Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογραφίες: Εύα Κοβιού

Ο Φοίβος Δεληβοριάς  με τη γνωστή παρέα του (Yoel Soto: Μπάσο, Κωστής Χριστοδούλου: Πλήκτρα και Κώστας Παντέλης: Κιθάρες) και με νέες προσθήκες  την ερμηνεύτρια Χριστίνα Μαξούρη και τον Μιχάλη Καπηλίδη στα τύμπανα, βάλθηκαν να μας φτιάξουν τα Σάββατα στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου, αρχής γενομένης από το Σάββατο 15 Οκτώβρη, και επιφορτίστηκαν με το να μας ξυπνήσουν μνήμες και αισθήματα.

delivorias_live_2016_10_007

Με κοινή συνισταμένη τα τραγούδια του (αλλά και άλλων συναδέλφων του που αγαπάει) και με σημείο αναφοράς την  ευαισθησία με την οποία αντιλαμβάνεται τα πράγματα, ο Φοίβος Δεληβοριάς χτίζει ένα μωσαϊκό στον Σταυρό του Νότου. Μωσαϊκό από ιστορίες, μουσικές, και από φίλους. Ένα “Best of” όλων αυτών των χρόνων της πορείας του τραγουδοποιού από το 1989 ώς σήμερα.

Έξω από τον Σταυρό του Νότου, η αφίσα που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Μακρής, δέσποζε με μεγαλοπρέπεια κάτω από τα φώτα και συμπλήρωνε με τον καλύτερο τρόπο το παζλ, Προσωπικά μου θύμισε καρτ ποστάλ και με  ταξίδεψε πίσω σε παλιές γειτονιές της Αθήνας. Αυτό νομίζω ήταν και το ζητούμενο.  Το γνωστό στέκι άνοιξε τις πόρτες του γύρω στις 10 το βράδυ και ο κόσμος κατέφθανε με χαλαρούς ρυθμούς, όχι μαζικά αλλά με συνεχόμενη ροή, με αποτέλεσμα μια ώρα αργότερα περίπου η μουσική σκηνή να είχε γεμίσει.


Γύρω στις  11 και κάτι ο Φοίβος ανέβηκε στη σκηνή με την κιθάρα του και όλες οι κουβέντες σταμάτησαν. Ο αγαπημένος καλλιτέχνης μας συντόνισε όλους στις δικές του συχνότητες και μαζευτήκαμε όλοι γύρω του για να ακούσουμε τις ιστορίες του.

Μεταξύ άλλων μοιράστηκε μαζί μας την γνωριμία του με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον έρωτά του με την σερβιτόρα από τη Νέα Σμύρνη για την οποία έγραψε τους στίχους του ”Χάλια” καθώς και τον νέο του έρωτα… με την κόρη του που τον μοιράζεται μαζί μας στο ”Κουνελάκι”.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς περάσαμε από Κολωνάκι, Σταδίου, Αϊντάχο και καταλήξαμε (όπως πάντα) στην αγαπημένη του Καλλιθέα! Γνωρίσαμε, από μία άλλη οπτική γωνία, τον Σκύλο Βαγγέλη, την Κική και τον Πατώκο. Πέρασαν από μπροστά μας παρελάσεις, Καλοκαίρια, Φθινόπωρα, ανεκπλήρωτοι έρωτες, παιδικοί φίλοι… όλα τόσο αρμονικά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Οι live εκτελέσεις εν τω μεταξύ, εντελώς διαφορετικές κάθε φορά (και αυτό οφείλεται στους εξαιρετικούς μουσικούς που πλαισιώνουν τον Φοίβο Δεληβοριά). Τρομερή ενέργεια και ένταση, groovy όπως λέμε, ακόμα και στα πιο χαλαρά κομμάτια όπως το “Αυτή που περνάει” και το “Καλοκαίρι”!


Μια ιδιαίτερη νότα στη βραδιά έδωσε η Χριστίνα Μαξούρη που όποτε ανέβαινε στην σκηνή, συνέπαιρνε το κοινό με την ερμηνευτική της δεινότητα. Από την άλλη ο Δεληβοριάς με την αμεσότητά του και τα αστεία του, σαν άλλος Σωκράτης αποσπούσε από εμάς συναισθήματα με τη μέθοδο της μαιευτικής. Φυσικά δεν έλειψε και το σχόλιό του για το θέμα των ημερών, δηλαδή το Νόμπελ λογοτεχνίας στον Μπομπ Ντύλαν, καθώς ο ίδιος είναι θαυμαστής του αμερικανού καλλιτέχνη.


Το πρόγραμμα κράτησε σχεδόν τρεις ώρες με τους θαμώνες να μην κάνουν βήμα. Χαρακτηριστικό είναι πως μετά το τέλος της κανονικής παράστασης, οι μουσικοί ανέβηκαν δυό φορές για το λεγόμενο encore, ενώ ο Δεληβοριάς έκανε και τρίτο αυτή τη φορά μόνος με την κιθάρα του! Το τέλος μας επεφύλασσε μια συγκινητική στιγμή αφού ο τραγουδοποιός από την Καλλιθέα, τραγούδησε α καπέλα και χωρίς μικρόφωνο (και μαζί του  όλο το μαγαζί)  το ”Ζεϊμπέκικο” του Διονύση Σαββόπουλου.

Έτσι λοιπόν συμπληρώθηκε το… παζλ ή μωσαϊκό ή όπως θέλετε πείτε το, της καλλιτεχνικής ζωής του Φοίβου Δεληβοριά. Κάπως έτσι (ίσως και καλύτερα) θα κυλήσουν και τα άλλα δύο Σάββατα στον Σταυρό του Νότου. Με τον Φοίβο να φτιάχνει ένα ψηφιδωτό από best of της καριέρας του. Best of όχι με την κακή έννοια του εμπορικού, όπως έχουμε συνηθίσει την έκφραση. Αλλά ένα best of βγαλμένο από την καρδιά του και γι’ αυτό μπορεί να το οικειοποιηθεί και να το νιώσει δικό του ο καθένας από εμάς!


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here