Δύο σπουδαίοι δημιουργοί και μία από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες παρουσιάζουν το νέο τους άλμπουμ με τίτλο «Τελευταίος Εαυτός» που κυκλοφόρησε από τη Feelgood Records στις 11 Ιανουαρίου. O Θέμης Καραμουρατίδης στη σύνθεση και ο Οδυσσέας Ιωάννου στον στίχο δημιουργούν δέκα νέα τραγούδια για τη Γιώτα Νέγκα.

Δύο δημιουργοί με κοινά ερεθίσματα και αγάπες, θέτουν τους δικούς τους όρους στο παιχνίδι που τους αρέσει περισσότερο. Φτιάχνουν έναν δίσκο όπως παλιά και τραγούδια με λόγο και ήχο ελληνικό για μια φωνή που ξεχωρίζει για την ψυχή και την τρυφερότητά της. Δέκα τραγούδια γραμμένα για μια γυναίκα, για τη Γιώτα Νέγκα. Δέκα τραγούδια που μπορούν όμως να εκφράσουν την καθημερινότητα και τις σκέψεις κάθε ανθρώπου που προβληματίζεται, που αγαπά, που σκέφτεται και εκφράζεται.

karamouratidis_negka_ioannou_2016_01_001

Από το ζεϊμπέκικο «Τα τραγούδια που λες» στο νοσταλγικό και αισθαντικό «Δε με κρατάει ό,τι θυμάμαι», κι από το τσιφτετέλι «Χώμα στα φτερά» στο ερωτικό «Σ’ εσένα τρέχω» με τη φιλική συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη στα φωνητικά, ο «Τελευταίος Εαυτός» είναι ένας δίσκος ελληνικός, με λόγο έντεχνο και ήχο λαϊκό, κι αντίστροφα. Ένας δίσκος που ακούγεται οικείος, σαν να ήρθε από το παρελθόν, αλλά ταυτόχρονα γίνεται επίκαιρος και πιο αναγκαίος από ποτέ.

Ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Οδυσσέας Ιωάννου βρίσκονται ξανά με τη Γιώτα Νέγκα, μετά «Το Δίκιο Μου» που αγαπήθηκε πολύ από το κοινό, αλλά και «Το Σερί» που μοιράστηκαν μεταξύ τους στο «Καινούριο Φιλί». Αυτή τη φορά οι δύο δημιουργοί, μετά και τη συνεργασία τους στις «Πρώτες Λέξεις», αποφάσισαν να δημιουργήσουν από κοινού έναν νέο δίσκο για μια από τις σημαντικότερες φωνές του ελληνικού τραγουδιού, σαν να ήταν μοιραίο και προδιαγεγραμμένο από πάντα.

Ο «Τελευταίος Εαυτός» είναι ένας δίσκος φτιαγμένος με τα στοιχεία του κλασικού, ένας δίσκος δημιουργών που υπηρετεί το ελληνικό τραγούδι και ερμηνεύει μοναδικά η Γιώτα Νέγκα.

negka_karamouratidis_cover_2015_12Είναι μεγάλη αγωνία για έναν τραγουδιστή -που δεν μπορεί να κάνει στίχο αυτά που θέλει να πει, ούτε και να ντύσει με μελωδία τα συναισθήματά του- να μπορεί να βρίσκει δημιουργούς που να κάνουν αυτά που αισθάνεται τραγούδι. Μόνο τυχερή και ευλογημένη μπορώ να αισθάνομαι για τον «Τελευταίο Εαυτό» του Θέμη και του Οδυσσέα που πότισαν τον λαϊκό μου πυρήνα και τον άφησαν να ανθίσει στο σήμερα. Τους ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και τους ΑΓΑΠΩ πολύ.

Γιώτα Νέγκα

Στο διάστημα μεσολαβεί από το «Δίκιο μου» μέχρι τον «Τελευταίο Εαυτό» άλλαξαν πολλά. Το σημαντικότερο είναι πως η δυνατή αυτή συνεργασία εξελίχθηκε σε φιλία. Δεν είναι απλώς συνεργάτες μου ο Οδυσσέας και η Γιώτα, αλλά άνθρωποι της ζωής μου. Και είναι εντελώς διαφορετική η διαδικασία δημιουργίας ενός δίσκου με ανθρώπους που αγαπάς που ξέρεις τι τους αρέσει και τι όχι, τι τους συγκινεί.

Θέμης Καραμουρατίδης

Λένε αρκετοί πως η μεγάλη πρόκληση για έναν δημιουργό είναι να ανιχνεύσει νέους δρόμους. Να τους ανοίξει ή απλά να δείξει μία κατεύθυνση. Χωρίς να διαφωνώ απαραιτήτως με αυτό, θεωρώ πως ανέκαθεν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού ήταν να γράψουν λαϊκό τραγούδι. Και κυρίως σε εποχές που αρχίζει να μοιάζει «παλιός» κώδικας. Ποτέ δεν πάλιωσε, ήταν πάντα επίκαιρος και αίτημα. Μακάρι να καταφέραμε κάτι. Όπως και να ‘χει, ευχαριστώ τον Θέμη και την Γιώτα που μου έδωσαν την ευκαιρία.

Οδυσσέας Ιωάννου

Tracklist
1. Ως πού με παίρνει
2. Τελευταίος Εαυτός
3. Δε με κρατάει ό,τι θυμάμαι
4. Σ’ εσένα τρέχω
5. Χώμα στα φτερά
6. Τα τραγούδια που λες
7. Οι μάχες
8. Και καλά κάνω
9. Μαζί σου
10. Ένας να αντέξει

Credits

Ενορχηστρώσεις: Θέμης Καραμουρατίδης

Στο «Σ’ εσένα τρέχω» φιλική συμμετοχή: Δήμητρα Γαλάνη

Έπαιξαν οι μουσικοί:
Μπουζούκι μπαγλαμάς τζούρας μαντολίνο ισπανικό λαούτο: Νίκος Κατσίκης
Κιθάρες: Σωτήρης Καστάνης
Τύμπανα: Σπύρος Μοσχούτης
Κοντραμπάσο: Γιώργος Μπουλντής
Βιολί: Δημήτρης Κούζης
Τσέλο: Άρης Ζέρβας
Ακορντεόν: Τάσος Αθανασίας
Πιάνο: Θέμης Καραμουρατίδης

Οι ηχογραφήσεις, οι μίξεις και το mastering έγιναν από τον Γιάννη Παξεβάνη στο studio Subway.
Συμπληρωματικές ηχογραφήσεις από τον Βαγγέλη Σαπουνά.
Επιμέλεια Παραγωγής: Χρήστος Κορτσέλης

Φωτογράφηση: Παντελής Ζερβός
Επιμέλεια Artwork: Feelgood Records
Digital Πίνακες: Ελένη Σακαλή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here