Συνέντευξη στον Παύλο Ζέρβα

Γιατί επέλεξες να βγάλεις τη συγκεκριμένη selfie; Τι σημαίνει για σένα η θρησκεία;
Πιστεύω στο Θείο και έχω μαζί του ουσιαστική και άμεση επικοινωνία, η οποία μου προσφέρει ψυχική γαλήνη. Είχα την ανάγκη, λοιπόν, να κάνω γνωστή τη σχέση αυτή, χωρίς να ντρέπομαι για την επιλογή μου. Άλλωστε οφείλω να τονίσω πως είμαι θρησκευόμενη και όχι θρησκόληπτη! Έχει μεγάλη διαφορά. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να πιστεύει σε δυνάμεις που τον υπερβαίνουν, είναι στη φύση του, καθώς με την πίστη τροφοδοτείται με δύναμη και ελπίδα για το αύριο. Η Θρησκεία για μένα αποτελεί ψυχικό στήριγμα. Πολλές φορές σε δύσκολες καταστάσεις έχω επικαλεστεί τον Θεό και ειλικρινά ακόμα και την τελευταία στιγμή, εκεί που όλα φαντάζουν χαμένα, με έχει βοηθήσει. Σαφώς η επίκληση μου στον Θεό δεν γίνεται μόνο στα δύσκολα, αλλά και στις πολύ όμορφες στιγμές που έχω ζήσει… πάντα Τον ευχαριστώ! Εκεί φαίνεται και κατά πόσο πιστεύει κανείς ουσιαστικά. Επίσης, στο σημείο αυτό να διευκρινίσω ότι το Θείο παρέχει την δύναμη στον άνθρωπο για να φροντίζει ο ίδιος τον εαυτό του και όχι να περιμένει την παρουσία κάποιου θαύματος.

Θεωρείς ότι στις μέρες μας υπάρχει τάση απαξίωσης του θρησκευτικού στοιχείου και ποια η άποψή σου γι’ αυτό;
Ναι, δυστυχώς, υπάρχει τάση απαξίωσης της Θρησκείας καθώς και όλων των αξιών. Η κρίση δημιουργήθηκε λόγω ισοπέδωσης των αξιών μας και όλων των διεξόδων που μας κρατούν ενεργητικούς ανθρώπους και στη συνέχεια πολίτες. Ο άνθρωπος που πιστεύει σε αξίες είναι άνθρωπος με όραμα, με ελπίδα, άνθρωπος γεμάτος από δημιουργία και ενέργεια. Φυσικά, ένας τέτοιος πολίτης φαντάζει στα μάτια των συστημικών καθεστώτων απειλή και γι’ αυτόν τον λόγο προσπαθούν τα ίδια τα καθεστώτα να απαξιώσουν τις αξίες, τους θεσμούς ακόμα και τα έθιμα. Χωρίς την πίστη οι σκεπτόμενοι άνθρωποι μετατρέπονται σε ανδρείκελα, καθώς δεν έχουν κάπου να στηριχτούν, να γεμίσουν δύναμη και κουράγιο.

Εμφανίστηκες στη δισκογραφία πριν περίπου ένα χρόνο με το album «Το εισιτήριο». Ένα album στο οποίο συνεργάστηκες με πολλά γνωστά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Είσαι ικανοποιημένη από την πορεία του; Ποιο τραγούδι τελικά θεωρείς ότι πέτυχε τη μεγαλύτερη ανταπόκριση;
Το πρώτο μου album, μπορώ να πω πως ξεπέρασε τις προσδοκίες μου, τόσο για τα 11 υπέροχα κομμάτια που μου χάρισαν καταξιωμένοι συνθέτες και στιχουργοί της ελληνικής δισκογραφίας όπως ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Αντώνης Μιτζέλος , ο Κώστας Μακεδόνας, ο Νίκος Μωραΐτης, ο Γιώργος Καραδήμος, η Ζωή Τηγανούρια, η Μαρία Παπαδάκη, ο Μιχάλης Νικολούδης, ο Σταύρος Σταύρου, ο Θοδωρής Γκόνης, όσο και για το γεγονός της 11ης θέσης στα charts στην οποία βρέθηκε. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς την δισκογραφική μου, Polymusic, και τον παραγωγό μου, Βίκτωρα Πολυδώρου, για όσα μου έχουν προσφέρει μέχρι τώρα και την συνεχή στήριξη τους.
Το τραγούδι με την μεγαλύτερη ανταπόκριση αποδείχθηκε αυτό για το οποίο πίστευα ότι δεν θα σταθώ αντάξια να το ερμηνεύσω λόγω της μεγάλης βαρύτητας που έχει ο στίχος αλλά και για το επιβλητικό ύφος του. “Τα Σκουλαρίκια” άγγιξαν, με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα κομμάτια, τους ακροατές και από την αρχή της κυκλοφορίας μέχρι και σήμερα λαμβάνω υπέροχα σχόλια και κριτικές γι αυτό το τραγούδι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εδώ και ένα χρόνο τηλεοπτικά κανάλια το έχουν επιλέξει και τιμήσει δεόντως!

Έχεις σπουδάσει Μουσικολογία, Αρμονία, Πιάνο! Θεωρείς ότι οι μουσικές σπουδές είναι απαραίτητες για έναν καλλιτέχνη στις μέρες μας; Άλλοι φαίνεται να θεωρούν πιο σημαντικό να μπουν σε ένα reality…
Θεωρώ πως ένας καλλιτέχνης οφείλει να σέβεται τον εαυτό του και αυτό που επιτελεί. Αν σέβεται τη μουσική και το τραγούδι και το αγαπά πραγματικά, δεν γίνεται να μην εμβαθύνει περισσότερο πάνω στο αντικείμενό του, δεν νοείται να αγαπά την μουσική χωρίς να ξέρει τους βασικούς κανόνες που τη διέπουν, δεν νοείται να αγαπά το τραγούδι και να μην γνωρίζει την ιστορία του. Καταλήγω λοιπόν στο συμπέρασμα ότι σαφώς και χρειάζονται μουσικές σπουδές, ειδικά στις μέρες μας που ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Όσον αφορά στο θέμα των reality shows, είμαι της άποψης πως γνωστός ένας καλλιτέχνης οφείλει να γίνεται από το έργο του. Στόχος είναι η διάρκεια, να αντέξει αυτή η “επωνυμία” στον χρόνο. Αυτό είναι η απόλυτη επιτυχία.

Πώς βιώνεις τα χρόνια της κρίσης, μέσα από το πρίσμα του νεαρού της ηλικίας σου; Θεωρείς πως ζεις σε μια εποχή που θέλεις, αλλά δεν μπορείς να κάνεις πράγματα; Έχει περάσει από το μυαλό σου πως η γενιά σου τελικά πληρώνει για όλα; Τι περιμένεις να βγει μέσα από όλα αυτά που περνάμε;
Είμαι της άποψης ότι στη ζωή πρέπει να πολεμάς, να βλέπεις το όμορφο ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει. Θέλω να είμαι αισιόδοξη! Ασφαλώς τα παιδιά της νέας γενιά βρίσκουν πολλά εμπόδια μπροστά τους και εγώ καθημερινά βιώνω την κρίση, δέχομαι απογοητεύσεις, αλλά έχω πάρει την απόφαση να πολεμήσω και γι’ αυτό και πιστεύω στο Θείο, με κάνει πιο δυνατή. Η γενιά μου βρέθηκε σε μη προνομιούχο θέση, αλλά, αν ανατρέξουμε στην ιστορία, θα διαπιστώσουμε πως κάθε γενιά σηκώνει το δικό της σταυρό. Εμείς οι νέοι λοιπόν, έχουμε κληθεί στον δικό μας πνευματικό πόλεμο και οφείλουμε να μην λιποτακτήσουμε, αλλά να πολεμήσουμε έχοντας για σημαίες μας την αλληλεγγύη, την ελπίδα, την εργατικότητα και το όραμα. Μέσα από όλα αυτά πιστεύω πως θα αναδυθεί μια νέα εποχή με αξίες και με βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Άλλωστε στη ζωή κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένας από τους κύκλους της, πάντα υπάρχει η γνωστή ακολουθία, η κρίση -η σύγκρουση- μεταφορά σε νέο επίπεδο.

Ποια είναι η σημαντικότερη συνεργασία σου μέχρι τώρα;
Με τον Κώστα Μακεδόνα το περασμένο καλοκαίρι. Βρέθηκα στο πλευρό του στις συναυλίες που πραγματοποίησε. Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή για μένα καθώς όλοι γνωρίζουμε πόσο καταξιωμένος καλλιτέχνης είναι και εγώ προσωπικά βίωσα πόσο υπέροχος είναι σαν άνθρωπος, με το χιούμορ του και την καλοσύνη του.

Με ποιον ονειρεύεσαι κάποια στιγμή να συνεργαστείς; Είτε τραγουδιστή, είτε δημιουργό…
Με τη Yasmin Levy! Την θαυμάζω απεριόριστα τόσο για το μουσικό είδος που υπηρετεί όσο και για την περσόνα που προβάλλει.

Σε τι χώρους προτιμάς να εμφανίζεσαι; Μικρές μουσικές σκηνές ή σε μεγάλα μαγαζιά;
Δεν είναι θέμα χώρου αλλά ρεπερτορίου και συνεργασιών. Θα έλεγα “ναι” και σε μεγάλο μαγαζί, αν η νοοτροπία διασκέδασης συμβαδίζει με το καλό τραγούδι και το κλίμα αλληλοσεβασμού.

Ξέρω πως πρόσφατα βρέθηκες στη Κύπρο. Ήταν βέβαια για επαγγελματικό σκοπό, όμως γενικά σου αρέσει να ταξιδεύεις; Πες μου ένα μέρος που έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη σου…
Δεν μου αρέσει απλά να ταξιδεύω, αν ήταν εφικτό θα ταξίδευα κάθε βδομάδα και σε νέο προορισμό! Γεμίζεις γνώσεις, εμπειρίες, παρουσιάζονται στα μάτια σου άλλοι πολιτισμοί, ήθη, έθιμα και όλα αυτά σε γεμίζουν ψυχικά. Πρόσφατα πραγματοποίησα εμφανίσεις στην Κύπρο και πραγματικά τόσο η φιλοξενία των ανθρώπων εκεί, όσο και τα live, με άφησαν με το στόμα ανοιχτό. Αναμφίβολα έμεινε χαραγμένη στη μνήμη μου η ομορφιά της Λεμεσού και ιδιαίτερα η Μαρίνα Λεμεσού. Προτείνω σε όλους να την επισκεφθούν!

Ποιες είναι οι επόμενες επαγγελματικές κινήσεις σου; Ετοιμάζεις κάτι για το καλοκαίρι;
Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει από την Polymusic, με νέα άποψη, μια διασκευή του τραγουδιού “Άσε πρώτα να ξεχάσω”, σε μουσική Απόστολου Καλδάρα και στίχους Γιώργου Σαμολαδά, και είστε οι πρώτοι που ανακοινώνω τον τίτλο του κομματιού! Επίσης, έχω τη μεγάλη χαρά να συμμετέχω στο project “Αντιθέσεις” με την καταξιωμένη Μαίρη Λίντα και τον σπουδαίο σολίστα Θανάση Βασιλά, ένα αφιέρωμα σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μανώλη Χιώτη, και οι εμφανίσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, με δικό μου σχήμα, ετοιμάζω αφιέρωμα σε τρεις μεγάλους συνθέτες του λαϊκού τραγουδιού, τους Απόστολο Καλδάρα, Άκη Πάνου και Μανώλη Χιώτη, που δρομολογείται να περιοδεύσει σε πολλούς δήμους…
Τέλος, κάτι πολύ σημαντικό για εμένα είναι ότι θα ερμηνεύσω το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη “Νύχτα μαγικιά”, στο δίσκο “Ο Παναγιώτης Μάργαρης ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη”!

stefanou_vassiliki_selfie_2017_05_001

——————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here