Η Μαρία Φαραντούρη, που χρόνια τώρα μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις μουσικές επιλογές της, επέλεξε αυτή τη φορά, να ερμηνεύσει ένα απάνθισμα από τα ωραιότερα τραγούδια του παγκόσμιου και ελληνικού κινηματογράφου. Στη σκηνή του Ηρωδείου, η Μαρία θα προτείνει στους νεότερους και θα θυμίσει στους μεγαλύτερους τραγούδια που συνόδευσαν αλησμόνητες κινηματογραφικές στιγμές, αλλά και τραγούδια, που απέκτησαν μια δική τους αυτόνομη πορεία, και έξω από τις κινηματογραφικές αίθουσες.

Τραγούδια που μάς άγγιξαν συναισθηματικά και μάς συγκινούν διαχρονικά για τον μελωδικό τους πλούτο και τη στιχουργική τους φαντασία.

Η Μαρία έχει τη χαρά να συνεργαστεί σ’ αυτό το ξεχωριστό μουσικό ταξίδι, με εξαιρετικούς συνεργάτες, όπως τον Θοδωρή Βουτσικάκη, την Κορίνα Λεγάκη, τον ηθοποιό Γιάννη Στάνκογλου, τον πιανίστα Χρήστο Παπαγεωργίου, τον μαέστρο Αναστάσιο Συμεωνίδη και τον κριτικό και ιστορικό μουσικής Γιώργο Β. Μονεμβασίτη.

 

Όλοι μαζί υπόσχονται να μετατρέψουν αυτή τη βραδιά σε μια μεγάλη αξέχαστη μουσική γιορτή, όπου θα ερμηνευτούν τραγούδια σπουδαίων και καταξιωμένων συνθετών και τραγουδοποιών, όπως Νίνο Ρότα, Μισέλ Λεγκράν, Χένρυ Μαντσίνι, Νικόλα Πιοβάνι, Κάρλος Γκαρντέλ, Λουί Μπονφά, Βίκτωρ Γιάνγκ, Τσάρλυ Τσάπλιν, Άντριου Λόυντ Γουέμπερ, Φρέντι Μέρκιουρυ, Αντέλ, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Μίμης Πλέσσας, Ελένη Καραΐνδρου, Σταμάτης Κραουνάκης. Τραγούδια τα οποία έγιναν γνωστά από θρυλικές παλιές και νέες ταινίες, όπως «Καζαμπλάνκα», “Breakfast at Tiffany’s”, “Johnny Guitar”, «Ορφέο Νέγκρο», «Άρωμα γυναίκας», «Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά», «Τζίλντα», «Τα φώτα της ράμπας», «Ο πρωτάρης», «Εβίτα», «Υπόθεση Τόμας Κράουν», «Φαίδρα», «Ζ», «Αμέρικα Αμέρικα», «Ταξίδι στα Κύθηρα», “Skyfall”, “Bohemian Rhapsody” και πολλές άλλες.

Με τη Μαρία Φαραντούρη και τους φίλους της θα σιγοτραγουδήσουμε όλοι μαζί τα υπέροχα αυτά τραγούδια, με τα οποία ονειρευτήκαμε κι ερωτευτήκαμε.

Η Μαρία Φαραντούρη για τη συναυλία:
«Το σινεμά το γνώρισα από τα παιδικά μου χρόνια, όταν τηλεόραση δεν υπήρχε ακόμα. Πήγαινα με τη μητέρα μου στους κινηματογράφους της Νέας Ιωνίας, εκεί που μεγάλωσα και βλέπαμε ελληνικά και ξένα έργα με τους μεγάλους πρωταγωνιστές της εποχής. Βγαίνοντας από τον κινηματογράφο ήμουν πάντα καταγοητευμένη από το συνδυασμό εικόνων, μουσικής και τραγουδιών, επέστρεφα στο σπίτι και σιγοτραγουδούσα ό,τι θυμόμουν. Μερικά από τα τραγούδια του σινεμά τα άκουγα μετά από το ραδιόφωνο. Ήταν μια εμπειρία μαγική, μια ονειροπόληση, έξω από τη ζωή της καθημερινότητάς μου. Ως μαθήτρια, ήμουν δεν ήμουν 15 χρονών, με κάλεσαν να τραγουδήσω με χορωδία σε μια Ελληνική ταινία. Επρόκειτο για τα «Χτυποκάρδια στο Θρανίο». Πήγαμε σ ένα σχολείο στο Μαρούσι, όπου στην αυλή του έγιναν τα γυρίσματα. Εκεί είδα από κοντά για πρώτη φορά και την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Μετά από ένα ή δυο χρόνια, το έφερε έτσι η τύχη και μπήκα στο στούντιο με τον Μίκη Θεοδωράκη, όπου ηχογράφησα το πρώτο τραγούδι μαζί του. Ήταν το «Ματωμένο Φεγγάρι» σε στίχους Νίκου Γκάτσου αφιερωμένο στη Κύπρο. Χάρηκα βέβαια όταν το τραγούδι αυτό ήταν το κεντρικό θέμα της ταινίας «Το Νησί της Αφροδίτης».

Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν πολλές ζωές, όχι μια. Γνωρίστηκα με τον Κώστα Γαβρά στο Παρίσι την περίοδο της Δικτατορίας όταν έφτιαξε την μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία του «Ζ». Με τη Μέλινα Μερκούρη τραγουδούσαμε στο εξωτερικό τα ωραία της τραγούδια από τις μεγάλες επιτυχίες της στον κινηματογράφο, τα «Παιδιά του Πειραιά» και το «Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι». Έζησα τη μουσική του Μίκη από τον «Ζορμπά» και το «Σέρπικο». Μέχρι σήμερα δεν παύω να βλέπω ταινίες και να μαγεύομαι ακόμα. Οι εικόνες του κινηματογράφου έγιναν εικόνες της ζωής μου που τις συνδέω πάντα με μια μουσική ή ένα τραγούδι.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο, την Τέταρτη 10 Ιουλίου υπό τον τίτλο «Πάμε Σινεμά;» παρουσιάζω ένα πανόραμα από διαφορετικά μουσικά ακούσματα, τραγούδια πανέμορφα, τραγούδια-έκπληξη, από ταινίες σταθμούς της Έβδομης Τέχνης, που συνέθεσαν μεγάλοι και σπουδαίοι συνθέτες, Έλληνες και ξένοι. Είμαι πολύ χαρούμενη που θα είναι ξεναγός σ αυτό το κινηματογραφικό ταξίδι ο εξαιρετικός ηθοποιός του θέατρου και του κινηματογράφου, Γιάννης Στάνκογλου. Μια συνάντηση, δυο κόσμοι στο ίδιο πλατό. Τα κείμενα της αφήγησης επιμελήθηκε ο κριτικός και ιστορικός μουσικής, Γιώργος Μονεμβασίτης.

Μαζί μου θα τραγουδήσουν ο Θοδωρής Βουτσικάκης και η Κορίνα Λεγάκη. Πρωταγωνίστρια πάντα σε μια συναυλία είναι η ορχήστρα, κι αυτή τη φορά η Συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη, με σολίστ στο πιάνο τον σπουδαίο Χρίστο Παπαγεωργίου, ο οποίος επιμελήθηκε μουσικά την παράσταση.

Το βράδυ στις 10 Ιουλίου, στο υποβλητικό Ηρώδειο κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό, θα τραγουδήσουμε μαζί, θα ονειρευτούμε και θα ερωτευτούμε ξανά μέσα από τις αθάνατες μελωδίες του παγκόσμιου και ελληνικού Σινεμά».

Συντελεστές
Αφήγηση: Γιάννης Στάνκογλου
Συμμετέχει ο Θοδωρής Βουτσικάκης
Συμπράττει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ
Μουσική διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης
Σολίστ: Χρίστος Παπαγεωργίου, πιάνο
Συμπράττει με δυο τραγούδια η Κορίνα Λεγάκη

Ενορχηστρώσεις: Κώστας Κλάββας, Χρίστος Παπαγεωργίου, Γιώργος Φακανάς
Μουσική επιμέλεια: Χρίστος Παπαγεωργίου
Σύμβουλος προγράμματος-κείμενα πρόζας: Γιώργος Β. Μονεμβασίτης
Οργάνωση Παραγωγής: Γεφυρα πολιτισμου 440Ηz

Τετάρτη, 10 Ιουλίου
Ώρα έναρξης:21:00

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Τιμές εισιτηρίων
ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ: 45 € κανονικό
ΖΩΝΗ Α΄: 40 € κανονικό
ΖΩΝΗ Β΄: 35 € κανονικό
ΖΩΝΗ Γ΄: 20 € κανονικό
ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ: 15 € κανονικό | 10 € φοιτητικό
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ, ΑΝΕΡΓΩΝ, ΑμΕΑ: 10 €

Προπώληση
Ηλεκτρονική Αγορά: greekfestival.gr και ticketmaster.gr
Εισιτήρια ΑμεΑ στο email: tameia@greekfestival.gr
Κεντρικά εκδοτήρια Εισιτηρίων Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου), Αθήνα. Δε-Πα, 10:00-16:00, Σα, 10:00-15:00
Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Δε-Κυ 10:00-14:00 (και 18:00- 21:00 για τις ημέρες των παραστάσεων)
Σημεία Πώλησης Ticketmaster: καταστήματα Public

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here