Γράφει η Ειρήνη Χατζημαργαρίτη
Φωτογραφίες: Ιωάννα Μπρατσολιά

Αυτό το βράδυ της Τετάρτης στην Αθήνα είχε κάτι διαφορετικό. Δεν ήταν το κρύο και η βροχή που εμφανίστηκαν ξαφνικά στα μέσα του Μαρτίου. Η αυξημένη κινητικότητα στη γωνία της Φραντζή και Θαρύπου, έφερνε για ακόμη μια φορά στο νου τον συνήθη ύποπτο, να φιλοξενεί κάποιο μουσικό σχήμα στον χώρο του. Πράγματι, το club στο Σταυρό του Νότου, είχε αρχίσει να γεμίζει ήδη από νωρίς. Ο Πάνος Παπαϊωάννου με τον Χρυσόστομο Καραντωνίου παρουσίαζαν για πρώτη φορά τον δίσκο τους «Ο χορός των ημερών», ο οποίος κυκλοφορεί σήμερα Δευτέρα 16 Μαρτίου, από τη Feelgood Records.

papaiwannou_karadwniou_live_03_2015_016

Κλίμα φιλικό, ατμόσφαιρα ζεστή και υπέρτατη χαρά ήταν αυτό που ένιωθε κανείς καθώς διέσχιζε την είσοδο στον Σταυρό του Νότου club. Μερικά αντίτυπα από το καινούργιο CD, τραπέζια στρωμένα που περιμένουν τους φιλοξενούμενους τους και μια σκηνή στο κέντρο με τα όργανα να περιμένουν τους μαέστρους τους συνέθεταν ένα σκηνικό πολύ προσεγμένο. Αυτό που έμενε για να ολοκληρωθεί δεν ήταν άλλο, παρά οι μουσικοί. Λίγο αργότερα, ο Πάνος Παπαϊωάννου με τον Χρυσόστομο Καραντωνίου, πιστοί στο ραντεβού τους, συστήθηκαν πάνω στη σκηνή με τα «Μεροκάματα», το τραγούδι με το οποίο μας συστήθηκαν και μέσα από τα ελληνικά ραδιόφωνα.

papaiwannou_karadwniou_live_03_2015_005

Το πρόγραμμα, άψογα σχεδιασμένο, κρατούσε τον ακροατή πάντα σε εγρήγορση. τα τραγούδια από τον νέο δίσκο που παρουσιάστηκαν ένα προς ένα πάνω στη σκηνή, ήταν έντεχνα μπλεγμένα με τραγούδια που όλοι λίγο ή πολύ έχουμε αγαπήσει και έχουμε σιγοτραγουδήσει. Από τον Γιώργο Νταλάρα και τον Σωκράτη Μάλαμα, μέχρι τον Νίκο Μαμαγκάκη και τη Σωτηρία Μπέλλου, ο Πάνος Παπαϊωάννου με τον Χρυσόστομο Καραντωνίου, λειτουργώντας σαν μια μηχανή του χρόνου, ζωντάνεψαν πάνω στη σκηνή όχι μόνο τα τραγούδια αλλά και τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Άξιο σημείο αναφοράς είναι το τραγούδι «Le vent nous portera” με τον τίτλο «Ο άνεμος φυσά» σε ελληνικούς στίχους από τον Δημήτρη Παπαχαραλάμπους. Τραγούδι που γράφτηκε σε μια ημέρα όπως μας είπε ο Πάνος Παπαϊωάνου αλλά που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το αρχικό, όπως συμπληρώνουμε εμείς.

papaiwannou_karadwniou_live_03_2015_008

Μαζί τους, πάνω στη σκηνή εμφανίστηκαν αγαπημένοι καλλιτέχνες, οι οποίο συμμετέχουν και σε κάποια από τα τραγούδια του νέου δίσκου. Η Λαμπρινή Καρακώστα, έχοντας κερδίσει αρκετό κοινό ήδη από τις πρώτες στιγμές παρουσίας της δίπλα στον Σωκράτη Μάλαμα, ανέβηκε στη σκηνή και ερμήνευσε εκτός από τη συμμετοχή της στο δίσκο και άλλα γνωστά τραγούδια. Οι φωνητικές της δυνατότητες δε μπορούσαν να μην περάσουν απαρατήρητες όπως άλλωστε και η παρουσία της – μια γυναικεία παρουσία που ξεχώριζε έντονα ανάμεσα σε τόσους άντρες.

papaiwannou_karadwniou_live_03_2015_017_karakwsta

Από την άλλη, ο Παντελής Θαλασσινός, με τη σιγουριά ενός καλλιτέχνη που έχει χρόνια εμπειρίας πίσω του, μας χάρισε τραγούδια του παλιά και αγαπημένα. Τραγουδώντας μαζί με τον Πάνο Παπαϊωάννου, τον Χρυσόστομο Καραντωνίου και τους μουσικούς τους, έδειχνε να μην ξεχωρίζει από εκείνους, σαν να είναι όλοι μαζί μια μπάντα που ανέβηκαν να παίξουν τα τραγούδια που θέλουν να μοιραστούν με τον κόσμο. Και το κοινό, έδειξε τη μεγαλύτερη του αποδοχή και χάριζε συνεχώς ζεστά χειροκροτήματα σε όλους όσους βρέθηκαν πάνω στη σκηνή εκείνο το βράδυ.

papaiwannou_karadwniou_live_03_2015_011_thalassinos

Αυτό που τελικά έμεινε από τη βραδιά είναι οι ήχοι του δίσκου. Έντεχνοι ήχοι, που ακολουθούν τα ακούσματα των συντελεστών, γίνονται ένα με την σημερινή πραγματικότητα και τελικά, δείχνουν το δρόμο προς τις ρίζες μας. Ο χορός των ημερών ίσως να είναι τελικά ένα πέρασμα από το παρελθόν στο μέλλον. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα αφού τον ακούσει ολοκληρωμένα. Εμείς δε μπορούμε παρά να ευχηθούμε να είναι καλοτάξιδος και να σας προτρέψουμε στην πρώτη ευκαιρία να πάτε να ακούσετε αυτά τα παιδιά. Είναι σίγουρο πως δε θα το μετανιώσετε.

papaiwannou_karadwniou_live_03_2015_020

Περισσότερα για τη βραδιά, θα βρείτε στα λόγια του ίδιου του Πάνου Παπαϊωάννου και του Χρυσόστομου Καραντωνίου. Λίγο πριν την έναρξη της παρουσίασης βρεθήκαμε στα παρασκήνια, και εκτός του ότι εντοπίσαμε την πρώτη μπάντα που ούτε πίνει ούτε καπνίζει, ζητήσαμε να μας πουν δύο λόγια για το live και τον δίσκο.

Music Corner: Είναι η πρώτη σας παράσταση εδώ. Γιατί μόνο μια;
Πάνος Παπαϊωάννου / Χρυσόστομος Καραντωνίου: Είναι η πρώτη φορά για τους δυο μας στον Σταυρό του Νότου διότι εκτός από κολλητοί φίλοι παίζουμε 17 χρόνια αισίως. Σήμερα για μας είναι η μεγαλύτερη μέρα και η μεγαλύτερη νύχτα. Παίζουμε εδώ και παρουσιάζουμε τα νέα μας τραγούδια. Σήμερα, είναι η αρχή των live, η έναρξη και έπονται πολλά. Μετά από εδώ θα πάμε στη Θεσσαλονίκη και μετά μόλις ανοίξει ο καιρός θα βγούμε να παίξουμε.

Music Corner: Τι θα δούμε σήμερα εδώ;
Πάνος Παπαϊωάννου / Χρυσόστομος Καραντωνίου: Απόψε είναι μια πρώτη προσέγγιση των νέων τραγουδιών σε μουσική του Χρυσόστομου Καραντωνίου και στίχους του Δημήτρη Παπαχαραλάμπους, από το δίσκο «Ο χορός των ημερών». Βέβαια δεν είναι μόνο αυτό. Παίζουμε τα τραγούδια που αγαπάμε τα μπλέκουμε μαζί με τα δικά μας. Είναι μεγάλη χαρά που είναι μαζί μας ο Παντελής Θαλασσινός και η Λαμπρινή Καρακώστα κι θα πούμε μαζί τους και τις συμμετοχές τους στο δίσκο όσο και άλλα τραγούδια που διαλέξαμε και αγαπάμε. Από τον πρώτο μας δίσκο «Ποτάμι ο καιρός», που κυκλοφόρησε το 2009, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να έρθει και ο δεύτερος δίσκος που θα ακούσετε σήμερα. Πιστεύω ότι δυναμώσαμε και φτιάξαμε χαρακτήρα.

papaiwannou_karadwniou_live_03_2015_002

Music Corner: Τι έχει αλλάξει από τον πρώτο δίσκο;
Πάνος Παπαϊωάννου: Πολλά αλλάζουν. Κάθε φορά είσαι ένα βήμα καλύτερος από ότι ήσουν πριν. Έχουν περάσει και 5 χρόνια από τότε. Σε αυτά τα 5 χρόνια παίζαμε και γράφαμε ανελλιπώς και η εμπειρία ήρθε και μας δυνάμωσε. Και οι δυσκολίες και οι ωραίες στιγμές έχουν να σου δώσουν πράγματα πάντα. Αρκεί να ξέρεις να τις παίρνεις. Οι δυσκολίες περισσότερο γιατί συνειδητοποιείς πως όταν δεν πάει άλλο, όταν υπάρχει μόνο σκοτάδι, δεν έχεις άλλη επιλογή πρέπει να κάνεις κάτι να φύγεις από αυτό. «Χωρίς σκοτάδι δε λάμπουν τα άστρα». Πολλές φορές, στην ίδια τη ζωή όταν πιάσεις πάτο είναι η στιγμή να βρεις το φως. Και η κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια να δούμε τι γίνεται με εμάς και τα όνειρα και την επικοινωνία μας. Στην κρίση αυτή, εκείνοι που αγαπούν τη δουλειά τους και αυτό που κάνουν για αυτούς δεν υπάρχει κρίση

Χρυσόστομος Καραντωνίου: Ο πρώτος δίσκος έτυχε και σε μια περίοδο που και οι 2 μας είχαμε έρθει εδώ στην Αθήνα με μηδενική οικονομική στήριξη, ήμαστε συγκάτοικοι σε γκαρσονιέρα και έτυχε και αυτό. Χρειάζεται βέβαια και τύχη, θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς για αυτό που κάνουμε τώρα. Ήρθαν τα πράγματα όπως πρέπει, με τα «Μεροκάματα» που παίξανε και αγαπηθήκανε στο ραδιόφωνο, ήταν αγνά και ομαλά. Δε γίνεται αυτό το πράγμα τώρα, θέλει πολύ περισσότερη τύχη. Βγήκε λοιπόν αυτή η δουλειά που πιστεύω πως ο κόσμος θα την αγαπήσει γιατί πέρα από τα «Μεροκάματα» έχει μέσα και τραγούδια που τα πιστεύω πάρα πολύ και έχουμε και άλλα τραγούδια να δώσουμε.

Music Corner: Μεταξύ σας τι έχει αλλάξει, σε συνάρτηση με τη δουλειά;
Πάνος Παπαϊωάννου / Χρυσόστομος Καραντωνίου
: Μέσα από όλο αυτό που ζήσαμε έχουμε γίνει καλύτεροι άνθρωποι και καλύτεροι φίλοι, δε γίνεται αλλιώς. Όταν υπάρχει δυνατή φιλία σε περιπτώσεις που εμπλέκεται το επαγγελματικό κομμάτι καταστρέφεται, αλλά στη δική μας περίπτωση έγινε το αντίθετο.

Music Corner: Είναι νωρίς ακόμη αλλά υπάρχει κάτι μετά από αυτό το δίσκο;
Πάνος Παπαϊωάννου / Χρυσόστομος Καραντωνίου
: Προς το παρόν πάμε να απολαύσουμε αυτή τη νέα διαδρομή και με τον καιρό έχουμε και άλλα να πούμε.

Περισσότερες φωτογραφίες του MusicCorner από την παρουσίαση

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here