Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσακαλάκης
Φωτογραφίες: Παυλίνα Πλουμπίδη

Ο Γιάννης Κότσιρας, στο πλαίσιο της χειμερινής περιοδείας του που φέρει τον, ομώνυμο με τον νέο του δίσκο, τίτλο «Ψεύτης Καιρός» με την προσθήκη «κι απρόβλεπτος», βρέθηκε στις επάλξεις της πιο φιλόξενης και ατμοσφαιρικής μουσικής σκηνής του Πειραιά, στο «Kremlino», χαρίζοντας στους θαυμαστές του δύο μοναδικές παραστάσεις την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Απριλίου. Με όπλα το απύθμενο μουσικό του ταλέντο και τις αναρίθμητες, διαχρονικές επιτυχίες του, πυροδότησε το συναίσθημά μας, αγγίζοντας ακόμη και τις πιο ευαίσθητες χορδές της ψυχής μας! Συνοδοιπόρος του σ’ αυτό το ταξίδι στην «Εδέμ» της μουσικής υπήρξε η ανερχόμενη και εξαιρετικά ταλαντούχα Βιολέτα Ίκαρη.

kotsiras_live_2017_04_004

Ο Γιάννης Κότσιρας εντάσσεται αναντίρρητα σ’ εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις των ερμηνευτών που το ήθος και το βάθος της ψυχής τους αντικατοπτρίζονται απόλυτα στη μεθυστική χροιά τους! Έχοντας διαγράψει μία αξιοθαύμαστη πορεία στο καλλιτεχνικό «γίγνεσθαι» της χώρας, με θρυλικά τραγούδια και σπουδαίες συνεργασίες όπως αυτές με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Χρήστο Θηβαίο, τον Δημήτρη Μπάση και την Ελένη Τσαλιγοπούλου, συνεχίζει, ακλόνητος -επί δεκαετίες- από το βάθρο των επιτυχιών, να δημιουργεί και να σαγηνεύει με τις μελωδίες του ένα ευρύτατο φάσμα γενεών! Ως θιασώτης της ελληνικής έντεχνης μουσικής με λαϊκές και pop επιρροές κρατά τον πήχη πάντοτε ψηλά, θέτει στο επίκεντρο του την τέχνη του και την μεταλαμπαδεύει μοναδικά στο κοινό του πάντα με σεμνότητα και σεβασμό. Η κρυστάλλινη, γαλήνια και ταυτόχρονα στεντόρεια φωνή του εκπέμπει σε μοναδικές συχνότητες, γεγονός που τον κάνει να ξεχωρίζει και να καθηλώνει τους θεατές σε κάθε του εμφάνιση.

Πηγαίος, ανεξάντλητος, ρομαντικός και ευαίσθητος με μία αδάμαστη εσωτερική δύναμη, ο Γιάννης Κότσιρας απέδειξε για ακόμη μία φορά πως η ποιότητα μπορεί να συνδεθεί άρρηκτα με την επιτυχία. Σ’ αυτό συνηγόρησε και η απήχηση του κόσμου στα ερεθίσματα του καλλιτέχνη, ο οποίος άνοιξε την πόρτα στο συναίσθημα και άφησε τον μουσικό του άνεμο να μας συνεπάρει σε αξέχαστες παλιές του επιτυχίες («Το τσιγάρο», « Ανάθεμά σε», «Τυφλές ελπίδες», «Έτσι κι αλλιώς», «Πώς μπορώ», «Φύλακας Άγγελος», «Να μ’ αγκαλιάζεις», «Η πρώτη μας φορά» κ.ά.), αλλά και σε νέες δημιουργίες του από το καινούργιο καλλιτεχνικό του εγχείρημα «Ψεύτης Καιρός» («Κάθε φορά», «Και θέλω εσένα», «Αγάπες πεταλούδες», «Έγινε ο Έρωτας καπνός» κ.ά.)


Μάλιστα, αποκαλύπτοντάς μας και την τρυφερή όψη του πατέρα, αφιέρωσε ένα από τα νέα του τραγούδια, το «Ποιο παραμύθι να βρω», στον μόλις οκτώ μηνών γιο του, λέγοντας: «Τους τελευταίους οκτώ μήνες έχει μπει στη ζωή μου ένα πιτσιρίκι, ένας μπέμπης, ο οποίος σε λίγες μέρες γίνεται οκτώ μηνών και έχω συγκεκριμένο λόγο που το λέω γιατί αφορά το συγκεκριμένο τραγούδι και έχει σημασία. Ειδικά, λοιπόν, όσο ήταν πιο μικρός γκρίνιαζε με τα πάντα! Όταν, όμως, έπαιζε αυτό το τραγούδι –γιατί ήταν η περίοδος που έφτιαχνα τον δίσκο– αμέσως σταμάταγε τη γκρίνια και άρχιζε να κουνάει το κεφάλι του. Αυτό, λέω, είναι ένα σημάδι! Και έτσι αποφάσισα να βάλω αυτό το τραγούδι στο δίσκο. Η μουσική είναι του Σταύρου Σιόλα και οι στίχοι του Πόλυ Κυριάκου». Ο ερμηνευτής συμπλήρωσε με χιούμορ: «Έχει τον τίτλο “Ποιο παραμύθι να βρω” και ο κανονικός του τίτλος είναι “Το τραγούδι του μπέμπη”!».

Ακόμη, στο πρώτο μέρος του προγράμματος η ικαριώτισσα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός, Βιολέτα Ίκαρη, συνόδεψε σε αρκετά κομμάτια τον Γιάννη Κότσιρα και μας παρουσίασε το νέο της τραγούδι «Έλα και ράγισε τον κόσμο μου», που αποτελεί προπομπό του επερχόμενου δίσκου της.


Το δεύτερο μέρος του προγράμματος δικαίωσε το δεύτερο μισό του τίτλου της περιοδείας, «κι απρόβλεπτος» (καιρός), καθώς επιφύλασσε στο κοινό απίστευτες μουσικές εκπλήξεις, με τους δύο καλλιτέχνες αλλά και τα μέλη της ορχήστρας να ερμηνεύουν ανεπανάληπτα και αθάνατα κομμάτια («Μέλισσες», «Θα ζήσω ελεύθερο πουλί», «Ντερμπεντέρισσα», «Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα», «Το άγαλμα», «Του αγοριού απέναντι», «Που ‘σαι Θανάση» κ.ά.) Μάλιστα, ο μοναδικός ερμηνευτής θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής σε δύο εκλιπόντες συναδέλφους του, τον Δημήτρη Μητροπάνο και τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, ενέταξε στο πρόγραμμά του ξεχωριστό αφιέρωμα με δικά τους αγαπημένα τραγούδια, που –όπως είπε– «οφείλουμε να τα θυμίζουμε» («Τα λαδάδικα», «Ρόζα», «Τα θερινά Σινεμά», «Δεν μας τρομάζουν τα νέα μέτρα» κ.ά.)

Έχοντας, λοιπόν, στις αποσκευές του αμύθητους μουσικούς θησαυρούς και το αλάθητο ένστικτο για την υπερκάλυψη των προσδοκιών του φιλόμουσου κοινού του, ο Γιάννης Κότσιρας έκανε στάση με τον «Ψεύτη κι Απρόβλεπτο Καιρό» του στο ασφυκτικά γεμάτο «Kremlino». Το ανατρεπτικό και πλήρες πρόγραμμα, που είχε ετοιμάσει με μαεστρία, συγκίνησε και διασκέδασε το πλήθος, το οποίο τραγουδούσε χορωδιακά σχεδόν κάθε κομμάτι, δίνοντάς του δυναμική ύμνου! Μετά από αυτή την επιτυχημένη διήμερη προσάραξη στον Πειραιά, ο Γιάννης Κότσιρας και οι συνοδοιπόροι του ανοίγουν πανιά για Μελβούρνη, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Μαΐου, οπότε και ολοκληρώνεται αισίως η περιοδεία του δημοφιλούς και αγαπημένου καλλιτέχνη!


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here