Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Ο Paul Hunham (Paul Giamatti), καθηγητής αρχαίων πολιτισμών σε επώνυμο κολλέγιο, «ξεμένει» πίσω στις διακοπές των Χριστουγέννων, προκειμένου να επιβλέπει τους μαθητές που δεν θα γυρίσουν στα σπίτια τους για τις Γιορτές. Ο Angus Tully (Dominic Sessa) γρήγορα γίνεται το επίκεντρο της προσοχής του…

Ο ελληνικής καταγωγής Alexander Payne σκηνοθετεί λιτά και ουσιαστικά «Τα Παιδιά του Χειμώνα» (“The Holdovers”), ενώ το υποψήφιο για Oscar πρωτότυπο σενάριο του David Hemingson δημιουργεί ολοκληρωμένους χαρακτήρες και είναι γραμμένο με κομψότητα και χιούμορ. Η ταινία του Payne επωφελείται τα μέγιστα από τις θαυμάσιες ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών, καθώς και της Da’Vine Joy Randolph, η οποία υποδύεται τη μαγείρισσα της Σχολής. Τόσο η δική της ερμηνεία, όσο και η εξαίσια του Giamatti, έχουν ήδη κερδίσει Χρυσές Σφαίρες Β΄ Γυναικείου και Α΄ Ανδρικού Ρόλου, ενώ έχουν αποσπάσει υποψηφιότητες και για τα αντίστοιχα Oscars.

Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση της ταινίας τοποθετείται στις αρχές της δεκαετίας του ’70, σε μια εποχή που μοιάζει έτη φωτός μακριά από τη σημερινή, βλέποντας το φιλμ, εύκολα διαπιστώνει κάποιος πόσο όμοια έχουν μείνει ορισμένα πράγματα –ευτυχώς ή δυστυχώς, κατά περίπτωση. Το ύφος και η αισθητική της εποχής αποτυπώνονται θαυμάσια στο έργο, ωστόσο η ουσία του εστιάζεται στους χαρακτήρες. Και τα τρία κεντρικά πρόσωπα είναι «σακατεμένα» από μία πολύ σοβαρή πληγή, που μόνο η τρυφερότητα, η ανθρωπιά και η ουσιαστική σχέση που αναπτύσσεται σταδιακά μεταξύ τους, μπορεί να απαλύνει. Ακριβώς αυτή η αποδοχή, η κατανόηση και η φιλία, η οποία στηρίζει τους ανθρώπους ουσιαστικά, ακόμη και μέσα από τις σιωπές της, είναι αξία που λειτουργεί θεραπευτικά και οφείλει να αναδεικνύεται μέσα από την Τέχνη –και να εφαρμόζεται στη ζωή– σε κάθε εποχή.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από την Tanweer, από την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here