Ο Νικολάι Γκόγκολ (1809-1852) από τα πρώτα του έργα που παρουσιάζονται στη Ρωσία, καταφέρνει πολύ εύστοχα να στήσει έναν πελώριο παραμορφωτικό καθρέφτη της κοινωνίας. Η γραφή του, ξεδιπλώνει έναν ρεαλισμό πρωτόγνωρο, γεγονός που τον καθιστά πρόσωπο ύποπτο και επικίνδυνο για τους κρατικούς ιθύνοντες. Πικραμένος, αναστατωμένος και αηδιασμένος αποφασίζει να ξενιτευτεί στην Ρώμη. Εκεί στο αρχικό του σχεδίασμα με τον τίτλο “Μνηστήρες”, θα δώσει την τελική μορφή στο έργο του αλλάζοντας του τον τίτλο σε: “Παντρολογήματα“.

Το έργο το έστειλε από την Ρώμη στη Ρωσία και παρουσιάστηκε στο θέατρο για πρώτη φορά στην Αγία Πετρούπολη τον Δεκέμβριο του 1842. Με μια γκροτέσκα σάτυρα της μικροαστικής ζωής,ο Γκόγκολ εμφανίζει χαρακτήρες παρορμητικούς, παράδοξους, αλλόκοτους οι οποίοι συχνά κινούνται όπως αναφέρει χαρακτηριστικά “σε ένα παράλογο πλαίσιο που υπάρχει στον παράλογο αυτό κόσμο” επιτυγχάνοντας να γίνει αυτό που επιθυμούσε ο ίδιος εξ αρχής: ένας κοινωνικός αναμορφωτής που μέσω της έντονης διακωμώδησής, θα επηρέαζε τους συγχρόνους του και θα τους προέτρεπε να γίνουν αλλιώτικοι και κυρίως καλύτεροι και ηθικότεροι άνθρωποι.

Σημείωμα του σκηνοθέτη:
Οι ομάδα ΠΡACTORS μετά την Φλωρεντινή Τραγωδία(2018) και τον Κρίστοφερ (2019) παρουσιάζει την 3η θεατρική της παραγωγή. Αυτή την φορά η κλασσική σάτυρα του Γκόγκολ στέκεται αφορμή στο να επικοινωνήσει η ομαδα με τις απαρχές του έρωτα και των σχέσεων.

Μέσω μιας κοινωνικής εκπομπής, ενός ντοκιμαντέρ, μιας έρευνας πάνω στα ήθη και έθιμα του γάμου διαχρονικά ανά τον κόσμο, αλλά και μέσω της μουσικής, αναζητούμε τις αιτίες που μας οδηγούν στο να συναναστρεφόμαστε ερωτικά. Μήπως είναι η ανοχή μας στον χρόνο; Μήπως είναι η πάλη ενάντια στην τριβή; Ή τελικά είναι το ξόρκισμα της ίδιας προσωπικής μας μοναξιάς;

Συντελεστές
Σκηνοθεσία/ διασκευή/σκηνική εγκατάσταση/μετάφραση: Αποστόλης Ψαρρός
Βοηθός σκηνοθέτη: Λιάνα Γαβριήλ
Μουσική: Νάσος Κρέτσης/Παναγιώτης Πασχάλης
Φωτογραφίες: Άρτεμις Λιάγκα
Αφίσα: Κωνσταντίνος Σελλάς
Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος

Παίζουν: Ιωάννα Ανεμογιάννη, Λιάνα Γαβριήλ, Νάσος Κρέτσης, Ερμής Κρούσκος, Αγγελική Μάγκου, Νίκος Παλιούρας, Πάνος Πασχάλης, Γιώργος Χαρίσης

Πρώτη παράσταση: Παρασκευές 23/10 έως 13/11
για 4 μόνο παραστάσεις
Ώρα έναρξης: 22.15

Θέατρο Φούρνος
Μαυρομιχάλη 168
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2106460748

Γενική είσοδος: 12 ευρώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here