Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογραφίες: Χαρά Γερασιμοπούλου

Την Παρασκευή βρεθήκαμε στην Πλατεία Νερού, στο Φάληρο όπου έλαβε χώρα η δεύτερη μέρα του Release Athens Festival με headliner τον Parov Stelar. Το Release Athens Festival, απ’ ότι φαίνεται ήρθε για να μείνει, αν κρίνει κανείς από τα ονόματα και την πληθώρα καλλιτεχνών καθώς και απο την ανταπόκριση του κόσμου. Η πλατεία νερού ενδείκνυται για καλοκαιρινές συναυλίες αφού βρίσκεται ακριβώς πάνω στη θάλασσα με θέα στην Μαρίνα Φαλήρου. Ειδικά κατά την δύση του ηλίου, σε συνδυασμό με τους ήχους της μουσικής, η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετική.

release_festival_2016_06_053_parov_stelar

Οι πύλες άνοιξαν στις 16:00 όπου ήδη είχε αρχίσει να καταφθάνει αρκετός κόσμος. Πολλά διαφημιστικά περίπτερα επίσης έκαναν αισθητή την παρουσία τους στον χώρο ενώ η τεράστια σκηνή στεκόταν επιβλητική στο βάθος. Εκείνη την ώρα ο ήλιος ήταν έντονος και όλοι έψαχναν έναν ίσκιο για να ξαποστάσουν. Γύρω στις 17:00 όμως, όταν και ανέβηκαν στην σκηνή οι ‘’δικοί μας’’ GAD, όλοι μαζεύτηκαν μπροστά στην σκηνή αψηφόντας την ζέστη! Οι GAD μας ξεσήκωσαν, μας έκαναν να χειροκροτήσουμε στον ρυθμό, να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε, ειδικά με το αγαπημένο σε όλους μας ‘’Waves’’!
Οι ατμοσφαιρικές μελωδίες τους και οι επιρροές τους απο Placebo και Joy Division μας ταξίδεψαν γλυκά για περίπου μισή ώρα! Αν ο frontman του συγκροτήματος δεν μιλούσε ελληνικά ανάμεσα από τα τραγούδια, θα νόμιζα πως πρόκειται για κάποια μεγάλη rock μπάντα του εξωτερικού!


Στην συνέχεια στην σκηνή ανέβηκε ο, επίσης έλληνας, Dj και παραγωγός ‘’RSN’’ με την μπάντα του που αποτελούνταν από πλήκτρα και ηλεκτρική κιθάρα. Ακούσαμε κυρίως κομμάτια από την τελευταία του δισκογραφική δουλειά ‘’Analog Memories’’ που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Στα φωνητικά ήταν ο ράπερ BNC, ενώ μία πιό soul νότα έδωσε η Τhaliah με την εκπληκτική φωνή της. Για σαράντα λεπτά περίπου ο RSN και η παρέα του αναμύγνειαν blues ρυθμούς με hip hop beats κι έτσι μας δημιούργησαν μια πιο groovy διάθεση για να υποδεχτούμε στην σκηνή το επόμενο συγκρότημα.


Οι επόμενοι έρχονταν απο την Γαλλία κι ας λέγονται ‘’Chinese Man’’. Oι τρείς Djs και παραγωγοί απο τη Μασσαλία (High Ku, Sly, Ze Mateo) που μετρούν δέκα και πλέον χρόνια σαν Chinese Man, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν και στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια ένα φανατικό κοινό. Θα τολμούσα να πω πως μερικοί είχαν έρθει στην Πλατεία Νερού, πιό πολύ γιά αυτούς και όχι τόσο για τον Parov Stelar. H μουσική τους κυρίως επηρεασμένη από την Hip Hop κουλτούρα αλλά και με πολλά άλλα στοιχεία από Swing, Jazz, Dub αλλά και παραδοσιακές φόρμες. Mαζί τους δύο από τους ράπερς που συνεργάζονται συχνά, Ο MC YouthStar και ο Tumi, οι οποίοι έδωσαν φωνή στις εκπληκτικές παραγωγές των Chinese Man. Aκούσαμε πολλά από τα αγαπημένα τους τραγούδια ενώ τα εφέ, οι παύσεις, τα σκρατσαρίσματα και τα Beats δεν σε άφηναν σε ‘’χλωρό κλαρί’’. Η ενέργεια των ‘’κινέζων’’ επί σκηνής ήταν ακατάπαυστη και στην μετέδιδαν μόνο που τους έβλεπες να πορώνονται και να γουστάρουν κι οι ίδιοι. Δεν ήταν λίγες οι φορές που η …τριπλέτα άφησε τους υπολογιστές και τις κονσόλες και βγήκε μπροστά στην σκηνή για να χορέψει με την ψυχή της!


Η συνέχεια μας επεφύλασσε κάτι πολύ ιδιαίτερο που λίγοι έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν. Μία πολυμελής ορχήστρα με τύμπανα, πνευστά, πλήκτρα και κόντρα μπάσο ανέβηκε στην σκηνή. Ήταν οι Scott Bradlee’s PostModern Jukebox …χωρίς τον Scott Bradlee. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα εγχείρημα του αμερικανού μουσικού Scott Bradlee όπου συμμετέχουν κατά καιρούς πολλοί και διάφοροι καλλιτέχνες. Έγιναν γνωστοί γιά τον ιδιαίτερο τρόπο που διασκευάζουν σύγχρονα Pop τραγούδια σε μία πιό Vintage εκδοχή, επηρεασμένοι κυρίως από τη δεκαετία του 20’ και τα είδη Jazz και Swing. Eίχαμε λοιπόν την τύχη να ακούσουμε Beyonce, Lady Gaga, Katy Perry κ.α. έτσι όπως δεν τις έχουμε ξανά ακούσει, με τις εκπληκτικές φωνές των Sara Niemetz και Cristina Gatti που μας καθήλωσαν. Επίσης ο Von Smith έκλεψε την παράσταση και κέρδισε το ζεστό χειροκρότημα του κοινού με τις φωνητικές του ικανότητες ενώ η πολυτάλαντη Αubrey Logan ξεδίπλωσε τις αρετές της επί σκηνής αφού πέρα από εξαιρετική φωνή, επιδόθηκε και σε ‘’ακροβατικά’’, έπαιξε και τρομπόνι!! Φυσικά από ένα τέτοιο show, γιατί για φαντασμαγορικό show μιλάμε, δεν θα μπορούσε να λείπει μια χορεύτρια. Η Sarah Reich με το φανταχτερό φόρεμά της συνόδευε τον Ντράμερ στον ρυθμό με τις κλακέτες της, πολλές φορές μάλιστα έδινε και η ίδια τον ρυθμό για τα τραγούδια. Ακόμα οι συγχρονισμένες κινήσεις όλων των συμμετεχόντων καθώς και η θατρικότητά τους σου κρατούσαν αμείωτο το ενδιαφέρον. Τέλος η διαχυτικότητα των μελών ήταν εμφανής αφού μερικοί από τους μουσικούς στο τέλος πέταξαν στο κοινό ρούχα, μέχρι και τα παπούτσια τους!


Μετά από αυτό και γύρω στις 22:30 ήταν η ώρα που όλοι περίμεναν. Ανέβηκε στην σκηνή ο αγαπημένος στο ελληνικό κοινό Parov Stelar. Πήρε τη θέση του στο κέντρο, σε ένα υπερυψωμένο στάντ, πίσω από τους υπολογιστές του και ένα ένα τα μέλη της μπάντας του έκαναν είσοδο! Τελευταία και πιο εντυπωσιακή ανέβηκε η Cleo Panther με το εκκεντρικό στυλ της. Τύμπανα, πότε ατμοσφαιρικές κιθάρες με πολλά εφέ και πότε δυνατό μπάσο συνόδευαν τις παραγωγές του Αυστριακού καλλιτέχνη που έχει δημιουργήσει ένα δικό του, προσωπικό ρεύμα, στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Φυσικά τα πνευστά είχαν τον πρώτο ρόλο. Τρομπέτα, Τρομπόνι και Σαξόφωνο συνυπήρχαν αρμονικά και μας έδιναν ένα άψογο αποτέλεσμα. Ο Parov Stelar, που τιμάει συχνά την χώρα μας με εμφανίσεις, αρκέστηκε στο να ‘’διευθύνει’’ τους μουσικούς, να ζει έντονα την κάθε στιγμή του Live και να χάνεται μέσα στο ρυθμό. Το επικοινωνιακό κομμάτι το είχε αναλάβει η Cleo Panther που δεν σταμάτησε να ευχαριστεί την Αθήνα για την εκπληκτική βραδιά. Η Cleo με την ιδιαίτερη φωνή της αλλά και με την σκηνική της παρουσία σε καθήλωνε. Πάνω στην σκηνή ήταν μια σταρ και είχε ένα ύφος λες και όλα της ανήκουν. Πραγματικά, εκείνη τη στιγμή όλο το κοινό ήταν δικό της, μας έκανε ότι ήθελε και εμείς κοιτάζαμε αποχαυνωμένοι. Από την άλλη ο Parov Stelar, χωρίς να κάνει τίποτα, έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα, σήκωσε στο ‘’πόδι’’ ολόκληρη την Πλατεία Νερού. Όλοι χοροπηδούσαν και ‘’χτυπιόντουσαν’’ στον ρυθμό, μέχρι και ο τελευταίος πίσω πίσω. Αφού ένιωσα το έδαφος να τραντάζεται!
Φυσικά ακούσαμε όλες τις επιτυχίες του Parov Stelar καθώς και ένα καινούριο κομμάτι που σίγουρα θα αγαπήσουμε, ονόματι ‘’Cuba Libre’’!


Έτσι λοιπόν, κοντά στα μεσάνυχτα, έφτασε στο τέλος της η δεύτερη μέρα του πρώτου Release Athens Festival. Μία μέρα γεμάτη μουσική και χορό. Αξίζει να σημειωθεί η άρτια οργάνωση του φεστιβάλ, αφού όλες οι μπάντες έβγαιναν ακριβώς την ώρα που έλεγε το πρόγραμμα, καμία καθυστέρηση ή ‘’κοιλιά’’ μεταξύ των συγκροτημάτων. Όλα ήταν στημένα στην εντέλεια από νωρίς. Επίσης τρείς κάμερες κάλυπταν και μετέδιδαν live τις συναυλίες σε δύο οθόνες δεξιά και αριστερά της σκηνής, ενώ σε μια μεγαλύτερη οθόνη στο κέντρο, πίσω απο τις μπάντες έπαιζαν βίντεο και βίντεο κλιπ που είχαν επιλέξει οι καλλιτέχνες ανάλογα με το τραγούδι.

Αυτά λοιπόν με τη δεύτερη μέρα του Release Athens festival που όπως είπα στην αρχή, αν συνεχίσει έτσι, τότε ήρθε για να μείνει! Κάτι που φυσικά όλοι ευχόμαστε, γιατί η χώρα μας έχει ανάγκη από τέτοια μεγάλα μουσικά event…

—————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here