ΣΑΒΒΕΡΙΑ ΜΑΡΓΙΟΛΑ
(σε …meeting με τη Μαρία Αβραμίδου)

Η Σαββέρια Μαργιολά γεννήθηκε, κυριολεκτικά, μέσα στη Μουσική. Στον δικό της δρόμο εξακολουθεί να βαδίζει, επιδιώκοντας κάθε φορά να μάς δείξει και μία διαφορετική πτυχή του εαυτού και του ταλέντου της. Έτσι, δεν δίστασε να επιλέξει αγαπημένες της δημιουργίες του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη και να μας τις προσφέρει, ανανεωμένες και διαχρονικές, σαν ένα μπουκέτο με «Ρόδα Αμάραντα».

Αυτός είναι ο τίτλος του καινούργιου της δίσκου που κυκλοφορεί από την FM Records και που η Σαββέρια ελπίζει ότι θα μπορέσει να μοιραστεί μαζί μας σύντομα και σε ζωντανές εμφανίσεις. Είναι, άλλωστε, επιλογή της να μη χάνει την αισιοδοξία της, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, ενώ συνεχίζει να αρμενίζει τις θάλασσες, έχοντας συνήθως για προορισμό ένα από τα αγαπημένα της νησιά…

Σαββέρια, στη νέα σου δισκογραφική δουλειά, «Ρόδα Αμάραντα», ερμηνεύεις τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος το καλοκαίρι θα γιορτάσει τα 95 χρόνια του. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα και με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή των τραγουδιών;
Η ιδέα αυτή προέκυψε μετά από μία κουβέντα με τους συνεργάτες της FM Records. Ήταν απρόσμενη η ευκαιρία που μου δόθηκε να προσεγγίσω και δισκογραφικά το ρεπερτόριο του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη και με γέμισε τεράστια χαρά. Πολύ γρήγορα έβαλα μπροστά και ξεκινήσαμε τις ηχογραφήσεις. Αρχικά έπρεπε να καταλήξω στα δέκα τραγούδια που θα περιελάμβανε αυτό το album και δυσκολεύτηκα, γιατί πραγματικά δεν ήξερα τί να πρωτοδιαλέξω. Τελικά, επέλεξα κάποια από τα τραγούδια του που έχω αγαπήσει πολύ και μιλάνε έντονα στο συναίσθημά μου, χωρίς να σκεφτώ καθόλου την ηχητική ομοιομορφία –γι’ αυτό και ο δίσκος περιλαμβάνει κομμάτια από διάφορες περιόδους του συνθέτη. Μερικά απ’ αυτά είναι πασίγνωστα και άλλα πιο σπάνια και λιγότερο ακουσμένα.

Κάτι που μου έκανε εντύπωση, είναι το γεγονός ότι διάλεξες να ερμηνεύσεις και τραγούδια που έχουμε συνηθίσει να ακούμε από ανδρικές φωνές, όπως το «Στα Περβόλια». Υπάρχουν «ανδρικά» και «γυναικεία» τραγούδια, πιστεύεις, ή αυτό είναι θέμα ερμηνευτικής προσέγγισης;
Το να επιλέγω τραγούδια που έχουν τραγουδήσει άνδρες σε πρώτη εκτέλεση είναι κάτι που το κάνω συχνά. Είναι μια δημιουργική πρόκληση για μένα, από τη στιγμή που με εκφράζει η μουσική και ο στίχος των τραγουδιών. Μπορεί ο στίχος πολλές φορές να καθορίζει με έναν τρόπο το αν ο ερμηνευτής θα είναι άντρας ή γυναίκα, παρ’ όλα αυτά, όμως, δεν πιστεύω ότι στην πραγματικότητα υπάρχει κάποια δέσμευση.

Τα 10 τραγούδια που περιλαμβάνονται στον δίσκο είναι σε στίχους εξαίρετων ποιητών μας. Έπαιξε και αυτό ρόλο στην τελική επιλογή σου; Και πού εντοπίζεις την ποίηση στη ζωή μας;
Έχω μεγάλη αγάπη στην ποίηση και ίσως αυτό να έπαιξε τον ρόλο του στην τελική μου επιλογή χωρίς όμως να κάνω την επιλογή με αυτό το κριτήριο. Μου έρχεται στο μυαλό μία φράση του συγγραφέα Joseph Joubert: «Δεν θα βρεις την ποίηση πουθενά, αν δεν κουβαλάς κάποια μαζί σου». Η ποίηση υπάρχει παντού γύρω μας, στη φύση, στους ανθρώπους, στον έρωτα, στην αγάπη, στην τέχνη αρκεί μόνο να έχουμε την καρδιά μας ανοιχτή για να μπορούμε να την αντιληφθούμε και να την αποτυπώσουμε, ο καθένας μας με τον δικό του τρόπο.

Γενικά, με ποιο κριτήριο επιλέγεις τις συνεργασίες σου; Υπάρχει κάποια συνεργασία που ονειρεύεσαι;
Με ενδιαφέρει πολύ η χημεία και καλλιτεχνικά αλλά και προσωπικά και αυτό είναι βασικό κριτήριο για να μπορώ να λειτουργήσω αρμονικά σε μία συνεργασία. Πιστεύω πολύ στην ενέργεια των ανθρώπων, έχω ανάγκη να συνδέομαι πιο βαθιά με τους συνεργάτες μου και να υπάρχει ένα κλίμα εμπιστοσύνης που να με κάνει να νιώθω άνετα και ασφαλής. Υπάρχουν αρκετοί καλλιτέχνες που θαυμάζω –και από την παλαιότερη αλλά και από την νεότερη γενιά– και που θα χαιρόμουν να βρεθώ μαζί τους επί σκηνής.

Προέρχεσαι από μουσική οικογένεια. Ποια είναι η πρώτη έντονη ανάμνηση που έχεις σχετικά με τη μουσική;
Από το πρώτα χρόνια της ζωής μου θυμάμαι να υπάρχει πάντα μουσική στο σπίτι μας. Μια χαρακτηριστική ανάμνηση που με συνοδεύει είναι οι στιγμές που καθόμουν μαζί με τον πατέρα μου –τον παρακολουθούσα να μελετάει και ύστερα μου έπαιζε τραγούδια κι εγώ τραγουδούσα. Είναι κάτι που απολαμβάνουμε και οι δυο μας να κάνουμε και σήμερα, όταν βρίσκουμε ευκαιρία.

Αν για κάποιον …ανεξιχνίαστο λόγο, δεν είχες πάρει τον δρόμο της μουσικής, θα είχες ακολουθήσει τις πανεπιστημιακές σου σπουδές ή θα προτιμούσες να ασχοληθείς με κάτι εντελώς διαφορετικό;
Ο τομέας της Κοινωνιολογίας αλλά και το μεταπτυχιακό μου, που αφορά στον έλεγχο του στρες και την προαγωγή της υγείας, είναι ανθρωπιστικές επιστήμες που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Αν δεν είχα ασχοληθεί με τη μουσική, θα ήθελα να ασχοληθώ με το αντικείμενο των σπουδών μου και ειδικότερα του μεταπτυχιακού μου, με το ενδιαφέρον μου στις νέες διαμορφωμένες πιεστικές συνθήκες ζωής αφού το στρες επιδρά αρνητικά στις ανθρώπινες δραστηριότητες και εν γένει στη ζωή μας.

Τι αίσθηση σου άφησε όλη αυτή η κατάσταση περιορισμών που βιώσαμε, λόγω του κορονοϊού; Ήταν για σένα διέξοδος η Τέχνη;
Η τέχνη για μένα αποτελεί πάντα διέξοδο, πόσω μάλλον όταν βιώνουμε τόσο δύσκολες περιόδους, οι οποίες ωστόσο, τις περισσότερες φορές, γίνονται αφορμή για έμπνευση και δημιουργία, έστω κι αν δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε την τέχνη μας με τον τρόπο που θα θέλαμε. Η κατάσταση που βιώσαμε ήταν πρωτοφανής και με ζόρισε όπως όλους, αλλά προσπαθώ πάντα εκτός από τα αρνητικά, να βρίσκω και τα θετικά σημεία σε κάθε τι. Από τη μία, βρήκα λίγο παραπάνω χρόνο να ξεκουραστώ, κάτι που το είχα μεγάλη ανάγκη λόγω της πίεσης και των γρήγορων ρυθμών που έχει η καθημερινότητά μου, και από την άλλη όλο αυτό μου δημιούργησε ανασφάλεια οικονομικά και καλλιτεχνικά. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα αργήσουμε πολύ ακόμα να βγούμε πλήρως από αυτήν την ιστορία και να επιστρέψουμε σε απολύτως φυσιολογικούς ρυθμούς.

Αυτές τις παράξενες μέρες, είσαι αισιόδοξη για όσα θα έρθουν; Κάνεις σχέδια για εμφανίσεις και πώς φαντάζεσαι τις συναυλίες στο εγγύς μέλλον;
Προσπαθώ να μην χάσω την αισιοδοξία μου γιατί, σε αυτή τη φάση, αυτή είναι το κίνητρό μου. Έχουμε αρχίσει σιγά – σιγά να κάνουμε τα σχέδια μας για το καλοκαίρι και θέλω να ελπίζω πως θα καταφέρουμε να κάνουμε κάποιες παραστάσεις και φέτος, παίρνοντας τις προφυλάξεις που έχουν οριστεί.

Ποιο τραγούδι –δικό σου ή όχι– σε εκφράζει περισσότερο αυτόν τον καιρό και γιατί;
Μου έρχεται στο μυαλό ένα τραγούδι του Θοδωρή Κοτονιά με τίτλο «Κόσμε», έχει πολλές αναγνώσεις και το βρίσκω τόσο επίκαιρο.

«Δε δίνεις ούτε τα μισά, κόσμε, κόσμε
απ’ όσα λάμπουν για χρυσά, κόσμε, κόσμε
στη χορτασμένη σου εποχή ούτε δυο ψίχουλα ψυχή, κόσμε, κόσμε
Τη μάντρα σου περάσανε, κόσμε, κόσμε
στον άλλο κόσμο φτάσανε, κόσμε, κόσμε
άλλοι κρασί μετάλαβαν και άλλοι δεν κατάλαβαν…»
 

Περίγραψέ μας το ιδανικό σου καλοκαίρι.
Το ιδανικό καλοκαίρι λέει: λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τους αγαπημένους μου ανθρώπους, σε κάποιο από τα νησιά της καρδιάς μου, τη Νάξο και τη Λευκάδα, όπου έχω ζήσει τα παιδικά μου καλοκαίρια και με τα οποία έχω ιδιαίτερη σύνδεση. Είναι τα μέρη που μπορώ να χαλαρώσω απόλυτα, να ξεκουραστώ και να νιώσω ξέγνοιαστη. Πριν δύο χρόνια αισθάνθηκα έτσι και στη Δονούσα, όπου βρέθηκα για πρώτη φορά –το νησί που μεγάλωσε η γιαγιά μου, η μητέρα του πατέρα μου. Ένα μέρος με απίστευτη ενέργεια και απαράμιλλη ομορφιά και απλότητα. Το ερωτεύτηκα!

———————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του MusicCorner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here