Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ αφιέρωσε  την φετινή θεατρική του δραστηριότητα στην πρωτοπόρο Ελληνίδα λογοτέχνιδα Πηνελόπη Δέλτα, παρουσιάζοντας το ομώνυμο έργο του Γιώργου Α. Χριστοδούλου, σε σκηνοθεσία Ανδρομάχης Μοντζολή.

Την Πηνελόπη Δέλτα ενσαρκώνει η Τζένη Καλλέργη, τον πατέρα της Εμμανουήλ Μπενάκη ο Ντίνος Καρύδης, το φλογερό έρωτα της ζωής της Ίωνα Δραγούμη ο Θεόφιλος Βανδώρος και την πιστή της Μαριάνθη η Ράσιμη Τσόπελα.

Η Πηνελόπη Δέλτα αποτελεί μια εμβληματική παρουσία ανάμεσα στις πρωτοπόρες γυναικείες φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα. Κόρη του Εμμανουήλ Μπενάκη, αγαπημένη αδελφή του Αντώνη Μπενάκη (Τρελλαντώνη) και πιστή φίλη του Ελευθέριου Βενιζέλου, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την ταραγμένη περίοδο των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα.

Καθιερώθηκε στον τομέα της παιδικής λογοτεχνίας για το εμπνευσμένο λογοτεχνικό και εκπαιδευτικό της έργο και τιμήθηκε και από  την Ακαδημία Αθηνών το 1930.

pinelopi_delta_cover_2015_04

Η σκηνοθέτης της παράστασης καθώς και ο συνεργάτης της, βοηθός σκηνοθέτη Μιχαήλ Γιαννικάκης, πήραν την πρωτοβουλία να προτείνουν στον Γιάννη Κότσιρα να γράψει πρωτότυπη μουσική για την παράσταση.

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης, όπως εξομολογείται ο ίδιος στην πρόταση αυτή τρόμαξε, ήταν πρώτη φορά που αντιμετώπιζε τέτοια γοητευτική πρόκληση… Η επιμονή όμως των συντελεστών, το κείμενο και η πραγματική συγκίνηση που ένιωσε όταν παρακολούθησε την πρώτη πρόβα από τους πρωταγωνιστές ηθοποιούς, τον όπλισαν με τόλμη και αποφασιστικότητα.

Δούλεψε πολύ, εμπιστεύτηκε το συναίσθημα του, επιστράτευσε τη μουσικότητα του και στην ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος ζήτησε τη βοήθεια σημαντικών φίλων μουσικών, καθώς και του στιχουργού Οδυσσέα Ιωάννου, που προσέφερε τους στίχους για το μοναδικό τραγούδι της παράστασης που ερμηνεύει η εξαίρετη Ρίτα Αντωνοπούλου αλλά και ο ίδιος.

Το αποτέλεσμα της συνθετικής αυτής ιστορίας ήταν απόλυτα επιτυχημένο, η μουσική υπηρέτησε απόλυτα το κείμενο, αποτυπώνοντας τις εποχές και τις προσωπικότητες των ηρώων της και έδειξε πως ο νεοεισαχθείς στον χώρο του θεάτρου Γιάννης Κότσιρας γνωρίζει τι σημαίνει θεατρική μουσική ως ατμόσφαιρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here