Γράφει η Χρύσα Λύκου
Φωτογραφίες: Αθανασία Ζήση

Στο βιβλιοπωλείο Ιανός, μένει ο Παπαδιαμάντης, μένει ο Χέμινγουεϊ, μένει ο Ρίτσος. Κάνει παρέα ο Έσσε με τον Ελύτη και οι δυο τους μαζί θαυμάζουν τη Δημουλά. Είναι όλοι τους εκεί, οι μεγάλοι αλλά και οι λιγότερο μεγάλοι. Είναι εκεί και περιμένουν τις νύχτες που απ’ τον επάνω όροφο θα κατρακυλήσουν νότες και θα πλημμυρίσουν την αίθουσα, με την πιο βαθιά θάλασσα του Νίκου Καββαδία.

Ο Γιώργος Ανδρέου κάθεται στο πιάνο και, μαζί με τον Στέργιο Γαργάλα στο βιολί, δείχνουν τον δρόμο στη Ρίτα Αντωνοπούλου. Τον δρόμο που θα πει «Ζωή μου μην αργείς».

andreou_antonopoulou_live_2015_02_018

Τα νέα τραγούδια του δίσκου των δύο καλλιτεχνών «ακούγονται» με ανακούφιση και απ’ το παρελθόν, το κάνουν να νιώθει σίγουρο ότι τα όμορφα συνεχίζονται, ότι δεν χάθηκαν σε «ένδοξες» εποχές.

andreou_antonopoulou_live_2015_02_020

Η αίθουσα γεμίζει με ανθρώπους, τα ποτήρια με κρασί και βλέποντας για πρώτη φορά από κοντά τη Ρίτα Αντωνοπούλου νιώθω ότι την ξέρω, ότι μου τραγούδησε κάποτε σε μια πόλη για δύο, όταν με περίμενε στο Μουσείο, όταν κατέβηκα στην Άμυνα.

Τα δάχτυλα τρέχουν πάνω στα πλήκτρα, υμνούν την Παναγία των Πατησίων, προσμένουν τον πιτσιρικά που κρύβει στο βλέμμα του, το άσπρο του κόσμου. Μην τον ρωτάς τον ουρανό μας ψιθυρίζει, μόνο ψάξε σ’ αυτόν τον Άμλετ της Σελήνης και μια στεριά να ζαλιστείς.

andreou_antonopoulou_live_2015_02_005

Η ιστορία αυτού του τόπου είναι τόσο μεγάλη που χωράει στην πιο μικρή σκηνή. Είναι ο Σεφέρης και ο Γκάτσος, ο Χατζιδάκις και ο Λοΐζος, είναι ο Θάνος Μικρούτσικος. Είναι ο Πλέσσας που παίρνει απ’ το χέρι τον Σταμάτη Κραουνάκη, γιατί ξέρει ότι η μουσική απ’ το «Πάτωμα», μπορεί να περάσει στην ιστορία. Όλοι μαζί υποκλίνονται μπροστά μας και όλοι εμείς υποκλινόμαστε μπροστά τους.

andreou_antonopoulou_live_2015_02_023

Είδα μάτια να δακρύζουν από αναμνήσεις που ζωντάνεψαν και κάηκαν στο φως, είδα νοσταλγία για τα χρόνια που πέρασαν. Ο Γιώργος Ανδρέου αφηγείται ιστορίες, μας συνδέει με τις μνήμες του, με τον σταθμό που την Πρωτοχρονιά κάποιου έτους, έπαιξε το νέο του τραγούδι, το πρώτο του χρόνου.

Ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς, η συμμετοχή της Κορίνας Λεγάκη.

Η μουσική σε πάει εκεί που ονειρεύεσαι να βρεθείς, εκεί που φωτιές στην άμμο ανάβουνε οι ιθαγενείς. Το βράδυ τελειώνει, η αυγή έρχεται, μαζί κι εσύ Ελένη και κάθε Ελένη, της επαρχίας, της Αθήνας κοιμωμένη…

andreou_antonopoulou_live_2015_02_014

Περισσότερες φωτογραφίες του MusicCorner από την παράσταση

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here