8/7/2010
www.musiccorner.gr

ΑΤΜΑ
(σε …meeting με τον Παύλο Ζέρβα)

Για σήμερα έχουμε meeting με ένα group που πρωτοέκανε την εμφάνισή του το 2004, στη Θεσσαλονίκη, τους ΑΤΜΑΑπό τότε η παρουσία τους στα μουσικά δρώμενα της πόλης είναι συνεχής και ιδιαίτερα έντονη. Kατάφεραν να καθιερωθούν ως ένα από τα δημοφιλέστερα groups της πόλης όταν το 2005 ξεκίνησαν τις εμφανίσεις τους στο malt ‘n jazz.

Από το 2006 το συγκρότημα γίνεται ακόμη πιο γνωστό στο ευρύ κοινό, αφού πέρα από τις εμφανίσεις τους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, συμμετείχαν και σε πολλές συναυλίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ ακολούθησε και μια σειρά από Live Parties στο Bar Restaurant Shark.

Από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι τον Απρίλιο του 2010, οι άτμα εμφανίζονται ως resident group στο πιο glamorous  και prestigious Club της Ελλάδας, το Club Vogue, σε εβδομαδιαία βάση και σε κοινό μεγαλύτερο από 2.000 κόσμο σε κάθε τους εμφάνιση.

Το Σεπτέμβριο του 2009 απέκτησαν συμβόλαιο με μια από τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρίες, τη MINOS EMI. Το πρώτο τους single, με τίτλο «Χορός στη βροχή», ακούγεται ήδη στα ραδιόφωνα όλης της χώρας και σημειώνει μεγάλη επιτυχία.

Αυτή την περίοδο οι άτμα βρίσκονται στο studio προετοιμάζοντας το album τους, που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2010.

Music Corner: Πείτε μου κατ’αρχήν ποιοι είστε; Τι σημαίνει ΑΤΜΑ; Πως επιλέξατε αυτό το τίτλο;
ΑΤΜΑ: Είμαστε οι Δημήτρης Τερζίδης (φωνή), Μαργαρίτα Λοΐζου (φωνή), Χάρης Γκατζόφλιας (πλήκτρα), Βασίλης Μπάγας (ηλ. Κιθάρα), Κώστας Ταλαταμπάνης (μπάσσο) και Αντώνης Μαυρουδής (τύμπανα).
Άτμα σημαίνει ψυχή στα ινδικά. Χωρίς να έχουμε επιρροές γενικότερα από την ινδική φιλοσοφία, είναι μία λέξη εύηχη και κυρίως εύστοχη, γιατί στόχος μας είναι ό,τι κάνουμε να το ορίζει η ψυχή μας. Από τον τρόπο που γράφουμε τα τραγούδια μας, μέχρι τον τρόπο που εμφανιζόμαστε στις συναυλίες μας.

Music Corner: Αυτό τον καιρό έχετε κυκλοφορήσει ένα digital single, με πολύ καλοκαιρινή διάθεση! Είναι προάγγελος κάποιας δισκογραφικής δουλειάς; Είστε σε φάση που θα ηχογραφήσετε κάποιο νέο album;
ΑΤΜΑ: Εδώ και λίγο καιρό, λοιπόν, έχει κυκλοφορήσει από την εταιρία μας MINOS-EMI, το πρώτο μας single με τίτλο «Χορός στη βροχή», ένα τραγούδι που, όντως, είναι προάγγελος της δισκογραφικής μας δουλειάς που ελπίζουμε να είναι έτοιμη προς κυκλοφορία μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτή τη στιγμή, μετά από πολλή δουλειά και πολλές πρόβες, έχουμε επιλέξει τα τραγούδια που θα απαρτίζουν το album μας και σύντομα αρχίζει η διαδικασία των ηχογραφήσεων.

Music Corner: Το ότι ζείτε στη Θεσσαλονίκη δημιουργεί μια πρόσθετη δυσκολία στο να μπείτε δυναμικά στο χώρο της δισκογραφίας; Σκέφτεστε να μετακομίσετε στην Αθήνα;
ΑΤΜΑ: Το ότι ζούμε στη Θεσσαλονίκη δεν μας εμποδίζει να μπούμε δυναμικά στο χώρο της δισκογραφίας. Αυτό στο οποίο αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης, γενικότερα, είναι το πώς θα καθιερωθούν σε μια πόλη που δεν είναι η πόλη τους, καθώς είναι δύσκολο να εμφανίζονται σε χώρους στην Αθήνα. Παρόλα αυτά, όσον αφορά εμάς, η μουσική, το συγκρότημά μας, οι συναυλίες, η επαφή με τον κόσμο, είναι πράγματα που αγαπάμε. Και όταν αγαπάς κάτι βρίσκεις τον τρόπο για να συνεχίσεις να ασχολείσαι μαζί του. Έτσι, λοιπόν, αν χρειαζόταν να μετακομίσουμε στην Αθήνα για να ανταποκριθούμε σε κάποια πολύ καλή επαγγελματική πρόταση θα το κάναμε.

Music Corner: Είστε ευχαριστημένοι από το επίπεδο της pop rock στη χώρα μας και επίσης από τον τρόπο που προβάλλεται από τα μέσα; Θεωρείτε ότι τα μέσα σήμερα συχνά αδικούν αξιόλογες και ποιοτικές δουλειές;
ΑΤΜΑ: Είμαστε ευχαριστημένοι από το επίπεδο της pop rock στη χώρα μας. Υπάρχουν πολλά αξιόλογα συγκροτήματα και πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες που αντιπροσωπεύουν αυτά τα είδη μουσικής. Τώρα, αν δεν προβάλλονται από τα μέσα, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Ο καθένας πρέπει να έχει τα αυτιά του και τα μάτια του ανοιχτά ώστε να εντοπίζει ενδιαφέροντα ακούσματα, δημιουργούς και καλλιτέχνες που κάνουν τη δική τους προσπάθεια και πολλές φορές τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι θεαματικά.
Ναι, τα μέσα, πολλές φορές, αδικούν αξιόλογες και ποιοτικές δουλειές, αλλά αυτό δε γίνεται τώρα. Γινόταν πάντα και είναι λογικό, αφού θέλουν να πορεύονται μέσω της ασφαλούς οδού. Δεν μπορεί κάποιος να προβάλλει κάτι καινούριο, όσο ποιοτικό και αξιόλογο κι αν είναι, ρισκάροντας χαμηλές ακροαματικότητες ή χαμηλές θεαματικότητες, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις παρουσιαστών. Το θέμα για τους καλλιτέχνες είναι πόσο μπορεί κανείς να στηρίζεται στα πόδια του, στις δυνάμεις του, ώστε να μπορεί να παρακάμπτει τέτοιου είδους αντιμετωπίσεις και να προχωράει προβάλλοντας όσο καλύτερα μπορεί τη δουλειά του.

Music Corner: Σε ποιο ξένο group θα θέλατε να κάνετε support σε συναυλία;
ΑΤΜΑ: Γενικότερα το να κάνεις support  σε κάποιο ξένο group  εκτός από πολύ ενδιαφέρον είναι και μια εμπειρία που όλα τα συγκροτήματα της χώρας θα θελαν να ζήσουν. Συγκροτήματα που μας αρέσουν πολύ είναι οι Μuse, οι Coldplay, οι U2, οι Depeche Mode και φυσικά πολλά πολλά άλλα.

Music Corner: Στο παρελθόν είχατε συνεργαστεί με τον Βασίλη Καρρά. Δεν φοβηθήκατε στο ξεκίνημά σας να συνεργαστείτε με έναν κατ’ εξοχήν λαϊκό καλλιτέχνη; Ότι έτσι μπορεί να μπερδεύατε το κοινό που άρχιζε να σας ακούει;  Θα ξανακάνατε συνεργασία με λαϊκό καλλιτέχνη;
ΑΤΜΑ: Ο Βασίλης Καρράς ήταν από τους πρώτους που μας άκουσαν όταν κάναμε τα πρώτα μας βήματα ως συγκρότημα. Ήρθε σε δυο συναυλίες μας και αμέσως μετά μας ζήτησε να πάρουμε μέρος στο δίσκο του και μάλιστα να τραγουδήσουμε μαζί του. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν από τους πρώτους που διέκρινε κάτι σε μας. Η πρότασή του μας τίμησε και η συνεργασία μας μαζί του μας έμαθε πάρα πολλά, αφού εκτός από ένας πολύ καταξιωμένος καλλιτέχνης είναι και  ένας υπέροχος άνθρωπος. Εκτός αυτού δεν ήμασταν ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο συγκρότημα που συνεργάστηκε με έναν λαϊκό καλλιτέχνη και υπάρχουν πολλά παραδείγματα άλλων συγκροτημάτων που έκαναν – και συνεχίζουν να κάνουν – παρόμοιες κινήσεις.
Όσον αφορά το αν θα ξανακάναμε συνεργασία με λαϊκό καλλιτέχνη, δεν αποκλείουμε ποτέ τίποτα, ωστόσο σίγουρα προτεραιότητά μας είναι να συνεχίσουμε  κάνοντας κινήσεις που δεν έχουμε ξανακάνει.

Music Corner: Τελικά τι διαφορετικό έχουν να προτείνουν οι ΑΤΜΑ σε σχέση με τα υπόλοιπα συγκροτήματα του χώρου;
ΑΤΜΑ: Η μουσική μας είναι απόσταγμα των δικών μας χαρακτήρων, των προσωπικοτήτων μας, των ακουσμάτων μας. Αυτό από μόνο του είναι κάτι καινούριο μιας και ουσιαστικά τώρα, με το νέο μας άλμπουμ, θα παρουσιάσουμε ποιοι είμαστε.
Από ‘κεί και πέρα, δεν μπορείς να γράφεις μουσική μόνο για να προτείνεις κάτι καινούριο. Δεν μπορείς να ξυπνήσεις μια μέρα και να πεις ότι «τώρα θα γράψω έναν νέο ήχο». Το βασικό μας μέλημα είναι να κάνουμε μουσική για να εκφραστούμε. Να μιλήσουμε, μέσω της μουσικής μας, για αυτά που μας απασχολούν, γι’ αυτά που μας εμπνέουν, γι’ αυτά που ζούμε ή που θα θέλαμε μα ζήσουμε. Αν αυτή η προσπάθεια έκφρασής μας τύχει θετικής αντιμετώπισης, ακόμα καλύτερα, αλλά βασικό μας μέλημα είναι η δική μας έκφραση.

Music Corner: Η σχέση σας με το Internet ποια είναι;
ΑΤΜΑ:  Πάρα πολύ καλή. Χρησιμοποιούμε το internet και σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και ως συγκρότημα για την προβολή της δουλειάς μας. Έχουμε τη σελίδα μας στο Myspace, στο facebook, ενώ είναι υπό κατασκευή και το official site του συγκροτήματός μας, το www.atma.gr. Το αντιμετωπίζουμε ως ένα εργαλείο που θέλουμε να εκμεταλλευόμαστε και το κάνουμε όσο περισσότερο μπορούμε.

Music Corner: Τα μελλοντικά σας σχέδια; Ετοιμάζετε κάτι για το καλοκαίρι;
ΑΤΜΑ: Το καλοκαίρι μας έχει βρει στο studio. Καλώς εχόντων των πραγμάτων τις επόμενες μέρες τελειώνουμε τις πρόβες και σιγά σιγά ξεκινάμε τις ηχογραφήσεις. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο οι εμφανίσεις μας θα είναι κάπως περιορισμένες, ωστόσο δε θα παραλείψουμε να εμφανιστούμε σε αγαπημένους προορισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here