«Είμαι …τεράστιος παραμυθάς! Φτιάχνω ιστορίες στο μυαλό μου και μέσα από αυτές φτιάχνω και τα τραγούδια»…

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο MusicCorner.gr
Φωτογράφηση: Ιωάννα Γκόγκου
Music Corner – 24/10/2011

Ένας καλλιτέχνης που εδώ και χρόνια μπορεί να θεωρηθεί όχι μόνο ιδιαίτερα επιτυχημένος και αγαπητός από πολύ κόσμο, αλλά και ότι έχει δημιουργήσει τη δική του σχολή γραφής μουσικής. Ο Δημήτρης Κοργιαλάς στέκεται στο χώρο με αξιοπρέπεια και συνέπεια και κάθε του δισκογραφικό βήμα αφήνει πίσω δυνατές επιτυχίες!

Ένα νέο βήμα ετοιμάζεται να κάνει σε λίγες ημέρες, με το νέο του album που θα κυκλοφορήσει με τη νέα του δισκογραφική, Warner. Με αυτή την αφορμή τον συναντήσαμε στο αγαπημένο cafe barLife” στο Χαλάνδρι, όμως συζητήσαμε μαζί του για πολλά ακόμα θέματα που αφορούν τη μουσική γενικότερα, τη κρίση (δυστυχώς έγινε μόνιμο θέμα αυτό στις συζητήσεις όλων μας) και τη στάση του απέναντι στη ζωή και τη καριέρα του…

Απλός και αποφασιστικός στις απαντήσεις του, μας έδωσε τη δική του διάσταση σε πολλά ζητήματα και η κουβέντα μας είχε πραγματικά πολύ ενδιαφέρον…!

Music Corner: Ήθελα να ξεκινήσω αλλιώς τη συνέντευξη, αλλά μιας και πριν ξεκινήσει η ηχογράφηση είχαμε πιάσει κουβέντα για τα νησιά, λέω να σε ρωτήσω τι έκανες το καλοκαίρι!
Δημήτρης Κοργιαλάς: Απολύτως τίποτα! Πήγα μόνο για λίγες μέρες στη Ναύπακτο για ψάρεμα με φίλους. Όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι έτρεχα με συναυλίες.

Music Corner: Ας έρθουμε λοιπόν στα επαγγελματικά σου. Επέστρεψες με ένα νέο κομμάτι.
Δημήτρης Κοργιαλάς: Ναι, είναι ένα κομμάτι προπομπός του νέου μου album «η ζωή είναι μια βόλτα». Έχει τίτλο «τι ωραία μέρα», για μένα είναι λίγο περίεργος ο τίτλος και ίσως και το τραγούδι, αλλά προέκυψε από μια εσωτερική ανάγκη, να ξυπνάω το πρωί και να παίζω στη κιθάρα μου ένα τραγούδι που μου φτιάχνει τη διάθεση. Με όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν γύρω μας, αυτή ήταν η ανάγκη μου. Και νομίζω πως τελικά αποδεικνύεται πως είναι ανάγκη και πολλών άλλων ανθρώπων… Σε ένα μήνα περίπου αναμένεται να βγει και το album που θα περιέχει 9 τραγούδια και το ύφος του θα είναι λίγο πιο ακουστικό. Είναι ένα album που έχω δώσει πολύ σημασία στους στίχους.

Music Corner: Υπάρχουν και συνεργασίες σ’ αυτό το album;
Δημήτρης Κοργιαλάς: Ναι, υπάρχουν. Όπως για παράδειγμα ο Θάνος Παπανικολάου, σταθερός συνεργάτης μου που μου γράφει στίχους τα τελευταία χρόνια και πλέον οι δυο μας έχουμε γίνει, πώς να το πω, σαν συγκρότημα! Γράφω μουσική, γράφει στίχο και αισθανόμαστε και οι δύο το κομμάτι δικό μας.

Music Corner: Το χειμώνα θα σε δούμε κάπου live;
Δημήτρης Κοργιαλάς: Θα με δείτε, αλλά ακόμα δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο να σου πω. Σίγουρα θα παίξω σε πολλές μουσικές σκηνές ανά την Ελλάδα.

Music Corner: Στο εξωτερικό;
Δημήτρης Κοργιαλάς: Υπάρχει κάποιο project που σχεδιάζω και έχει να κάνει με live στο εξωτερικό.

Music Corner: Τελικά έχει μεγάλη διαφορά το κοινό έξω απ’ ότι στην Ελλάδα;
Δημήτρης Κοργιαλάς: Τεράστια διαφορά. Είναι βέβαια και αναλόγως τι μουσική παίζεις. Για τη μουσική που κάνω εγώ, το κοινό της Ελλάδας είναι πολύ καλό. Αντίστοιχα καλό είναι και το κοινό έξω. Απλά ο κόσμος έξω καταλαβαίνει πιο εύκολα οποιοδήποτε πειραματισμό θέλεις να κάνεις.

Music Corner: Άρα το ελληνικό κοινό δεν είναι έτοιμο σε πειραματισμούς;
Δημήτρης Κοργιαλάς: Νομίζω ότι το κόσμο εδώ δεν τον αφήνουν τα ίδια τα μέσα, να είναι πιο έτοιμος για πειραματισμούς.

Music Corner: Πάμε λίγο στο παρελθόν και πες μου αν μπορείς να θυμηθείς έναν από τους πρώτους δίσκους που είχες αγοράσει.
Δημήτρης Κοργιαλάς: Μπορώ να θυμηθώ όλους τους δίσκους που είχα αγοράσει όταν ήμουν πιτσιρικάς. Ο πρώτος πρώτος δίσκος που είχα πάρει ήταν το “Rio” των Duran Duran.

Έχει τίτλο «τι ωραία μέρα», για μένα είναι λίγο περίεργος ο τίτλος και ίσως και το τραγούδι, αλλά προέκυψε από μια εσωτερική ανάγκη, να ξυπνάω το πρωί και να παίζω στη κιθάρα μου ένα τραγούδι που μου φτιάχνει τη διάθεση.

Music Corner: Σε επηρέασε μουσικά;
Δημήτρης Κοργιαλάς: Πάρα πολύ. Οι Duran Duran, οι Cure, οι Spandau Ballet εννοείται, οι Joy Division, οι Siouxsie and The Banshees, οι Echo & the Bunnymen… Όλοι οι δίσκοι που αγόραζα εκείνο τον καιρό εννοείται πως ήταν αυτοί που με επηρέασαν και από αυτούς αντλώ σήμερα πράγματα και με όσο ταλέντο μπορεί να διαθέτω κι εγώ, κάνω τα δικά μου τραγούδια.

Music Corner: Σκεφτόσουν τότε ότι μπορεί να γινόσουν μουσικός και μάλιστα να έχεις μια επιτυχημένη πορεία;
Δημήτρης Κοργιαλάς: Όχι, αυτό δεν το σκεφτόμουν. Το μόνο που είχα σκεφτεί σε μικρή ηλικία είναι το εξής. Κάποια στιγμή είχα δει ένα video clip των Tears for Fears, από live στο Λονδίνο, όπου έπαιζαν το “Mad world”. Θυμάμαι πολύ καλά, το έβλεπα στο «Μουσικόραμα», μια φοβερή εκπομπή που μεσουρανούσε στη TV εκείνη την εποχή, και κοκάλωσα! Τότε είπα μέσα μου «αυτό θα κάνω»! Και νομίζω πως αυτή την απόφασή μου, τη τήρησα στη πορεία και μουσικά και σαν μια γενικότερη στάση.

Music Corner: Πως ένιωσες όταν υπέγραψες το πρώτο σου συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία;
Δημήτρης Κοργιαλάς: Ποτέ δεν έτρεχα σε εταιρείες να δίνω τα demo μου, άλλος το έκανε αυτό. Δεν ένιωσα τίποτα ιδιαίτερο, ένιωσα όμως πάρα πολύ όμορφα όταν άκουσα το πρώτο μου τραγούδι στο ραδιόφωνο. Ένιωσα πολύ περίεργα, δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό.

Music Corner: Ποιο ήταν;
Δημήτρης Κοργιαλάς: Ήταν το πρώτο single που είχαμε βγάλει από τον πρώτο μου δίσκο και λεγόταν «επειδή δεν σ’ αντέχω». Την πρώτη φορά που το άκουσα στο ραδιόφωνο, ήταν συγκινητικό!

Music Corner: 2007 και Eurovision. Εκπροσωπείς όπως όλοι θυμόμαστε, με την Ευρυδίκη τη Κύπρο. Πως το είχες βιώσει όλο αυτό;
Δημήτρης Κοργιαλάς: Να σου πω την αλήθεια εγώ πέρασα πάρα πολύ ωραία! Ήταν μια βδομάδα γεμάτη parties, ποτό και γνωριμίες με πολύ ωραίους ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Και βέβαια είναι συγκλονιστική εμπειρία να ανεβαίνεις σε ένα τέτοιο stage! Πολύ ωραία περάσαμε θυμάμαι, όλοι μας…

Music Corner: Σε πειράζει το ότι κάποιοι συνάδελφοί σου κατακρίνουν τη Eurovision σαν θεσμό;
Δημήτρης Κοργιαλάς: Δεν έχω άποψη. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ότι θέλει. Εμένα μου άρεσε η όλη διαδικασία.

Music Corner: Θα ξαναπήγαινες;
Δημήτρης Κοργιαλάς: Πολύ ευχαρίστως!

Music Corner: Εκπροσωπώντας τη Κύπρο ή την Ελλάδα;
Δημήτρης Κοργιαλάς: Ε, σαν Έλληνας θα ήθελα την Ελλάδα. Θα ήθελα πολύ να εκπροσωπήσω τη χώρα μου, εύκολα όμως θα δεχόμουν να εκπροσωπήσω και άλλη χώρα! (γέλια)

Music Corner: Ποια θεωρείς τη μεγαλύτερη επιτυχία σου μέχρι σήμερα;
Δημήτρης Κοργιαλάς: Αν μιλάμε γενικά στη ζωή μου, νομίζω ότι συνεχίζω να είμαι ο ίδιος άνθρωπος που ήμουν 15 και 16 χρονών. Μ’ αρέσει πάρα πολύ που συνεχίζω να ακούω και να είμαι fan των Smiths και των Cure και μ’ αρέσει που συνεχίζω να έχω τις ίδιες ανησυχίες που είχα και τότε – αν και αυτό κάποιες φορές είναι σοβαρό πρόβλημα! (γέλια) Αυτό θεωρώ τη μεγαλύτερη επιτυχία στη ζωή μου.
Όσον αφορά τώρα τη μουσική, νομίζω πως η μεγαλύτερη επιτυχία μου είναι να παντρέψω τα δικά μου ακούσματα με τον ελληνικό στίχο, κάτι που εξ’ αρχής φαντάζει πολύ δύσκολο.

Μ’ αρέσει πάρα πολύ που συνεχίζω να ακούω και να είμαι fan των Smiths και των Cure και μ’ αρέσει που συνεχίζω να έχω τις ίδιες ανησυχίες που είχα και τότε – αν και αυτό κάποιες φορές είναι σοβαρό πρόβλημα!

Music Corner: Όλα όσα έχεις κάνει όμως μέχρι σήμερα, θέλουν και έμπνευση. Από πού αντλείς την έμπνευσή σου;
Δημήτρης Κοργιαλάς: Είμαι …τεράστιος παραμυθάς! Φτιάχνω ιστορίες στο μυαλό μου και μέσα από αυτές φτιάχνω και τα τραγούδια.

Music Corner: Δηλαδή δεν υπάρχει κάποια αληθινή ιστορία πίσω από κάποιο κομμάτι;
Δημήτρης Κοργιαλάς: Στα τραγούδια μου υπάρχουν μόνο κάποιες στιγμές. Επειδή είμαι αρκετά μελαγχολικός και αγοραφοβικός και καταθλιπτικός άνθρωπος, αν έγραφα αυτά που αισθάνομαι, δεν ξέρω πως θα περνούσαν έξω. Οπότε φτιάχνω διάφορες ιστορίες και παραμύθια μέσα στο μυαλό μου και πάνω σε αυτά φτιάχνω τα τραγούδια.

Music Corner: Ναι αλλά επιμένω, δεν μπορεί, κάτι θα είχες γράψει κάποια στιγμή… (με διακόπτει)
Δημήτρης Κοργιαλάς: Υπάρχουν στιγμές πραγματικές στα τραγούδια μου. Και υπάρχει και το εξής, κάποια τραγούδια που έχω πλάσει μέσα από φανταστικές ιστορίες στο μυαλό μου, να γίνονται πραγματικότητα μετά από μερικά χρόνια! Συνήθως όμως, είμαι παραμυθάς! (γέλια)

Music Corner: Πάντως θα θέλαμε να ξέρουμε ότι κάποια πραγματική ιστορία σου κρύβεται πίσω από κάποιο κομμάτι σου…
Δημήτρης Κοργιαλάς: Ξέρεις τι γίνεται, είμαι τραγουδοποιός. Οι τραγουδοποιοί συνήθως παίρνουν τη ζωή τους και τη κάνουν τραγούδια. Ίσως τελικά η δική μου ζωή, να είναι τα παραμύθια που ζω!

Music Corner: Πες μου με μία λέξη τι σημαίνει για σένα μουσική.
Δημήτρης Κοργιαλάς: Είναι η ζωή μου η ίδια. Το οξυγόνο μου, ο έρωτάς μου, τα πάντα.

Music Corner: Αν έπρεπε να αλλάξεις επάγγελμα, τι άλλο θα μπορούσε να κάνεις;
Δημήτρης Κοργιαλάς: Μπορώ να κάνω τα πάντα. Παλιότερα είχα κάνει τα πάντα. Αλλά τη μουσική δεν μπορείς να τη παρατήσεις. Η μουσική στην ουσία δεν είναι επάγγελμα, απλά κάποιοι άνθρωποι έχουμε τη τύχη μέσα από το χόμπι μας να βγάζουμε και κάποια λεφτά.

Music Corner: Τι άλλα επαγγέλματα έχεις κάνει;
Δημήτρης Κοργιαλάς: Διάφορα. Από πωλητής στην Express Service, εργάτης σε πάρα πολλά εργοστάσια, πάρα πολλές δουλειές…

Music Corner: Η αποψή σου για την Ελλάδα σήμερα ποια είναι; Και κατά πόσο όσα ζούμε σήμερα σε έχουν επηρεάσει και εσένα και τη μουσική γενικότερα στη χώρα μας;
Δημήτρης Κοργιαλάς: Οι εποχές είναι δύσκολες. Όλοι περνάμε πάρα πολύ δύσκολα. Δεν θέλω να μπω παραπάνω στο θέμα, θα γίνω κακός το βαριέμαι όλο αυτό. Το μόνο που φοβάμαι είναι η συμπεριφορά του κόσμου και τα όριά του. Δεν ξέρω πότε θα γίνει ένα μεγάλο «μπαμ».

Music Corner: Πιστεύεις δηλαδή ότι κατά κάποιο τρόπο έχουμε επαναπαυθεί και συμβάλλουμε έτσι κι εμείς στη δημιουργία της κρίσης;
Δημήτρης Κοργιαλάς: Κρίση υπάρχει ούτως ή άλλως. Αυτό που λέω, είναι ότι φοβάμαι τη συμπεριφορά του κόσμου γιατί όλοι στοιβάζουν τρομερή ενέργεια μέσα τους και κάποια στιγμή αυτό θα ξεσπάσει. Υπήρχαν εποχές που όλο αυτό ξέσπασε δημιουργικά. Υπήρχαν όμως και άλλες εποχές που όλη αυτή η ενέργεια εξελίχθηκε σε επαναστάσεις. Φοβάμαι, ότι δυστυχώς και στη χώρα μας, κάτι τέτοιο θα συμβεί στο τέλος, κάποια επανάσταση.

Music Corner: Μπορούν όμως να έρθουν άμεσα καλύτερες μέρες;
Δημήτρης Κοργιαλάς: Όχι, νομίζω ότι για τα επόμενα 15 με 20 χρόνια είμαστε απλά τελειωμένοι.

Είμαι …τεράστιος παραμυθάς! Φτιάχνω ιστορίες στο μυαλό μου και μέσα από αυτές φτιάχνω και τα τραγούδια.

Music Corner: Ήθελα να μου δώσεις μια συμβουλή για τα νέα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν το όνειρό τους.
Δημήτρης Κοργιαλάς: Το όνειρό σου πρέπει να το ακολουθείς πάντα. Πρέπει να είναι ο στόχος. Χωρίς αυτό είσαι ένα τίποτα. Αν εννοείς συγκεκριμένα ανθρώπους που θέλουν να ακολουθήσουν τη μουσική, τα πράγματα σήμερα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Οι εταιρείες κινδυνεύουν – αν δεν βρουν κάποιο άλλο τρόπο να βγάζουν κέρδη – να κλείσουν άμεσα. Απλά μετράμε τους μήνες για να δούμε πότε θα κλείσουν. Αυτό που έχω να τους πω είναι να συνεχίσουν να γράφουν μουσική και να δημιουργούν, τουλάχιστον να είναι καλά οι ίδιοι μέσα τους.

Music Corner: Η τεχνολογία έχει κάνει κακό στη δισκογραφία;
Δημήτρης Κοργιαλάς: Η άποψή μου είναι ότι έχει κάνει μόνο καλό! Και σαν καλλιτέχνης, πραγματικά δεν με ενδιαφέρει αν πουλάνε οι εταιρείες δίσκους. Εγώ θέλω απλά τα τραγούδια μου να περνάνε στο κόσμο. Η τεχνολογία βοηθάει τα τραγούδια μου να περνάνε στο κόσμο. Αν θα κλείσουν οι εταιρείες και δεν μπορώ να βγάλω cd με αυτές, πραγματικά εμένα δεν με νοιάζει. Και το ίδιο βέβαια δεν πρέπει να νοιάζει κανέναν γιατί το Internet μας έχει βοηθήσει να παρουσιάζουμε τα κομμάτια μας όποτε θέλουμε και όπως θέλουμε.

Music Corner: Το καινούργιο σου album πως θα κυκλοφορήσει, μέσω δισκογραφικής ή μέσω internet;
Δημήτρης Κοργιαλάς: Μέσω δισκογραφικής. Έχω συμβόλαιο με τη Warner, μετά από πολλά χρόνια που ήμουν στη Universal, από την οποία ζήτησα απαλλακτικό. Στη Warner είναι πολύ ωραία, πολύ οικογενειακά, περνάω πολύ καλά εδώ.

Music Corner: Θα κυκλοφορήσει και ψηφιακά το album;
Δημήτρης Κοργιαλάς: Ναι, και ψηφιακά αλλά και σε μορφή cd.

Music Corner: Σε ενοχλεί που όλα σιγά σιγά γίνονται ηλεκτρονικά; Δεν μιλάω μόνο για τη μουσική, αλλά για παράδειγμα και για τις εφημερίδες, που σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν.
Δημήτρης Κοργιαλάς: Όχι, καθόλου δεν με ενοχλεί. Καλύτερα. Και οι εφημερίδες αν καταργηθούν δεν θα σπαταλούμε χαρτί, δεν θα κόβουμε δέντρα…

Music Corner: Είσαι ρομαντικός με τη φύση!
Δημήτρης Κοργιαλάς: Πάντα ήμουν! Το όνειρό μου είναι κάποια στιγμή να σηκωθώ να φύγω από εδώ και να πάω στο χωριό μου στη Ναύπακτο και να καταφέρω να μπορώ να δουλεύω από εκεί. Θέλω να ζω ως επαρχιώτης. Αυτό το έχει καταλάβει τώρα και ο κόσμος και όλοι θέλουν πια να φύγουν από τις μεγάλες πόλεις και να πάνε στα χωριά. Απλά θα έπρεπε να το έχουν καταλάβει πιο νωρίς και να μητρέχουν όλοι πανικόβλητοι στην Αθήνα να βρουν δουλειές. Δουλειές υπήρχαν και στα χωριά, αλλά ο Έλληνας ξαφνικά δεν ήθελε να δουλέψει στα χωράφια.

Το όνειρό σου πρέπει να το ακολουθείς πάντα.
Πρέπει να είναι ο στόχος. Χωρίς αυτό είσαι ένα τίποτα.

Music Corner: Σ’ αυτό όμως δεν έφταιγαν και οι γονείς; Πολλοί γονείς επηρεάζουν τα παιδιά στο τι θα ακολουθήσουν, γι’ αυτό έχουμε και πάρα πολλούς δημόσιους υπαλλήλους. Όλοι οι γονείς ήθελαν τα παιδιά τους να μπουν στο δημόσιο.
Δημήτρης Κοργιαλάς: Όλοι οι γονείς έκαναν «αμάν» για να μπουν τα παιδιά τους στο δημόσιο, γιατί νόμιζαν ότι αυτό είναι το σίγουρο. Έλα όμως που τίποτα δεν είναι σίγουρο… Καλό είναι λοιπόν τα παιδιά μας να τα αφήνουμε να κάνουν αυτό που αυτά θέλουν. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος που μπορεί να τους φέρει την επιτυχία και την ευτυχία…

Music Corner: Μ’ άρεσε η φράση και θα έλεγα να κλείσουμε έτσι! Σ’ ευχαριστώ πολύ!
Δημήτρης Κοργιαλάς: Κι εγώ ευχαριστώ!

——————-

*** Ευχαριστούμε το cafe bar «Life» για τη φιλοξενία (www.facebook.com/profile.php?id=100002115581288 / Ιφικράτους 1-3 , Πεζόδρομος Χαλανδρίου / 210.6896292)
***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…
*** Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από τη Δέσποινα Τουλγαρίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here