Γράφει η Ντέπυ Σιδέρη
Φωτογραφίες: Στάθης Κατάρας

Σε ένα όμορφο και μεγάλο συναυλιακό χώρο, στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας, βρεθήκαμε το  Σάββατο 12 Ιουνίου – μετά το πολύμηνο lockdown λόγω της πανδημίας – στην έναρξη του μουσικού καλοκαιριού και στην πρώτη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Ένας χώρος που έχει φιλοξενήσει πολλά πολιτιστικά δρώμενα και υπό φυσιολογικές συνθήκες μπορεί να δεχθεί πάνω από πέντε χιλιάδες άτομα. Εκεί τον πρωτοάκουσα κι εγώ, πριν το θέατρο αποκτήσει την μορφή που έχει σήμερα, σε μια εποχή που τα άβολα τσιμεντοκαθίσματα, δεν ήταν ικανά να εμποδίσουν την προσέλευση του κόσμου, που εκδήλωνε την αγάπη του για κάθε καλλιτέχνη.

Κάνοντας μια ακόμη βαθύτερη αναδρομή στο χώρο και στο χρόνο, θα “δούμε” το Κατράκειο ως αλάνα, εκεί που τα παιδιά συμμετείχαν σε αθλοπαιδιές κάθε εβδομάδα, μιας και στη γύρω περιοχή δεν υπήρχαν κατάλληλοι χώροι γι’ αυτό. Και ερχόμαστε στο σήμερα, με τα όμορφα καθίσματα, τη μεγάλη σκηνή, και τους επιβλητικούς βράχους ολόγυρα, που προσδίδουν στο τοπίο άγρια ομορφιά, θαρρείς και θέλουν να προστατέψουν με την παρουσία τους, κάθε τι καλλιτεχνικό και όμορφο διαδραματίζεται εκεί.

Η συναυλία ξεκίνησε την  προκαθορισμένη ώρα, με τον κόσμο να αποθεώνει τον Βασίλη μόλις εμφανίστηκε στη σκηνή. Ένας καλλιτέχνης που δικαιωματικά αξίζει τον τίτλο του “διαχρονικού”. Απόδειξη οι …επτά γενιές ανθρώπων που βρέθηκαν το Σάββατο εκεί! Από …μωρά λίγων μηνών στο μάρσιπο της μητέρας τους, έως και ανθρώπους πάνω από 70  ετών… Αλλά και από ροκάδες και κληρικούς ως τους φανατικούς θαυμαστές του και τη σύντροφο της ζωής του, Ελένη Ράντου, όλοι ήταν εκεί. Ένας αιώνιος έφηβος με όλα τα στοιχεία ενός μεγάλου ροκ καλλιτέχνη.

Ξεκίνησε  με ένα  καινούργιο τραγούδι …μήνυμα θα έλεγα “Πεζοί και αγκαλιασμένοι“, από την καινούργια του δουλειά με τίτλο “Αντίλαλος“, δίσκος που θα κυκλοφορεί μόνο σε συναυλίες, αφού όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά “δεν υπάρχουν πια δισκοπωλεία“. Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι σε μουσική  του Αλέξανδρου Χατζηνικολιδάκη και φέρει τη στιχουργική υπογραφή του Κώστα Φασουλά. Μας “σύστησε” και άλλα καινούργια τραγούδια και δεν παρέλειψε ν΄αναφερθεί και στη συνεργασία του με την Ελένη Φωτάκη. Ο Βασίλης, πάντα, με τα τραγούδια του αλλά και με τα λόγια του, έχει ένα μοναδικό τρόπο να καθηλώνει το κοινό του. Κοινό που στη συγκεκριμένη συναυλία είχε έρθει μέχρι και από την μακρινή Ξάνθη. Δεν ξέρω αν έφτασε στ΄αυτιά του η φωνούλα μιας λιλιπούτειας θαυμάστριάς του η οποία φώναζε “σ΄αγαπάω” και χειροκροτούσε με κάθε ευκαιρία!

Στο άκουσμα των διαχρονικών κομματιών του, που μας χάρισε απλόχερα, ο κόσμος ενθουσιάστηκε. Τι κι αν ομολόγησε «Φοβάμαι» και μας πήγε στη «Βικτώρια» μαζί με τη «Στέλλα». Ταξιδέψαμε, με  “Ένα καράβι” και με “Ένα νέγρο θερμαστή από το Τζιμπουτί”.  «Οι ψυχές και οι αγάπες» έκαναν το κοινό να σηκωθεί όρθιο, εκστασιασμένο, με τα  βεγγαλικά να φωτίζουν φαντασμαγορικά το χώρο του θεάτρου. Η συγκίνηση ήταν διάχυτη στο «Μαμά» αλλά και στο «Άνθρωποι μονάχοι». Ένα από τα τραγούδια που “έδωσε” ο Βασίλης στο κοινό να τραγουδήσει, ήταν ο διαχρονικός και πάντα επίκαιρος «Γάτος».

Η συναυλία κράτησε τρεις ολόκληρες ώρες. Ο κόσμος δεν ήθελε να τελειώσει και ζητούσε κι άλλα τραγούδια… Ο Βασίλης δεν χαλούσε χατίρι. Μας σύστησε την “οικογένειά του”, τους ερμηνευτές που ήταν μαζί του, Απόστολο Μόσιο και Μαίρη Μπρόζη.

Αλλά και τους μουσικούς του… Βαγγέλης Πατεράκης στο μπάσο, Στέφανος Δημητρίου στα τύμπανα,  Ανδρέας Αποστόλου στα πλήκτρα και στις ενορχηστρώσεις και Γιάννης Αυγέρης στις κιθάρες.

Το περίφημο fun club του Βασίλη Παπακωνσταντίνου φρόντιζε να αποδεικνύει σε κάθε στιγμή γιατί θεωρείται από τα πιο δυνατά, αναφωνώντας σε κάθε ευκαιρία. Στη συναυλία όμως του Σαββάτου ήταν διάχυτη η εντύπωση ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι ήταν ένα ενιαίο fun club! Τι κι αν υπήρχαν οι προβλεπόμενες αποστάσεις, η ατμόσφαιρα ήταν τέτοια που θεωρούσες ότι η δύναμη της μουσικής και του καλλιτέχνη δεν οριοθετείται και μας αγκάλιαζε όλους. Κι αυτό λίγοι μπορούν να το καταφέρουν…

Η αγάπη του κοινού για το Βασίλη, αναλλοίωτη στο χρόνο, τα ουσιαστικά νοήματα των τραγουδιών του, η ενέργεια που ο ίδιος μεταφέρει στο κοινό, συνετέλεσαν στο να πραγματοποιηθεί μια πολύ όμορφη συναυλία, άρτια οργανωμένη με την τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας και μέτρων υγειονομικής προστασίας. Μια συναυλία την οποία όσοι παρακολούθησαν, θα την θυμούνται για καιρό. Ευχαριστούμε Βασίλη, εσένα και όλους τους συνεργάτες σου!

——————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του MusicCorner.gr…

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here