Ο συνθέτης και μαέστρος Σταύρος Ξαρχάκος και η Lidl Ελλάς τιμούν με τον πιο ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο την ελληνική μουσική πηγή που παραμένει αστείρευτη: το δημοτικό μας τραγούδι. Με 3 κύκλους που περιέχουν συμβολικά 21 τραγούδια ο καθένας και διατρέχουν αυτά τα 200 χρόνια έκφρασης του Νεοέλληνα μέσα από το τραγούδι, προβάλλει τη σημασία και τη διαχρονικότητα της ελληνικής μουσικής παράδοσης.

Καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες, από διαφορετικούς χώρους της ελληνικής μουσικής, όπως η Δήμητρα Γαλάνη, ο Παύλος Παυλίδης, οι Palov & Mishkin, λαμπροί σολίστ και συνθέτες όπως ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, ελπιδοφόροι νέοι καλλιτέχνες όπως η Κατερίνα Πολέμη, αλλά και ανατρεπτικοί καλλιτέχνες όπως ο Ταφ Λάθος και οι New York Gypsy All Stars, συνδράμουν τον Σταύρο Ξαρχάκο σε αυτό το εγχείρημα. Ο πρώτος κύκλος/συλλογή περιλαμβάνει τη σύνθεση και ηχογράφηση 21 νέων τραγουδιών που έχουν ανατεθεί από τον Σταύρο Ξαρχάκο σε 7 σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς οι οποίοι εκπροσωπούν διαφορετικά μουσικά ιδιώματα.

Άλλα τραγούδια βασίζονται σε σπαρμένα δίστιχα και παρουσιάζονται πρώτη φορά, άλλα αντλούν έμπνευση από ήδη γνωστά κομμάτια που άκουγαν οι καλλιτέχνες από παλιά, όλα όμως παρουσιάζονται τώρα με νέα μουσική ματιά και ενορχήστρωση ενώ αναδεικνύουν με διαφορετικό τρόπο το καθένα τη δύναμη του λόγου. Τα πρώτα 14 τραγούδια – Χελιδονάκι, Του Χρόνη, Σα δε θυμάσαι τα παλιά, Καλλιώρα να ‘χουν οι ελιές, Ο Θάνατος και ο Ουρανός, Κάτω στου βάλτου τα χωριά, Κυρά Δασκάλα, Δεν είναι αυγή να σηκωθώ, Παραλογή [του κολυμπητή], Φώταξον ήλεμ, Μενεξέδες και Ζουμπούλια, Του Χελμού το χιόνι, Χαλασιά μου, Λαλούδι της Μονομπασιάς – είναι ήδη διαθέσιμα στο site 200xroniadimotikotragoudi.gr όπου υπάρχουν και τα προσωπικά σημειώματα των καλλιτεχνών για κάθε τραγούδι που δημιούργησαν ή διασκεύασαν. Στις 17 Μαΐου θα ολοκληρωθεί ο 1ος κύκλος, που «φιλοξενεί» συνολικά 21 δημοτικά τραγούδια.

Θα ακολουθήσουν δύο ακόμη μουσικοί κύκλοι, ο ένας με 21 δημοτικά τραγούδια για το 1821 με την επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα και ο τρίτος κύκλος με ένα νέο έργο που θα παρουσιάσει και θα διευθύνει ο Σταύρος Ξαρχάκος για ορχηστρικό σύνολο, χορωδία και τραγουδίστρια την Ηρώ Σαΐα με πηγή έμπνευσης 21 επίλεκτα δημοτικά τραγούδια.

Μ’ αυτήν τη μεγάλη παράδοση των λαϊκών τραγουδισμάτων ο Ελληνισμός εξέφραζε τις δυσκολίες αλλά και την αγάπη του για τη ζωή, μιλούσε για χαρές και λύπες, για καημούς και έρωτες, μα και για τη θρησκευτικότητά του, το θαυμασμό του για ήρωες και την προσδοκία της απελευθέρωσης. Αυτά τα τραγούδια αποτελούν τη συλλογική μας μνήμη.

Τρεις κύκλοι / Συλλογές

A’ Συλλογή: 7 Σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί παρουσιάζουν 21 τραγούδια – Δήμητρα Γαλάνη, Παύλος Παυλίδης, Νεοκλής Νεοφυτίδης, Ταφ Λάθος, Κατερίνα Πολέμη, Palov & Mishkin, New York Gypsy All-Stars

Β’ Συλλογή: 21 τραγούδια για το 1821 – υπό την επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, συμμετέχει το μουσικό συγκρότημα Polis Ensemble παρέα με τους Κατερίνα Παπαδοπούλου και Παναγιώτη Αγγελακόπουλο, υπό την επιμέλεια – ενορχήστρωση του Αλέξανδρου Καψοκαβάδη.

Γ’ Συλλογή: Νέο έργο – ο Σταύρος Ξαρχάκος θα παρουσιάσει και θα διευθύνει ένα καινούργιο έργο του. Πρόκειται για μια σουίτα για ορχηστρικό σύνολο, χορωδία και τραγουδίστρια την Ηρώ Σαϊα με πηγή έμπνευσης 21 επίλεκτα δημοτικά τραγούδια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here