Γράφει η Ελένη Τσαλκατίδου
Φωτογραφίες: Ιωάννης Αδαμίδης

Ένα ξεχωριστό μουσικό event είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι Θεσσαλονικείς βρέθηκαν στο Rover Bar την περασμένη Τετάρτη (17/2), συμμετέχοντας στη live φιέστα των Polkar, οι οποίοι επέστρεψαν στην πόλη τους με άκρως ανεβασμένη διάθεση και ένα ολοκαίνουριο βίντεο-κλιπ στις αποσκευές τους!

Η αλήθεια είναι πως –αν και Θεσσαλονικιά– δεν τους γνώριζα, μέχρι που, πριν από λίγο καιρό βρέθηκα σε μία παρέα που συζητούσαν γι’ αυτούς τους τύπους με τον «πανηγυρτζίδικο» τόνο στα live τους και αμέσως μου κίνησαν την περιέργεια. Μία αναζήτηση στο Youtube ήταν μόνο η αρχή, αφού η συνέχεια (για καλή μου τύχη!) δόθηκε (σύντομα) σ’ ένα από τα πιο γνωστά μαγαζιά της πόλης, που φιλοξενούν συχνά συγκροτήματα: στο stage του Rover Bar, ενός μαγαζιού, που εκπέμπει οικειότητα και αυτό το συναίσθημα του “feel-like-home”. Εκεί, οι Polkar δημιούργησαν ένα live party με πολύ χορό, που «έδενε» απόλυτα με την όλη ατμόσφαιρα του χώρου.

polkar_live_rover_2016_2_17

Σας προτρέπω, πάντως, να ρίξετε και εσείς μια ματιά στο Youtube και στα βίντεο-κλιπ τους, κάθε ένα εκ των οποίων «κουβαλάει» τη δική του ιστορία. Το πιο πρόσφατο («Το τραγούδι της καλής παντρειάς») κυκλοφόρησε στα μέσα Φλεβάρη με πρωταγωνίστρια την Σμαράγδα Καρύδη και μετράει ήδη πάνω από 20.000 views, έχοντας χαρακτηριστεί -και δικαίως- ως ένα από τα καλύτερα κλιπ του τελευταίου χρόνου!

Οι Polkar, λοιπόν, είναι ένα ανερχόμενο συγκρότημα που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2013 –παρ’ ότι στα σχέδια του frontman του, Γιώργου Παπαγεωργίου, υπήρχε από παλαιότερα, όπως έχει εκμυστηρευτεί ο ίδιος, αλλά περίμενε να ωριμάσουν οι συνθήκες.

«Νονός» του γκρουπ είναι ο ίδιος ο Γιώργος: “Σ’ ένα ταξίδι του στη Σερβία μαζί με τον φίλο του (τότε) και συνοδοιπόρο του πλέον στο μουσικό αυτό ταξίδι, Γιάννη Κυρατσό, την ώρα που βρίσκονταν σ’ ένα υπόγειο μπαρ ακούγοντας παραδοσιακές πόλκες, θαμπώθηκαν από έναν μεθυσμένο τύπο, ο οποίος εισέβαλε στο μπαρ, διέκοψε τη μουσική και ξεκίνησε να τραγουδάει μόνος του. Αυτός, λοιπόν, ήταν ένας Polkar, που στα σλάβικα σημαίνει «μεθυσμένος χορευτής που τραγουδάει φάλτσα”. Η επταμελής, όμως, αυτή σαλονικιώτικη μπάντα καθόλου φάλτσα δεν τραγουδάει. Απεναντίας, θα έλεγα…


Όσον αφορά στις επιλογές τους, εκτός από τα δικά τους κομμάτια –το «Love me tonight» είναι ιδιαίτερα… εθιστικό και αγαπητό στο κοινό– οι Polkar παρουσίασαν και το ανανεωμένο set list τους με σκοπό να κάνουν τους θαμώνες να χορέψουν, να τραγουδήσουν και να καταλήξουν «…μεθυσμένοι χορευτές…».

Η μουσική τους μπορεί να χαρακτηριστεί ως indie-folk με άμεσες αναφορές στις παλιές αθηναϊκές και κάτι από επτανησιακές καντάδες, ενώ στο ρεπερτόριό τους θα βρει κανείς ενδιαφέρουσες διασκευές, με στοιχεία από rock, country, pop, τα οποία συνυπάρχουν με απόλυτη αρμονία στη δική τους μουσική γιορτή.

Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι τα πάντα είναι προσεγμένα στα live τους: από την ενδυμασία τους (ναι, αυτά τα χαβανέζικα πουκάμισα ταιριάζουν απείρως με το εξωτικό χρώμα στις συνθέσεις τους!), μέχρι φυσικά τον πολύ καλό τους ήχο και τη σκηνική τους παρουσία.


Αξίζει να σημειωθεί ότι τη βραδιά άνοιξαν ο Joey και η παρέα του, που μας μετέδωσαν την εύθυμη διάθεση και τη θετική τους ενέργεια και παράλληλα μας οδήγησαν στους δικούς τους folk & roll ρυθμούς, παρουσιάζοντας και δικά τους κομμάτια.


Με λίγα λόγια, λοιπόν, οι Polkar μας προτείνουν ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι στο σύγχρονο παρελθόν και εσείς δεν θα πρέπει να το χάσετε, αφού στα άμεσα σχέδιά τους είναι και εμφανίσεις στην Αθήνα.

Για την ιστορία, αξίζει ν’ αναφέρουμε τα μέλη του συγκροτήματος:
Γιουκαλίλι, φωνή: Γιώργος Παπαγεωργίου, Κιθάρα, μαντολίνο, φωνή: Γιάννης Κυρατσός, Τύμπανα, κρουστά: Λάζαρος Πλιάμπας, Τρομπέτα: Γιώργος Αβραμίδης, Μπάσο, κοντράμπασο, φωνητικά: Μιχάλης Σιώνας, Ακορντεόν: Παναγιώτης Ανδρέογλου, Τρομπόνι: Μιχάλης Καρανίκος.

polkar_live_rover_2016_2_39

Γιώργος Παπαγεωργίου: Ένας ηθοποιός που έχει συγκρότημα!
Ενθουσιασμένος, μετά το live τους στο Rover Bar, δήλωνε ο frontman των Polkar, Γιώργος Παπαγεωργίου, ο οποίος, αν και πρωταγωνιστεί σε δύο θεατρικές παραστάσεις αυτόν τον καιρό στην Αθήνα, πάντα βρίσκει χρόνο για να είναι κοντά στις polkarίνες και στους polkarίνους!

Η μπάντα επέστρεψε μετά από απουσία οχτώ μηνών στη βάση της, στη Θεσσαλονίκη και ο Γιώργος Παπαγεωργίου μίλησε στο MusicCorner γι’ αυτήν την εμπειρία, τα μελλοντικά τους σχέδια, αλλά και το καινούριο τους βίντεο-κλιπ, «Το τραγούδι της καλής παντρειάς».

«Ήταν ένα από τα πιο ωραία μας live τόσο σε σχέση με το πώς ήμασταν εμείς μεταξύ μας στην μπάντα όσο και με τον κόσμο», παραδέχτηκε ο Γιώργος, για να επισημάνει ότι «ήταν τρομερό το πόσο συμμετείχε ο κόσμος και τραγουδούσε μαζί μας, τόσο τα δικά μας τραγούδια όσο και τα cover που κάναμε. Σίγουρα, αυτό το βράδυ θα μας μείνει αξέχαστο…»

polkar_live_rover_2016_2_55

Επίσης, ερωτηθείς για το ποια είναι τα επόμενα σχέδιά τους, ο frontman των Polkar αποκάλυψε ότι «σχεδιάζουμε κάτι και για την Αθήνα. Γενικώς κάνουμε κάποιες κινήσεις, που θέλουμε να κάνουμε σε σχέση με κάποια live, ενώ θ’ αρχίσουμε να βλέπουμε σιγά-σιγά και καινούριο υλικό».

Εντυπωσιακό, πάντως, είναι το νέο τους βίντεο-κλιπ, με την Σμαράγδα Καρύδη να περνάει… δύσκολες στιγμές με τα μέλη του συγκροτήματος. Ο Γιώργος Παπαγεωργίου ανέλυσε τη λογική πάνω στην οποία αυτό βασίστηκε: «Υπάρχει ένα συγκεκριμένο τιμ, που ασχολείται με τη δημιουργία των βίντεο-κλιπ μας και, όπου χρειάζεται, επεμβαίνω και εγώ. Υπάρχει μία θεατρικότητα θα έλεγα σε αυτά και παράλληλα η ανάγκη να απενοχοποιηθούμε, να κάνουμε, δηλαδή, ιστορίες που δεν έχουν καμία σχέση με το τραγούδι».

Τέλος, ο Θεσσαλονικιός ηθοποιός και τραγουδιστής κλήθηκε να μας συστήσει την μπάντα του, λέγοντας πως «είμαστε πλέον επτά μουσικοί, καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη, που επεξεργάζονται το δικό τους side project. Μου δίνει πολύ χαρά αυτό που κάνω με τους Polkar. Με αποφορτίζει… Η μουσική μας βγαίνει εκεί που δεν το περιμένεις. Μπορεί να μου έρθει, για παράδειγμα, ένας στίχος, όταν είμαι στο φανάρι. Συνήθως το πρώτο υλικό βγαίνει από μένα, το βάζω στα παιδιά και στη συνέχεια όλοι μαζί ενορχηστρώνουμε τα κομμάτια». Στο δίλημμα «ηθοποιός ή τραγουδιστής», ο ίδιος προτιμάει να μην βάζει ταμπέλες, δηλώνοντας απλά «ηθοποιός που έχει συγκρότημα!»

Δείτε περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του Music Corner από το live…

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here