Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπούλος
Φωτογραφίες: Νίκος Περίσσιος

Το τελευταίο διάστημα έχω βρεθεί αρκετές φορές στον Σταυρό του Νότου για διάφορα Live αλλά αυτό που αντίκρισα την Παρασκευή έξω από την Κεντρική σκηνή, δεν είχε προηγούμενο! Από τις εννιά κιόλας, υπήρχε συνωστισμός  έξω από την μουσική σκηνή και η ‘’ουρά’’ που έφτανε αρκετά μακριά, δυσκόλευε την διέλευση των αυτοκινήτων. Μάλιστα ο κόσμος κατέφθανε σωρηδόν, με την ίδια πυκνότητα, μέχρι τις έντεκα!!!

Βέβαια όλα αυτά είναι φυσιολογικά αν αναλογιστεί κανείς πως είχε πρεμιέρα ο Σωκράτης Μάλαμας, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ερμηνευτές, με συνέπεια και μακρά πορεία στη μουσική καθώς και με φανατικό κοινό!

Ο Σωκράτης Μάλαμας ανέβηκε στην σκηνή στις έντεκα ακριβώς, ενώ είχε φτάσει μόλις ένα τέταρτο νωρίτερα. Μέσα στο μαγαζί δεν έπεφτε κυριολεκτικά καρφίτσα και ο αγαπημένος τραγουδοποιός μας καλωσόρισε και έπιασε αμέσως την κιθάρα του για να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα.

Ακούσαμε πολλά αγαπημένα κομμάτια, παλιά αλλά και νεότερα του ‘’Χάρτη’’, όλα όμως αγαπημένα. Οι φανατικοί ‘’ακόλουθοι’’ του Μάλαμα (δηλαδή σχεδόν όλοι), δεν σταμάτησαν λεπτό να τραγουδούν και να φωνάζουν συνθήματα, με ένταση και πάθος. Άλλοι μεθυσμένοι κι απελευθερωμένοι από ταμπού, χόρευαν αγκαλιασμένοι, τα ‘’Πάγια’’ και το ‘’Χαμένο Ρούχο’’ και άλλοι, που είχαν έρθει από την Θεσσαλονίκη ειδικά για το live, τραγουδούσαν ίσως με λίγo παραπάνω έμφαση,  την ‘’Κοιλάδα των Τεμπών’’.


Ο Σωκράτης Μάλαμας από την άλλη, ασταμάτητος και ακούραστος, έπαιζε το ένα κομμάτι μετά το άλλο, χωρίς να μας αφήνει να πάρουμε ανάσα. Περιορίστηκε σε λίγα και ουσιαστικά λόγια και αφοσιώθηκε στο τραγούδι και στην διασκέδαση όλων μας, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου! Φυσικά σε αυτό συνέβαλλαν και οι εξαιρετικοί μουσικοί του. Οι Κυριάκος Ταπάκης (Λαούτο, Μπουζούκι), Νίκος Μαγνήσαλης (Τύμπανα), Γιάννης Παπατριανταφύλλου (Κόντραμπάσο). Η Λαμπρινή Καρακώστα έδωσε στην βραδιά την γυναικεία νότα που χρειαζόταν, με την λαϊκή φωνή της και την φρέσκια, σκηνική της παρουσία. Και τέλος ο απολαυστικός Φώτης Σιώτας, βιρτουόζος του βιολιού, άλλοτε το μετέτρεπε σε ηλεκτρική κιθάρα και μεγάφωνο και άλλοτε μας ταξίδευε με μελωδικά μέρη. Ο Σιώτας πήρε το μεγαλύτερο χειροκρότημα από τον κόσμο αφού είναι γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός και από τις εμφανίσεις του με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου!

malamas_live_2016_1_004-2

Για το δεύτερο πρόγραμμα, μετά το διάλλειμα, ο Σωκράτης φύλαγε τα ‘’σουξέ’’, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη. Το γλέντι φούντωσε για τα καλά με όλο το μαγαζί όρθιο να χορεύει και να τραγουδά  με αποκορύφωμα την στιγμή όπου η Γωγώ, γνωστή φυσιογνωμία για όσους συχνάζουν στον Σταυρό (διατηρεί μεζεδοπωλείο απέναντι στο όποιο πηγαίνουν όλοι οι καλλιτέχνες) ανέβηκε στη σκηνή με δική της πρωτοβουλία και ξεδίπλωσε το χορευτικό της ταλέντο. Αλλά η μεγαλύτερη έκπληξη της βραδιάς ήταν όταν ξαφνικά είδαμε στην σκηνή τη Ματούλα Ζαμάνη. Τραγούδησε το αγαπημένο… ‘’Στις Χαραυγές ξεχνιέμαι’’ και όλοι από τα μπροστινά τραπέζια κρεμάστηκαν κυριολεκτικά από τη σκηνή!


Τέσσερις ώρες αργότερα, μετά από ένα non stop live, Ο Σωκράτης Μάλαμας μας ενημέρωσε πως θα παίξει ακόμα τρία-τέσσερα κομμάτια. Όταν του ζήτησαν να… παίζει ως τις τέσσερις η ώρα, απάντησε: ‘’Παίζουμε τέσσερις ώρες, αν θέλετε παραπάνω, θα φέρουμε ένα μπαλέτο αύριο να χορεύει στα κενά του προγράμματος!’’ Κάπως έτσι λοιπόν… λέγοντάς μας ‘’Πουλάκια’’ του και με μια απίστευτη διασκευή του ‘’Τραίνου’’ από Τρύπες στο τέλος, μας τούμπαρε και τελείωσε στις τρεις τα ξημερώματα.

Έτσι θα είναι κάθε Παρασκευή και Σάββατο από εδώ και πέρα στον Σταυρό του Νότου. Με χορό, τραγούδι, γλέντι μέχρι αργά, κοινωνικές συναναστροφές και συναντήσεις με ωραίους ανθρώπους. Και αυτό δεν το εγγυώμαι εγώ αλλά ο Σωκράτης Μάλαμας που έχει κάνει σπίτι του τον Σταυρό του Νότου και οι ετήσιες εμφανίσεις του εκεί είναι πλέον θεσμός!

——————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here