2/4/2012
Γράφει ο Μάριος Γκούβας
Φωτογράφηση: Γρηγόρης Θανόπουλος
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Όταν είδα την πρόσκληση για το live της Marieke Meijer στο Σταυρό του Νότου στις 28 Μαρτίου, έκανα μια σύντομη αναζήτηση για να βρω πληροφορίες για την κοκκινομάλα Ολλανδέζα με τα γαλάζια μάτια που μου … «χάλασε» τη βραδιά του Μίλαν – Μπαρτσελόνα! Διαπίστωσα πολύ γρήγορα ότι η Marieke συμμετέχει στη House Band που παίζει στο club του Σταυρού σε σταθερή βάση.

Αλλά το live της, με τίτλο “Showtime” που θα παρουσιαστεί ξανά στις 4 Απριλίου, είναι ένα ιδιαίτερο project με την Marieke να παρουσιάζει δικά της τραγούδια και προσωπικές της επιλογές από την παγκόσμια δισκογραφία. Συνοδοιπόροι της στο “Showtime”, το γκρουπ “Band-its” που αποτελούνται από τους Πάνο Σαρδέλη στα τύμπανα και  Βίκτωρα Κουλουμπή στο μπάσο, από τη House Band του Σταυρού, τον Γιώργο Λιάκο στα πλήκτρα και την Άννα Τάρμπα στα φωνητικά, από τους Soulmates και τον Κώστα Λαγό στην κιθάρα.

Φτάσαμε αρκετά νωρίς στο μαγαζί, όταν ακόμα οι μουσικοί έκαναν sound check, και περιμέναμε υπομονετικά μέχρι να ανοίξουν επισήμως οι πόρτες και να «εισβάλουμε» στο χώρο και τα καμαρίνια. Εκεί συναντήσαμε τη Marieke που μας υποδέχθηκε με ένα μεγάλο χαμόγελο και αρκετή διάθεση να μιλήσει. Ένα στοιχείο που μας εντυπωσίασε, πέραν των ματιών της, ήταν τα τατουάζ που έχει στα χέρια, αλλά κυρίως αυτό στην πλάτη της που δεν μπορέσαμε να δούμε ολόκληρο καθώς το φόρεμά της «έκρυβε» το μεγαλύτερο μέρος.

Ξεκινήσαμε με το όνομά της που προέρχεται από τις γιαγιάδες Maria και Afke. Ο συνδυασμός αυτών των δύο ονομάτων, στην πιο εύηχη μορφή του, δημιουργεί το Marieke (προφέρεται «Μαρίκε»). «Είναι το ίδιο με το «Μαρίκα» αλλά στην ολλανδική έκδοση»! Να σημειώσουμε ότι η Marieke προτίμησε να μας μιλήσει στα Αγγλικά, οπότε κάποια λαθάκια, σε ονόματα κυρίως, ας μας τα συγχωρήσετε όλοι. Διορθώσεις γίνονται δεκτές…!

Music Corner: Πόσα χρόνια είσαι στην Ελλάδα;
Marieke: Είμαι εδώ τρία χρόνια. Ήρθα με τον σύζυγό μου τον Βαγγέλη που είναι Έλληνας. Τον γνώρισα στην Ολλανδία. Εργαζόταν ως κομμωτής στο Άμστερνταμ που ζούσα κι εγώ. Λίγο καιρό αργότερα δέχθηκε μια πολύ καλή προσφορά για δουλειά στην Ελλάδα και τον ακολούθησα. Ήθελα κι εγώ να επεκτείνω τις εμπειρίες μου και θα βλέπαμε πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα.

Music Corner: Και βρήκες κι εσύ δουλειά εδώ;
Marieke: Ναι! Μουσική μπορείς να κάνεις οπουδήποτε στον κόσμο, οπότε δεν έχει σημασία πού είσαι. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι δεν γνωρίζαμε κανέναν, οπότε έπρεπε πρώτα να γνωρίσουμε κάποιους ανθρώπους. Έκανα μία guest εμφάνιση εδώ με το συγκρότημα “Yianneis”, με είδαν οι υπεύθυνοι του Σταυρού και μου ζήτησαν να δουλέψω με τη House Band κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο club. Και τώρα παρουσιάζω το δικό μου project.

Music Corner: Τι θα ακούσουμε στο «Showtime”;
Marieke: Θα ακούσετε δικά μου τραγούδια, από το άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό.

Music Corner: Γράφεις μουσική, στίχους, όλα;
Marieke: Και μουσική και στίχους, βέβαια με τη βοήθεια και άλλων ανθρώπων. Δεν είμαι «δυνατή» μουσικός, παίζω μόνο λίγη κιθάρα και πιάνο. Οπότε κάνω την αρχή στα κομμάτια, δημιουργώ τις «βάσεις» και μετά απευθύνομαι σε άλλους μουσικούς που θα τα δουλέψουν και θα φτιάξουμε σπουδαία τραγούδια. Αλλά πρώτα στους άμεσους συνεργάτες μου.

Music Corner: Τι μουσική παίζεις, αλλά κυρίως τι μουσική γράφεις, γιατί μπορεί να παίζεις πολλά, αλλά σε χαρακτηρίζει η μουσική που γράφεις.
Marieke: Γράφω διαφορετικά είδη μουσικής, αλλά η βάση είναι η pop. Αλλά μου αρέσει πολύ η punk και έχω επιρροές και από blues και soul και rock. Είναι μία μίξη όλων αυτών των ειδών και επιρροών. Τέτοια μουσική γράφω.

Music Corner: Είδα στα πλήκτρα τον Γιώργο τον Λιάκο, που δεν είναι στη House Band του Σταυρού. Πώς προέκυψε η συνεργασία;
Marieke: Ο Γιώργος παίζει στους Soulmates, όπως και η Άννα που κάνει φωνητικά. Τον γνώρισα κάποια στιγμή, τον έχω ακούσει πολλές φορές. Είναι πολύ καλός μουσικός γίναμε φίλοι και του ζήτησα να συνεργαστούμε. Και είναι πολύ καλός άνθρωπος, γιατί είναι σημαντικό για μένα οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζομαι να έχουν θετική αύρα. Θέλω να έχουν θετική ενέργεια και να περνάμε καλά, γιατί αυτό είναι το θέμα, να διασκεδάζουμε μ’ αυτό που κάνουμε.

Music Corner: Διασκεδάζεις εδώ;
Marieke: Ναι, πάρα πολύ. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, είναι λίγο δύσκολη αυτή η περίοδος με την κρίση, αλλά δεν αλλάζει το γεγονός ότι λατρεύω τη χώρα, αγαπάω τους ανθρώπους, είστε πολύ ζεστοί και προσαρμόστηκα πολύ εύκολα. Μου αρέσουν οι υπέροχες ελληνικές παραλίες, που εμείς δεν έχουμε και δεν μπορούμε να κολυμπάμε.

Music Corner: Το κοινό στην Ελλάδα είναι πιο ζεστό από την Ολλανδία;
Marieke: Δε μπορώ να πω κάτι τέτοιο γιατί μοιάζουμε σα λαοί. Αγαπάμε την οικογένεια και στηρίζουμε τα μέλη της και τους φίλους μας. Αυτό που διαπιστώνω, και πιστεύω ότι είναι χαρακτηριστικό των μεσογειακών λαών, είναι η «άνεση» στο χρόνο. Όλα κυλούν πιο αργά, πιο απρογραμμάτιστα, δεν υπάρχουν deadlines. Και είναι μια εμπειρία που ήθελα να τη ζήσω γιατί είναι διαφορετική από την Ολλανδία. Βέβαια, ίσως οι Ολλανδοί κρατάνε «αποστάσεις» στην αρχή και «ζεσταίνονται» με το χρόνο, ενώ εδώ σε αγκαλιάζουν από την πρώτη στιγμή.

Music Corner: Ηχογραφείς τον δίσκο σου αυτή την εποχή;
Marieke: Ναι, είμαι στο studio με τον Παύλο Τσώρα των Sugar House. Δουλέψαμε μαζί το “Drink to get Drunk” της Sia και το “Desire” που πάνε πάρα πολύ καλά. Παράλληλα γράφω υλικό για άλλους καλλιτέχνες, τα δικά μου κομμάτια, ηχογραφώ, προσπαθώ να κάνω όσα περισσότερα μπορώ.

Music Corner: Τα κάνεις όλα και συμφέρεις (γέλια).
Marieke: Γιατί όχι; Δε μ’ αρέσει να κλειστώ σε ένα «κουτί». Μου αρέσουν πολλά είδη μουσικής, ακούω και τραγουδάω διάφορα είδη μουσικής και πιστεύω ότι αν μπορείς να κάνεις κάτι, πρέπει να το κάνεις. Δεν πρέπει να βάζεις «ταμπέλες».

Music Corner: Θα δοκίμαζες να τραγουδήσεις π.χ. λαϊκά;
Marieke: Λαϊκά ίσως όχι, αλλά θα ήθελα να δοκιμάσω μετά από κάποια χρόνια να τραγουδήσω ρεμπέτικα! Μου αρέσει αυτή η μουσική και κυρίως οι φωνές. Ήταν από τα πρώτα ακούσματά μου στην Ελλάδα. Είχα ακούσει τον Γιώργο Μαργαρίτη και μου άρεσε πολύ!

Music Corner: Συνεχίζεις κανονικά με τη House Band, το “Showtime” είναι μόνο για σήμερα και την Τετάρτη 4 Απριλίου, και μετά;
Marieke: Θα ήθελα να πάω και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας με τα παιδιά, αλλά δε βιάζομαι. Αυτή είναι μόνο η αρχή και ελπίζουμε για περισσότερα στη πορεία…

Music Corner: Σου ευχόμαστε μια καλή αρχή και μια πολύ καλή συνέχεια!
Marieke: Ευχαριστώ πολύ!

Λίγη ώρα αργότερα οι μουσικοί πήραν τις θέσεις τους στη σκηνή και η Marieke ξεκίνησε με το “Who Will Comfort Me” της Melody Gardot και συνέχισε με το “What” που έχει γράψει η ίδια. Στο ρεπερτόριο που μας παρουσίασε ακούσαμε τραγούδια των Adele, Lily Allen, Marvin Gaye, Tina Turner, Ellie Goulding, Kimbra, No Doubt, Amy Winehouse, Jamiroquai, Ting Tings, Gossip και άλλων. Εκτός από το “What”, η Marieke έπαιξε ακόμα τα “Suzie”, “On My Mind”, “God Knows”, “Blond Bitches” και “Highway”.

Η φωνή της είναι ποιοτική και δουλεμένη και ταιριάζει απόλυτα στα τραγούδια που επέλεξε να ερμηνεύσει. Η κίνησή της στη σκηνή είναι πάρα πολύ καλή και ακολουθούσε τους ρυθμούς με πολύ καλή έκφραση. Όσο ανέβαιναν τα beats ανέβαινε και η Marieke, αλλά και όλοι όσοι είχαν την τύχη να παρευρίσκονται. Από την έναρξη του δεύτερου μέρους, που το πρόγραμμα έγινε λίγο πιο ροκ, όλο το μαγαζί τραγουδούσε και χόρευε με τους ρυθμούς των Band-its και τη φωνή της Marieke. Η Άννα  Τάρμπα, που τη συνόδευε στα φωνητικά, ήταν πολύ σωστή και βρήκε την ευκαιρία να μας επιδείξει το ταλέντο της όταν πριν το κλείσιμο του πρώτου μέρους ερμήνευσε μόνη της δύο κομμάτια.

Τα τραγούδια της Marieke κινούνται μουσικά στους χώρους που της αρέσουν και την έχουν επηρεάσει. Η μελωδική φωνή της αναδεικνύεται στη μπαλάντα “What”, ενώ και τα άλλα της κομμάτια έχουν την ιδιαιτερότητα που χρειάζεται ένα τραγούδι για να ξεχωρίσει. Ακολουθούν τις γενικές φόρμες που χαρακτηρίζουν τα διάφορα είδη της μουσικής, αλλά παράλληλα περιέχουν την προσωπική «γραφή» της Marieke. Έχουν, δηλαδή, όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για μια επιτυχημένη πορεία.

Για τη μπάντα δεν έχουμε να πούμε πολλά πράγματα. Άψογες εκτελέσεις από έμπειρους μουσικούς που διασκεδάζουν κάθε τους εμφάνιση, δίνοντας έμφαση όπου πρέπει. Συμπερασματικά, παρακολουθήσαμε ένα εξαιρετικό live που είχε το κάτι παραπάνω. Κι αυτό ήταν τα τραγούδια της Marieke Meijer. Υποψιαζόμαστε ότι και την επόμενη Τετάρτη, στις 4 Απριλίου, θα βρεθούμε ξανά στο κοινό, απλά για να χαρούμε την εμφάνιση πιο χαλαρά, χωρίς το άγχος του ρεπορτάζ!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here