11/7/2011
www.musiccorner.gr
Συνεντεύξεις: Ανδρονίκη Τσατσαρώνη

Ο Γιώργος Νταλάρας αποδεχόμενος την πρόταση του ΚΕΘΕΑ Νόστος προσφέρει μια μοναδική συναυλία για τους σκοπούς στο Θέατρο Βεάκειο στις 12 Ιουλίου. Μαζί του στη σκηνή ο Μιχάλης Τζουγανάκης και η Μελίνα Ασλανίδου. Θα παρουσιάσουν στην Αθήνα το πρόγραμμα της πολύ πετυχημένης Ευρωπαϊκής περιοδείας, με τραγούδια σταθμούς και με νέες ενορχηστρώσεις.

Μαζί τους στη σκηνή 12 σολίστες μουσικοί που «ντύνουν» τα τραγούδια με τη δεξιοτεχνία και το μεράκι τους. Είναι οι: Γιώργος Παπαχριστούδης (πιάνο), Θανάσης Σοφράς (μπάσο), Χρήστος Ζέρβας (κιθάρες), Δημήτρης Κωστόπουλος (πλήκτρα), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Ντάσσο Κούρτη (ακορντεόν), Αποστόλης Βαγγελάκης (πνευστά), Ανδρέας Παπάς και Πέτρος Κούρτης (κρουστά), Γιώργος Σκορδαλός (λύρα). Μπουζούκι παίζουν ο Γιώργος Μάτσικας και ο Νίκος Μέρμηγκας.

Οι ενορχηστρώσεις είναι του Γιώργου Νταλάρα με την επιμέλεια του Γιώργου Παπαχριστούδη.

Το Music Corner, χορηγός επικοινωνίας της σπουδαίας αυτής συναυλίας, μίλησε με τον Γιώργο Νταλάρα και τον Αντιπρόεδρο του ΚΕΘΕΑ Νόστος, κ. Κοσμά Βεκρή. Παρακάτω όσα μας είπαν λίγο πριν το επερχόμενο live…

Γιώργος Νταλάρας

Music Corner: Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο στην Ελλάδα, όχι μόνο λόγω οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω κρίσης αξιών. Πόσο και με ποιους τρόπους μπορεί να συμβάλλει ένας καλλιτέχνης στα καθημερινά – υπό τέτοιες συνθήκες;
Γιώργος Νταλάρας: Η κοινωνία των πολιτών έχει ευθύνη, όπως κι ο καθένας προσωπικά, ωστόσο η πολιτεία είναι αυτή που δίνει τον τόνο, λειτουργεί παιδευτικά δηλαδή. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, κυρίως για να μη δίνουμε άλλοθι σε όσους δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Από εκεί και πέρα εμείς οι καλλιτέχνες, ζώντας μέσα στην κοινωνία, προσπαθούμε αυτό το μήνυμα να το κάνουμε σαφές σε κάθε κατεύθυνση. Αυτό τουλάχιστον προσπαθώ να κάνω εγώ από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα, θέλοντας να βάλω ένα λιθαράκι για μια υγιή συλλογικότητα που πατά σε στέρεες αξίες.

Music Corner: Είναι σήμερα, θεωρείτε, αισθητή η παρουσία του πνευματικού κόσμου στη χώρα μας;
Γιώργος Νταλάρας: Υπάρχουν πνευματικοί άνθρωποι που έχουν αρθρώσει λόγο, όπως αρμόζει στις στιγμές. Δεν απέχουν. Κάνουν κριτική. Κάποιοι προτείνουν κιόλας. Αυτό άλλωστε είναι και το δύσκολο. Γιατί καλά να λες τι είναι στραβό. Τι προτείνεις όμως για να αλλάξει ό,τι κακό υπάρχει; Κι εκεί ίσως να μην έχουμε αυτό που αρμόζει στις συνθήκες.

Music Corner: Τι σημαίνει για εσάς αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο;  Ποιο είναι το μήνυμα σας σε αυτή τη συναυλία;
Γιώργος Νταλάρας: Απέναντι σε τέτοια προβλήματα, κανείς δε μένει αμέτοχος. Όταν βλέπεις τη νέα γενιά να πλήττεται και ειδικά μέσα σε αυτήν τη συγκυρία, δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα. Συμμετοχή λοιπόν κι όχι αποχή. Αυτό είναι το μήνυμα. Εκεί που καθένας μπορεί, υποστηρίζοντας με ουσία και νόημα το στόχο.

Music Corner: Μια συναυλία, ένας σημαντικός στόχος. Τι επιδιώκετε με αυτή την πρωτοβουλία σας; Ενδεχομένως να ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον κι άλλες τέτοιες κινήσεις από μέρους σας;
Γιώργος Νταλάρας: Οφείλουμε να είμαστε μαχητικοί στην προσπάθεια για να πείσουμε κοινωνία και πολιτεία ότι ο εξαρτημένος είναι ασθενής. Γι’ αυτό και χρειάζεται στήριξη στο έργο που καταβάλλουν τα κέντρα απεξάρτησης. Κι από την πολιτεία βέβαια, κι από την κοινωνία των πολιτών. Γι’ αυτό κι εμείς θα είμαστε στο Βεάκειο την Τρίτη… Αλλά κι όπου αλλού εκπέμπεται ένα τέτοιο μήνυμα για συλλογική δράση.

Music Corner: Πώς κρίνετε το έργο του συλλόγου ΚΕΘΕΑ Νόστος; Πιστεύετε πως τέτοιου είδους θεραπευτικές κοινότητες είναι πράγματι αποτελεσματικές για τους χρήστες;
Γιώργος Νταλάρας: Το έργο του ΚΕΘΕΑ Νόστος είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Αφήνει αποτέλεσμα απτό. Γι’ αυτό κι εμείς στέλνουμε ένα μήνυμα στήριξή τους με κύριο αποδέκτη την κοινωνία. Όμως η κοινωνική πολιτική, είναι σκληρός πυρήνας της κρατικής πολιτικής. Εκεί πρέπει να δοθεί η μάχη. Καλό είναι ό,τι γίνεται με διάθεση ευαισθητοποίησης, όμως η μάχη πρέπει να δίνεται στο πεδίο της πολιτικής. Εκεί διαμορφώνονται οι όποιες λύσεις, με βιώσιμο και μόνιμο τρόπο. Καλή η φιλανθρωπία, αλλά δεν υποκαθιστά την πολιτεία.

Music Corner: Από τι πρέπει να “απεξαρτηθούμε” σήμερα σαν κοινωνία;
Γιώργος Νταλάρας: Από την απαξία, το μηδενισμό και την κακογουστιά…

Κοσμάς Βεκρής
(Αντιπρόεδρος ΚΕΘΕΑ Νόστος)

Music Corner: Πόσο σημαντική είναι η συμβολή μεγάλων καλλιτεχνών στο έργο σας;
Κοσμάς Βεκρής: Πολύ μεγάλη, διότι οι σοβαροί και ταλαντούχοι καλλιτέχνες μπορούν και επηρεάζουν μεγάλες ομάδες ανθρώπων όλων των ηλικιών και περνούν τα σημαντικά μηνύματα των εκάστοτε γεγονότων.

Music Corner: Ποια  είναι  η μεγαλύτερη  δυσκολία που αντιμετωπίζει σήμερα το ΚΕΘΕΑ;
Κοσμάς Βεκρής: Είναι η ελλιπής κρατική χρηματοδότηση και η μη δυνατότητα λόγω υπουργείου για νέες προσλήψεις, τη στιγμή που υπάρχουν αιτήματα για μονάδες από πολλές τοπικές κοινωνίες και υπάρχει αυξημένη προσέλευση στις ήδη υπάρχουσες.

Music Corner: Τι  συναισθήματα σας αφήνει και τι σκέψεις σας δημιουργεί το γεγονός της οριστικής  απεξάρτησης  κάποιου χρήστη από τη μάστιγα των ναρκωτικών;
Κοσμάς Βεκρής: ΧΑΡΑ, ΛΥΤΡΩΣΗ, ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ, ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΝΙΚΗΣ!

Music Corner: Κ. Βεκρή ευχόμαστε καλό κουράγιο στον δύσκολο αγώνα σας και σας ευχαριστούμε πολύ…
Κοσμάς Βεκρής: Κι εγώ ευχαριστώ, εκ μέρους του Συλλόγου Οικγένειας ΚΕΘΕΑ Νόστος, ευχαριστώ το Music Corner για τη φιλοξενία…

Περισσότερα για τη συναυλία

Τρίτη 12 Ιουλίου
Βεάκειο Θέατρο
Λόφος Προφήτη Ηλία (Καστέλα) – Πειραιάς

Η τιμή εισιτηρίου είναι €25 και €15 (νεανικό, φοιτητικό, ΑΜΕΑ)

Ειστήρια προπωλούνται: Metropolis Πανεπιστημίου 54 (Αθήνα), Metropolis Ηρώων Πολυτεχνείου 30 (Πειραιάς), Δημοτικό κινηματογράφο Πειραιά, στα γραφεία του Συλλόγου Διστόμου 70-74 (Πειραιάς).

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here