Ένα ιδιαίτερο τραγούδι σε μουσική του Μιλτιάδη Πασχαλίδη και στίχους της εξαιρετικής Ελένης Φωτάκη κυκλοφορεί από το Ogdoo music Group. Το τραγούδι «Τον ουρανό να συγχωρείς» είναι ο προπομπός από το άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει προσεχώς και θα περιλαμβάνει τις μουσικές και τα τραγούδια από το θεατρικό έργο «Το αγόρι με τις δυο καρδιές» των Αφγανών συγγραφέων Χάμεντ & Χεσαάμ Αμίρι. Σε θεατρική προσαρμογή του Φιλ Πόρτερ,  το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θέατρο Άλμα σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά.

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία μίας οικογένειας προσφύγων – αυτής των συγγραφέων – που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της χώρας τους από τους Ταλιμπάν. Μία ιστορία για την αγωνία της προσφυγιάς, τις αναπάντεχες στιγμές χαράς, τις στιγμές απελπισίας αλλά και το χιούμορ και τη φαντασία που είναι απαραίτητα συστατικά για την αντιμετώπιση ενός άγνωστου καινούργιου κόσμου που πρέπει να γίνει «η νέα πατρίδα». «Το αγόρι με τις δυο καρδιές» είναι μία ανθρώπινη ιστορία ελπίδας, θάρρους, εμπιστοσύνης και αγάπης.

Ο Τάκης Τζαμαργιάς αναφέρει για την παράσταση:
2000. Μια άλλη Ευρώπη. Μια οικογένεια Αφγανών: Μάνα, Πατέρας και 3 γιοι. Η μάνα ορθώνει το ανάστημά της κατά των Ταλιμπάν και υπέρ των γυναικών και διώκεται. Το ταξίδι ξεκινά. Αναζητούν την «Ιθάκη» τους, περιπλανώνται στην Ευρώπη. Από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γερμανία φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά τους, οι Λαιστρυγόνες και οι Κύκλωπες δεν τους σταματούν. Αλλά το φτάσιμο εκεί δεν είναι ο προορισμός τους, η Ιθάκη τους γέλασε. Η καρδιά τους έμεινε για πάντα στην πατρίδα. Δεν πρόκειται για άλλη μια ιστορία προσφύγων, πρόκειται για έναν ύμνο στην αγάπη και στην αλληλεγγύη, για τον διαχρονικό αγώνα του ανθρώπου να προσδιορίσει τον υπαρξιακό του χώρο και χρόνο όπου κι αν βρίσκεται. Παράλληλα με τα λόγια της στιχουργού Ελένης Φωτάκη, ο Μίλτος Πασχαλίδης υφαίνει τη δική του περιπλάνηση σε ένα ξέφωτο αγάπης κι ανθρωπιάς.

Από το βιβλίο στο θέατρο…
Το βιβλίο των Χάμεντ & Χεσαάμ Αμίρι γράφτηκε το 2018, ενώ εκδόθηκε το 2020 σημειώνοντας εκδοτική και θεατρική επιτυχία. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2022 στο Wales Millennium Centre- σε θεατρική προσαρμογή του Phil Porter – ενώ ένα μήνα αργότερα, παρουσιάστηκε στο National Theatre του Λονδίνου. Και στις δύο θεατρικές σκηνές, το έργο εισέπραξε διθυραμβικές κριτικές.

Συντελεστές της μουσικής στην παράσταση «Το αγόρι με τις δύο καρδιές».
Μίμης Ντούτσουλης- μπάσο
Ηλίας Δουμάνης- τύμπανα
Γιάννης Μπελώνης- πιάνο
Βασίλης Ραψανιώτης- βιολί
Βαγγέλης Μαχαίρας- μπουζούκι, σάζι, ούτι. μαντολίνο, μπαλαλάικα
Θύμιος Παπαδόπουλος- φλάουτο, κλαρινέτο, σαξοφωνο, τούλα, πλήκτρα
Σουσάνα Τρυφιάτη- φωνητικά
Ελένη Φωτάκη- στίχοι
Μίλτος Πασχαλίδης- πρωτότυπη μουσική σύνθεση, κιθάρες, τραγούδι

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί της παράστασης: Γιώργος Ψυχογιός, Βαγγέλης Ζάπας, Βασίλης Τριανταφύλλου, Έλενα Μαρσίδου, Χρήστος Διαμαντούδης.

Ενορχήστρωση: Μίλτος Πασχαλίδης
Ηχοληψία, ηχητική επεξεργασία, επιμέλεια και μίξη ήχου: Σωτήρης Παπαδόπουλος, στούντιο Στέντωρ.
Επιμέλεια παραγωγής: Θύμιος Παπαδόπουλος

Αγάπη αγάπη εσύ μπορείς
και στο νερό να περπατήσεις
τον ουρανό να συγχωρείς
και ζωντανούς να μας κρατήσεις

Αγάπη μείνε λίγο ακόμα
μείνε σα ζάχαρη στο στόμα
αγάπη μείνε λίγο ακόμα
ως να βρεθεί καινούριο χώμα.

Αγάπη αγάπη μην ξεχνάς
μόνοι γυρνάμε σ’ άλλους τόπους
ένα λουλούδι τυραννάς
κι ανθίζει σ’ άγνωστους ανθρώπους

Αγάπη μείνε λίγο ακόμα
μείνε σα ζάχαρη στο στόμα
αγάπη μείνε λίγο ακόμα
ως να βρεθεί καινούριο χώμα.

Κύκλος ο πόνος κι η ζωή
κύκλος ο θάνατος κι η φύση
κι όμως ξυπνάς ένα πρωί
και κάποιοι σ’ έχουνε βοηθήσει

Αγάπη μείνε λίγο ακόμα
μείνε σα ζάχαρη στο στόμα
αγάπη μείνε λίγο ακόμα
ως να βρεθεί καινούριο χώμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here