Γράφει ο Μάριος Γκούβας
Φωτογράφηση: Νίκος Περίσσιος

Τη Φένια Χρήστου τη συναντήσαμε πρώτη φορά πριν λίγους μήνες στο Νομισματικό Μουσείο, όπου μας είχε μιλήσει για τα σχέδιά της. Από τότε η γλυκύτατη Φένια πήρε το πρώτο βραβείο σύνθεσης για το «Μοίρα μου και πεπρωμένο» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, και κυκλοφόρησε δύο ακόμα τραγούδια με τα οποία ξεκίνησε και τη δισκογραφική της καριέρα.

Μια ατυχία την υποχρέωσε να καθυστερήσει αρκετά τις εμφανίσεις της, αλλά την περασμένη Τετάρτη, την ξαναβρήκαμε στο «Κελάρι», τον πολύ όμορφο και φιλόξενο συναυλιακό χώρο του ωδείου “Athenaeum”, όπου έκανε την πρώτη της εμφάνιση με «συνοδοιπόρους» τον πιανίστα Μάρκο Κώτσια και τον τσελίστα Σταύρο Παργινό, δύο εξαιρετικούς μουσικούς με σημαντικές συνεργασίες και πλούσια εμπειρία.

feniaxristou_live_2015_4_010

Η Φένια μας υποδέχθηκε με το χαμόγελο στα χείλη και σύντομα μιλούσαμε σα να γνωριζόμαστε από χρόνια. Μας μίλησε για το πρόγραμμα που ετοίμασε γι’ αυτή τη βραδιά, με κεντρικά στοιχεία από τη Μεσόγειο, το κομμάτι που βραβεύτηκε κι άλλα δικά της κομμάτια με jazz ηχοχρώματα, αλλά και διασκευές αγαπημένων της τραγουδιών από τη διεθνή σκηνή.

Η εμφάνιση αυτή αποτελεί σε κάποιο βαθμό μια «πρόβα» για τις καλοκαιρινές της εμφανίσεις με ένα πιο «προσωπικό» πρόγραμμα σε επιλεγμένες εμφανίσεις και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα. Η δημιουργός μας εκμυστηρεύτηκε ότι «μαζεύει» το υλικό της με σκοπό να κυκλοφορήσει ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ μέχρι τα τέλη του χρόνου, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το βραβευμένο «Μοίρα μου και πεπρωμένο», ένα τραγούδι που θα κυκλοφορήσει αυτόνομα, διαδικτυακά και αρκετά σύντομα.

feniaxristou_live_2015_4_001

Μιλήσαμε και για τη συνεργασία της με την εταιρεία «Χάρτης», που «στέγασε» το δισκογραφικό της ντεμπούτο, αλλά και τον βασικό της συνεργάτη Λευτέρη Πουλιού που έπαιξε σημαντικό ρόλο σ’ αυτό. Ωστόσο, η δισκογραφική αυτή συνεργασία ολοκληρώθηκε και η Φένια θα πρέπει να βρει νέα «στέγη» για το άλμπουμ της, χωρίς να αποκλείεται η «επέκταση» της συνεργασίας της με την ίδια εταιρεία.

Μ’ αυτά, και άλλα, έφτασε η ώρα για ν’ αρχίσει το live. Ο ήχος του πιάνου γέμισε την αίθουσα με το τσέλο ν’ ακολουθεί και τη Φένια να «μπαίνει» δυναμικά με “Corsica” και “O Pastor” ακολουθούμενα από Χατζιδάκι. Η βόλτα στη Μεσόγειο συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια του πρώτου μέρους, με πιο «δυνατά» σημεία τα «Piensa en mi” και «ο Γιάννης ο φονιάς», κομμάτια που τόσο οι δύο μουσικοί όσο και η Φένια χρωμάτισαν ιδιαίτερα. Με το «Σήμερα φεύγεις», το πρώτο από τα δύο τραγούδια που αποτελούν, προς το παρόν, τη δισκογραφία της Φένιας, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος.

feniaxristou_live_2015_4_007

Μετά από ένα πραγματικά σύντομο διάλειμμα, οι τρεις καλλιτέχνες επέστρεψαν με διαφορετικές, μουσικές, διαθέσεις και επιλογές. Με δικά της τραγούδια, όπως το βραβευμένο «Μοίρα μου και πεπρωμένο», κομμάτια σπουδαίων συνθετών, όπως το «Ανθρώπων Έργα» και το «Η Μαριάνθη των ανέμων», αλλά και μεγάλες ξένες επιτυχίες, όπως τα “Cry me a river” και “Summertime”, σε διασκευές που έδιναν τη δυνατότητα αυτοσχεδιασμών και ελεύθερων παιξιμάτων.

Το πρόγραμμα εμπλούτισαν με τις φωνές τους ερμηνευτές που βρέθηκαν στο κοινό, όπως ο Παναγιώτης Λάμπουρας, που απέδωσε a capella το παραδοσιακό «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα», αλλά και ο Γιάννης Μαθές, με το «Αστέρι μου, φεγγάρι μου» και ο Ηλίας Μαυροσκούφης με το «Ήτανε μια φορά», σε ντουέτα με τη Φένια.

feniaxristou_live_2015_4_011Η Φένια ολοκλήρωσε το πρόγραμμα με τη «Μπαλάντα του Ούρι» και το «Άνοιξε γιατί δεν αντέχω», αλλά το επίμονο θερμό χειροκρότημα του κοινού την υποχρέωσε να ερμηνεύσει και το «Βαριά τα πόδια μου στη γη», το δεύτερο δισκογραφημένο τραγούδι της.

feniaxristou_live_2015_4_008

Η Φένια Χρήστου, εκτός από πάρα πολύ καλή ερμηνεύτρια και πιανίστρια είναι μια ιδιαίτερη δημιουργός, τόσο στιχουργικά όσο και μουσικά. Τα τραγούδια της έχουν μια ωριμότητα που την κάνουν να ξεχωρίζει και φανερώνουν τη δυναμική αλλά και ευαίσθητη προσωπικότητά της.

Το Κελάρι, αποτέλεσε έναν ιδανικό χώρο για να φιλοξενήσει τους τρεις καλλιτέχνες που, με τις ερμηνείες τους, «έδεσαν» σαν παλιό καλό κρασί.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live!

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here