Γράφει ο Δημήτρης Κονιδάρης
Φωτογραφίες: Ηλίας Περγαντής – Δημήτρης Κονιδάρης

Την Τετάρτη 28 Ιουνίου ξεκίνησε δυναμικά το 36ο Φεστιβάλ του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος  στην Σπάρτη με μια εξαίσια παράσταση έχοντας ως πρωταγωνιστή έναν εκ των σπουδαιότερων  εκπροσώπων του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού της πατρίδας μας, τον Μανώλη Μητσιά.

Η συναυλία διοργανώθηκε από το  Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα που αποτελεί τον σταθερότερο και πλέον αξιόπιστο φορέα πολιτισμού στην Σπάρτη κατά τα τελευταία 35 χρόνια  καθώς και από το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού του Δήμου Σπάρτης. Τον μεγάλο ερμηνευτή συνόδεψαν οι στενοί του συνεργάτες Ηρακλής Ζάκκας στο μπουζούκι και Αχιλλέας Γουάστωρ στο πιάνο, οι οποίοι μάγεψαν το κοινό με τη δεξιοτεχνία τους. Συμμετείχε, επίσης,  η Φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Σπάρτης υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σαράντου Κανελλάκου ενώ έλαβαν μέρος και οι Λάκωνες καλλιτέχνες Τάσος Σκιαδάς, Έλενα Φουντά και Νίκος Βορίλας. Αξίζει να σημειωθεί πως  το όμορφο θεατράκι  του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος, που ευρίσκεται μόλις πέντε χιλιόμετρα δυτικά της Σπάρτης, επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Σπάρτης-Καλαμάτας, γέμισε ασφυκτικά ελέω του λαμπερού ονόματος του τιμώμενου προσώπου και της  ελεύθερης εισόδου.

Αναντιλέκτως η κομβική παρουσία του Μανώλη Μητσιά  όπως και τα πασίγνωστα τραγούδια που ακούστηκαν διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο για να απολαύσουμε μια αληθινά ωραιότατη εκδήλωση. Ο αγαπημένος μας ερμηνευτής εμφανίστηκε σε δύο χρονικά διαστήματα στη συναυλία. Κατά το πρώτο απέδωσε  πολυτραγουδισμένα άσματα  όπως:

 • «Δόξα τω Θεώ» του Μίκη Θεοδωράκη,
 • «Ο Γιάννης ο φονιάς» του Μάνου Χατζιδάκι,
 • «Τι να πούμε τι» και «Πού θα πάει πού θα βγει» του Γιώργου Χατζηνάσιου,
 • «Μη χτυπάς σ’ ένα σπίτι κλειστό», «Όσο αγαπιόμαστε τα δυο» του Λουκιανού Κηλαηδόνη καθώς και
 • το ιστορικό «Στην Ελευσίνα» του Δήμου Μούτση που ήταν και η πρώτη μεγάλη επιτυχία του το 1969 ανοίγοντάς του το δρόμο για μια υπερεπιτυχημένη πορεία.

Στη δεύτερη περίοδο απέδωσε τα:

 • «Γεια σου χαρά σου Βενετιά» του Σταύρου Ξαρχάκου,
 • «Επειδή σ’ αγαπώ» του Γιάννη Σπανού,
 • «Κυκλαδίτικο» και «Τσάμικος» του Μάνου Χατζιδάκι,
 • «Αυτά τα χέρια» του Δήμου Μούτση»,
 • «Το τραγούδι της ξενιτειάς» και «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» του Μίκη Θεοδωράκη,
 • το παραδοσιακό «Μήλο μου κόκκινο»  και, ακολούθως,  κατόπιν λαϊκής απαίτησης  το «Ερωτικό» ( ή «Πιρόγα») του Θάνου Μικρούτσικου.

Η βραδιά τελείωσε με το  «Δόξα τω Θεώ», με το οποίο είχε ξεκινήσει την εμφάνισή του ο Μητσιάς,  εν μέσω αποθέωσης του ερμηνευτή και των υπόλοιπων συντελεστών που πρόσφεραν στο κοινό μια βραδιά βγαλμένη από παλαιότερες δεκαετίες ένεκα της υψηλότατης ποιότητας των τραγουδιών που ακούστηκαν. Θεωρώ πως πρέπει να τονιστεί πόσο σπουδαίο και σπάνιο πλέον  είναι  να ακούγονται κλασικές και γνωστές  επιτυχίες του (τρισ)ένδοξου παρελθόντος από τον ιστορικό πρώτο τους ερμηνευτή.

Όσον αφορά τους Λάκωνες  καλλιτέχνες Τάσο Σκιαδά, Έλενα Φουντά και Νίκο Βορίλα, προσπάθησαν να σταθούν με αξιοπρέπεια δίπλα σε έναν θρυλικό ερμηνευτή, κάτι σίγουρα πολύ δύσκολο, αποδίδοντας  γνωστότατα τραγούδια του ελληνικού πενταγράμμου όπως «Αυτόν τον κόσμο τον καλό» του Σταύρου Ξαρχάκου, «Το παλιό ρολόι» και «Αχ χελιδόνι μου» του Μάνου Λοϊζου, «Έλα πάρε μου τη λύπη», «Πες μου μια λέξη», «Άσπρο περιστέρι» και «Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι» του Μάνου Χατζιδάκι, «Δώσε μου το στόμα σου» και «Πρώτη φορά» του Μίμη Πλέσσα, «Την ενδεκάτη εντολή» του Γιώργου Χατζηνάσιου και «Κάθε λιμάνι και καημός» του Γιώργου Κατσαρού.  Όπως είναι ηλίου φαεινότερο από την παραπάνω λίστα,  επρόκειτο για μια πανδαισία με διαχρονικά και χιλιοτραγουδισμένα άσματα που έχουν στολίσει τη μουσική μας στο πέρασμα των δεκαετιών.

Τελειώνοντας  αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους καλλιτέχνες, τραγουδιστές και μουσικούς,  στα μέλη της Φιλαρμονικής Σπάρτης και, κυρίως, στον μαέστρο Σαράντο Κανελλάκο που έκανε εξαιρετική δουλειά για μία ακόμα φορά, προσπαθώντας  να συνταιριάξει τους μουσικούς της Φιλαρμονικής με έμπειρους επαγγελματίες.  Από την άλλη πλευρά, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού του Δήμου Σπάρτης πέτυχε την έλευση ενός μεγέθους του βεληνεκούς του Μανώλη Μητσιά ενώ το Σαϊνοπούλειο, όπως αναφέρθηκε, απέδειξε ότι είναι ο βασικότερος  πυλώνας στήριξης του Πολιτισμού  στην πόλη της Σπάρτης.

Σε κάθε περίπτωση, ήταν μια καταπληκτική βραδιά γεμάτη υπέροχη μουσική που τόσο πολύ έχει  ανάγκη μια μικρή πόλη σαν την Σπάρτη στην οποία δεν είναι πολλές οι αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

——————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του MusicCorner.gr…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here