2/7/2013
Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr

(Χορηγός Επικοινωνίας)

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το θέατρο Badminton βγάζει τραπεζάκια έξω σε ένα μουσικό φεστιβάλ που τείνει να γίνει θεσμός. Αυτό το καλοκαίρι ο αύλειος χώρος του θεάτρου φιλοξενεί ερμηνευτές οι οποίοι εκτός από τραγούδια της προσωπικής μουσικής τους πορείας έχουν αποστολή να μας θυμίσουν σημαντικούς συνθέτες που έχουν φύγει από κοντά μας αφήνοντας έναν ανεκτίμητο πολιτιστικό πλούτο από διαχρονικά τραγούδια. Φέτος για πρώτη χρονιά ο Δώρος Δημοσθένους ανέβηκε στην σκηνή που εδώ και περίπου ένα μήνα έχει στηθεί στο προαύλιο του Badminton, για να μας ταξιδέψει στα δικά του μουσικά μονοπάτια. Τίτλος της παράστασης: «Swing, Blues και Γιώργος Μουζάκης».

dimosthenous_live_2013_06_01

Το Σάββατο 29 Ιουνίου, λίγο μετά τις 21.30, τα κεριά είχαν ανάψει, ο κόσμος είχε οδηγηθεί στις θέσεις του και ο Μιχάλης Κουμπιός, κάνοντας την υπέρβαση, έγινε για λίγο conferasier και μας καλωσόρισε με δυο λόγια για τον «Βασιλιά της επιθεώρησης» Γιώργο Μουζάκη. Έκανε λόγο για έναν χαρισματικό τρομπετίστα και μελωδό, έναν συνθέτη ταυτισμένο με τις επιθεωρήσεις και όχι μόνο, καθώς περίπου 2500 τραγούδια φέρουν την υπογραφή του. Τραγούδια που όπως είπε μας χαρίζουν κέφι και δροσιά, μας δίνουν κουράγιο να ξεχαστούμε από τα προβλήματα και να πάμε παρακάτω.

Και για τη συνέχεια τραγούδια. Ιδανικό, συμβολικό ξεκίνημα με το «Ένας φίλος ήρθε απόψε απ’ τα παλιά» που όσο το άκουγες είχες την αίσθηση ότι από κάποια μεριά θα εμφανιστεί ο Γιώργος Μουζάκης και θα καθίσει σε ένα από τα τραπεζάκια για να απολαύσει και αυτός την όμορφη βραδιά!

dimosthenous_live_2013_06_28

Έννοιες ταυτόσημες με τον μουσικό κόσμο του Γιώργου Μουζάκη είναι το ξεφάντωμα και ο χορός και αυτό που ζήσαμε εκείνη τη βραδιά περιελάμβανε και τα δύο. Ο Δώρος Δημοσθένους με τον ενθουσιασμό και τη ζωντάνια του φρόντισε για το πρώτο, ενώ η ομάδα χορού Athens Lindy Hop με τις swing χορογραφίες της για το δεύτερο. Όλο το πρώτο μέρος ήταν αφιερωμένο στον πολυβραβευμένο συνθέτη με τραγούδια όπως «Βίρα τις άγκυρες», «Σου σφυρίζω», «Διπλός γλυκός καημός», «Θέλω κοντά σου να μείνω», «Μάμπο Μπραζιλέιρο» και πολλά ακόμα. Ιδιαίτερες οι ενορχηστρώσεις του Μάνου Αθανασιάδη εξαιρετικά αποδοσμένες από την ομάδα των μουσικών, κεφάτες οι ερμηνείες του Δώρου Δημοσθένους -με εξαίρεση κάποια λαθάκια-, ενώ ευχάριστη έκπληξη ήταν η Άρτεμις Ματαφιά, που με την «επιβλητική» παρουσία της ανάγκασε τον Κύπριο ερμηνευτή να επιστρατεύσει τα μεγάλα μέσα, ένα σκαμπό δηλαδή, για να μπορέσει να «σταθεί» επάξια δίπλα της.

dimosthenous_live_2013_06_16_matafia

Το δεύτερο μισό της βραδιάς κινήθηκε σε κλίμα τελείως διαφορετικό από την νοσταλγική, ρετρό ατμόσφαιρα και την ξεχασμένη αθωότητα που μας μετέφεραν τα τραγούδια του Γιώργου Μουζάκη. Στο δεύτερο μέρος από την Νέα Ορλεάνη και τους jazz και blues ήχους βρεθήκαμε σε ξέφρενα εφηβικά πάρτυ με τα τραγούδια του Βασιλιά του rock’n’roll Elvis. Φυσικά δεν έλειψαν και διασκευές γνωστών ελληνικών κομματιών από αυτά που ο Δώρος Δημοσθένους συνηθίζει να περιλαμβάνει στα live του. «Οι ιππόται πότε πότε», «Η Μαύρη Ford», «Έρχεται βροχή» και «Πόσο λυπάμαι», το οποίο ήδη από την εισαγωγή του απέσπασε το θερμότερο χειροκρότημα του κοινού.

dimosthenous_live_2013_06_14_matafia

Η βραδιά έφτασε στο τέλος της λίγο μετά τα μεσάνυχτα και είχε χρώμα ελληνικό με τα τραγούδια «Δε σε θέλω πια» και «Δεν είναι τρακτέρ» τα οποία έκαναν τον κόσμο που βρέθηκε εκείνη τη βραδιά στο προαύλιο του Badminton να αποχωρεί έχοντας περάσει μια ξένοιαστη βραδιά μακριά από τα προβλήματα και τις σκοτούρες της καθημερινότητας.

dimosthenous_live_2013_06_29

Με τον Δώρο Δημοσθένους έπαιξαν οι:
Μάνος Αθανασιάδης: πιάνο ενορχηστρώσεις
Άγγελος Παπαδάτος: κοντραμπάσο
Δημήτρης Καραγιάννης: κλαρινέτο, σαξόφωνο
Γιάννης Καραγιαννάκης: τρομπέτα
Γρηγόρης Ντάνης: κιθάρα
Νίκος Παπαβρανούσης: drums

———-

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here