηφίζουμε κάποιους πολιτικούς που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα από αυτά που υπόσχονται γιατί κάνουν ότι τους λένε απ’ έξω. Ας πούμε ότι μας κοροϊδεύουν αλλά ξέρουμε ότι δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα. Η στεναχώρια είναι ότι αυτά τα λίγα χρήματα που περισσεύουν δεν τα τοποθετούν σε κάποιους σωστούς χώρους. Μας υπόσχονται εκατό πράγματα, ξέρουμε ότι τα ενενήντα δεν μπορούν να γίνουν, αλλά τουλάχιστον ας γίνονταν τα δέκα. Σήμερα φτάσαμε να έχουμε ανθρώπους με μισθό 400 ευρώ ή άλλους που δεν έχουν καθόλου δουλειά. Έχουμε κι αυτούς που έπαιρναν λίγο καλύτερα λεφτά και πήγαν και πήραν δάνεια για να πάρουν σπίτι και αυτοκίνητο και τώρα που τους μειώνουν το μισθό, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Όλοι αυτοί έχουν πρόβλημα επιβίωσης σήμερα.

 

Music Corner: Χρειάζεται μια επανάσταση η Ελλάδα;
Αντώνης Βαρδής: Χρειάζονται πολλά πράγματα. Χρειάζεται κατ’ αρχήν να αλλάξουν οι πολιτικοί. Αυτοί που υπηρέτησαν ως κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει πολλά που ο κόσμος πλέον τα ξέρει, τα μαθαίνει μέσα από τα ΜΜΕ. Και επειδή πλέον μαθαίνουμε πάρα πολλά πράγματα, σε πιάνει τσαντίλα μεγάλη! Δεν μπορεί να σου λέει αυτός ο πολιτικός ότι θα σου κόψει το 13ο μισθό. Είναι ξεφτίλα και άδικο. Ίσως ο κόσμος δεχόταν αυτά τα μέτρα, αν προηγουμένως οι ίδιοι οι πολιτικοί είχαν δώσει το καλό παράδειγμα. Από τη στιγμή που οι ίδιοι δεν έχουν δώσει το παράδειγμα, μη περιμένουμε να ακολουθήσει ο κόσμος. Δεν μπορεί για παράδειγμα ο πατέρας σε μια οικογένεια, ο αρχηγός, να έχει το τσιγάρο στο στόμα και να λέει του γιού του «μη σε δω ποτέ να καπνίσεις»… Αφού λοιπόν μαθαίνουμε πως οι ίδιοι παίρνουν λεφτά δεν μπορούν να λένε για παράδειγμα στο γιατρό γιατί παίρνει φακελάκι…

Music Corner: Πιστεύετε στους νέους; Μπορούν να αλλάξουν την Ελλάδα σήμερα όπως είχαν κάνει οι νεολαίες προηγούμενων εποχών; Ή σήμερα έχουν χαθεί αξίες και ήθη που κάποτε έκαναν έναν νέο μαχητικό και επαναστάτη;
Αντώνης Βαρδής: Πιστεύω στους ανθρώπους και όχι μόνο στους νέους. Πιστεύω στις νέες ιδέες. Και όταν ένας άνθρωπος είναι 50 – 60 ετών αλλά έχει νέες ιδέες, μπορεί να πετύχει περισσότερα πράγματα από έναν 25άρη, γιατί αυτός τις συνδυάζει και με την εμπειρία του. Και πιστεύω ότι οι νέες φουρνιές πολιτικών είδαν τι συμβαίνει και δεν τους παίρνει να κάνουν όσα έκαναν οι προηγούμενοι.

Music Corner: Οι καλλιτέχνες μπορούν να παίξουν ρόλο σε όλο αυτό; Λέτε να ξαναδούμε να γράφονται πολιτικά τραγούδια;
Αντώνης Βαρδής: Αν το ραδιόφωνο έπαιζε κοινωνικά και πολιτικά τραγούδια, το τελευταίο 5μηνο θα ήταν η αγορά γεμάτη από πολιτικά τραγούδια. Διότι υπάρχει πρόβλημα μεγάλο. Και οι καλλιτέχνες που δεν τραγουδάνε μόνο για να πάρουν το μεροκάματό τους, το ξέρουν αυτό και το καταλαβαίνουν. Υπάρχουν κάποιοι συνθέτες όπως ο Τσακνής και ο Μαχαιρίτσας που κατά καιρούς γράφουν και πολιτικοποιημένα τραγούδια αλλά δεν ακούγονται.

Music Corner: Για να κλείσουμε το θέμα της κατάστασης στην Ελλάδα, τελικά τι φταίει. Εμείς φταίμε οι ίδιοι ή οι πολιτικοί μας;
Αντώνης Βαρδής: Το κατεστημένο που ζούμε και οι πολιτικοί μας, μας έμαθαν όλα αυτά τα χρόνια πώς να κρύβουμε λεφτά από το κράτος. Και μας το έμαθαν αυτό γιατί πρώτ’ απ’ όλους εκείνοι κρύβουν λεφτά. Αν οι ίδιοι ήταν σωστοί απέναντι στο λαό, θα άλλαζαν πολλά πράγματα. Γι’ αυτό λέω ότι χρειάζεται νέο αίμα αλλά και φρέσκιες ιδέες…

Music Corner: Να γυρίσουμε στα καλλιτεχνικά. Η δουλειά ενός καλλιτέχνη έχει άγχος, έχει απαιτήσεις; Έχετε νιώσει ποτέ να σας πιέζει η ίδια η επιτυχία σας; Με την έννοια ότι όταν κάνεις μια επιτυχία το επόμενο βήμα σου δημιουργεί ενδεχομένως ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις…
Αντώνης Βαρδής: Στην αρχή της καριέρας μου το ένιωθα αυτό γιατί δεν ήξερα ακόμα τις δυνατότητές μου. Όταν έγραφα ένα τραγούδι κάποτε, αναρωτιόμουν αν αυτό που έγραψα είναι πράγματι δικό μου ή το έγραψα γιατί επηρεάστηκα από κάποιο άκουσμα. Στην αρχή δεν ξέρεις τι μπορείς να πετύχεις. Είναι σαν ένα σκυλί που γεννάει για πρώτη φορά και κοιτάει και λέει τι είναι αυτό που βγαίνει… Κάποτε μου είχε πει ο Πάριος «δεν υπάρχει περίπτωση να γράψεις τραγούδι σαν το «σου γράφω ένα γράμμα» ή σαν το «φεύγω»». Και αυτό με είχε προβληματίσει πολύ στη συνέχεια, όταν έγραψα το επόμενο τραγούδι αναρωτιόμουν αν αυτό είναι καλύτερο από το «φεύγω». Και σκεφτόμουν αν θα πρέπει στο εξής να γράφω τραγούδια που θα έπρεπε οπωσδήποτε να είναι καλύτερα από το «φεύγω». Το πρώτο καιρό λοιπόν, ήμουν λίγο «σφιγμένος» με όλα αυτά, αλλά μετά πήρα φόρα και απέκτησα εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Άρχισα να έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου αλλά και να ξέρω μέχρι που φτάνουν οι δυνατότητές μου.

Music Corner: Συνηθίζετε να έχετε έναν χαρακτηριστικό ηλεκτρικό ήχο στα τραγούδια σας. Αυτό είναι αποτέλεσμα επιρροής που έχετε από κάποιο χώρο; Ακούτε ξένη μουσική;
Αντώνης Βαρδής: Ειδικά όταν ήμουν πιο νέος άκουγα πάρα πολλά είδη μουσικής και έβρισκα πάντα πράγματα που μου άρεσαν. Αυτά σίγουρα σε επηρεάζουν. Είναι σαν να πηγαίνεις σε ένα ωραίο μέρος και βλέπεις μια ωραία λίμνη και μετά από δύο χρόνια να συζητάς με τους φίλους σου και να λες «θυμάσαι εκείνη την ωραία λίμνη που είχαμε δει…». Μένει μέσα σου η εικόνα. Το «τσιπάκι» μέσα στο κεφάλι σου, αποθηκεύει εικόνες που σου αρέσουν, μουσικές που σου αρέσουν, λόγια που σου αρέσουν, ανθρώπους που σου αρέσουν, γυναίκες που σου αρέσουν! Το ίδιο συμβαίνει και με τα τραγούδια. Όταν γράφεις ένα τραγούδι, νιώθεις ότι έχεις επηρεαστεί από κάποιο άλλο άκουσμα. Γι’ αυτό πάντα όταν είχα κάποιες επιρροές πολύ έντονες, όταν δηλαδή άκουγα ένα τραγούδι που μου άρεσε πολύ και έλεγα να γράψω κάτι δικό μου στα μέτρα αυτού, στις συνεντεύξεις μου πάντα το έλεγα. Για να μη βγει κάποιος και μου πει «έλα, από εκεί είσαι επηρεασμένος»… Για παράδειγμα το 1987 άκουγα συνέχεια τη «τελική αναμέτρηση» (σημ: “final countdown”) των Europe. Είχα πάθει πλάκα με αυτό το τραγούδι. Μετά από ένα εξάμηνο επιχείρησα να γράψω κι εγώ ένα τέτοιο τραγούδι. Πήρα τον ροκ ρυθμό και έγραψα το «θα εκραγώ», που όμως μουσικά δεν έχει καμιά σχέση με το “final countdown”.

Music Corner: Σωστά, έχει όμως τις ίδιες εντάσεις και τα ίδια ξεσπάσματα.
Αντώνης Βαρδής: Ναι, αυτό δεν μπορείς να το αποφύγεις όταν σου αρέσει κάτι και έχει εντυπωθεί στο μυαλό σου.

Music Corner: Ο γιος σας ασχολείται αρκετά χρόνια κι αυτός με τη μουσική. Είστε τελικά ευχαριστημένος με την απόφασή του να ασχοληθεί με το τραγούδι ή θα προτιμούσατε να είχε ακολουθήσει κάτι άλλο με το οποίο θα είχε λιγότερη πίεση και άγχος;
Αντώνης Βαρδής: Εγώ σαν πατέρας ήθελα να ακολουθήσει οτιδήποτε του άρεσε και που θα μπορούσε με αυτή τη δουλειά που κάνει να προσφέρει και στο κόσμο και στον εαυτό του και στην οικογένειά του. Όταν λοιπόν μου είπε ότι θέλει να γίνει τραγουδιστής, μου άρεσε σαν ιδέα. Μου άρεσε γιατί ήταν το μόνο επάγγελμα που θα μπορούσα άμεσα εγώ να τον βοηθήσω. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι όσο περνούν τα χρόνια, τα πράγματα για τους τραγουδιστές γίνονται όλο και πιο δύσκολα. Έχουμε φτάσει στο σημείο να ακούς μια φωνάρα σε ένα talent show και να του λέει ο κριτής «έχεις πολύ ωραία φωνή, αλλά δεν έχεις το πακέτο»… Ή να έχεις κάποιον που λέει με καταπληκτικό τρόπο λαϊκά τραγούδια και να του λέει ο άλλος «ναι, αλλά θέλω να σε ακούσω και σε κάτι disco ή Collins και τέτοια»… Μα τι του λες του ανθρώπου; Αφού αυτός είναι λαϊκός τραγουδιστής. Πουλάνε λοιπόν σήμερα τα πακέτα και η χρυσόσκονη και οι «ειδικοί» που μπορούν και βρίσκουν το …φωτοστέφανο! Έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους τέτοιους που είναι σε επιτροπές, που μόλις έβλεπαν κάποιον έλεγαν «αυτός έχει φως πάνω από το κεφάλι του, έχει φωτοστέφανο, θα γίνει σπουδαίος»! Αλλάζουν συνέχεια τα πράγματα. Φοβάμαι ότι θα φτάσουμε σε ένα σημείο που θα λέει κάποιος κριτής ή ένας παραγωγός ραδιοφώνου που επηρεάζει όλο τον κόσμο: «Αυτός έχει όλο το πακέτο αλλά δεν έχει φωνή. Δεν τρέχει όμως τίποτα γιατί έχει όλο το πακέτο».

Music Corner: Αυτό δείχνει όμως ότι το τραγούδι έχει πάρει έναν λάθος δρόμο, έτσι;
Αντώνης Βαρδής: Και βέβαια έχει πάρει λάθος δρόμο με τα ΜΜΕ που διαφημίζουν ένα ωραίο παλικάρι ή ένα ωραίο κορίτσι κι ας μην έχει φωνή. Τραγουδιστές καλοί όμως πάντα θα υπάρχουν και μπορεί να είναι και χοντροί και κοντοί και να μη πουλάνε την ομορφιά τους. Εγώ για παράδειγμα πάντα ήμουν …ψηλός και όμορφος, δεν πούλησα ταλέντο! (γέλια)

Music Corner: Στο Internet έχω δει ότι απαντάτε σε νέα παιδιά.
Αντώνης Βαρδής: Απαντάω σε όλους.

Music Corner: Υπάρχουν και κάποια παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το τραγούδι και σας ζητούν συμβουλές και γενικότερα βοήθεια για το ξεκίνημά τους.
Αντώνης Βαρδής: Κάποια παιδιά μου έχουν στείλει cd με τραγούδια τους και τα έχω ακούσει. Μάλιστα έχω προσπαθήσει σε ένα παιδί να του κλείσω ραντεβού με τον Μάκη Πουνέντη για να τον ακούσει. Αυτός ήταν θετικός μόλις του εξήγησα για το παιδί αυτό, όμως μου είπε πως δεν έχει χρόνο στη παρούσα φάση. Του άφησα λοιπόν το τηλέφωνο του νεαρού για να επικοινωνήσουν αυτοί μαζί του, όταν θα βρουν χρόνο. Μετά από καμιά δεκαριά μέρες ο νεαρός με ενημέρωσε πως δεν έχει επικοινωνήσει κανείς μαζί του κι εγώ ξαναπήρα στην εταιρεία και μου είπαν πως ο Πουνέντης ακόμα δεν έχει χρόνο. Αυτό συνεχίστηκε για κάποιο διάστημα και ο νεαρός συνέχιζε να μου λέει ότι δεν τον έχουν πάρει τηλέφωνο. Του εξήγησα λοιπόν ότι εγώ είμαι 35 χρόνια στο χώρο, αφήνω μήνυμα στον Μάκη Πουνέντη και αυτός με παίρνει μετά από 15 μέρες. Οπότε σκέψου το ότι εσένα μη περιμένεις να σε πάρει την επόμενη κι όλας μέρα. Χρειάζεται υπομονή.

Music Corner: Υπάρχει υπερπροσφορά σήμερα από τραγουδιστές; Γιατί όλα τα παιδιά θέλουν να γίνουν τραγουδιστές; Τι έχει συμβεί;
Αντώνης Βαρδής: Φαντάζομαι γι’ αυτό ευθύνεται η τηλεόραση. Σκέφτονται τη δόξα. Ωστόσο αυτούς που έμπαιναν σ’ αυτές τις διαδικασίες πριν από 10 χρόνια για να γίνουν τραγουδιστές, μπορώ να τους καταλάβω. Τώρα που τα νέα παιδιά έχουν καταλάβει πλέον τι γίνεται, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτή η εμμονή. Τα μαγαζιά πλέον δουλεύουν δυο φορές τη βδομάδα. Σκέψου ότι κάποια μαγαζιά φέτος δούλεψαν τρεις φορές τη βδομάδα και καμάρωναν γι’ αυτό σαν μεγάλη επιτυχία! Όταν λοιπόν πάμε σε μια κατάσταση όπου τα μαγαζιά θα καταντήσουν να δουλεύουν λόγω κρίσης μια φορά τη βδομάδα και εσύ να βγάζεις τέσσερα μεροκάματα το μήνα, τότε γιατί ρε φίλε θέλεις να γίνεις τραγουδιστής; Και στο κάτω κάτω αν σπουδάζεις κάπου, που είναι πολύ σημαντικό να σπουδάζεις, μπορείς να δουλέψεις πιο ερασιτεχνικά, να τραγουδάς κάπου παράλληλα, εφ’ όσον το αγαπάς αυτό. Τα παιδιά ξέρεις σ’ αυτά τα talent shows που γίνονται, ψιλοτρελαίνονται. Σκέψου λοιπόν ένα κορίτσι που είναι πολύ νέο και για να τη προβάλλουν επειδή είναι όμορφη, τη βάζουν να τραγουδάει με 7-8 άτομα μπαλέτο. Όταν τελειώσει το παιχνίδι βγαίνει έξω, κλείνει δουλειά σε κάποιο μαγαζί και για να τραγουδήσει ζητάει μπαλέτα! Τρελαίνονται τα παιδιά…

Music Corner: Το cd single «στην άκρη του ονείρου» αποτελεί προάγγελο ενός ολοκληρωμένου album;
Αντώνης Βαρδής: Αυτό το ξέρει ο Πουνέντης και ο Θεός!!! (γέλια) Δεν ξέρω ακριβώς. Απλά έχω εκφράσει στον Μάκη μια σκέψη να ηχογραφήσω τραγούδια δικά μου που έχω δώσει στο παρελθόν σε άλλους καλλιτέχνες και είναι τραγούδια που έχει αγαπήσει πολύ ο κόσμος. Του άρεσε πολύ αυτή η ιδέα και μπορεί να ξεκινήσω να το κάνω σιγά σιγά. Προχθές βέβαια μου είπε να ετοιμάζομαι και για το επόμενο cd single που θα κάνουμε…

Music Corner: Πάλι cd single;
Αντώνης Βαρδής: Ναι, μήπως βγάλω άλλα 5 τραγούδια και μετά κάνω album.

Music Corner: Της μόδας τα cd singles! Βλέπω τραγουδιστές που πλέον βγάζουν συνέχεια cd singles και όχι album.
Αντώνης Βαρδής: Και ακόμα κι αυτά, δύσκολα πουλάνε…

Music Corner: Δύσκολες εποχές για τη δισκογραφία…
Αντώνης Βαρδής: Σίγουρα…

Music Corner: Τα σχέδιά σας για το καλοκαίρι; Θα κάνετε συναυλίες;
Αντώνης Βαρδής: Πήραμε την απόφαση με τον γιο μου τον Γιάννη να κάνουμε καμιά συναυλία μαζί, αυτό το καλοκαίρι. Θα δούμε αν θα προχωρήσει. Πιθανότατα θα πάμε και στη Κύπρο.

Music Corner: Γιατί απέχετε εδώ και χρόνια από τα live;
Αντώνης Βαρδής: Είχα πάρει την απόφαση να σταματήσω να δουλεύω το βράδυ. Και σταμάτησα, εδώ και έξι χρόνια.

Music Corner: Έχετε απογοητευθεί ίσως από κάποιες καταστάσεις;
Αντώνης Βαρδής: Μερικές φορές απογοητεύεσαι κι όλας. Θυμάμαι για παράδειγμα που είχα δουλέψει για κάποιες μέρες στο Γυάλινο και δεν είχε πολύ κόσμο και στενοχωρήθηκα πολύ και είπα από του χρόνου σταματάω τη δουλειά. Και τη σταμάτησα. Ευτυχώς είχα την άνεση να το κάνω. Μετά από έξι χρόνια όμως, μου έλειψε όλο αυτό και θα ήθελα κάτι να κάνω με το γιο μου. Και φυσικά δεν κρύβω πως ένας λόγος είναι και τα χρήματα, να πάρω κάποια λεφτά αφού όλα αυτά τα χρόνια δεν δουλεύω.

Music Corner: Εγώ νομίζω ότι έχετε λείψει πολύ από τον κόσμο και φαντάζομαι πως ότι και να κάνετε αυτή τη στιγμή θα έχει επιτυχία.
Αντώνης Βαρδής: Το εύχομαι, το ελπίζω γιατί σαν καλλιτέχνης το έχω και καλλιτεχνικά και οικονομικά ανάγκη. Ξέρεις με έχει ανεβάσει πάρα πολύ ψυχολογικά και το γεγονός ότι η σελίδα μου στο facebook έφτασε μέσα σε 5 μήνες να έχει 8.500 φίλους!

Music Corner: Τελειώνοντας θα θέλατε να συμπληρώσετε κάτι που ίσως δεν είπαμε;
Αντώνης Βαρδής: Ναι, να πω μόνο ότι στο cd single «στην άκρη του ονείρου» έχει γράψει στίχους ο Βασίλης Γιαννόπουλος, ενώ η μουσική στα 4 από τα 5 τραγούδια είναι δική μου και ένα κομμάτι (σημ: «με ξέχασες») μου το έδωσε ένα σχετικά νέος συνθέτης από τη Θεσσαλονίκη, ο Ορφέας Σοπαλίδης. Μου είχε στείλει το τραγούδι αυτό για να του πω τη γνώμη μου και του είπα ότι μου αρέσει. Αμέσως τότε μου απάντησε «αν σας αρέσει γιατί δεν το τραγουδάτε κι όλας;» Και το τραγούδησα… Ευχαριστώ λοιπόν τον Ορφέα γι’ αυτό το τραγούδι που μου έδωσε. Και ευχαριστώ και όλα τα φιλαράκια μου στο Facebook που με ανεβάζουν ψυχολογικά κάθε βράδυ!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του Αντώνη Βαρδή, από το αρχείο του Music Corner!


2001
Ο Αντώνης Βαρδής
με τον γιο του Γιάννη

2001
ο Αντώνης Βαρδής
με τον Γιάννη Πάριο

7/11/2003
στη σκηνή του Γυάλινου
Μουσικού Θεάτρου

5/6/2004
με τον Γιάννη Πάριο
και τη Σοφία Αλιμπέρτη

20/10/2004
επί σκηνής με την
Χαρούλα Αλεξίου

22/2/2005
με τον Αντώνη Ρέμος
και τον Γιάννη Σπανό

18/4/2005
επί σκηνής με την
Χαρούλα Αλεξίου

18/4/2005
με τον Χρήστο
Νικολόπουλο

15/12/2005
με τον Μάκη Μάτσα και
τον Γιάννη Πάριο

————

***Ευχαριστούμε το Crowne Plaza Athens City Centre Hotel για τη φιλοξενία (www.cpathens.com / Μιχαλακοπούλου 50, Αθήνα)…
***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. για άλλη μια φορά καθηλωτικός, αληθινός, μοναδικός!
    να και ένας άνθρωπος που τα λέει όπως είναι χωρίς να τα ωραιοποιεί!
    μπράβο Αντώνη Βαρδή!
    Χαμογέλασε η ψυχή μας!

  2. Ο Αντώνης Βαρδής είναι τεράστιος καλλιτέχνης! Έχει γράψει πάρα πολλά τραγούδια που ο κόσμος τα έχει λατρέψει και έχει πλουτίσει και στιγματίσει παράλληλα, πέρα από τις ζωές μας, το ρεπερτόριο πάρα πολλών καλλιτεχνών με τα τραγούδια του, όπως Χάρης Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Πάριος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Πουλόπουλος, Μανώλης Μητσιάς, Μανώλης Λιδάκης, Πίτσα Παπαδοπούλου, Γλυκερία, Μελίνα Ασλανίδου, Γιάννη Πλουταρχου, Αντώνη Ρέμου κ.α
    Όμως επειδή είναι πολύ προικισμένος άνθρωπος, πέρα από το συνθετικό και μουσικό του ταλέντο, έχει και καταπληκτική φωνή! Γι’ αυτό προτιμούμε να ακούμε τα τραγούδια που γράφει μέσα από την φωνή του! Έχει κάνει τεράστιες επιτυχίες με τραγούδια κοινωνικά και ερωτικά. Τραγούδια ξεχωριστά και αληθινά, όπως Σχήμα λόγου, Δεν ξέρω γιατί, Θα εκραγώ, Με μια αγκαλιά τραγούδια, Βαρέθηκα, Δεν θα με ξεχάσεις, Λευκή ισοπαλία, Είμαι στους επ’ έξω, Είμαι ερημιά, Σ’ αγάπησα στον μέγιστο βαθμό, Της είπα μια νύχτα να μείνει, Στην Ελλάς του 2000, Ξύπνησα 5 το πρωί, Θά ‘θελα να ήσουνα εδώ, Απόψε πάλι δεν θα κοιμηθώ νωρίς, Οικογενειακή υπόθεση, Θέλω να σε δω, Εθνική οδός, Το τσιγάρο το κομμένο, Που γυρνάς, Ψέμματα σου λέει, Που να εξηγώ, Βαρδάρης, Σαν να έφυγες σήμερα, Στο τέλος του αιώνα, Το δικό μου το καραβάνι, Επίλογος, Σκιές και ψίθυροι, Τι να φταίει, Δεν ακούς που σου φωνάζω, Τα καλύτερά μας χρόνια, Δεν θα χωρίσουμε εμείς, Φοβάμαι το αύριο, Χαμογέλασε ψυχή μου, Και θα σ’ αγαπάω, Ροκ μπαλάντα, θέλω να μάθω, Θέλω να φύγω, Της μοναξιάς τα μυστικά, Ο άνθρωπος μου, Τι, Σημείο μηδέν, Δε μετανιώνω, Εδώ σε περιμένω και άλλα πολλά τραγούδια με την φωνή του…Τραγουδάρες που μόνο ο Αντώνης Βαρδής ξέρει να γράφει! Στο τέλος αυτά τα τραγούδια θα μείνουν, πέρα από τις εταιρίες, τα ραδιόφωνα και τους κάθε άσχετους που εκμεταλλεύονται την μουσική για οικονομικό και προσωπικό τους όφελος! Γιατί πάντα μένει ότι αξίζει, πάντα αυτό μέσα στο χρόνο ζει. Και ο Αντώνης Βαρδής με τα τραγούδια του θα ζει για πάντα μέσα στο μυαλό και στην καρδιά μας.

  3. Σπάνια έχει κανείς την ευκαιρία να διαβάσει ή να ακούσει μια συνέντευξη ενός ανθρώπου του χώρου της μουσικής ,που να μιλά με τόσο άμεσο και ξεκάθαρο τρόπο για την ουσία των προβλημάτων του ελληνικού τραγουδιού, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα. Ο Αντώνης Βαρδής, ένας καλλιτέχνης του οποίου η αξία και η προσφορά στο ελληνικό τραγούδι είναι αδιαμφισβήτητη, αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως πιάνει αλάνθαστα τον παλμό της εποχής και εκφράζει τις αλήθειες που όλοι αισθανόμαστε ή υποψιαζόμαστε ,με την απλότητα που ταιριάζει στην ποιότητα του χαρακτήρα του και στο μέγεθος του ταλέντου του. Η βαθιά του πείρα στα μουσικά πράγματα και η σταθερή και μακρόχρονη πορεία του, γεμάτη από διαχρονικά και υπέροχα τραγούδια, δίνει στα λεγόμενά του ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, όσον αφορά στη σημερινή πραγματικότητα της ελληνικής μουσικής, που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από πολλούς του χώρου αυτού.

  4. Είναι ένας απίστευτος καλλιτέχνης ο Αντώνης Βαρδής και ριγμένος στα μουσικά πράγματα της χώρας. Δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζουν μεγάλους συνθέτες και να τρέχουν τα κανάλια πίσω από Φοίβους και Θεοφάνους, όταν υπάρχουν κάποιοι άλλοι σαν τον Αντώνη Βαρδή που γράφουν τραγούδια διαχρονικά και ποιοτικά. Μπράβο στο Music Corner γι’ αυτή τη παρουσίαση, μπράβο στον Παύλο Ζέρβα γιατί για μια φορά ακόμα έβγαλε μια ουσιαστική συνέντευξη και φυσικά μπράβο στον Αντώνη Βαρδή για τις απαντήσεις του που πρέπει να αποτελούν μάθημα, ειδικά στους νέους καλλιτέχνες. Αντώνη σ’ ευχαριστούμε για τα τραγούδια σου, συνέχισε να μας χαρίζεις υπέροχες στιγμές!

  5. Είναι απόλαυση να ακούς τραγούδια του Βαρδή. Συμφωνώ ότι είναι από τους ελάχιστους συνθέτες σήμερα που γράφουν διαχρονικά τραγούδια. Ελπίζω σύντομα να βγάλει κανονικό album και όχι πάλι cd single. Θέλουμε να απολαμβάνουμε ολοκληρωμένες δουλειές του και όχι πασαλείματα. Εκεί στη Heaven ας προσέξουν μη χάσουν κι αυτόν γιατί στο τέλος θα τους μείνει μόνο η Πρωτοψάλτη.

  6. Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΡΔΗΣ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΟΥΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΕΙ…ΠΑΝΤΑ Η ΕΚΦΟΡΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΟΥ ΟΠΟΤΕ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΡΔΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ,ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΠΙΑΣΤΙΚΗ!ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΩΣ Ο ΑΝΤΩΝΗ Σ ΒΑΡΔΗΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΛΥΡΙΣΜΟ.ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΝΕΙΣ `ΠΟΙΕΙ ΗΘΟΣ-ΓΑΛΗΝΗ-ΗΡΕΜΙΑ…ΕΧΕΙ ΜΕΣΤΟΤΗΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΔΩΡΙΚΟΤΗΤΑ,ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΥΕΙ,ΑΛΛΑ ΚΑΙΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΥΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΘΥΣΤΟΧΑΣΤΟΥ…ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΡΔΗ ΤΟΝ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΠΟΛΛΥ ΟΙΚΕΙΑΠΕΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ `70 ΚΑΙ ΕΝΤΕΥΘΕΝ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΓΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΟΜΟΥΝ ΑΠ` ΤΑ ΜΕΣΑΙΑ ΚΥΜΜΑΤΑ,ΜΕ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΔΟΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΑΛΛΩΝ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΩΝ ΕΡΜΗΝΕΥΤΩΝ. ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΟΛΟΨΥΧΑ ΥΓΕΙΑ,ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ,ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ…ΑΝΤΩΝΗ…ΦΙΛΙΚΑ…ΤΣΑΡΤΣΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Ρ/Δ.ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ RYTHMOS 946 LAMIA…Y/Γ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΧΩΡΟ ΟΥΤΕ ΧΡΟΝΟ,ΚΑΙ ΔΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΟΥΝ…ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΥΦΟΣ ΤΟΥΣ `Η ΤΟ ΣΤΥΛ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ “ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ“

  7. Δεν θα μπώ στη διαδικασία να αναφέρω το πόσο μεγάλος καλλιτέχνης είναι ο Αντώνης Βαρδής. Αυτό είναι αυταπόδειχτο απο την ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας. Συγχαρητήρια για την συνέντευξη πολύ όμορφη, αληθινή σαν μια απλή παρεϊστικη κουβεντούλα με έναν πραγματικά χαρισματικό ΑΝΘΡΩΠΟ ο οποίος μπορεί να σε συγκινήσει και ταυτόχρονα να σε κάνει να γελάσεις με τις αναφορές του στην μουσική του διαδρομή. Νιώθω πολύ όμορφα γιατί απο τότε που τον έχω γνωρίσει και απο κοντά δεν μου “γκρέμισε” καμιά εικόνα που είχα δημιουργήσει χρόνια τώρα μεσα μου, πράγμα πολύ σπάνιο για έναν καλλιτέχνη γιατί πολλές φορές απομυθοποιούνται και όλα όσα πίστευες καταρίπτονται. Συγχαρητήρια και στο κ. Ζέρβα γιατί με τη στάση του έδειξε ότι σεβάστηκε αυτόν που είχε απέναντί του. Καλό θα ήταν λοιπόν αυτοί που ασχολούνται γενικότερα με το χώρο της ελληνικής μουσικής (ραδιόφωνα, δισκογραφικές εταιρείες κλπ) να δούν τα πράγματα πιο σοβαρά και να σεβαστούν αυτούς που έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν στο Καλό Ελληνικό Τραγούδι… Συγχαρητήρια και πάλι για την όμορφη συνέντευξη που μας χαρίσατε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here