Να είστε πιο ρομαντικοί, να αισθάνεστε! Ζήστε το τώρα, την στιγμή!

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον Φίλιππο Λαμπρινό
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας

Είναι από το πιο σπάνιο και εξωτικό χαρμάνι! Η Πέννυ Μπαλτατζή, τραγουδίστρια των Penny and the Swingin Cats, διακρίνεται για την ομορφιά της και την εξαιρετική φωνή της. Ξεκίνησε το μουσικό της ταξίδι το 2009 και μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί με τους γάτους της σε εκατοντάδες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Πάρα το νεαρό της ηλικίας της, το πολύπλευρο ταλέντο της την κάνει να ξεχωρίζει και υπόσχεται πολλά για το μέλλον.

Συναντηθήκαμε μαζί της στο ιδιαίτερα φιλόξενο, αυτό που οι Εγγλέζοι ονομάζουν cozy, «La Soiree de Votanique» και μας κέρδισε απ΄ την πρώτη στιγμή με το χαμόγελο της. Συζητήσαμε για την αγάπη, τον έρωτα, την μουσική, την πολιτική, τη φυσική και απάντησε με μεγάλη χαρά και ειλικρίνεια σε όλες τις ερωτήσεις μας. Ήρθε η ώρα όμως να γνωρίσουμε καλύτερα την Πέννυ Μπαλτατζή!

penny_baltatzi_interview_2014_10_014

Music corner: Αρχικά θα ήθελα να μάθω λίγα πράγματα για σένα. Τι είναι αυτό που σε χαρακτηρίζει ως Πέννυ Μπαλτατζή;
Πέννυ Μπαλτατζή: Είμαι πολύ παρορμητική και ενθουσιώδης και με τα θετικά και με τα αρνητικά τους. Τα παίρνω όλα γενικά από τα μούτρα, είτε αυτό είναι η δουλειά μου, είτε κάτι που αγαπώ, είτε μια νέα εμπειρία. Μου αρέσει να ζω, να ζω τη στιγμή. Είμαι τρυφερή, μ’ αρέσουν οι αγκαλιές, η επαφή με τον άλλο. Είμαι όμως και αερικό, τη μια στιγμή είμαι εδώ, την άλλη μπορεί να με χάσεις. Και είμαι πολύ του οράματος, αλλά στην πράξη θέλω βοήθεια. Δηλαδή έχω ένα όραμα, είμαι δίπλα του, το βλέπω, αλλά θέλω βοήθεια για να το υλοποιήσω.

Music corner: Θεωρείς δηλαδή ότι οι άνθρωποι είναι καλό να έχουν όραμα; Ακόμα και αν αυτό φτάνει στα όρια της ουτοπίας και είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί;
Πέννυ Μπαλτατζή: Πιστεύω ότι αν κάτι το θέλεις πάρα πολύ, με όλη τη δύναμη σου , σε ένα μεγάλο του κομμάτι μπορεί να πραγματοποιηθεί. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι θα αφιερωθείς. Όταν θέλεις να κάνεις κάτι πολύ μεγάλο πρέπει να αφοσιωθείς σε αυτό. Κι εγώ δεν πίστευα πότε ότι η μπάντα θα φτάσει εδώ που έχει φτάσει αλλά αφιερώθηκα. Όποτε κοιτώντας πίσω, σκέφτομαι : «Μη λες βλακείες, κοίτα τι έχεις κάνει. Δεν ήρθε τίποτα μόνο του, έχεις κοπιάσει, έχεις ξοδέψει αμέτρητες ώρες προσωπικής ας πούμε καλοπέρασης. Έχεις ταλαιπωρηθεί, έχεις μείνει άυπνη. Μπορεί να υπερβάλω λίγο αλλά υπήρχαν και δύσκολες μέρες».

Music corner: Πιστεύεις ότι μπορεί να δημιουργηθεί κάτι καλό στην εποχή που ζούμε; Έχεις πίστη στη νέα γενιά ;
Πέννυ Μπαλτατζή: Πιστεύω πάρα πολύ και σε αυτή την εποχή και σε αυτή τη γενιά. Ο κόσμος μπορεί πλέον να καταλάβει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Δεν υπάρχει πλέον ένας μηχανισμός από πίσω που να επενδύει χρόνο και χρήμα. Αυτός που θα δοθεί ολοκληρωτικά σε αυτό που κάνει και θα το κάνει με αγάπη και μεράκι θα εκτιμηθεί πραγματικά. Αλλά να αφιερωθεί άνευ όρων, όχι στηριζόμενος σε ματαιοδοξία και εγωισμό.

penny_baltatzi_interview_2014_10_004

Music corner: Φαίνεσαι πολύ αισιόδοξος άνθρωπος! Βλέπεις όμως και γύρω σου κάτι τέτοιο;
Πέννυ Μπαλτατζή: Ναι είμαι πολύ αισιόδοξη. Γύρω μου όμως βλέπω αποπροσανατολισμό και χάσιμο και αυτό με πειράζει. Βασικά με ενοχλεί η παραίτηση. Σε παίρνει η μπάλα, βουλιάζεις, βουλιάζεις και δεν το βλέπεις και μετά αναρωτιέσαι τι έγινε. Βέβαια αυτό σε όλους μπορεί να συμβεί. Όλα είναι μες στη ζωή και πιστεύω πως ότι έρχεται στη ζωή μας είναι διδαχή για το μέλλον. Οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας, οποιαδήποτε ανάμνηση έχουμε, είναι η προίκα μας.

Music corner: Πιστεύεις ότι υπάρχει αγάπη στον κόσμο;
Πέννυ Μπαλτατζή: Δύσκολη ερώτηση. Πιστεύω πολύ στην αγάπη, ιδιαίτερα στην αληθινή. Πιστεύω σε έναν άνθρωπο που μπορεί να έρθει δίπλα σου και να σου πει «εγώ σε αγαπώ και ακόμα κι αν εσύ διαλέξεις να μην είσαι μαζί μου, εγώ θα σ αγαπώ». Οι άνθρωποι είναι μπλοκαρισμένοι συναισθηματικά αν θες την γνώμη μου, δυσκολεύονται να νιώσουν και να εκφραστούν, να πάρουν ρίσκα. Ας δώσουμε χώρο και χρόνο στον εαυτό μας και ας ακούσουμε την καρδιά μας…

Music corner: Εσύ στη ζωή σου λειτουργείς και επιλεγείς σύμφωνα με τη καρδιά σου ή τη λογική;
Πέννυ Μπαλτατζή: Είμαι πολύ συναισθηματική. Μου αρέσει να ακούω την καρδιά μου και συνήθως η καρδιά μου δεν κάνει λάθος, όπως και η διαίσθηση μου. Πολλές φόρες το μυαλό σου λέει ότι όλα είναι καλά, αν όμως το ένστικτό σου λέει ότι κάτι πάει στραβά να το ακούς.

penny_baltatzi_interview_2014_10_002

Music corner: Πιστεύεις στον έρωτα, πόσο μάλλον στον έρωτα με την πρώτη ματιά;
Πέννυ Μπαλτατζή: Ναι πιστεύω πολύ! Πιστεύω ότι μπορεί κάποια στιγμή να γνωρίσεις έναν άνθρωπο και να νιώσεις ότι τον ξέρεις χρόνια.

Music corner: Υπάρχει δηλαδή το άλλο μας μισό;
Πέννυ Μπαλτατζή: Όχι, υπάρχουν πολλά άλλα μισά που απλά δεν τα γνωρίζουμε. Δεν υπάρχει ένας άνθρωπος για τον καθένα μας. Βασικά δεν πιστεύω στα μισά, πιστεύω στα ολόκληρα. Διαβάζοντας «Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο» του Σελ Σίλβερσταϊν κατάλαβα ότι μόνο όταν είμαστε ολόκληροι έρχεται ένα ολόκληρο δίπλα μας. Πρέπει μέσα στη μοναχικότητα μας να νιώθουμε όμορφα, να αποζητούμε την μοναχικότητα για να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας.

Music corner: Έχεις μετανιώσει ποτέ για κάτι στη ζωή σου;
Πέννυ Μπαλτατζή: Όχι γιατί τα είδα όλα σαν εμπειρίες. Κατάλαβα εκ των υστέρων γιατί έκανα αυτή την επιλογή. Το κάνω το λάθος γιατί θέλω να το κάνω, θέλω να το ζήσω. Πολλές φόρες θέλεις υποσυνείδητα να λυτρωθείς από μια κατάσταση που δεν έχεις λυτρωθεί, γι’ αυτό και μετανιώνεις.

penny_baltatzi_interview_2014_10_007

Music corner: Το «Mio Angelo» που δημοσίευσες κάποια στιγμή, είναι μήπως νέο τατουάζ;
Πέννυ Μπαλτατζή: Είναι το όνομα του αδελφού μου που τον έχασα πριν τρεισήμισι χρόνια απ΄ το τίποτα και θα το κάνω στα πλευρά. Το έχω φιλοσοφήσει αρκετά, με πολύ αυτομαστίγωση, αλλά κατάλαβα ότι ο άνθρωπος για να επιβιώσει συναισθηματικά, νοητικά, και γενικά απ’ όλες τις πλευρές και γενικά ο εγκέφαλος για να καταφέρει να λειτουργήσει ξανά -γιατί ο εγκέφαλος λειτούργει με ρουτίνες- πρέπει να προχωρήσεις. Βλέπω έναν άνθρωπο κάθε μέρα, τον ξέρω, χαίρομαι που τον βλέπω. Όταν όμως σταματήσω να τον βλέπω μπερδεύομαι, που πήγε; Αν με ρωτούσες πριν συμβεί αυτό τι θα έκανα αν έχανα τον αδελφό μου, θα σου έλεγα ότι θα μου φορούσαν αυτό το ωραίο το πουκάμισο και θα με έστελναν στο δρομοκαΐτειο. Με τον αδελφό μου έχω ζήσει πάρα πολύ ωραίες στιγμές, αγαπιόμασταν πάρα πολύ , ήμασταν ίδιοι και είπα ότι ήταν να ζήσουμε μαζί αυτά τα χρόνια. Οι στιγμές μέσα σε αυτά τα χρόνια ήταν όλες όμορφες και ήταν ένα μοιραίο γεγονός . Σε κάποιους μπορεί να φαίνεται αναίσθητο αλλά δεν έχω νιώσει την απουσία του, τον έχω μέσα μου και τον κουβαλώ παντού. Στην αρχή υπήρχε μια παράνοια γιατί τον έβλεπα κάθε μέρα για οκτώ μήνες στον ύπνο μου, και υποχρεώθηκα να πάω σε υπνοθεραπεύτρια. Τον βλέπω ακόμα μια στο τόσο, πρόκειται όμως για πολύ ωραία όνειρα, τρυφερά. Ήταν ο καλύτερος μου φίλος που τύχαινε να είναι αδελφός μου…

Music Corner: Έχοντας σπουδάσει βρεφονηπιοκόμος, ποια είναι η σχέση σου με τα παιδάκια; Θα ήθελες να γίνεις μαμά;
Πέννυ Μπαλτατζή: Ναι θα ήθελα πάρα πολύ, τα αγαπώ πολύ τα παιδάκια! Με τρομάζει η ιδέα να σου πω την αλήθεια. Θα ήθελα όμως να είναι μια ονειρεμένη στιγμή, με έναν άνθρωπο που νιώθω πληρότητα και να ξέρω ότι μαζί του μπορώ να πάρω μια τέτοια απόφαση.

penny_baltatzi_interview_2014_10_010

Music corner: Στην Ελλάδα οι γονείς στην πλειοψηφία τους ανατρέφουν τα παιδιά για να γίνουν αυτό που θέλουν οι ίδιοι. Εσύ πως θα μεγάλωνες το δικό σου παιδί;
Πέννυ Μπαλτατζή: Το παιδί μου θέλω να είναι αυτόνομο και αυτό θέλω να το πάρει από μένα. Πρέπει να δείξεις στο παιδί ότι δεν κρέμεσαι από πάνω του και ότι κι αυτό είναι ένας αυτόνομος άνθρωπος, ανεξάρτητος, με τη δική του οντότητα. Περάσαμε από μια γενιά που οι γονείς έδιναν τα πάντα έτοιμα στα παιδιά, όμως αυτό είναι ασυδοσία . Εγώ θέλω να μάθω να λέω «όχι», όσο δύσκολο κι αν ακούγεται. Να μάθω στο παιδί ότι πρέπει να κοπιάσει, να προσπαθήσει και να μην τα περιμένει όλα στο πιάτο.

Music corner: Τι εκτιμάς περισσότερο σε έναν άνθρωπο;
Πέννυ Μπαλτατζή: Η ειλικρίνεια, η τιμιότητα και η ευγένεια είναι πολύ σημαντικά πράγματα για μένα. Πλέον θεωρούμε δεδομένο να πούμε «ευχαριστώ» ή «παρακαλώ» και αυτό με ενοχλεί πάρα πολύ. Όταν είσαι ευγενικός και προσέχεις τον εαυτό σου, αλλιώς σε εκτιμάει ο άλλος. Μου αρέσει επίσης οι άνθρωποι να ξεχειλίζουν, να έχουν πράγματα να δώσουν, να πνίγονται απ’ την ανάγκη να δώσουν. Μου τη δίνουν οι μίζεροι άνθρωποι που φοβούνται να εκδηλωθούν.

Music corner: Πιστεύεις ότι η ζωή είναι δίκαιη; Ο καθένας μας παίρνει τελικά αυτό που του αξίζει;
Πέννυ Μπαλτατζή: Πιστεύω πως ο καθένας παίρνει αυτό που ζητά, όχι αυτό που του αξίζει. Την εκάστοτε στιγμή έχουμε συγκεκριμένες ανάγκες. Όταν για παράδειγμα βγαίνεις από μια σοβαρή σχέση, πας και πέφτεις με τα μούτρα στον πρώτο τυχόντα, ο όποιος είναι το ίδιο με τον προηγούμενο. Νιώθεις ασφάλεια σε αυτό το περιβάλλον γιατί είναι οικείο. Νιώθουμε ασφάλεια μες στις ανασφάλειές μας!

penny_baltatzi_interview_2014_10_031

Music corner: Είναι καλό οι άνθρωποι να συμβιβάζονται;
Πέννυ Μπαλτατζή: Όχι! Αυτό είναι πολύ κακό αλλά αναγκαζόμαστε. Θα συμβιβαστείς κάποια στιγμή, αυτό είναι σίγουρο. Το θέμα είναι αυτός ο συμβιβασμός να μην σε κατατρώει, να μην σε κάνει δυστυχισμένο. Όταν νιώθεις όμηρος μιας κατάστασης και θλίβεσαι πρέπει να ακούς την καρδιά σου και να φεύγεις.

Music corner: Τα λεφτά είναι ικανά να φέρουν την ευτυχία;
Πέννυ Μπαλτατζή: Τα λεφτά, ναι, μπορεί να σε κάνουν ευτυχισμένο αλλά προσωρινά. Αν η καρδιά σου είναι άδεια δεν έχει νόημα.

Music corner: Ας περάσουμε τώρα στη μουσική! Η μουσική είναι η ζωή σου ;
Πέννυ Μπαλτατζή: Είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Δε θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τη μουσική, ακόμα και στο μπάνιο τραγουδώ! Ήμουν πολύ γειωμένη στην αρχή, αλλά μόλις έγινε αυτή η οντισιόν με το Φοίβο Δεληβοριά, μου μπήκε το μικρόβιο. Είδα ότι κάνω κάτι καλά! Βέβαια δεν πίστευα ποτέ ότι θα με πάρει, μέχρι την ήμερα που κάναμε πρεμιέρα. Ήμουν στην τσίτα. Νιώθω πολύ τυχερή που κάνω κάτι που αγαπώ.

penny_baltatzi_interview_2014_10_032

Music corner: Είσαι σκληρή με τον εαυτό σου;
Πέννυ Μπαλτατζή: Πολλές φόρες κάνω μια αυτοκριτική σκληρή. Γίνομαι υπερβολική, με πιάνουν ανασφάλειες, πιέζω τον εαυτό μου για να γίνω όλο και καλύτερη.

Music corner: Οι γονείς σου στάθηκαν δίπλα σου σε αυτή την πορεία ή προσπάθησαν κάποια στιγμή να σε αποτρέψουν;
Πέννυ Μπαλτατζή: Ναι στάθηκαν και ακόμα είναι δίπλα μου και με στηρίζουν και με αγαπούν. Φυσικά είχαν τις ανησυχίες τους, αλλά δεν μου τις έδειξαν ποτέ. Πάντα μου έδειχναν εμπιστοσύνη και αυτό το εκτιμώ πάρα πολύ.

Music corner: Ελεύθερο χρόνο έχεις;
Πέννυ Μπαλτατζή: Αμέ! Δεν είχα αλλά ορκίστηκα στον εαυτό μου ότι θα έχω. Μου αρέσει να μαγειρεύω για τους φίλους μου, να πηγαίνω σινεμά, θέατρο ή σε ένα live. Μπορεί να πάω μια βόλτα ή ακόμα και να κάτσω στο σπίτι να δω μια ταινία. Είμαι πολύ ταινιόφιλη!

penny_baltatzi_interview_2014_10_033

Music corner: Τι μουσική ακούς;
Πέννυ Μπαλτατζή: Ακούω ό,τι νιώθω ότι έχω ανάγκη τη συγκεκριμένη στιγμή. Πηγαίνω απ’ το ένα είδος στο άλλο, δεν έχω πρόβλημα με τη μουσική. Μου αρέσει πολύ να βλέπω συναυλίες απ’ την αρχή μέχρι το τέλος.

Music corner: Πιστεύεις ότι υπάρχει καλή και κακή μουσική; Ή μουσική είναι μια και αλλάζουν απλά τα γούστα του καθενός;
Πέννυ Μπαλτατζή: Πιστεύω ότι υπάρχει κακή μουσική, μουσική που γράφεται στο πόδι. Δεν έχω πρόβλημα με το εμπορικό, αλλά το pop απ’ το pop διαφέρει. Η μουσική έχει να κάνει και με την αισθητική.

Music corner: Ακούω για σένα ότι αγαπάς ό,τι είναι ρετρό. Θα ήθελες να έχεις γεννηθεί σε άλλη δεκαετία;
Πέννυ Μπαλτατζή: Όχι δεν θα ήθελα. Απλά νομίζω ότι βγήκα λιγάκι …ξεχασμένο! Νιώθω ότι μεγαλώνοντας μου αποτυπωθήκαν πράγματα που άγγιξαν αυτή μου την πτυχή, την πιο ρομαντική.

penny_baltatzi_interview_2014_10_001

Music corner: Τα τελευταία χρόνια έρχονται πάλι στην επιφάνεια είδη μουσικής λίγο ξεχασμένα, όπως η jazz, το swing, το rock and roll. Γιατί νομίζεις συμβαίνει αυτό;
Πέννυ Μπαλτατζή: Είναι μόδα. Η jazz έχει χίλια είδη, το swing όμως συγκεκριμένα αναγεννήθηκε στην Αμερική πριν δεκαπέντε με είκοσι χρόνια και όλο αυτό το κίνημα ήταν λογικό να φτάσει στην Ελλάδα με την καθυστέρηση που έχουμε πάντα. Είναι μόδα αλλά σε κάποιους θα μείνει, θα τους αγγίξει.

Music corner: Δηλώνεις πολύ πιστή στους φίλους σου! Άμα δεχόσουν όμως μία πρόταση να τα παρατήσεις όλα και να φύγεις στο εξωτερικό για σόλο καριέρα θα τη δεχόσουν ;
Πέννυ Μπαλτατζή: Ανάλογα την πρόταση. Δεν δέχεσαι κάθε μέρα πρόταση απ΄ το εξωτερικό. Θα ήθελα να πάρω μαζί και τους φίλους μου και την μπάντα μου. Αν δεν γίνεται αυτό, θα πήγαινα για την εμπειρία και οι άνθρωποι που με αγαπούν θα καταλάβαιναν ότι αυτό είναι για το καλό μου.

Music corner: Προτιμάς να τραγουδάς η να γράφεις;
Πέννυ Μπαλτατζή: Το τραγούδι είναι σχετικά πιο εύκολο ενώ το γράψιμο είναι μια άλλη κατάσταση. Εγώ είμαι μια σχετικά νέα τραγουδοποιός, δεν γράφω δεκαπέντε χρόνια. Με ερεθίζει το γράψιμο, είναι κάτι καινούριο για μένα κι ακόμα ανακαλύπτω πράγματα. Όταν έγραφα στην αρχή δυσκολευόμουν, δεν είχα βρει τον τρόπο, τον σωστό κώδικα. Μου αρέσουν πολύ και τα δυο πάντως. Όταν γράφεις ειδικά με κάποιον άλλο, είναι κάτι πολύ μαγικό!

penny_baltatzi_interview_2014_10_019

Music corner: Ποιο είναι το μεγαλύτερο σου όνειρο ως καλλιτέχνης;
Πέννυ Μπαλτατζή: Θα ήθελα να γράψω τη μουσική μιας ταινίας ενός σπουδαίου σκηνοθέτη, είτε αυτός είναι ο Quentin Tarantino , είτε ο Woody Allen, είτε κάποιος άλλος! Αυτό θα το ήθελα πάρα πολύ!

Music corner: Θα έπαιζες στο θέατρο ή στον κινηματογράφο και γιατί;
Πέννυ Μπαλτατζή: Σίγουρα! Ο κινηματογράφος έχει το καλό ότι δεν κοιτάς τον κόσμο, δεν είσαι σε άμεση επαφή. Νομίζω ότι είναι πιο δύσκολο να υποδύεσαι πάρα να τραγουδάς αν και αρκετοί ηθοποιοί έχουν αντίθετη άποψη. Είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον, καθώς καλείσαι να γίνεις κάτι άλλο από αυτό που είσαι. Και στο τραγούδι υπάρχει αυτό αλλά σε μικρότερο βαθμό, γιατί διαρκεί τρία τέσσερα λεπτά το καθένα. Το κάθε τραγούδι είναι μια ιστορία, πρέπει να το ερμηνεύσεις όχι απλά με τη φωνή σου, αλλά και με τα ματιά σου, με την έκφραση σου. Μου έχει γίνει πρόταση αλλά δεν ένιωθα έτοιμη. Ένιωθα ότι θα εκτεθώ! Ένα μιούζικαλ μπορώ νομίζω να το υποστηρίξω.

Music corner: Ποια είναι η σχέση σου με το διάβασμα; Φαίνεσαι ένας αρκετά διαβασμένος άνθρωπος.
Πέννυ Μπαλτατζή: Με το διάβασμα περνώ φάσεις. Το καλοκαίρι περνούσα τη φάση που διάβαζα πολλά βιβλία, τώρα περνώ μια φάση που δεν έχω τόση όρεξη και δεν διαβάζω τίποτα. Διαβάζω διάφορα αλλά μου αρέσουν ιδιαίτερα τα φιλοσοφικά βιβλία!

penny_baltatzi_interview_2014_10_015

Music corner: Πιστεύεις πως υπάρχουν αξιόλογοι καλλιτέχνες που αδικούνται στην ελληνική μουσική βιομηχανία;
Πέννυ Μπαλτατζή: Σου είπα και πριν ότι παίρνουμε αυτό που ζητάμε. Γενικά οι καλλιτέχνες είναι καβαλημένοι, εγώ πλέον όμως τους έχω απομυθοποιήσει. Το ταλέντο για μένα είναι το μισό κομμάτι, μπορεί και λιγότερο. Ο τρόπος που θα βγεις στην αγορά και ο χαρακτήρας σου είναι το μεγαλύτερο.

Music corner: Εσύ συγκεκριμένα έχεις αισθανθεί κάποιο στιγμή ότι αδικείσαι, ότι δεν έχεις την προβολή που σου αξίζει;
Πέννυ Μπαλτατζή: Όχι καθόλου! Έστω και ένα από τα δέκα απ’ αυτά που θα πω ή θα γράψω αγγίξει κάποιον, εμένα μου φτάνει. Αν ήθελα να γίνω γνωστή θα μπορούσα κι εγώ να κάνω πλαστικές ή να δεχθώ διάφορες …προτάσεις που μου έχουν γίνει! Το θεαθήναι με ενοχλεί πάρα πολύ, το να κανείς πράγματα για να προκαλέσεις. θέλω να κοιμάμαι ήσυχη το βράδυ, να ξέρω ότι έχω κάνει αυτό που αισθανόμουν να κάνω. Δεν θέλω να μπω σ’ αυτή τη διαδικασία, γιατί επιζητώντας τη δόξα έλκεις και πάρα πολλά άλλα που σου ρουφάνε την ενεργεία και σε κατατρώνε. Νομίζω ότι όλο αυτό είναι γελοίο, πρέπει να μην πιστεύεις καθόλου στον εαυτό σου για να καταφύγεις σε αυτά. Αυτό δεν είναι μουσική, είναι κακοποίηση του εαυτού σου. Εγώ δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος.

penny_baltatzi_interview_2014_10_020

Music corner: Πιστεύεις ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να παίρνουν θέση για ό,τι συμβαίνει γύρω μας;
Πέννυ Μπαλτατζή: Αυτό είναι ένα λεπτό ζήτημα. Αν μπορούν να το υποστηρίξουν, ναι. Εγώ είμαι λίγο μπερδεμένη με τα πολιτικά και δεν μ’ αρέσει να μιλώ για αυτά. Δεν είμαι με καμία παράταξη. Θα μπορούσα να πω ότι είμαι με την αριστερά, αλλά για ποια αριστερά μιλάμε; Οι καλλιτέχνες μπορούν μέσα απ’ τα τραγούδια τους να περάσουν μηνύματα και προβληματισμό.

Music corner: Την διαφορά σε ένα τραγούδι την κάνει η μουσική ή ο στίχος;
Πέννυ Μπαλτατζή: Πολλές φορές η μουσική είναι επιβλητική. Εμένα με συνεπαίρνει μια πολύ ωραία μελωδία κι ας είναι ο στίχος πιο ανάλαφρος. Αλλά μ’ αρέσει πολύ όταν συναντώ κομμάτια που λέω ότι ο στίχος χωρίς τη μουσική δε θα στεκόταν ούτε η μουσική χωρίς το στίχο. Αυτό είναι το ιδανικό!

Music corner: Ο νέος σας δίσκος πότε κυκλοφορεί;
Πέννυ Μπαλτατζή: Ο νέος δίσκος θα λέγεται «Εξωτικό χαρμάνι». Θα αποτελείται από δεκατέσσερα κομμάτια και θα περιλαμβάνει διαφορετικά είδη μουσικής αλλά με έναν κοινό παρονομαστή. Θα κυκλοφορήσει γύρω στα τέλη Νοέμβρη κι αυτό με επιφύλαξη.

penny_baltatzi_interview_2014_10_012

Music corner: Τα social media παίζουν σημαντικό ρολό στη δουλειά σου;
Πέννυ Μπαλτατζή: Ναι, πολύ! Τα δουλεύουμε πολύ και πρέπει να τα δουλεύουμε πολύ γιατί δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να πληρώνεις και επικοινωνία. Είναι αναγκαία γιατί μέσα από αυτά προωθούμε τη δουλειά μας και αυτό που κάνουμε.

Music corner: Αυτό τον καιρό εμφανίζεσαι μαζί με τους γάτους σου στο Tin Pan Alley ! Θα μας πεις δυο λόγια για την παράσταση;
Πέννυ Μπαλτατζή: Η παράσταση λέγεται «Μερικοί το προτιμούν ρετρό». Παίζουμε τραγούδια απ΄ τον πρώτο και δεύτερο δίσκο μαζί με κάποιες διασκευές. Έχει και μια κινηματογραφική πινελιά. Θέλουμε να έρθει ο κόσμος για να χαρεί, να συγκινηθεί, να διασκεδάσει! Αλλά πάνω απ όλα να νιώσει!

Music corner: Τι θα ήθελες να πεις σε όποιον διαβάσει αυτή τη συνέντευξη;
Πέννυ Μπαλτατζή: Να είστε πιο ρομαντικοί, να αισθάνεστε! Ζήστε το τώρα, την στιγμή!

penny_swinging_cats_live_2014_10_008

——————–

*** Ευχαριστούμε το LA SOIREE DE VOTANIQUE (Καστοριάς 38, Βοτανικός, 2103471401) για τη φιλοξενία! www.facebook.com/LaSoireedeVotanique
*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here