5/9/2011
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)
Στις 3 του Οκτώβρη, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου παρουσιάζει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα αποκλειστικά από τα έντεχνα τραγούδια του όλων των ειδών.
Το 1980 ο Μάνος Χατζιδάκις τον πρωτοπαρουσίασε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ως έναν από τους έξι νέους συνθέτες του δικού του “Τρίτου Προγράμματος”.
Ο Μιχάλης Κακογιάννης τον τίμησε με την συνεργασία του στο θέατρο (Άμλετ) και τον κινηματογράφο (Βυσσηνόκηπος).
Ο Μίκης Θεοδωράκης τον ξεχώρισε σε συνέντευξη του στον Θανάση Λάλλα (εφημερίδα “τα Νέα” ) ως τον σημαντικότερο νέο έλληνα συνθέτη και ήταν ο ίδιος που του απένειμε το βραβείο του συνθέτη τη χρονιάς το 2009 από την ψηφοφορία των αναγνωστών του Status.
Ως ένας από τους επτά “fellows” συνθέτες στο Tanglewod της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστόνης υπήρξε μαθητής του (κινηματογραφικού) John Williams, του μεγάλου σύγχρονου Γάλλου συνθέτη Ηenri Dutilleux, του πρώτου μινιμαλιστή Steve Reich κ.α.
Από τον κινηματογραφικό “Ηλεκτρικό Άγγελο” του Θανάση Ρετζή (1979), τα δισκογραφικά “Τοπία” (1981), το θεατρικό “Ψηλά Από την Γέφυρα” (1986), του ¨Αρθουρ Μίλερ στο Θέατρο Κάπα (σκην. Διαγόρα Χρονόπουλου (με τον αείμνηστο Νίκο Κούρκουλο) και την τηλεοπτική “Αναστασία” (1994 σενάριο Μιρέλλας Παπαοικονόμου και σκηνοθεσία του Γιώργου Κορδέλλα) ξεκίνησαν τέσσερεις παράλληλες ολοκληρωμένες πορείες. Μέχρι σήμερα μεσολάβησαν δεκαοκτώ ταινίες μεγάλου μήκους και δεκαοκτώ βραβεία κινηματογραφικής μουσικής (12 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 4 από το Υπουργείο Πολιτισμού, και 2 διεθνή (Μόστρα της Βαλέντσια για την “Γαμήλια Νάρκη” του Δημήτρη Ινδαρέ), Διεθνές Βραβείο Μουσικής για Παιδική ταινία για το “Φώς που σβήνει” του Βασίλη Ντούρου. Εικοσιένα δίσκοι με την μουσική του σε όλα τα είδη που εργάσθηκε, (τρείς πλατινένιοι και δύο χρυσοί δίσκοι). Είκοσι Θεατρικές Παραγωγές. Δώδεκα τηλεοπτικά σήριαλ με αντίστοιχα soundtracks και δύο τηλεοπτικά βραβεία της εφημερίδας “Ενός”. Πολλές μικρού μήκους ταινίες και ταινίες τεκμηρίωσης. Τέλος η σύνθεση του μουσικού σήματος έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004 με την Φωτεινή Δάρρα, το αντίστοιχο διεθνές τηλεοπτικό μουσικό σήμα του ΑΟΒ και η Μουσική για την τελετή έναρξης της Eurovision της Αθήνας την ίδια Χρονιά. Θεωρείται από πολλούς ο σύγχρονος εκφραστής της μελοποιημένης ποίησης και του λόγιου ελληνικού τραγουδιού οδηγώντας το παράλληλα με την λαϊκότητα της αποδοχής του στον συμφωνικό ήχο. Διηύθυνε επί επτά χρόνια το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Από πέρυσι είναι Γενικός Διευθυντής Ραδιοφωνίας.
Στις 3 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο θα ακουστούν αλησμόνητα “μεγάλα” τραγούδια από όλους τους “σταθμούς” της πορείας του με τις αυθεντικές φωνές των μεγάλων ερμηνευτών του έργου του. Ενδιάμεσα μικρές γεύσεις από μελλοντικές εκδόσεις δίσκων και νεώτεροι τραγουδιστές.
Το μεγάλο ραντεβού δίνουν η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Φωτεινή Δάρρα, ο Παντελής Θαλασσινός, η Αρετή Κετιμέ, η Λυδία Κονιόρδου, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Αργύρης Μπακιρτζής, ο Μπάμπης Στόκας και ο Γιώργος Φλωράκης. Παίζουν δώδεκα σολίστες και η Συμφωνική Ορχήστρα της Πάτρας.
Ώρα έναρξης 20:30