Γράφει η Μιλένα Τζικάκη

Με φόντο τη Χιλή του 17ου αιώνα, ένας νέος είναι έτοιμος να δώσει τέλος στη ζωή του με το δικό του τρόπο και μία νέα ετοιμάζεται να αποδεχτεί το τέλος της δικής της ζωής, με τον τρόπο τρίτων. Ξαφνικά η γη τρέμει απαγορεύοντας να συνεχιστεί οποιαδήποτε ενέργεια. Ένας καθοριστικός σεισμός είναι ο λόγος για να συναντηθεί ο Χερώνυμο με τη Γιοζέφα, γλιτώνοντάς τους από την αυτοκτονία και τον αποκεφαλισμό, αντίστοιχα.

Ο Χαίνρικ Φον Κλάιστ επιλέγει έναν παράδοξο τρόπο για να καθορίσει μια επανένωση, και όπως θα διαπιστώσουμε, έναν έρωτα. Παρόλα αυτά, ο συγγραφέας οδηγεί τους δύο χαρακτήρες στο τραγικό τέλος τους, καθώς θα καταφύγουν στο μοναδικό όρθιο κτίριο, την εκκλησία της πόλης, μαζί με τους οργισμένους κατοίκους της. Αυτή θα λέγαμε ότι είναι και η γοητεία στη συγγραφή του. Ο Φον Κλάιστ, μ’ ένα μαγικό τρόπο «βασανίζει» και ανακουφίζει το κοινό του, για να το βασανίσει ξανά.

seismos_xili_2015_04

Λόγω της ιδιαιτερότητας του χαρακτήρα του ίδιου του συγγραφέα, ίσως να μην ταίριαζε καλύτερα μία αμφιλεγόμενη, ιδιαίτερη, σκηνοθεσία, αυτή του Ακκύλα Καραζήση. Μετά το επιτυχημένο ανέβασμα του θεατρικού δράματος, Πενθεσίλεια, του ίδιου συγγραφέα, ο Ακκύλας Καραζήσης συνεχίζει με το εξαιρετικό διήγημα, Σεισμός στη Χιλή.

Η σκηνή στον χώρο του Bios λιτή και αρκετή για το μοντέρνο ανέβασμα του έργου, με οκτώ ικανούς νέους πρωταγωνιστές, που μοιάζουν ακούραστοι κατά τη διάρκεια της παράστασης. Εκτός από την ερμηνεία, που πατά πότε στην αφήγηση πότε στην υποκριτική αυτή καθαυτή, οι ηθοποιοί έχουν αναλάβει και την ερμηνεία τραγουδιών και συγκεκριμένων ήχων που έγκεινται ακριβώς στην ιδιαιτερότητα της παράστασης αυτής.

Ενθουσιασμό προκαλεί το πάθος και των οκτώ, την ύστατη στιγμή του καθένα, αιφνιδιασμό οι παύσεις και οι απότομες κραυγές και ένα απρόσμενο γέλιο τα αναπάντεχα πειράγματα μεταξύ τους ενώ διηγούνται την ιστορία του Χερώνυμο και της Γιοζέφας.

Η πρεμιέρα έφερε αναμφίβολα στους συντελεστές το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά ομολογουμένως η σκηνοθεσία είναι τόσο ιδιαίτερη που κάνει σχεδόν αναμενόμενο το να μην αφήσει ικανοποιημένο κάθε είδους κοινό. Αυτό όμως είναι ίσως το ενδιαφέρον και η πρόκληση κοινού και συντελεστών!

Εμείς ευχόμαστε καλή επιτυχία…

—————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here